10 beste culinaire tours door Porto

Francesinhas, tripas à Moda do Porto en kabeljauwbeignets zijn enkele van de traditionele gerechten van Porto. Hier lees je hoe je een rondleiding kunt volgen om de gastronomie van de stad te proeven.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

10 beste culinaire tours door Porto

Porto | ©Brooke Lark

Gastronomische rondleidingen worden beschouwd als een van de beste dingen om te doen in Porto, vanwege het grote aanbod aan traditionele gerechten in de stad.

Je eet alsof je een inwoner bent en je zult verrast zijn door de smaken, kleuren en texturen die in elke bereiding aanwezig zijn. En als je vegetariër, veganist of coeliakie hebt, vind je restaurants en bakkerijen waar de recepten zijn aangepast aan jouw behoeften.

1. Ga mee op een rondleiding door de oude binnenstad van Porto om de gastronomie te ontdekken

Slagroomtaart met kaneelhagel| ©Ismiko
Slagroomtaart met kaneelhagel| ©Ismiko

Als je het meeste wilt halen uit je bezoek aan Porto in 3 dagen, ga dan mee met een rondleiding door de oude stad, waar geschiedenis en heerlijk eten worden gecombineerd. Je zult een gevarieerd gastronomisch aanbod ontdekken.

Je ontmoet je gids op een afgesproken plek en gaat naar de eerste bestemming, die kan variëren afhankelijk van de tour waar je je bij aansluit. Terwijl je wandelt, vertelt hij je enkele interessante weetjes over de oude stad, de geschiedenis van de restaurants, bakkerijen en worstwinkels.

Je proeft de beroemde slagroomtaart met kaneelhagelslag, vergezeld van een heerlijke koffie. Je eet ook het pittige broodje varkensvlees (Bifana), kabeljauwpastei, olijven, gerookt vlees, kazen en andere worsten. Daarnaast proef je enkele desserts en drink je een glas wijn en een ambachtelijk biertje.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 64€ per persoon.
  • Duur: 4 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltocht.
  • Voordelen van deze optie: je kunt heerlijke lokale gerechten proeven en leert over de gedetailleerde geschiedenis achter elke bereiding.
  • Nadelen van deze optie: de tour is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Boek een rondleiding door Porto

2. Rondleiding over de markten van Porto op zoek naar proeverijen

Bolhão-markt| ©Rosana Calvo
Bolhão-markt| ©Rosana Calvo

De markten van Porto zijn plekken met een bijzondere charme, dankzij hun bouwstijl en de authenticiteit van de lokale bevolking. Je kunt er ook de unieke smaak proeven van de traditionele gerechten en producten van de stad.

De Bolhão-markt is een must op elke gastronomische tour, want het is een plek met meer dan 100 jaar geschiedenis. Je ziet kleurrijke etalages, ruikt de geur van vers voedsel en komt er direct mee in aanraking. Je proeft er onder andere worstjes, conserven en typische bereidingen zoals kabeljauwkoekjes en francesinha.

Je bezoekt ook de markt van São Sebastião, waar vis de specialiteit is. Je vindt er een verscheidenheid aan kraampjes met zeevruchten. Daarna neemt de gids je mee naar de Bom Sucesso markt, waar je gastronomische proeverijen en traditionele recepten kunt vinden.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 70€ per persoon.
  • Duur: 4 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeling.
  • Voordelen van deze optie: je leert de ware essentie van de gastronomie van Porto kennen tijdens een rondleiding over de traditionele markten van de stad.
  • Nadelen van deze optie: de activiteit is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

3. Gastronomische rondleiding door de bars en tavernes van Porto

Tasca da Badalhoca| ©Cristian Costa
Tasca da Badalhoca| ©Cristian Costa

De bars en tascas van Porto hebben ook veel te bieden op het gebied van gastronomie. Doe mee aan een rondleidingdoor de stad en ontdek de belangrijkste traditionele menu's.

Zodra je de gids en de rest van de groep in het stadscentrum ontmoet, ga je meteen naar de bestemmingen die voor de tour zijn vastgesteld. Je kunt onder andere een bezoek brengen aan Tasca da Badalhoca, Adega Rio Douro, Tapas Bar 24, Venham Mais 5, bar Aduela en anderen.

