Mallorca in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Mallorca leren kennen in drie dagen is geen onmogelijke opgave, mits u de timing van elk van de bezoeken op uw route zorgvuldig organiseert.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Mallorca in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Mallorca | ©Rolf Schotsch

Mallorca is een eiland met veel geschiedenis en een lange lijst van te ontdekken bestemmingen. Van kathedralen, kerken, kuuroorden, stranden, musea, uitzichtpunten, natuurgebieden en ruïnes tot ambachtelijke markten, restaurants, cafés en bars.

Er is zeker genoeg te doen op Mallorca en uw verblijf van drie dagen lijkt misschien wat kort. Er is echter genoeg tijd om de bezienswaardigheden te bekijken, deel te nemen aan een tour, in uw eigen tempo te wandelen, te winkelen en te genieten van het plaatselijke nachtleven.

Dag 1: Verken enkele bezienswaardigheden van Mallorca

Arabische baden van Palma.| ©Elena R
Arabische baden van Palma.| ©Elena R

Begin uw eerste dag op Mallorca met het verkennen van enkele van de belangrijkste monumenten van de hoofdstad van het eiland: Palma de Mallorca.

Met deze route kunt u de bouwstijl van deze plaatsen bekijken en de geschiedenis die ze verbergen leren kennen.

Bezoek de Arabische baden van Palma de Mallorca en ontspan in het thermale water

De Arabische baden van Palma de Mallorca zijn een goede plek om uw eerste dag op het eiland te beginnen, want u kunt genieten van de geschiedenis van het eiland, de indrukwekkende islamitische architectuur van de baden bekijken en ontspannen in de warmwaterbronnen na een lange transfer vanaf de luchthaven.

Bij aankomst waant u zich terug in de 11e eeuw, de periode waarin de baden werden gebouwd, en geniet u van een van de weinige overblijfselen van de islamitische aanwezigheid in deze stad. Helaas werden alle andere gebouwen uit die periode vervangen na de komst van de veroverende troepen van Jaime I.

U krijgt toegang tot een centrale ruimte met halfronde koepels en een reeks zuilen met bogen. Terwijl u een warm bad neemt in de daarvoor bestemde ruimte, zult u bovendien snel enkele merkwaardige inkepingen in de vloer opmerken, waardoor de stoom en het water kunnen circuleren.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 3€ per persoon.
 • Openingstijden: 9.30-19.00 uur (winter) en 9.30-8.00 uur (zomer).
 • Waar: Arabische baden van Palma de Mallorca in Carrer de Can Serra 7.

Boek de transferservice vanaf de luchthaven

Aanschouw de architectonische schoonheid van de Basiliek van San Francisco

Na ontspanning in de Arabische baden kunt u profiteren van de nabijheid van de Basiliek van San Francisco om dit nationale monument, gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw, te bezoeken.

Tijdens dit bezoek ontdekt u dit beroemde architecturale ensemble, bestaande uit de kleine basiliek, het klooster en andere gebouwen. Het zijn allemaal bouwwerken van groot historisch belang voor het eiland Mallorca en zijn hoofdstad.

Tijdens de rondleiding is het eerste wat u ziet de gevel van de kerk, waarin de barokstijl overheerst. Het standbeeld van Fray Junípero Serra valt ook op.

Binnen in het gebouw ziet u hoe het ontwerp barok is en vindt u een interessante afbeelding van Sint Joris. Mis het klooster niet, net naast de kerk. Het is een emblematisch gebouw waarvan de trapeziumvorm en de architectonische schoonheid u zullen verbazen.

Nuttige informatie

 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag (10:00 tot 18:00 uur).
 • Waar: Basiliek Kerk van San Francisco.

Geniet van het winkelcentrum, de ambachtelijke markt en het nachtleven van Mallorca's historische Plaza Mayor.

De tour gaat verder op het Plaza Mayor, dat ongeveer zeven minuten verwijderd is van de vorige bestemming. Daar krijgt u de gelegenheid om door een van de grootste en meest iconische pleinen van het eiland te lopen, waar eeuwen geleden het gebouw van het Tribunaal van het Heilige Bureau van de Inquisitie stond.

Op dit plein staat een enorm winkelcentrum, gebouwd aan het eind van de jaren zestig. U kunt er rondslenteren en winkelen, in een van de cafés of restaurants zitten, en zelfs op vrijdag- en zaterdagochtend naar de ambachtsmarkten gaan.

