12 dingen om te doen op Mallorca in maart

Geniet van de grootste verscheidenheid aan plannen op Mallorca tijdens de maand maart. Beurzen, sportactiviteiten en gastronomie komen samen op het grootste eiland van de Balearen.

Nika Azkona

Nika Azkona

10 minuten lezen

12 dingen om te doen op Mallorca in maart

Mallorca | ©Kyle Taylor

Maart is een ideale tijd om volop te genieten van de charmes van het eiland Mallorca. De lente is in aantocht, de daglichturen beginnen te lengen en de temperatuur wordt warmer.

In deze tijd van het jaar zijn er nog niet veel toeristen en dit is altijd een geweldige manier om te genieten van alles wat er te zien en te doen is op Mallorca. De evenementenkalender van het eiland staat vol met alternatieven in deze tijd van het jaar, metopties voor alle leeftijden en smaken. Of je nu een natuurliefhebber bent of de voorkeur geeft aan evenementen met veel mensen, je vindt zeker een plan dat bij je past.

1. Ontsnap naar de Grotten van Drach en ontdek ze met bijna niemand in de buurt

Grotten van Drach|©~MishC>
Grotten van Drach|©~MishC>

Zelden zul je de kans krijgen om een toeristische plek te bezoeken zonder dat elke hoek vol staat met mensen. Heb je er ook zo'n hekel aan als op al je zomerfoto's mensen op de achtergrond staan? Het eiland Mallorca heeft een aantal prachtige plekken die je niet mag missen. Maar een van debeste excursies om te doen op Mallorca is die naar de Grotten van Drach. Het ligt in het dorp Porto Cristo en is een idyllische plek waar je ook een groot ondergronds meer vindt dat je per boot kunt oversteken.

Dankzij de gemiddelde binnentemperatuur van tussen de 17 en 20 graden kun je op elk moment van het jaar genieten van deze prachtige grotten, maar het is een goed idee om gebruik te maken van je uitje naar Mallorca in maart om ze te verkennen omdat het dan geen hoogseizoen is op het eiland en je op je gemak van de rondleiding kunt genieten.

Boek je excursie naar de grotten van Drach

2. Ga naar de baai van Palma om de beste zeilers te zien

Baai van Palma| ©Simon
Baai van Palma| ©Simon

Genieten van de schoonheid van de baai van Palma is altijd een spektakel. Maar het is nog meer als je het vol ziet liggen met zeilboten.

Het is een goed moment om een boottocht door Mallorca te maken. Tijdens de eerste weken van maart stroomtde kustlijn van Mallorca vol met bemanningen om mee te doen aan de Mallorca Sailing Center Regatta. Dit evenement is een wereldwijde maatstaf die wordt gebruikt als training voor de Princesa Sofía Mallorca, die in dezelfde wateren plaatsvindt. De aspiranten geven alles om de beste resultaten te behalen tijdens de drie dagen van het evenement.

Boek een boottocht rond Mallorca

3. Verken de hooglanden van Mallorca met een quadtour

Mallorca| ©Robert Albring
Mallorca| ©Robert Albring

Als je van avontuur houdt, noteer dan op je lijstje met plannen op Mallorca om een van de quadtours rond het eiland te doen.

Dankzij deze begeleide routes meestal door het Mallorcaanse gebergte kun je paden en wegen verkennen met een uniek berglandschap met de Balearen op de achtergrond. Je gids geeft je de instructies om te weten hoe je de quad moet besturen en je hebt alleveiligheidsuitrusting tot je beschikking. Stel je voor dat je de Serra de Tramuntana ontdekt op een van deze voertuigen. Als je nog nooit op een quad hebt gezeten, raad ik je aan om deze ervaring te proberen en te genieten van de prachtige natuurlijke landschappen van het eiland Mallorca.