Je zult het typische vlees met gebakken ei proeven dat prego wordt genoemd , hamburgers, hotdogs, bifanas, groene bouillon en aardappelen met versnipperd varkensvlees in bloedsaus. Ook broodjes ham, entrecote, rosbief, worstjes, onder andere. Alles vergezeld van een glas port of een ambachtelijk biertje.

Interessante details

  • Prijs: vanaf €85 per persoon.
  • Duur: 3 tot 4 uur.
  • Vervoermiddel: wandeltocht.
  • Voordelen van deze optie: je leert de belangrijkste bars en tavernes van de stad kennen terwijl je de aperitiefcultuur in Porto ontdekt.
  • Nadelen van deze optie: deze tour is meestal niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

4. Het maakt deel uit van een rondleiding door de banketbakkerijen van Porto om hun traditionele desserts te proeven

Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas
Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas

Als je een liefhebber van desserts bent, mag je de verscheidenheid aan taarten in Porto niet missen. Het enige wat je hoeft te doen is deelnemen aan een rondleiding door de confeitaria (banketbakkerijen) van de stad om te beginnen met het proeven van leite crème, rabanadas, aletria, de populaire Belém slagroomtaart, naast andere lekkernijen.

Afhankelijk van de tour die je volgt, neemt de gids je mee naar drie of meer banketbakkerijen: Padaria Ribeiro, Confeitaria Aliança, Padeirinha Doce, onder andere, waar je een echte smaakervaring beleeft. Je proeft bereidingen op basis van eiercrème en andere geheime ingrediënten. Allemaal versierd met kaneel, sneeuwsuiker, karamel, geraspte kokos en andere toppings.

Terwijl je door de straten van het stadscentrum wandelt en maximaal 10 desserts proeft, leer je ook over de historische context van elk van de bereidingen en een aantal merkwaardige feiten over de banketbakkerijen.

Ongetwijfeld een activiteit die je kunt opnemen in de dingen om te doen in Porto met kinderen. De kleintjes zullen zich vermaken en leren over de gastronomische cultuur van de stad. Daarna kun je doorgaan met andere activiteiten die je met het gezin kunt doen, zoals kaartjes kopen voor World of Discoveries in Porto, een bekend museum en themapark.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 60€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltour.
  • Voordelen van deze optie: deze tour richt zich alleen op de verscheidenheid aan traditionele zoetigheden van de stad.
  • Nadelen van deze optie: drankjes zijn niet inbegrepen.

5. Volg een gastronomische workshop in Porto en leer hoe je een aantal traditionele gerechten bereidt

Groene bouillon| ©Cali030
Groene bouillon| ©Cali030

Een gastronomische tour waarbij je een aantal traditionele recepten leert bereiden is een goed idee als je Porto in 2 dagen bezoekt. Je wandelt door de straten op zoek naar de ingrediënten, kookt en proeft elke maaltijd.

Tijdens deze ervaring zal de gids je een reeks traditionele maaltijden voorstellen: tripas à moda do Porto, caldo verde, papas de sarrabulho, bacalao beignets, pudim, arroz doce, rabanadas, onder andere. Je kunt kiezen wat je wilt en meteen boodschappen doen in de supermarkt en in een plaatselijke tuin om verse groenten te plukken.

Daarna ga je naar het huis van de gids om te koken. Je bereidt enkele voorgerechten met gerookte kazen en olijven. Je maakt ook een hoofdgerecht, salade en een heerlijk dessert. Daarna geniet je van je maaltijd met een glas wijn.

Daarna kun je doorgaan met andere activiteiten: winkelen, deelnemen aan een van de Oport riviercruises, een Fado show bijwonen in de stad, etc.

Interessante details

  • Prijs: vanaf €47 per persoon.
  • Duur: 3 uur en 30 minuten (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltour.
  • Voordelen van deze optie: de tour is niet inclusief ophalen en wegbrengen bij het hotel, dus je zult het zelf moeten doen.
  • Nadelen van deze optie: je leert alleen traditionele recepten koken.

Boek een fado show

6. Gratis tour om kennis te maken met het vegetarische en veganistische eten dat Porto te bieden heeft

Eten bij O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico
Eten bij O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico

In Porto vind je vegetarische en veganistische restaurants, die je kunt bezoeken tijdens een gratis rondleiding. Dit is ideaal als je geen vleeseter bent of gewoon zin hebt om eens iets anders te proberen tijdens je bezoek aan Porto in 4 dagen of langer.

