10 dingen om te doen op Ibiza in maart

De derde maand van het jaar laat de winter achter zich en verwelkomt de schoonheid van de lente. Dit maakt Ibiza een uitstekend idee voor deze tijd van het jaar.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

8 minuten lezen

10 dingen om te doen op Ibiza in maart

Ibiza | ©Ibiza Magic

Ibiza is een bestemming die het hele jaar door interessant blijft voor internationaal toerisme. Tegelijkertijd maakt de overgang van winter naar lente tijdens de maand maart het een van de beste tijden van het jaar om het eiland te bezoeken en er goed van te genieten.

Dus hier zijn de beste dingen om te zien en te doen op Ibiza om optimaal te profiteren van deze overgang naar mooi weer.

1. Bezoek de beroemdste baaien

Cala d'Hort| ©Nicolas Vigier
Cala d'Hort| ©Nicolas Vigier

Ibiza is een van de meest gewilde toeristische bestemmingen in de hele Middellandse Zee en juist in maart heb je de kans om van deze plek te genieten zonder te maken te krijgen met de overvloed aan toeristen die vaak voorkomen in periodes als de zomer of Kerstmis.

In maart zijn veel van de iconische bezienswaardigheden van het eiland vrij om op je gemak te verkennen. Hier zijn er een paar:

  • Platges de Comte, met enkele kilometers ononderbroken zand.
  • Cala d'Hort, met direct uitzicht op het beroemde eilandje Es Vedrà.
  • Cala de Benirrás, Cala Bassa en de stranden van Ses Salines.

Een goede manier om ze allemaal te leren kennen is door een boottocht te maken langs de kusten van Ibiza, want door de lage toeristenstroom tijdens deze maand kan dit soort diensten ook veel goedkoper zijn dan de rest van het jaar.

Boek een boottocht langs de baaien van Ibiza

2. Leer snorkelen in het laagseizoen

Snorkelen op Ibiza| ©juan sosa
Snorkelen op Ibiza| ©juan sosa

Snorkelen en diepzeeduiken zijn andere geweldige wateractiviteiten op Ibiza als je het eiland in maart bezoekt, want dit is een ideale maand om van deze leuke evenementen te genieten.

De eerste reden is de economische besparing, omdat de lage toeristenstroom van deze maand ervoor zorgt dat de meeste bureaus die een snorkelervaring aanbieden op Ibiza hun prijzen drastisch verlagen om toeristen over te halen mee te doen aan deze activiteit op de riffen langs de noord- en zuidkust van het eiland.

De tweede reden is de beschikbaarheid van de service, omdat duiken en snorkelen erg populaire activiteiten zijn tijdens het hoogseizoen op Ibiza. In maart heb je echter meer mogelijkheden om aan deze ervaring deel te nemen zonder dat je zo ver van tevoren hoeft te boeken (hoewel ik je wel aanraad om te boeken voordat je op het eiland aankomt).

Boek een snorkelsessie op Ibiza

3. Geniet van de openluchtdisco

Feesten in een disco| ©Edoardo Tommasini
Feesten in een disco| ©Edoardo Tommasini

Hoewel maart niet de maand bij uitstek is voor feestavonden op Ibiza, is het ook zo dat de komst van de lente en de festiviteiten ter ere van de beschermheilige van San José de lokale bevolking in de stemming brengen om in stijl feest te vieren.

Dit is het motto achter Flower Power, een muziekfestival in het centrum van het stadsplein waar de aanwezigen zich verkleden in kleding uit de jaren 60, 70 en 80, net als in Pacha, de legendarische discotheek die zijn jaarlijkse programma organiseert.

Als je niet wilt dat het feest stopt, kun je je ook opgeven voor een feest op een boot in de wateren van Ibiza. Stel je voor dat je urenlang kunt genieten van de beste muziek, drankjes en zeilen op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet goed?

Boek een bootfeest op Ibiza

4. Geniet van de laatste winterse deining om te surfen

Surfen op Ibiza| ©Gary Cordingley
Surfen op Ibiza| ©Gary Cordingley

Het Middellandse Zeegebied staat niet bekend als een internationaal surf epicentrum en Ibiza is zeker geen uitzondering in deze algemene context. Dat betekent niet dat je niet goed kunt surfen in bepaalde periodes van het jaar die daarvoor gunstig zijn in sommige hoeken van de eilanden.

