Beste snorkelervaringen op Fuerteventura

Snorkelen is een perfecte watersport voor kinderen en volwassenen en stelt u in staat de zeefauna en -flora live en rechtstreeks te observeren. En Fuerteventura is een ideale plek om het te beoefenen.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Beste snorkelervaringen op Fuerteventura

Snorkelen op Fuerteventura | ©Pixabay

De acht Canarische Eilanden zijn een geweldige plek om te snorkelen en andere watersporten te beoefenen (verlaat het eiland niet zonder surflessen te nemen). Maar vooral Fuerteventura, het oudste eiland van de Canarische archipel en het eiland met de meeste geologische belangstelling onder professionals, is de perfecte plaats om deze sport te beoefenen.

Lees verder en ik laat je de beste snorkelervaringen op het eiland Fuerteventura zien, evenals alles wat je moet weten over snorkelen en enkele tips om de ongelooflijke diepten van de oceaan te bewonderen. Ben je er klaar voor?

1. Snorkelen in Costa Calma

Snorkelen in Costa Calma| ©FCO Javier
Snorkelen in Costa Calma| ©FCO Javier

Veel beginners beschouwen dit strand als de beste plek om te beginnen met snorkelen, want er zijn hier genoeg bedrijven die de benodigde uitrusting verhuren en cursussen met een instructeur aanbieden.

Het strand van Costa Calma is ongeveer 2 kilometer lang en ligt naast de gelijknamige stad. Hier is het gemakkelijk om zeesterren, schildpadden en papegaaivissen tegen te komen.

Naast het kristalheldere en ondiepe water heeft dit strand een strandwacht, waardoor het ook een ideale plek is om met kinderen te snorkelen.

2. Snorkelen met roggen en zeeschildpadden bij Lobos Eiland

Snorkelen in Lobos Eiland| ©FuerteCharter
Snorkelen in Lobos Eiland| ©FuerteCharter

Isla de Lobos, of eigenlijk het "eilandje", ligt op de noordelijke punt van Fuerteventura, op ongeveer 15 minuten varen van de haven van El Corralejo. Van tijd tot tijd vertrekken er boten om passagiers over te zetten, maar als u liever in uw eigen tempo en zonder zorgen over dienstregelingen aankomt, kunt u altijd een watertaxi nemen.

Overal op dit eiland is het ideaal om te snorkelen, want het water is zeer helder en over het algemeen ondiep. Er zijn ook rijke mariene habitats en paleontologische vindplaatsen (met een overvloed aan mariene fossielen). Dit is het natuurlijke thuis van pijlstaartroggen en zeeschildpadden, die u, als u geluk hebt, kunt bewonderen als ze vrij rondlopen.

Trouwens, nee, hoewel de naam van dit eiland misleidend kan zijn, vind je hier geen zeeleeuwen (ook wel monniksrobben genoemd). Het eiland is genoemd naar een kolonie die hier heel wat jaren geleden woonde, maar door toedoen van de mens helaas niet meer bestaat.

Om hier te komen, moet je een veerboot nemen of een tour huren.

Boek de excursie naar Isla de Lobos met snorkel inbegrepen

3. Snorkelen in je eigen tempo op de stranden van Isla de Lobos

La Concha Strand| ©MAURO ANGELO
La Concha Strand| ©MAURO ANGELO

Als u Isla de Lobos leuk vond, maar liever op eigen gelegenheid snorkelt op een van de stranden, zijn de beste Puertito de Lobos strand en La Concha strand, een van de beroemdste van het eiland.

Het strand van Puertito de Lobos is zeer geschikt voor beginners of mensen met weinig ervaring, omdat het een rustig natuurlijk zwembad is. Maar maak je geen zorgen, er is hier ook veel zeeleven.

Vergeet niet dat het eiland Lobos een beschermd natuurpark is, dus je hebt een speciale vergunning nodig om er binnen te komen (die kun je geheel gratis aanvragen op hun officiële website).

Vergeetniet je eigen duikbril en snorkel mee te nemen, want op Lobos Island zijn geen bedrijven waar je die kunt huren.

Als u het u liever niet te moeilijk maakt, kunt u een boottocht naar het eiland Lobos huren bij een van de bedrijven die dat organiseren. Zij regelen de vergunning voor u en sluiten ook de verplichte reisverzekering af, zodat u niets hoeft te doen.

Normaliter worden de dienstregelingen voor het Isla de Lobos niet zo strikt toegepast op de boten van de excursiebureaus. Dus, als je met één gaat, laten ze je waarschijnlijk wat langer op het eiland blijven dan wanneer je alleen gaat. Ik laat het hierbij...