Je maakt contact met een lokale gids, die je meeneemt naar een selectie vegetarische en veganistische restaurants, waaronder meestal Galeria de Paris, O Oriente no Porto, Da Terra, Duas de Letras, enz. Hij zal je ook vertellen over de geschiedenis van sommige monumenten, straten en pleinen als je langsloopt.

Je zult salades, groente- of peulvruchtensoep, rijst, tofu, seitan, groenten, cous-cous en nog veel meer proberen. Er zijn ook desserts zoals kokosnoot-, bananen- of chocoladepudding, pijnboompitten- en amandelcakejes, die je bij de koffie of thee kunt serveren. En als je de Japanse gastronomie in Porto wilt proberen , is Lapa Maki, met vegetarische en veganistische sushi, een niet te missen bestemming.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 25€ per persoon.
  • Duur: 2 uur 30 minuten (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltocht.
  • Voordelen van deze optie: je leert de vegetarische en veganistische restaurants van de stad en hun belangrijkste recepten kennen.
  • Nadelen van deze optie: fooien zijn niet inbegrepen.

7. Bezoek de wijk Afurada en geniet van een gastronomische zeevruchtentour

Afurada wijk| ©Jonny H
Afurada wijk| ©Jonny H

Een bezoek met een gids aan de wijk Afurada om de verscheidenheid aan vis en zeevruchten uit de regio te proeven, is een goede optie om op te nemen onder de dingen die te doen zijn in Porto in de zomer of een ander seizoen van het jaar. Je zult genieten van de smaken van de zee en het landschap aanschouwen.

De tour begint met een pick-up in het centrum van Porto of direct bij het hotel. Daarna ga je met een gespecialiseerde gastronomische gids naar Afurada, dat op slechts een paar minuten van het stadscentrum ligt.

Bij aankomst in de kustplaats wandel je door de geplaveide straten, terwijl je naar de restaurants gaat die gespecialiseerd zijn in zeevruchten. Aan de voet van de straat zie je sardientjes en zeevruchten, kabeljauw en andere vis die op de grill worden gebakken en die je kunt proeven. Je kunt ook de emblematische bolinhos of kabeljauwkoekjes eten.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 70€ per persoon.
  • Duur: 4 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: bus en wandeling.
  • Voordelen van deze optie: je proeft visdelicatessen, ziet een prachtig landschap en leert meer over het kleurrijke dorp Afurada.
  • Nadelen van deze optie: Deze tour is niet geschikt voor vegetariërs.

8. Doe mee aan een glutenvrije gastronomische tour in Porto

Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde
Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde

Als je coeliakie hebt, moet je weten dat er in Porto restaurants en cafés zijn waar de bereidingen glutenvrij zijn. Je kunt er zonder angst genieten van zoete en hartige gerechten en zelfs een biertje drinken.

Deze tour is meestal het hele jaar door beschikbaar, dus je kunt hem in je reisschema opnemen als je Porto bezoekt in welke maand dan ook. Je hebt een lokale gids die je interessante historische feiten over de stad vertelt, terwijl hij je naar de geplande bestemmingen brengt:

  • Met een ruime keuze aan glutenvrije maaltijden biedt de cafetaria Com Cuore onder andere bifanas en taarten.
  • Heerlijke zelfgemaakte hamburgers bij Tasquinha Do Caco. Je kunt je maaltijd ook vergezeld laten gaan van een biertje. Beide specialiteiten zijn glutenvrij.
  • Zeevruchten, desserts en een bevoorrecht uitzicht op de rivier de Douro, in het Keltisch gethematiseerde restaurant Terra Nova, gelegen in de Ribeira.
  • Allerlei bereidingen met paddenstoelen en boekweitmeel bij Endovélico.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 30€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltocht.
  • Voordelen van deze optie: je geniet van de gastronomie van Porto zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je gezondheid in gevaar komt door de gluten in sommige ingrediënten.
  • Nadelen van deze optie: huisdieren zijn niet toegestaan, tenzij het hulpdieren zijn.

9. Geniet van een gastronomische paastour tijdens je bezoek aan Porto

Porto Bakkerij| ©Eunice Kim
Porto Bakkerij| ©Eunice Kim

Als je bezoek aan Porto samenvalt met de maand april, dan is de gastronomische paastour een goede optie om kennis te maken met de bereidingen die de inwoners van Porto al jaren eten tijdens dit wereldwijde feest, dat typisch is voor het christendom.

