Beste duikervaringen op Fuerteventura

Duiken is een watersport die bedoeld is om het zeemilieu en zijn bewoners te observeren, en wordt steeds populairder. De Canarische Eilanden in het algemeen zijn een ideale plek om deze sport te beoefenen en met name Fuerteventura is het perfecte eiland.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Beste duikervaringen op Fuerteventura

Duiken op Fuerteventura | ©Dave Simpson

Naast andere watersporten die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden, zoals surfen of windsurfen, wagen steeds meer mensen zich aan diepzeeduiken en Fuerteventura is daarvoor een ideale plek. Dit eiland is het oudste van de acht die samen de Canarische Eilanden vormen, het heeft ook een zeer belangrijke geologische belangstelling onder professionals en een enorm rijke mariene fauna en flora.

In dit artikel laat ik je de beste duikervaringen op Fuerteventura zien en leg ik je alles uit wat je moet weten over duiken, waarom je het zou moeten proberen en hoe. Zullen we beginnen?

1. Duiken naast een muur van 40 meter in de Veril Grande van de vuurtoren van Jandía

Natuurpark Jandía| ©dronepicr
Natuurpark Jandía| ©dronepicr

Het natuurpark van Jandia, gelegen op de zuidpunt van Fuerteventura, is een ideale plek voor zowel ervaren als minder ervaren duikers.

Zoals de naam al zegt, vindt u hier een grote veril of wat hetzelfde is: een verticale muur die zo'n 40 meter naar beneden valt (u zult het beter begrijpen met deze foto). Dit is een perfecte plek om zwarte murenen, brasems en engelhaaien te zien , hoewel soms ook walvishaaien en duivelsroggen zijn gezien. Ongelooflijk, vind je niet?

Afhankelijk van je niveau kun je rond de muur duiken, op de muur zelf en zelfs de grotten in de muur verkennen. Zonder twijfel een must voor duikliefhebbers.

Maar ga nog niet weg, want vlak bij de Veril Grande ligt de Veril Chico. Zoals u zich kunt voorstellen, is dit rif kleiner en ondieper dan zijn grote broer, maar ook hier vindt u talloze aquatische soorten, zoals horsmakreel, bonito en scholen amberjack.

2. Bewonder het onderzeese vulkaanlandschap in Bajón del Río

Duiken in de Bajón del Río| ©TurismoCanarias
Duiken in de Bajón del Río| ©TurismoCanarias

Ook dit is een bijzondere plaats om te duiken, hoewel het noodzakelijk is om het te doen met de juiste stromingen en getijden, anders kan het gevaarlijk zijn. Onder de juiste omstandigheden kan in de Bajón del Río worden gedoken door zowel ervaren als minder ervaren duikers.

Deze plaats ligt zeer dicht bij Corralejo, in de kleine zeestraat die zich vormt tussen die stad en het naburige Isla de Lobos. Het heeft een diepte van ongeveer 18 meter.

Hier kunt u het onderzeese vulkanische landschap van het eiland Fuerteventura bewonderen, evenals de kliffen, waar het wemelt van het zeeleven, zoals horsmakrelen, tandbaarzen, abten, oude vissen en nog veel meer. Mis niet het lichtspel dat zich vormt op de rotsen en rotswanden. Een echt juweeltje.

Als ik je naar meer heb laten verlangen, is hier een video van wat je kunt vinden.

3. Ervaar de rust van de wateren van El Jablito

Het strand van El Jablito| ©Gofuerte
Het strand van El Jablito| ©Gofuerte

Het strand El Jablito ligt in het oosten van Fuerteventura en is ideaal voor een rustige en ontspannen duik (tot een maximale diepte van 15 meter).Het is toegankelijk vanaf het strand zelf en heeft zowel zand- als rotsachtige gebieden.

El Jablito is een perfecte plek om een oneindig aantal watersoorten te bewonderen, zoals brasem, barracuda's, engelhaaien, spinkrabben, papegaaivissen, fulas en nog veel meer. Het is ook een zeer rustige plek en geschikt voor alle niveaus.

