10 dingen om te doen op Mallorca in de winter

Met temperaturen die veel warmer zijn dan die van veel andere Europese steden, is de winter een fantastische tijd om Mallorca te bezoeken en te genieten van de vele activiteiten die worden aangeboden.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

10 dingen om te doen op Mallorca in de winter

Mallorca | ©Mika Laitinen

Het is geen geheim dat een bezoek aan Mallorca op elk moment van het jaar een spectaculaire ervaring is. Omdat Mallorca het hoofdeiland van de Balearen is, zijn er altijd feesten, festivals en leuke activiteiten te zien en te doen.

Maar als je hebt besloten om in de winter naar Mallorca te reizen en je bent op zoek naar unieke activiteiten om van te genieten tijdens je vakantie, dan biedt het eiland daar een groot aantal van. In dit artikel geef ik je een paar van mijn favorieten voor het geval je ze in je reisroute wilt opnemen...

1. Maak kennis met het Festa de l'Estendard (Estendard Festival)

Festa de l'Estendard| ©ginjol
Festa de l'Estendard| ©ginjol

Elke 31 december tijdens de winter wordt op Mallorca het traditionele Festa de l'Estendard gevierd in de stad Palma. Het dateert uit de 13e eeuw en is een van de oudste civiele vieringen in Europa.

Het herdenkt de herovering van Mallorca op de moslimoverheersing door koning Jaume I.

Er worden verschillende herdenkingsevenementen gehouden, die een echte aanrader zijn voor nieuwsgierige reizigers die meer willen weten over het turbulente, historische verleden van Mallorca.

Waar wordt het gehouden?

 • De bloemenpresentatie vindt plaats op de vooravond van de viering bij het standbeeld van de koning op Plaza d' Espanya.
 • De ceremonie van de Standaard wordt gehouden op Plaza de Cort.
 • En de mis in de kathedraal van Mallorca.

Tickets kopen

Kaartjes zijn niet nodig, aangezien dit een gratis evenement is. Het kan echter de moeite waard zijn om op dezelfde dag een rondleiding door Palma te boeken, omdat deze meestal langs de locaties loopt waar de viering plaatsvindt.

Dit is een manier om het feest beter te begrijpen, omdat je wordt vergezeld door een deskundige gids.

Boek een rondleiding door Palma de Mallorca

2. Bekijk de winterzonnewende in Es Baluard

Winterzonnewende| ©Feliu Renom
Winterzonnewende| ©Feliu Renom

Het fenomeen dat bekend staat als de winterzonnewende vindt plaats in het laatste derde deel van december.

Mallorca is een van de beste plaatsen om van dit fenomeen te genieten, omdat het eiland in de winter bekend staat om zijn heldere hemel, met weinig regen en weinig wolken, waardoor het gemakkelijker is om de sterren of andere natuurverschijnselen zoals de zonnewende te observeren.

Het Baluard Museum organiseert elk jaar een kleine viering waarbij je de zonnewende vanaf de terrassen van het museum kunt bekijken. Vanaf hier heb je een bevoorrecht uitzicht op de kathedraal van Mallorca om te zien hoe de zon door de voorgevel opkomt.

Tickets kopen

Tickets zijn niet nodig, het evenement is gratis. Ik raad je echter aan om niet alleen naar de buitenkant van het gebouw te kijken en van de gelegenheid gebruik te maken om kaartjes voor de kathedraal van Mallorca te boeken, want de binnenkant is absoluut spectaculair.

Reserveer kaartjes voor de kathedraal van Mallorca

3. Maak wandelroutes

Wandelen op Mallorca| ©Kristoffer Trolle
Wandelen op Mallorca| ©Kristoffer Trolle

De winter is een uitstekende tijd voor buitensporten zoals wandelen en fietsen.

Mallorca staat bekend om zijn zonnige, heldere en koele dagen. In de winter valt er weinig regen en is het ver weg van de verzengende hitte die de zomermaanden kenmerkt.

Je kunt een wandeltocht boeken tijdens een georganiseerde excursie of je kunt er op eigen houtje op uit trekken. Hoe dan ook, genieten van de prachtige natuur van het eiland is een must, want het is een van de beste activiteiten op Mallorca.

Beste wandelroutes op Mallorca.