Boek de reis naar Lobos Eiland

4. Snorkelen tussen scholen vis in Corralejo

Snorkelen in Corralejo| ©Sea Kayaking
Snorkelen in Corralejo| ©Sea Kayaking

De stranden van Corralejo, die deel uitmaken van het indrukwekkende natuurpark Corralejo, zijn een andere favoriete plek voor snorkelaars. Bovendien kunt u hier komen zonder dat u een boot hoeft te nemen of een vergunning hoeft aan te vragen, wat het veel gemakkelijker maakt.

Ik raad u aan niet op de bekendste stranden te blijven, die naast de stad en waar veel toeristen zijn, maar wat verder weg te gaan. Corralejo heeft een paar kilometer aan baaien, dus maak een wandeling en dwaal rond: het zal niet moeilijk zijn een rustig plekje te vinden (zoals Playa Larga of Playa del Moro).

Maar als u geen snorkel en duikbril hebt meegenomen of het is uw eerste keer en u wilt het leren met de gemoedsrust van een instructeur, ga dan naar de stad Corralejo, waar u verschillende bedrijven vindt die deze diensten aanbieden, maar ook gespecialiseerd zijn in de beste surfervaringen en andere watersporten, zoals windsurfen.

5. Snorkelen op authentieke ongerepte stranden

Cofete Strand| ©Mackedwars
Cofete Strand| ©Mackedwars

Voor velen zijn de stranden in het zuiden van Fuerteventura de beste van het eiland. Omdat zij verder verwijderd zijn van de grotere bevolkingscentra, beschikken zij niet over dezelfde diensten als andere plaatsen in het noorden. Dit maakt ze echter veel wilder en soms bijna maagdelijke enclaves.

Als u een ervaren snorkelaar bent die op zoek is naar een beetje rust en een onderbreking van de toeristen, zullen de zuidelijke stranden u zeker niet teleurstellen.

Cofete Strand

Het ligt op het schiereiland Jandía en is een natuurparadijs. Dit strand is 12 kilometer lang en wordt omgeven door bergen. Om er te komen moet je ongeveer 8 kilometer over een rotsachtige weg rijden (voor het gemak is het ideaal om er met een 4x4 heen te gaan, maar het is niet echt nodig) maar ik verzeker je dat het de moeite waard zal zijn.

Het strand van Cofete is een van de meest bijzondere stranden van het eiland: het gouden zand, het uitzicht op de bergen en vooral het kristalheldere water maken het tot een bevoorrechte enclave. Het wordt niet alleen beschouwd als een van de mooiste stranden van Spanje, maar er zijn hier ook scènes opgenomen uit emblematische films als Star Wars en Planet of the Apes.

Houd er rekening mee dat dit een plek is met weinig bezoekers, dus u zult extreme voorzorgsmaatregelen moeten nemen en, zoals altijd, de weersvoorspelling moeten controleren voordat u de zee opgaat.

Het strand van Barlovento

Naast het eerder genoemde strand van Cofete ligt het naburige strand van Barlovento de Jandía. Het ligt iets noordelijker dan Cofete en is ongeveer 6 kilometer lang. Het contrast tussen de roodachtige bergen, het gouden zand en het turquoise water van de oceaan zal u zeker bekoren.

Dit strand heeft zeer vergelijkbare kenmerken als Cofete: het is een wild strand, we zouden kunnen zeggen praktisch ongerept en met weinig toeristen, dus rust is gegarandeerd.

Aangezien het zo'n natuurlijke omgeving is, kunnen luchtstromen gevaarlijk zijn, dus nogmaals, als u besluit in deze wateren te snorkelen, raad ik u aan extreme voorzorgsmaatregelen te nemen.

6. Duiken naast indrukwekkende kliffen in Morro Jable

Snorkelen| ©Simon Eggert
Snorkelen| ©Simon Eggert

Morro Jable is een stadje in het zuiden van Fuerteventura met een grote toestroom van toeristen en waar veel bedrijven snorkeluitrusting verhuren en snorkellessen voor beginners aanbieden.

In deze wateren kun je dieren zien als zee-egels, zeesterren, octopussen en zelfs murenen. De beste plek om te snorkelen in dit gebied zijn de kliffen naast het uitkijkpunt van Morro Jable.

U kunt ze vanaf het strand bereiken, hoewel u, als u liever van de volledige ervaring geniet, ook een boottocht kunt huren om in dieper water te snorkelen. Zo krijgt u de kans om grotere dieren te zien in niet-bevolkte wateren.

Boek uw zeilbootcruise vanuit Morro Jable

7. Snorkelen in de natuurlijke lagune van La Concha Beach

Snorkeldag| ©Sea Kayaking
Snorkeldag| ©Sea Kayaking

Nee, ik heb het niet over San Sebastian, maar over het La Concha strand in El Cotillo. El Cotillo herbergt enkele van de beste stranden van het eiland, en ik raad deze vooral aan om te snorkelen.