De gemakkelijke toegang en de rust van dit gebied maken het ook een zeer aan te bevelen plek voor nachtduiken. Hoewel je al weet: neem extreme voorzorgsmaatregelen.

4. Bekijk een oneindig aantal watersoorten in de omgeving van La Isla de Lobos

De vuurtoren van Lobos| ©Taringa
De vuurtoren van Lobos| ©Taringa

Natuurlijk! Het eiland Lobos is een bevoorrechte natuurlijke enclave die niet op deze lijst kon ontbreken. U weet misschien al dat snorkelen hier een van de beste ervaringen is die u op Fuerteventura kunt opdoen, hoewel het ook ideaal is voor een dagtocht om het vulkanische gebied en de stranden te verkennen. Maar natuurlijk is dit eilandje ook perfect voor diepere duiken met een zuurstoftank.

Isla de Lobos heeft ongeveer 20 duikplaatsen, waaronder enkele van de beste van Fuerteventura (zoals Bajón del Río, nummer 2 op deze lijst). Enkele die je niet mag missen zijn de volgende.

Boek een transfer naar Lobos Eiland

Vuurtoren van Lobos

Voor de vuurtoren van Isla de Lobos ligt een rif op ongeveer 30 meter diepte. Hier staan meestal sterke stromingen, dus uiterste voorzichtigheid is geboden. Enkele van de soorten die u kunt zien zijn baarzen en abten, naast vele andere.

Mareo Cove

Net als Bajón del Río ligt Cala Mareo tussen Isla de Lobos en de stad Corralejo. Hier vindt u een verticale wand van ongeveer 20 meter diep, waar u grotten, bogen en passages vindt die perfect zijn voor een grote verscheidenheid aan onderwaterleven.

La Lagunita

Om La Lagunita te bereiken moet u een boottocht van ongeveer 20 minuten maken, maar ik verzeker u dat het de moeite waard is. Deze enclave heeft een diepte van ongeveer 25 meter en u kunt er grote vissen observeren, zoals reuzenbaarzen tot 2 meter, die in en uit de onderwatergrotten zwemmen.

Marrajo

Tot slot is Marrajo, heel dicht bij Isla de Lobos, een perfecte plek voor beginners, omdat het maar ongeveer 9 meter diep is en beschermd tegen de wind. Hier kunt u grote scholen vis zien, en de bijzondere helderheid en helderheid van het water maken het een ideale plek voor het maken van foto's.

Vergeet niet dat u voor een bezoek aan het eiland Lobos een speciale gratis vergunning moet aanvragen bij de eilandraad van Fuerteventura, want er mogen slechts 200 mensen tegelijk het eiland betreden. U kunt echter ook de boottocht boeken, zodat zij de vergunning en de verplichte verzekering voor u regelen.

Boek hier uw transfer naar het eiland Lobos met de verplichte vergunning

5. Ontdek het vulkanische verleden van Fuerteventura in de grotten van Ajuy

Grotten van Ajuy| ©Jesús López Triguero
Grotten van Ajuy| ©Jesús López Triguero

De strandgrotten van Ajuy in het westen van het eiland zijn een ongelooflijke plek om het vulkanische verleden van Fuerteventura te bekijken. De grotten hebben deskundigen laten zien hoe de oceaankorst ongeveer 70 miljoen jaar geleden werd gevormd en zijn een onschatbare getuigenis van het geologische verleden van de Canarische Eilanden.

Het is de moeite waard om hier alleen al voor de grottenroute te komen. Alleen al de grotten en kanalen zorgen voor een indrukwekkende duik, maar er zijn hier ook een groot aantal aquatische soorten, zoals onder andere makrelen, amberjacks, oude makrelen, Canarische kreeften en barracuda's. U kunt ook enkele zeefossielen zien die zich in de rots hebben genesteld.

De ingang van deze duikstek is vanaf het strand en de diepte varieert van ongeveer 6 tot 20 meter. Het is vooral belangrijk om de weersvoorspellingen in dit gebied te controleren, evenals de stromingen.