 • Route van het ravijn van Biniaraix.
 • Route van de kapel Ermita de la Victoria.
 • Route naar Puig de Galatzó.
 • Route naar Torrent de Pareis.
 • Route naar Castell de Alaro.

Toegankelijker alternatief

Als avontuur en natuur niet je ding zijn, maar je op een iets actievere en andere manier wilt genieten van het mooie winterweer op Mallorca, raad ik je aan om een elektrische fietstocht rond Mallorca te boeken. Je zult niet te moe worden, maar wel in beweging komen terwijl je de hoofdstad van het eiland leert kennen.

Boek een elektrische fietstour door Mallorca

4. Maak een tocht naar de grotten van Drach

Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G
Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G

Zowel toeristen als de lokale bevolking beschouwen de winter als een van de beste tochten op Mallorca. De winter is een uitstekende tijd om de Grotten van Drach te bezoeken, omdat je de drukte vermijdt en meer ruimte hebt om van de plek te genieten.

Bij aankomst vind je eeuwenoude grotten die duizenden jaren oud zijn en een indrukwekkend archeologisch fenomeen vormen. Binnenin vind je het Martelmeer, een van de grootste ondergrondse meren ter wereld.

De Cuevas del Drach liggen aan de oostkant van het eiland Mallorca, in het stadje Porto Cristo. De reis vanaf Palma Mallorca duurt ongeveer 1 uur met de auto.

Tickets kopen

Dit avontuur is een van de populairste georganiseerde excursies op het eiland. Daarom raad ik je aan om een excursie naar de Grotten van Drach online te boeken om je ticket, dat ongeveer 64€ all-in kost, veilig te stellen.

Boek een excursie naar de grotten van Drach

5. Geniet van de kerstmarkten op Mallorca

Kerstmarkt in Mallorca| ©Ostaleri
Kerstmarkt in Mallorca| ©Ostaleri

Een van de mooiste wintertradities van Mallorca zijn de kleurrijke en levendige kerstmarkten. Het is een traditie die jaar na jaar wordt gevierd voor het plezier van het hele gezin.

Tijdens je rondleiding over de markten kun je genieten van activiteiten zoals muzikale optredens, dansshows en acrobatische shows, maar ook van kinderworkshops, presentaties van kerstfiguren, ambachtelijke markten en lokale gastronomie.

Belangrijkste kerstmarkten op Mallorca

 • Kerstmarkt in Puerto Portals: duurt van half december tot 6 januari en heeft spectaculaire kerstversieringen, lokaal eten en tientallen kraampjes die originele cadeaus verkopen.
 • Kerstmarkt op Plaza Mayor in Palma: duurt van eind november tot 5 januari en je vindt er een prachtige tentoonstelling van kerststallen.
 • Kerstmarkt in Pueblo Español: gelegen in het gebied Son Dureta in de stad Palma, is er geen tekort aan lekker eten en de verschijning van bekende figuren zoals de Kerstman en de Drie Wijzen.

6. Neem deel aan de feesten van San Antonio en San Sebastiá

Feest van Sant Antoni| ©Angel Sion
Feest van Sant Antoni| ©Angel Sion

De festiviteiten ter ere van Sint Antonius en Sint Sebastiaan beslaan de hele helft van de maand, dus als je in januari een paar dagen op Mallorca bent, is dit een activiteit die je niet mag missen.

Ongeveer 10 dagen lang wordt het hele eiland ondergedompeld in de beste feestsferen. Hoewel het activiteitenprogramma van jaar tot jaar verschilt, vind je een breed scala aan activiteiten, zoals sportwedstrijden, religieuze evenementen, concerten en vuurwerkshows in de baai.

Het meest innemende spektakel is de Verbena de San Sebastián, die tegelijkertijd op de grote pleinen van Palma wordt gehouden met livemuziek, een groot vreugdevuur en veel eten en drinken. Je kunt het gedetailleerde programma vinden op officiële websites zoals die van het stadhuis van Palma

7. Doe mee met het Quarteró feest!

Quarteró Feest| ©GillyBerlin
Quarteró Feest| ©GillyBerlin

Het Fiesta del Quarteró wordt gehouden op de laatste zondag in januari. Dit feest, dat gratis toegankelijk is voor het publiek, is een oud en traditioneel evenement waarmee het einde van het oogstseizoen wordt gevierd. Het feest was een aantal generaties lang niet te zien op Mallorca en werd een paar decennia geleden nieuw leven ingeblazen door de lokale bevolking.