Vier Wereld Natuur Dag

Alle liefhebbers van het milieu worden uitgenodigd om een bewustmakingsdag te vieren op Wereld Natuur Dag, op 3 maart. In Lloret de Vistalegre, dat in het meest centrale punt van het eiland ligt, worden elk jaar verschillende activiteiten georganiseerd om de zorg voor de planeet te promoten.

Tijdens een aangename wandeling werken ze aan het schoonmaken van een zeer belangrijke natuurlijke ruimte in de omgeving, zoals Sa Comuna.

Boek een quadtour op Mallorca

4. Geniet van het beste vakmanschap op de Fira del Fang, de grootste bijeenkomst van pottenbakkers

Handwerk op de Fira del Fang| ©Esquimal Producciones
Handwerk op de Fira del Fang| ©Esquimal Producciones

Als je een liefhebber bent van handwerk, heb je een niet te missen afspraak in Marratxí. Vanaf half maart komen hier pottenbakkers uit Marratxi en van over de hele wereld, vooral van het eiland Mallorca.

Deze beurs wordt beschouwd als een ijkpunt in de sector. Je kunt niet alleen deze handgemaakteschatten bewonderen.

Je kunt ook een stuk mee naar huis nemen als souvenir of het zelfs zelf maken, want tijdens de beursweek zijn er verschillende activiteiten zoals workshops en conferenties. Een ander leuk plan is om een rondleiding over de traditionele markten te boeken, waarbij je een bezoek brengt aan demarkt van Alcudia, waar je een grote verscheidenheid aan handgemaakte producten, textiel en levensmiddelen vindt; de markt van Inca, internationaal bekend om zijn leer- en schoeiselproducten van hoge kwaliteit; of de markt van Sineu, bekend om zijn buurtsamenwerking en om het hebben van allerlei producten.

5. Beleef sport in Escorca met de Natursportbeurs

Mountainbiken| ©Greg Rosenke
Mountainbiken| ©Greg Rosenke

Voor sportliefhebbers biedt de gemeente Escorca in het laatste weekend van maart de Natursportbeurs, een reeks buitenactiviteiten die geschikt zijn voor alle niveaus. Mountainbiken, klimmen en trektochten behoren tot de populairste. Maar er zijn niet alleen activiteiten voor volwassenen.

De kleintjes worden uitgenodigd met activiteiten exclusief voor hen, zoals een klimmuur en de Ultrakids, een race waar ze maximaal van zullen genieten. En als je van fietsen houdt, waarom gaje dan niet mee met een elektrische fietstocht rond Mallorca? Je fietst 3 uur lang langs de belangrijkste monumenten van Palma de Mallorca. Maar liefst 27 km onder begeleiding van een gids die je de geschiedenis en de geheimen van de hoofdstad uitlegt.

Boek een elektrische fietstour door Mallorca

6. Warm je motoren op om volledig mee te doen aan de Rally Clásico Isla de Mallorca

Klassieke Rally Eiland van Mallorca| ©Miguel Ordinas Oropesa
Klassieke Rally Eiland van Mallorca| ©Miguel Ordinas Oropesa

3 dagen lang viert Mallorca een van de belangrijkste motorevenementen in de omgeving, de Rally de la Isla de Mallorca.

Meer dan 500 km verdeeld over 14 secties zijn gevuld met race en benzine in de categorieën competitie, regelmatigheid en youngtimers, wat ervoor zorgt dat we mythische, klassieke en historische auto's zien. De plaats waar alle geregistreerde auto's samenkomen is in Puerto Portals, de meest luxueuze haven van het eiland.

En als motorrijden en snelheid je ding zijn, raad ik je aan een Formule 1-tour te boeken waarbij je adrenaline gaat pompen terwijl je door een aantal prachtige landschappen rijdt die het eiland te bieden heeft, zoals Valldemossa, Sóller, de haven van Andratx, de kust van Calviá, de Calas de Estellenc, Malgrats of het uitkijkpunt van Sa Foradada.