Maart is precies de laatste maand om dat te doen, want het winterseizoen is de beste periode van het jaar om te profiteren van de overvloed aan golven met de bedoeling om alles te geven wat je hebt op een goede surfplank. Hier zijn de beste stranden om te surfen:

  • Het strand Aigua Blanca, een van de beste plekken aan de noordkant van het eiland.
  • Cala Jondal, in het zuiden van het eiland Pitiusa.
  • Cala Nova, met 250 meter ononderbroken zand.

5. Vier de dag van de Balearen

Balearen bij nacht| ©Stefan Sellmer
Balearen bij nacht| ©Stefan Sellmer

De eerste maart opent de maand in stijl met de viering van de Dag van de Balearen. Het is een festival dat in het leven is geroepen om het Statuut van de Autonomie van deze Spaanse autonome gemeenschap te herdenken.

In Ibiza-stad worden meestal culturele activiteiten georganiseerd, variërend van openluchtconcerten en gastronomische beurzen tot kunsttentoonstellingen en theatervoorstellingen. Naast deze traditionele evenementen zijn er vaak ook andere bijeenkomsten zoals sportwedstrijden.

Houd er rekening mee dat al deze evenementen, die meestal ook plaatsvinden in andere delen van het eiland zoals San Antonio de Abad, een van die dingen zijn om te doen op Ibiza met kinderen, omdat het volledig gezinsvriendelijke plannen zijn waarbij kinderen vrij kunnen spelen en kunnen deelnemen aan educatieve workshops.

6. Geniet van de smaken van Pintxa Sant Antoni

Pintxa Sant Antoni| ©CWhatPhotos
Pintxa Sant Antoni| ©CWhatPhotos

Maart en april zijn twee maanden waarin ook enkele van Ibiza's meest interessante en leuke culinaire tradities te vinden zijn, zoals Pintxa Sant Antoni. Dit is een soort culinair festival waarbij verschillende moderne en traditionele restaurants in de gemeente Sant Antoni de Portmany deelnemen aan een route van de typische pinchos en tapas van de Spaanse gastronomie.

Het beste is dat ze zeer goedkope prijzen aanbieden waardoor je ze allemaal op dezelfde dag kunt proberen en je oordeel kunt geven. Tegelijkertijd heb je door deel te nemen aan de route de kans om op een soort toeristentreintje te stappen dat je gratis naar elk van de restaurants brengt die deelnemen aan dit festival.

Houd er rekening mee dat deze kortingen en dit soort toeristische routes niet elke dag van de maand worden gegeven, traditioneel is de Pintxa Sant Antoni gereserveerd voor de donderdagen in maart.

7. Vier de patroonsdag van San José

Kathedraal Virgen de las Nieves| ©Javier Angel Lopez
Kathedraal Virgen de las Nieves| ©Javier Angel Lopez

De traditionele feesten van het eiland hebben een grote toeristische aantrekkingskracht vanwege het simpele feit dat alle gemeenten zoveel mogelijk proberen op te vallen wanneer het hun beurt is om de beschermheilige van hun gemeenschap te vieren. San José vormt hierop geen uitzondering, want de festiviteiten beginnen aan het begin van de maand en duren tot de laatste dagen van maart.

In werkelijkheid is er geen vooraf vastgestelde structuur voor de evenementenkalender gedurende de hele maand, want de intentie om voortdurend te vernieuwen betekent dat het programma voor alle activiteiten elk jaar opnieuw wordt samengesteld.

Op 19 maart, de Grote Dag van San José, wordt er echter meestal een plechtige mis opgedragen in de kerk van het belangrijkste dorp van deze gemeente. Deze religieuze activiteit wordt gevolgd door een voorstelling van traditionele dansen, een typische ambachtsbeurs en een proeverij van lokale gastronomische producten.

8. Ervaar de rust van Santa Gertrudis de Fruitera

Santa Gertrudis de Fruitera| ©Els
Santa Gertrudis de Fruitera| ©Els

Dit is een typisch Ibiziaans dorp dat alle traditionele charme van dit eiland heeft en in het geografische centrum van Ibiza ligt. Het is overdreven toeristisch, maar in maart verandert dat en kun je het in absolute rust bezoeken.