Het bestaat uit een hele dag feesten en vindt plaats op een historische finca in het stadje Bunyola. Het is ideaal om op te nemen in een reisprogramma van slechts een paar dagen, zoals een 5-daagse reis naar Mallorca of minder. En om er vanuit de stad te komen kun je bus 204 nemen.

De beste manier om van de viering te genieten is door een culturele route door het dorp te nemen, naar de livemuziek te luisteren, het traditionele eten te proeven en naar de dansvoorstellingen te kijken.

8. Maak kennis met "Sa Rua", het carnaval van Mallorca

Carnaval op Mallorca| ©Baleares.com
Carnaval op Mallorca| ©Baleares.com

Het kleurrijke carnaval op Mallorca is een van de feesten waar het hele jaar naar wordt uitgekeken. Dus als je in februari naar Mallorca gaat, moet je de kans grijpen om van de twee vormen te genieten:

 • Het Sa Rueta kindercarnaval: hier wordt 's ochtends een optocht gehouden met kleurrijke praalwagens, spelletjes en leuke prijzen.
 • Het Sa Rua carnaval voor volwassenen: begint na 17.00 uur en omvat een kleurrijke optocht en aansluitende feesten.

Beide kunnen op dezelfde dag of op verschillende dagen plaatsvinden, afhankelijk van de voorkeur van de organisatoren. En ze beginnen in de straat La Rambla en volgen een route die door het hele historische centrum van Palma loopt. Je hoeft geen kaartje te kopen, want het is gratis.

9. Schaatsen op Mallorca

IJspark| ©Sébastien Bury
IJspark| ©Sébastien Bury

Tijdens de feestdagen op Mallorca kun je genieten van activiteiten die meer geschikt zijn voor een kouder klimaat, zoals de traditionele winterijsbanen.

Ze worden elk jaar opgezet tussen de laatste dagen van november en de eerste dagen van januari.

Als je tijdens de wintervakantie met kinderen naar Mallorca gaat, is dit naar mijn mening een activiteit die je met het hele gezin moet doen. De enige vereiste is dat je minstens 4 jaar oud bent om schaatsen te huren en van de ijsbaan te genieten.

IJsbanen in Mallorca

 • Christmas Fun Park: gelegen in Port Adriano. Elke dag geopend van 12.00 tot 18.30 uur. De openingstijden kunnen variëren op feestdagen, 24 en 31 december.
 • IJspark: wordt elk jaar opgezet in Parc de Ses Estacions in Palma. Het is elke dag geopend van 12.00 tot 20.00 uur. Op feestdagen, 24 en 31 december kunnen de openingstijden variëren.

10. Maak van de gelegenheid gebruik om een gastronomische tour door Mallorca te maken

ensaimada| ©Marco Verch
ensaimada| ©Marco Verch

De Mallorcaanse gastronomie heeft haar geheimen en de beste manier om ze te ontdekken is tijdens een van de beroemde gastronomische rondleidingen door Mallorca.

De winter is een van de beste tijden om dit soort activiteiten te doen, omdat de straten van de stad dan koel en helder zijn. Bovendien kun je, als je in de kersttijd naar Mallorca gaat, genieten van een aantal exclusieve gerechten van het seizoen.

De tour is inclusief proeverijen in een aantal van de beste restaurants in het hart van Palma de Mallorca, evenals de gids, en je kunt hem dagen voor je bezoek online boeken.

Mallorca's wintertoeristenstroom

Plaza de España| ©Adele Chrestien
Plaza de España| ©Adele Chrestien

De winter op Mallorca valt samen met het laagseizoen op de Balearen. Dit seizoen loopt van november tot de komst van Pasen, wanneer de toeristenstroom aanzienlijk toeneemt.

Dit is de perfecte tijd om drukte te vermijden en te genieten van de laagste prijzen van het jaar. Het is een echte aanrader voor reizigers die gewend zijn aan een koud klimaat en die zelfs kunnen genieten van activiteiten op zee (het strand of een boottocht op Mallorca) zonder grote ongemakken.

Het is ook een aanrader voor alle reizigers die willen genieten van de Balearen zonder het overvolle toerisme dat je de rest van het jaar zeker zult aantreffen.