Boek een Formule 1-autorondreis

7. Wandel tussen de bloeiende amandelbomen

Amandelbomen| ©@Blende_9
Amandelbomen| ©@Blende_9

Slechts een paar weken voordat het lente wordt, staan de amandelbomen op Mallorca in bloei en kleuren ze het landschap betoverend wit met een vleugje roze.

Een bezoek is een must als je op het eiland bent. Beetje bij beetje zul je merken hoe de geur van de lente zich begint af te tekenen.Wandelen door deze landschappen is een luxe die steeds meer aanhangers krijgt.

Zozeer zelfs dat er in Duitsland speciale reizen naar Mallorca zijn gemaakt om de amandelbomen in bloei te zien. Om van dit wonder te genieten kun je de dorpenLloseta, Marrachí of Selva bezoeken, in de regio Raiguer; de dorpen Manacor en Son Servera, in de regio Levante Mallorquín; of boek een excursie naar Sóller en Valldemosa.

Boek een excursie naar Sóller en Valldemosa

8. Geniet van de natuur te paard

Paardrijden op het strand|©Rick Rumbaugh
Paardrijden op het strand|©Rick Rumbaugh

Het warme maar niet overdreven hete weer, het licht van de lente en de natuur in volle bloei maken dit de perfecte tijd van het jaar om een paardrijtocht op Mallorca te boeken. Een geweldig plan voor liefhebbers van deze prachtige dieren.

De activiteit vindt plaats in kleine groepen in de valleien van Randa, in het zuiden van het eiland, waar je kunt rijden door wijngaarden, kloosters, 13e-eeuwse gebouwen en prachtige natuurlijke landschappen.

Of je nu een ervaren ruiter bent of dit je eerste contact met het paard is, deze activiteit is voor jou, omdat je een theoretische en praktische les krijgt en daarna de teugels in handen neemt om alles wat je geleerd hebt in praktijk te brengen. Natuurlijk moet je een acceptabel fitnessniveau hebben om deze prachtige excursie te kunnen doen.

Boek een paardrijtocht op Mallorca

9. Het beroemdste Ierse festival wordt ook gevierd op Mallorca

St. Patrick's Dag| ©RODNAE Productions
St. Patrick's Dag| ©RODNAE Productions

Wie heeft er niet gehoord van St. Patrick's Day? Deze dag wordt over de hele wereld gevierd ter nagedachtenis aan de beschermheilige van het eiland Ierland.

Mallorca kleurt groen en omringt zich met shows, muziek en bier, heel veel bier. Het middelpunt van het festival ligt in Santa Ponça, in Calvià. De gemeente haalt haar zware geschut tevoorschijn om de puurste Ierse stijl na te bootsen.

M uziek en bier zijn twee van de hoofdrolspelers, met live optredens in elke Ierse pub in de stad.

10. Een traditionele landbouwbeurs in Son Ferriol

Mallorcaanse paarden| ©Marian Torres
Mallorcaanse paarden| ©Marian Torres

Al meer dan 20 jaar wordt er eind maart een grote landbouwbeurs gehouden in Son Ferriol, net buiten Palma.

Dit rustige stadje brengt professionals uit de sector samen en natuurlijk ook veel nieuwsgierige bezoekers die meer willen weten over de inheemse veesoorten, zoals de elegante Mallorcaanse paarden of de Mallorcaanse zwarte varkens. De hele dag door zijn ertentoonstellingen van roofvogels en fokwedstrijden voor paarden.

Naast de dieren heeft de beurs verschillende tentoonstellingen, een honderdtal landbouwmachines en werktuigen, en een heleboel andere exposities. En zoals op elke goede beurs, mag je niet vergeten om de typische lokale gerechten bij een van de kraampjes te proberen of een aantal van de ambachtelijke producten te kopen.

11. Dag van de Balearen, het meest representatieve festival van het eiland

Balearen| ©tiggerpics2010
Balearen| ©tiggerpics2010

Elk jaar op 1 maart hullen de Balearen zich in hun beste kleren om de belangrijkste dag van de gemeenschap te vieren.