Nog iets: heel dichtbij ligt het gebied Jurado, beroemd om zijn reliëf en rotswanden, waar u kunt duiken. U kunt ook schorpioenvissen, barracuda's, horsmakrelen, roggen en pollak tegenkomen.

6. Duiken tussen anemonenvelden en mosselbanken in Morro Jable

Duiken in Morro Jable| ©Joachim S. Müller
Duiken in Morro Jable| ©Joachim S. Müller

Ten westen van de haven van Morro Jable, op ongeveer 10 minuten met de boot, ligt een labyrintische rotsachtige zeebodem waar een veelheid aan onderwatersoorten leeft, waaronder duizenden en duizenden anemonen (ja, waar Nemo leeft), maar ook octopussen, roggen, murenen, pollak en tandbaarzen, om er maar een paar te noemen.

Hoewel er in bepaalde tijden van het jaar sterkere stromingen kunnen zijn , is dit normaal gesproken een gemakkelijk duikgebied, geschikt voor alle niveaus en met een maximale diepte van ongeveer 14 meter.

Maar dat is niet alles! In de directe omgeving vindt u de zogenaamde "mosselbank", die bestaat uit een heleboel schelpen van allerlei aard. Hier neemt de diepte toe tot 16 meter en is nog steeds gemakkelijk en geschikt voor alle niveaus. Het is raadzaam een zaklamp mee te nemen, zodat u door de gaten en grotten in de rots kunt kijken: ze zitten vol leven.

Op de mosselbank kunt u ook soorten tegenkomen als roggen, pollak, makreel, amberjack, barracuda, murenen en, als u geluk hebt, misschien een gulperhaai.

7. Zweef tussen indrukwekkende rotswanden bij Fish Tower

Vis en pijlstaartrog| ©Ricardo Pontecorvo
Vis en pijlstaartrog| ©Ricardo Pontecorvo

In het oosten van het eiland ligt een plaats die beroemd is om zijn vulkanisch gesteente en zandbodem. Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u hier duiken naast torens en rotswanden, waar een groot aantal diersoorten leven, waaronder talloze koppotigen.

U kunt ook roggen, murenen, kwallen, krabben en misschien zelfs een hengelvis zien.

Hoewel het door zijn kenmerken ingewikkeld lijkt, is de toegang tot deze site gemakkelijk, zodat de duiken geschikt zijn voor alle niveaus. Dit is ook een perfecte plek om foto's te maken.

De wrakken of gezonken schepen

Wrakken| ©Tākuta
Wrakken| ©Tākuta

Wrakken zijn schepen die om de een of andere reden op de bodem van de zee liggen en waar zich in de loop der jaren onderwaterleven heeft ontwikkeld. Ten goede of ten kwade, Fuerteventura staat niet bekend om zijn wrakken, vandaar dat geen van de ervaringen op deze lijst wrakduiken omvat.

Lanzarote en Gran Canaria zijn daarvoor beter, hoewel de wrakken van Tenerife het meest indrukwekkend zijn.

Het verschil tussen snorkelen en duiken

Snorkelen| ©Lars H Knudsen
Snorkelen| ©Lars H Knudsen

De ervaringen die u met snorkelen en duikenkunt op doen zijn totaal verschillend, hoewel beide sporten hetzelfde doel hebben: het observeren van levend zeeleven.

Snorkelen wordt beoefend met een duikbril en een snorkel en bestaat in wezen uit duiken op waterniveau, waarbij de snorkel aan de oppervlakte wordt gehouden om te kunnen blijven ademen. U kunt het zeeleven waarnemen op een diepte van enkele meters, afhankelijk van de helderheid van het water, maar er is geen diepe duik.

Wanneer u met een zuurstoftank duikt , maakt u een diepe duik en kunt u plaatsen bereiken die zonder die zuurstofboost niet mogelijk zouden zijn.