Ook als u niet weet wat u 's avonds op Mallorca moet doen, is dit plein een goede bestemming om de levendige bars te bezoeken en te genieten van de terugkerende muzikale shows die er plaatsvinden (lokale artiesten).

Boek een Segway tour door Palma de Mallorca

Bezoek de kathedraal van Santa Maria en bewonder het eiland vanaf het terras

Kathedraal van Mallorca| ©Secret Pilgrim
Kathedraal van Mallorca| ©Secret Pilgrim

Als u de Plaza Mayor verlaat, moet u ongeveer zes minuten lopen naar de kathedraal van San Maria de Mallorca of La Seu, zoals dit monument ook wel wordt genoemd.

Dit religieuze gebouw is gebouwd in gotische stijl. Zijn geschiedenis gaat meer dan 700 jaar terug, meer bepaald tot 1229, toen het niet langer een moskee was en in opdracht van de veroveraar Jacobus I van Aragon werd ingewijd voor christelijke erediensten.

Dit monument valt op tussen de kathedralen van Europa omdat het de hoogste structuur van het hele continent heeft en beschikt over het grootste roosvenster in gotische stijl. Tijdens het bezoek, dat ongeveer een uur duurt, krijgt u de gelegenheid om de binnenkant van de kathedraal en het museum voor heilige kunst te bezichtigen.

U kunt ook de klokkentoren en de terrassen van de vliegende steunberen beklimmen om te genieten van een bevoorrecht panorama over de zee en het eiland in het algemeen. Dit is zeker een geschikte activiteit om op te nemen onder de dingen om te doen in Mallorca in de zomer, winter of elk seizoen van het jaar.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 20€.
 • Openingstijden: maandag tot zondag (10:00 tot 16:45).
 • Waar: kathedraal van Santa María.

Maak kennis met het koninklijk paleis van La Almudaina op Mallorca

Het Koninklijk Paleis van La Almudaina is een verplichte bestemming voor elke toerist, dus u moet het op uw eerste dag tot de beste activiteiten op Mallorca rekenen.

U krijgt de gelegenheid om het Koninklijk Alcazar te bezoeken, dat van de 13e tot de 14e eeuw officieel erkend werd als koninklijke residentie. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een museum dat u van dinsdag tot zondag kunt bezoeken.

De rondleiding door het Koninklijk Paleis van La Almudaina, gebouwd in opdracht van Jacobus II van Mallorca op de plaats waar vroeger de Arabische citadel stond, begint in de Schoorsteenzaal, die zijn naam ontleent aan het feit dat hier de verwarmingsinstallatie stond.

U kunt dan de Koningszaal binnengaan , waar u enkele portretten vindt van de vorsten van het eiland, en meteen doorgaan naar de Konijnenzaal. Daarna kunt u naar de terrassen gaan en de middeleeuwse tuin van S'Hort del Rei en de baai bekijken.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 7€. (woensdag en zondag gratis na 15:00 uur)
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag (10:00 tot 19:00 uur).
 • Waar: Koninklijk Paleis van La Almudaina. Om er te komen loopt u naar het zuiden langs de Carrer del Palau Reial richting Carrer del Mirador, ongeveer een paar minuten van de kathedraal van Santa Maria.

Dag 2: Bezoek aan enkele dorpen en natuurgebieden

Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G
Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G

Zelfs als u maar twee dagen hebt om Mallorca te bezoeken, raad ik u aan een daarvan te wijden aan de route die ik voor deze tweede dag voorstel.

Tijdens deze dag bezoekt u enkele dorpen en natuurgebieden van het eiland. Maar om zoveel mogelijk attracties te zien en het meeste uit de dag te halen, raad ik u aan vroeg op te staan.

Bezoek de grotten van Drach

De tweede dag op Mallorca begint met een bezoek aan de grotten van Drach, die u kunt bezoeken met een rondleiding of door kaartjes te kopen aan het loket.

In beide gevallen moet u naar Porto Cristo reizen, ongeveer 45 minuten met de auto van Mallorca. Zo beleeft u een avontuur van een uur, waarbij u door het binnenste van de grot (1.200 meter) wandelt, terwijl u geniet van de indrukwekkende natuurlijke omgeving.

Aan het einde van deze rondleiding wordt u verrast door een kort concert van instrumentale muziek.