Deze dag herdenkt de ondertekening van het Statuut van Autonomie in 1983. De meeste activiteiten die op deze dag plaatsvinden, vinden plaats in Palma de Mallorca. In het Parc de Sa Feixina krijg je de kans om de beste typische lokale gerechten te proeven, die langs talloze kraampjes staan uitgestald.

Samen met straatanimatie door de hele stad verlaten de Mallorcanen hun huizen in een feestelijke stemming. Het is een goed moment omde belangrijkste gebouwen van de stad te bezoeken. Deze dagen openen ze hun deuren voor het publiek om een glimp van hun waardevolle erfgoed te delen met iedereen die langs wil komen.

Proef de Mallorcaanse keuken

En ze zeggen dat je een stad niet kunt leren kennen zonder de delicatessen te proeven die de gastronomie te bieden heeft. De ensaimada is het meest typische snoepje dat blijft triomferen. Een andere klassieker is de sobrasada. Maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen, zoals de traditionele arròs brut of coca de Trampó, een pizza-achtige bodem met een bedje van groenten.

De beste manier om een beetje van alles te proeven is door een gastronomische tour over Mallorca te maken om de beste plekken met het beste typische eten van het eiland te bezoeken of door een olijfolie- en wijntour over het eiland te boeken, waarbij je deze twee mediterrane producten proeft.

12. Veel plezier bij de attracties van Fira del Ram

Fira del Ram| ©Alberto Bastos
Fira del Ram| ©Alberto Bastos

In deze tijd van het jaar, van eind februari tot april, trekken de Mallorcanen massaal naar het industrieterrein Son Fusteret om te genieten van een van de evenementen waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Dit is de Fira del Ram, een kermis waar meer dan 170 attracties staan opgesteld. Durf jij een ritje te maken in het gigantische reuzenrad of in een van de achtbanen?

W aterattracties, horrorattracties en voor de dappersten zijn er die ondersteboven draaien en op volle snelheid ronddraaien. Zowel inwoners als toeristen komen naar deze kermis om te genieten van delicht- en geluidsshow.

De feestelijke sfeer wordt vergezeld door de geur van het kenmerkende snoepgoed van de kermissen, een suikerspin voor de kinderen terwijl de volwassenen een dozijn churros krijgen.

Het weer tijdens de maand maart in Mallorca

Kathedraal van Mallorca| ©Cristian Bortes
Kathedraal van Mallorca| ©Cristian Bortes

Wanneer maart aanbreekt, loopt de winter ten einde en beginnen de lentetemperaturen zich te laten voelen. Op Mallorca is er overdag nauwelijks een spoor van kou te bekennen. De gemiddelde temperatuur overdag ligt tussen de 15 en 18ºC.

Een aangename temperatuur die ons in staat stelt om de wollen truien weg te doen en onze tussenseizoenkleding uit de kast te halen. Maar laat je niet misleiden, ondanks de zon en de heldere hemeldaalt de temperatuur 's nachts tot gemiddeld 8-9ºC. Zorg dus dat je warme kleren bij de hand hebt, voor het geval dat.

De stranden van Mallorca in maart

Mallorca| ©Paul
Mallorca| ©Paul

We zijn gewend om strandtoerisme te associëren met de warmste maanden van het jaar.

Dit is een vergissing, zeker als we bedenken dat de zomer de periode is waarin de meeste mensen op zoek gaan naar dit soort bestemmingen. Mallorca heeft eenmild klimaat waardoor we ook in de lente- en herfstmaanden van het strand kunnen genieten.

De zon is nog niet sterk, maar dat weerhoudt ons er niet van om midden op de dag op het strand te liggen of een duik te nemen. Als je op zoek bent naar een plek waar je naast sightseeing ook leuke plannen kunt maken, dan is Mallorca de perfecte kandidaat.De prijzen zijn betaalbaarder dan de rest van het jaar tijdens het laagseizoen en de drukte is nog niet gearriveerd.

Maak van de gelegenheid gebruik om los te komen op het eiland van rust.