Vergeet niet dat duiken geweldig is, maar het kan gevaarlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en u van een goede duik geniet, moet u voorzichtig zijn en voor elk geval over de juiste begrippen (en vergunningen) beschikken. Nu, geniet en zie zoveel mogelijk vissen als je kunt!

Is duiken de moeite waard?

Duiken met een cilinder| ©Museo Virtual Submarino
Duiken met een cilinder| ©Museo Virtual Submarino

Zuurstofcilinders of duikflessen bevatten ongeveer 10 tot 15 liter perslucht, waarmee u de diepten van de zeebodem kunt bereiken zonder naar de oppervlakte te hoeven terugkeren om te ademen, aangezien u dit doet via een ademautomaat die u in uw mond draagt.

De duur van de zuurstof hangt af van de hoeveelheid die u bij u draagt en andere factoren, maar als vuistregel geldt dat één cilinder ongeveer 25 minuten meegaat.

25 minuten is genoeg tijd om veel dieper te gaan dan alleen snorkelen, waardoor u meer afgelegen delen van de zeebodem en een rijkere flora en fauna kunt zien dan wanneer u alleen snorkelt. Maar wees voorzichtig, want dit soort duiken brengt ook risico's met zich mee en je moet veel voorzorgsmaatregelen nemen.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat Fuerteventura en de Canarische Eilanden als geheel worden gekenmerkt door de helderheid van hun water, zodat u het zeemilieu op vele meters afstand kunt zien.

Hoe duiken met een zuurstoffles

Duikdag| ©Pixabay
Duikdag| ©Pixabay

Het meest voor de hand liggende en ook het belangrijkste dat u moet doen als u gaat duiken, is wennen aan het ademen door de ademautomaat die u in uw mond zult dragen. Het is belangrijk de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken om langzaam en rustig te ademen. Als u de juiste technieken gebruikt, blijft u langer onder water.

In de duiklessen wordt u ook geleerd hoe u de loodgordel en de BCD moet gebruiken , die u helpen bij het duiken en ook bij het terugkeren naar de oppervlakte.

Het is ook heel belangrijk om manoeuvres te gebruiken om uw oren te compenseren, zodat u geen last heeft van de druk. Als u naar een bepaalde diepte duikt, kan het gevaarlijk zijn om dit niet goed te doen en schade aan uw gehoor veroorzaken.

Kan ik alleen met zuurstof duiken?

Duiken op Fuerteventura| ©Dave Simpson
Duiken op Fuerteventura| ©Dave Simpson

In voor- en tegenspoed, nee. Volgens de internationale voorschriften moet u om met een zuurstoftank te duiken een officieel duikbrevet hebben.

Als u nog nooit eerder heeft gedoken, maar van deze ervaring wilt genieten tijdens uw bezoek aan Fuerteventura, moet u een eerste duik (of doop) maken met een gecertificeerde instructeur.

Als u een boottocht voor duiken wilt boeken, bedenk dan dat deze, als het uw eerste keer is, speciaal voor beginners moet zijn.

Bedenk dat de hoogste concentratie duikcentra op Fuerteventura zich in de stad Corralejo bevindt. Hier kun je inleidende duikcursussen volgen met zuurstofflessen, maar ze hebben ook een groot aantal opties, afhankelijk van je niveau en ervaring.

Andere manieren om zonder zuurstoffles te duiken

Kwallen en duiken| ©antwelm
Kwallen en duiken| ©antwelm

Door de populariteit van het duiken op vele plaatsen is het niet langer noodzakelijk een zuurstoftank te gebruiken om tot bepaalde diepten af te dalen.

Tegenwoordig zijn er bedrijven die excursies aanbieden om te duiken tot een maximale diepte van 6 meter. Dit gebeurt met een soort flexibele buis die naar de oppervlakte komt, waardoor je kunt ademen. Het is een beetje zoals snorkelen maar dan dieper.

Deze optie is ideaal als je nog nooit met een zuurstoftank hebt gedoken en je geen zin hebt om een cursus te volgen, want je kunt dit soort activiteiten boeken zonder enige ervaring te hebben.