Het strand van La Concha wordt beschermd door een rif van vulkanisch gesteente en, afhankelijk van het stijgen en dalen van het tij, ziet u aan de kust natuurlijke ondiepe lagunes ontstaan, ideaal om te snorkelen, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Als u vroeg in de ochtend aankomt, kunt u inktvissen, goudvissen en zelfs octopussen zien.

Hoewel u bedrijven kunt vinden die sportartikelen te huur aanbieden, kunt u hier het beste aankomen met uw eigen snorkelbril en snorkel.

Waarom snorkelen op Fuerteventura?

Genieten van het avontuur| ©Caitriona
Genieten van het avontuur| ©Caitriona

Fuerteventura is een paradijs voor snorkelaars en u zult snel weten waarom. Naast het bevoorrechte klimaat, met temperaturen waardoor u het hele jaar door in het water kunt duiken, en de helderheid van het water, waardoor u de mariene flora en fauna zelfs op grote afstand kunt zien, is het meest opmerkelijke aan Fuerteventura zijn rijkdom en diversiteit.

Op Fuerteventura kunt u ongeveer 400 soorten onderwaterleven zien, waaronder krabben, zeespinnen, zeesterren en zeekomkommers, maar ook roggen, tonijn en een lange enz.

Door zijn geologische oudheid en vulkanische verleden kunt u bovendien onder water vulkanische landschappen, koraalriffen en diepe drop-offs zien. Een waar onderwaterparadijs.

Boek uw zeilcruise met snorkelen

Snorkelen, een sport waarvoor niet veel uitrusting nodig is

Verzamelen en observeren| ©Caitriona
Verzamelen en observeren| ©Caitriona

Snorkelen is de laatste jaren erg populair geworden op stranden over de hele wereld. Snorkelen is onder water duiken om het zeeleven te observeren.

Om te snorkelen heb je alleen een duikbril en een snorkel nodig, waarmee je zo lang als je wilt met je hoofd onder water kunt blijven. Afhankelijk van waar u gaat snorkelen, kunt u uw kleding aanvullen met vinnen en, als u in erg koud water bent, kunt u ook een wetsuit dragen.

Gelukkig ligt de gemiddelde jaartemperatuur op Fuerteventura rond de 22⁰C, zodat u normaal gesproken geen speciale uitrusting nodig hebt. Bovendien maakt de helderheid van het water, dat op veel plaatsen tot 30 meter diepte zichtbaar is, het een perfecte plek om te snorkelen.

Dit gezegd zijnde, het laatste wat je nodig hebt om te gaan duiken en te genieten van deze prachtige sport en het uitzicht op de zeebodem is een onderwatercamera of een waterdicht plastic hoesje voor je mobiele telefoon.

Is het je eerste keer snorkelen? Ik zal je begeleiden

Snorkeluitrusting| ©Rob
Snorkeluitrusting| ©Rob

Als dit de eerste keer is dat je deze sport doet, moet je weten dat je heel goed moet kunnen zwemmen en leren ademen door de snorkel, anders zou je water kunnen inslikken.

Mijn aanbeveling is dat u het de eerste paar keer doet onder begeleiding van iemand met meer ervaring, hoewel dat niet per se een monitor hoeft te zijn, en dat u het vooral in ondiep water doet.

Als je je nog steeds niet veilig voelt om het alleen te proberen, dwing jezelf dan niet! Er zijn veel plaatsen op het eiland waar u scholen kunt vinden die cursussen aanbieden voor beginners met een instructeur die u leert hoe u veilig kunt snorkelen.

Zij zullen u ook advies geven over de zorg voor de zeebodem, zodat uw duik in deze wateren geen gevaar oplevert voor bepaalde soorten.

Tips voor snorkelen

Snorkelgroep| ©Sea Kayaking
Snorkelgroep| ©Sea Kayaking

Of u nu een ervaren snorkelaar bent of voor het eerst duikt, het is belangrijk dat u vóór uw duik de weersverwachting controleert voor het gebied waar u van plan bent te gaan snorkelen. Wees ervan bewust dat een onverwachte storm of stormvloed gevaarlijke stromingen kan veroorzaken - gok niet!

Het is belangrijk dat u probeert de zeebodem zo min mogelijk aan te raken, omdat dit helpt de zeebodem en zijn flora en fauna te beschermen. Probeer ook de zeedieren niet te storen en raak vooral de vissen niet aan en voer ze niet!

Hoewel er op Fuerteventura veel andere activiteiten zijn die perfect zijn om met kinderen te doen, is snorkelen ook perfect te combineren en velen vinden het geweldig. Onthoud dat voorzichtigheid altijd het belangrijkste is! Het kan dus nooit kwaad dat kinderen een zwemvest dragen, zelfs niet in ondiep water.