Daarna is het tijd om de grot te verlaten en deel te nemen aan een van de meest verrassende boottochten van Mallorca, terwijl u door het kristalheldere, rustige water van het ondergrondse meer van Martel vaart.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 15€.
 • Openingstijden: elke dag (9:00 tot 17:00).
 • Waar: Cuevas del Drach.

Boek een tour naar de grotten van Drach in Mallorca

Maak kennis met de Grotten van Hams

Op slechts vier kilometer afstand met de auto vindt u uw volgende bestemming, de Cuevas dels Hams, waar de natuur en de hand van de mens omarmen om u een geologische ruimte van grote schoonheid te bieden.

Daar kunt u genieten van verschillende en verbazingwekkende natuurlandschappen, ideaal als u met kinderen naar Mallorca reist.

Normaal gesproken loopt u door de botanische tuin van de Ronde Grot naar de Blauwe Grot, waar een blauw verlichtingssysteem is dat een reeks interessante visuele contrasten creëert.

Ook kunt u hier een projectie bekijken met de geschiedenis van het eiland en details over de ontdekking van de grot. Daarna betreedt u de Klassieke Grot, met honderden stalagmieten en stalactieten, om uiteindelijk het ondergrondse meer Zee van Venetië te bereiken en getuige te zijn van een klassiek muziekconcert.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 22€.
 • Openingstijden: elke dag (10:00 tot 17:00 uur).
 • Waar: Cuevas dels Hams.

Maak een excursie naar het dorp Valldemossa

Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh
Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh

Na een bezoek aan deze twee grotten raad ik u aan naar het westen van het eiland te gaan, meer bepaald naar het dorp Valldemossa, dat gewoonlijk een van de beste daguitstappen op Mallorca is.

Het beste is om de straten van deze prachtige stad te voet te verkennen, terwijl u geleidelijk de geschiedenis ontdekt, foto's neemt, eet en uitrust in een van de restaurants, souvenirs koopt, enz.

Tijdens deze excursie ziet u ook het Koninklijk Charterhuis van Valldemossa, bekend als de voormalige residentie van koning Sancho I en, enige tijd later, het huis van de componist Frédéric Chopin.

Vlak daarnaast vindt u het paleis van koning Sancho en de tuinen van koning Juan Carlos, waarvan het panoramische uitzicht u zal verbazen. Vervolgens kunt u het beste een wandeling maken door de historische wijk van de stad, om de pittoreske straatjes en de kerk van Sant Bartolomeute ontdekken.

Wandeling door het dorp Sóller

Het dorp Sóller, in het noordwesten van Mallorca (ongeveer 55 minuten van Valldemossa), is een andere attractie van het eiland om op te nemen in de 10 dingen om te doen op Mallorca in juni of een andere maand van het jaar.

Onderweg moet u door indrukwekkende tunnels die de bergen doorboren tot u deze prachtige stad bereikt, omgeven door een majestueuze vallei. U vindt er een rustige sfeer met veel geschiedenis, een reeks monumenten en een bevoorrecht uitzicht op de natuur.

U ziet het Plaza de la Constitución, met zijn terrassen, cafés, restaurants en de kerk van San Bartolomé. U ziet ook de tramrails, die het plein doorkruisen. In feite kunt u op dit vervoermiddel stappen om naar de haven van Sóller te gaan.

Daarna kunt u het Can Prunera Modernistisch Museum binnengaan en een belangrijke tentoonstelling van meubilair uit de 20e eeuw bekijken. Vervolg de excursie bij het station van Sóller, waar u een paar permanente tentoonstellingen van Pablo Picasso en Joan Miró vindt.

Boek een rondleiding in Mallorca

Dag 3: Bezoek aan de baaien en stranden van Mallorca

Cala Millor| ©rbjag71
Cala Millor| ©rbjag71

Ter afsluiting van uw driedaagse reis naar Mallorca is er niets beter dan een tocht langs de baaien en stranden van het eiland.

U ontdekt verborgen landschappen van grote natuurlijke schoonheid, waar het blauwe water contrasteert met het zand, het groen en de zonnestralen.

Mondragó Cove

Cala Mondragó is een natuurreservaat op ongeveer een uur ten zuidwesten van Mallorca. Dit is het beginpunt van de aanbevolen route voor de derde en laatste dag van de tour.

In de baai kunt u wandelen over het witte zand en een duik nemen in het kristalheldere water. Als u wat schaduw wilt, moet u naar de achterkant van deze baai gaan, waar u een kleine groene long vindt, bestaande uit een reeks woestijnplanten en enkele pijnbomen.