De pittoreske straatjes staan vol met de witte huizen die kenmerkend zijn voor de landelijke dorpjes van de Balearen. Het gastronomische aanbod, dat zich op de terrassen in de buurt van de kerk van het eiland bevindt, is ook heel interessant, aangezien de gerechten heel eenvoudig zijn maar de traditionele gastronomie van Ibiza boeit.

9. Maak een fietstocht langs de amandelbomenroute

Fietstocht| ©Erick K
Fietstocht| ©Erick K

Van eind januari tot eind maart is er meestal een natuurspektakel op Ibiza dat je niet mag missen. Eigenlijk is het de bloei van de amandelbomen in de Corona Vallei, een verhoogde vlakte van roodachtige aarde die zich uitstrekt over ongeveer 3 vierkante kilometer in het noorden van het eiland.

Er zijn verschillende manieren om van dit natuurlijke evenement te genieten, maar een van de beste is om mee te gaan op een van de toeristische fietstours rond Ibiza die deze gemeenschap willen bereiken. Als je niet geïnteresseerd bent in het idee om zoveel kilometers te fietsen, dan kun je ervoor kiezen om met een privéauto te gaan.

Oh, en je mag de straten van het dorp Santa Inés niet missen, dat je ook gastronomisch vermaak en de kans om iets te drinken zal bieden voordat je naar de volgende bestemming op je toeristische route gaat. Vergeet niet dat deze vallei plaatselijk ook bekend staat als de Pla de Corona of de Vallei van Santa Inés.

10. Geniet van de plaatselijke humor

Café teatro Ibiza| ©Claudia Masulli
Café teatro Ibiza| ©Claudia Masulli

Zoals je misschien al hebt gemerkt bij de activiteiten die ik heb genoemd, stelt de lage toeristenstroom in maart de lokale bevolking van Ibiza in staat om hun manier van leven vorm te geven en op een andere manier van het eiland te genieten dan ze normaal doen tijdens de drukste tijd van het jaar in de zomer.

Je kunt dus het meeste halen uit je bezoek in maart om deel te nemen aan de tradities van de lokale bevolking op de plekken die hen het meest vermaken. Het Ibiza theatercafé en de La Kokotxa pub zijn twee zeer interessante plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken in deze culturele context.

Op donderdagavonden in maart worden hier comedy monologen gehouden van een lokaal Stand Up Comedy circuit.

Temperaturen op Ibiza in maart

Maart in Ibiza| ©Ibiza Magic
Maart in Ibiza| ©Ibiza Magic

Ibiza in maart is een koelere maand dan je zou verwachten van een paradijselijke bestemming in het midden van de Spaanse Middellandse Zee. De maximumtemperaturen liggen meestal rond de 16 tot 18 graden Celsius, terwijl de minimumtemperaturen bijna altijd tussen de 9 en 11 graden Celsius liggen gedurende de hele maand.

De toestroom van toeristen op Ibiza in maart

Toeristen op Ibiza| ©Stan de Haas
Toeristen op Ibiza| ©Stan de Haas

Maart is een maand met een lage toeristenstroom op alle Balearen en is zelfs de maand met het laagste aantal bezoekers in het eerste kwartaal van het jaar.

In januari zijn er nog mensen van de kerstfestiviteiten en in februari is er wat beweging van reizigers op het Europese continent vanwege het carnaval en de schoolvakanties die in deze maand in sommige landen van de unie plaatsvinden.

Prijzen in Ibiza in maart

Betalende persoon| ©Towfiqu barbhuiya
Betalende persoon| ©Towfiqu barbhuiya

Maart is een aanzienlijk goedkope maand als je de kosten van een bezoek aan het eiland op dit moment vergelijkt met de tarieven voor het zomerseizoen. Tegelijkertijd maakt het feit dat er geen festiviteiten zijn zoals carnaval of Driekoningen het ook de goedkoopste wintermaand van allemaal.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Ibiza in maart?

Reisbagage| ©Swansway Motor Group
Reisbagage| ©Swansway Motor Group

Zoals ik al zei, is deze maand koud voor Balearen begrippen, vooral tijdens de eerste twee weken. Naast zwemkleding en zonnebrandcrème moet je dus ook een jas meenemen voor nachtelijke activiteiten, voor het geval de wind een trucje met je uithaalt en besluit harder te waaien dan verwacht.