De activiteit vindt meestal plaats in verschillende restaurants in de stad, in het historische centrum, in de Ribeira of in nabijgelegen dorpen. Daarom kun je bij het aansluiten van de tour het gebied kiezen dat het beste bij je past.

Hoe dan ook, je ontmoet de lokale gids op een vooraf afgesproken locatie. Zo begin je met een bezoek aan de bekende bestemmingen: Adega do Conde, A Loja dos Pastéis de Chaves, Porto Bakery, A Sandeira, Mercearia das Flores, onder andere.

Tijdens de tour proef je:

  • Bacalhau mantecatom, dit is een bereiding van kabeljauw met ui, melk en boter.
  • Bacalhau dos solteiros, bereid met knoflook, melkroom, ui en parmezaanse kaas.
  • Delicatessen uit de zee, zoals garnalen paulista of luanda en gevulde inktvis, recepten met een duidelijke koloniale invloed.
  • Folar da Páscoa, dit is een heerlijk zoet broodje.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 25€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeltocht.
  • Voordelen van deze optie: je maakt kennis met de culinaire tradities van de paastijd tijdens je bezoek aan Porto in april.
  • Nadelen van deze optie: geen haal- en brengservice van het hotel.

10. Proef maaltijden in Porto met een budget

Francesinha| ©Jayphen
Francesinha| ©Jayphen

Deze tour laat je zien wat de restaurants en patisserieën in de stad zijn waar je de must-try maaltijden voor elke inwoner kunt proeven , maar met een gereduceerd budget vanaf 7€. Je zult verrast zijn door het enorme aanbod aan specialiteiten.

Terwijl je contact maakt met de gids die je voor dit culinaire avontuur krijgt toegewezen, dwaal je samen door de hoofdstraten van Porto op zoek naar allerlei soorten proeverijen:

  • Verschillende bereidingen met pens, bij A cozinha do Manel.
  • Desserts en lokale gerechten bij Taberna Santo Antonio.
  • Francesinhas, bij Café Santiago.
  • Octopus en vis, in restaurant A tasquinha.
  • Charcuterieschotels bij A Lareira.

Er zijn ook andere restaurants, patisserieën en cafés die je tijdens de tour kunt bezoeken, afhankelijk van het gebied van de stad waar je je bevindt.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 65€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: wandeling.
  • Voordelen van deze optie: je maakt kennis met de goedkoopste restaurantopties met een uitstekend traditioneel menu.
  • Nadelen van deze optie: wijn-, bier- of koffieproeverijen zijn meestal niet inbegrepen.

Tips voor een gastronomische rondleiding door Porto

Draag comfortabele schoenen| ©Kushagra Kevat
Draag comfortabele schoenen| ©Kushagra Kevat

Gastronomische rondleidingen zijn erg populaire toeristische activiteiten in de stad Porto, die je elke dag van de week kunt doen, 's ochtends, 's middags en zelfs bij zonsondergang. Het hangt allemaal af van het bedrijf waarmee je in zee gaat. Hoe dan ook, je moet een aantal tips in de praktijk brengen voor een geslaagde tour.

  • Draag comfortabele schoenen, want dit type tour wordt meestal te voet door de stad gedaan.
  • Zeggeen nee tegen een proeverij en ontdek verschillende smaken, geuren en texturen. Je zult versteld staan van de gastronomische verscheidenheid in de stad.
  • Eet kleine hapjes, want je zult nieuwe smaken proberen (pittig, zout, zoet) en sommige zijn misschien te sterk voor je gehemelte. Probeer te wennen aan de kruiden van de bereidingen, zodat je van elke proeverij kunt genieten.
  • Noteer de bereidingen, misschien wil je bij thuiskomst een zoet of hartig recept opnieuw maken.

Wat ga ik zien tijdens dit soort gastronomische tours door Porto?

De straten van Porto| ©Konstantine
De straten van Porto| ©Konstantine

De gastronomische tours van Porto bieden een rondleiding langs de verschillende restaurants, banketbakkerijen, bakkerijen en cafés van de stad, zodat je kunt genieten van een grote verscheidenheid aan traditionele gerechten, desserts en zelfs wijnen.

Door dit soort activiteiten te doen, krijg je de kans om de geschiedenis achter elk van de bereidingen te ontdekken. Je leert ook anekdotes over de restaurants en de stad in het algemeen. Dit alles dankzij de begeleiding van een gespecialiseerde culinaire gids.