Bovendien kunt u in deze baai enkele sportieve ervaringen opdoen, zoals deelnemen aan een van de beste fietstochten van het eiland of wandelen.

In feite moet u weten dat deze plek geschikt is voor rolstoelgebruikers en is uitgerust met alles wat nodig is voor het plezier van het hele gezin.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 6€.
 • Openingstijden: elke dag (9.00 tot 16.00 uur).
 • Waar: Cala Mondragó.

Boek een fietstocht door Mallorca

S'Amarador Cove

De volgende bestemming ligt op ongeveer 10 minuten afstand van Cala Mondragó, zodat u gemakkelijk van de ene naar de andere kunt gaan via een pad.

Wanneer u Cala S'Amarador bereikt , zult u merken dat deze groter is dan de vorige. Bovendien zult u zich omgeven voelen door een sfeer van rust, want het is een verborgen baai en daarom minder druk.

In deze baai kunt u zwemmen in het rustige water, op het zand liggen om te zonnebaden of gewoon in de schaduw van de vegetatie die dit gebied omringt zitten om het uitzicht te aanschouwen.

Afhankelijk van de tijd en het seizoen van het jaar kun je de zon in het water zien smelten. Een waar visueel spektakel, waarin alleen jij en de natuur zijn. Zonder twijfel is dit een geschikt bezoek als u niet weet wat u in juni en september, de warmste maanden van het jaar, op Mallorca moet doen.

Caló des Moro

Nadat u van de schoonheid en rust van Cala S'Amarador hebt genoten, stapt u weer in de auto en rijdt u naar Caló des Moro (ongeveer 23 minuten rijden). Als je daar aankomt, moet je een wat lang pad af met een ongelijk oppervlak. Het zal echter de moeite waard zijn, want beetje bij beetje zult u een ongelooflijk panoramisch uitzicht op de baai ontdekken.

Eenmaal in de baai ziet u het prachtige turkooisblauwe water, waarin u veilig kunt duiken en zwemmen. Het water is namelijk ondiep en dankzij de kliffen bent u beschermd tegen de wind en de golven. U zult ook genieten van het witte zand, de omringende vegetatie en het ongelooflijke uitzicht op de zonsondergang.

Es Trenc strand

Ter afsluiting van de derde dag rijdt u in ongeveer 34 minuten van Caló des Moro naar de zuidkust van Mallorca, waar u het strand van Es Trenc vindt.

Dit is een natuurlijke ruimte met een lengte van zeven kilometer met duinen, wit zand en turquoise wateren die uitnodigen tot een duik. U kunt ontspannen, profiteren van de natuurlijke omgeving en zelfs van de zonsondergang om enkele foto's te nemen.

Dit is zeker een goed plan om op te nemen in de dingen om te doen in Mallorca in juli of een andere maand van het zomer- en herfstseizoen.

Daarna kunt u terugkeren naar Palma de Mallorca en, afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht, deelnemen aan een laatste activiteit van maximaal drie uur. Bijvoorbeeld een van de gastronomische tours op Mallorca of een Segway tour door de hoofdstraten.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 5€.
 • Openingstijden: elke dag (9.00 tot 21.00 uur).
 • Waar: strand Es Trenc.

Boek een gastronomische rondreis door Mallorca

Toeristenkaart om op de route te besparen

Palma Pass Express| ©Angele C
Palma Pass Express| ©Angele C

De toeristenkaart zal uw beste bondgenoot zijn tijdens uw bezoek aan het eiland Mallorca. U krijgt aanzienlijke kortingen op de toegang tot monumenten, musea, restaurants, winkels en sommige vervoersroutes.

U kunt de Palma Pass Express kopen (toegang tot drie musea), de Palma Pass 72 uur (toegang tot het vervoer op het eiland, alle monumenten en musea) en de Palma Pass Family (3 attracties voor een paar volwassenen en kinderen).

 • Dag 1: Monumenten van Mallorca
 • Arabische baden
 • Vanaf 3€
 • Elke dag
 • Locatie: Palma de Mallorca
 • Dag 2: Dorpen en natuurgebieden
 • Grotten van Drach
 • Vanaf 15€
 • Elke dag
 • Locatie: Gemeente Manacor
 • Dag 3: Baaien en stranden
 • Cala Mondragó
 • Vanaf €6
 • Elke dag
 • Plaats: Gemeente Santanyí