10 dingen om te doen in Istanboel in februari

Ondanks de kou en de dreigende regen is Istanbul in februari nog steeds een echte aanrader. Om het meeste uit je verblijf te halen, volgen hier enkele tips over wat je kunt doen in de stad.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Istanboel in februari

Dolmabahçe | ©Gerry Lynch

Het maakt niet uit wanneer je gaat, de attracties van Istanbul zullen je volledig betoveren. De ontelbare moskeeën, de musea, het leven dat bruist in de straten en de bazaars zijn genoeg garantie dat je verblijf onvergetelijk zal zijn.

De maand februari, hoewel het weer niet het beste is, heeft een aantal voordelen ten opzichte van het hoogseizoen. Zo zijn er minder toeristen, waardoor je alles wat je interesseert op een meer ontspannen manier kunt bezoeken. Bovendien biedt deze maand een aantal evenementen waar je zeker van zult genieten.

1. Laat je verrassen door de derwisjshow

Mensen die de soefidans doen| ©Jose T
Mensen die de soefidans doen| ©Jose T

In februari valt de avond veel vroeger in en daarmee ook de temperatuur. Daarom kun je het beste op zoek gaan naar activiteiten die binnen plaatsvinden om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Tussen alle dingen die je 's avonds in Istanbul kunt doen, is er iets heel bijzonders: naar een derwisjshow gaan.

Derwisjen zijn een tak van de soefisten van de islam. Deze spirituele stroming komt oorspronkelijk uit Perzië en wordt gekenmerkt door zijn onverschilligheid voor materiële goederen en zijn grote tolerantie. Onder alle broederschappen waarin deze stroming is onderverdeeld, vallen de mevlevis, ook wel de wervelende derwisjen genoemd, op. Zij proberen door hun wervelende dansen een bijna hypnotische staat te bereiken om religieuze extase te bereiken.

Mijn suggestie is dat je deze dans gaat bekijken in het Hodjapasha Dance Theater. Daar kun je, naast het kijken naar de wervelende derwisjen op het ritme van traditionele Perzische muziek, genieten van een drankje en wat Turkse lekkernijen.

Boek een wervelende derwisjshow bij Hodjapasha

2. Leer afdingen in de Grand Bazaar met een rondleiding

Binnen in de Grote Bazaar van Istanbul| ©Bahnfrend
Binnen in de Grote Bazaar van Istanbul| ©Bahnfrend

Het klopt dat je de laatste jaren steeds meer vaste prijzen ziet in de Grand Bazaar van Istanbul, maar veel van de 3600 winkels hebben nog steeds de oude gewoonte om af te dingen bij de verkoop. In de zomer, met de drukte van de toeristen, is het moeilijk om de kunst van het afdingen onder de knie te krijgen, omdat de plaats dan overweldigend kan worden. In februari daarentegen is het mogelijk om de tijd te nemen om af te dingen.

Het eerste wat je moet doen bij afdingen is heel duidelijk zijn over de waarde van de Turkse lira. Sommige klanten gebruiken de tactiek om de prijs te vragen van verschillende artikelen voordat ze het artikel waar ze echt in geïnteresseerd zijn kopen, waarna ze doen alsof ze het te duur vinden en de winkel verlaten. Op dat moment geeft de verkoper meestal de eerste korting. Het hangt allemaal af van je eigen vaardigheid, maar houd er rekening mee dat er een moment komt waarop de prijs niet verder daalt. Als je het echt wilt kopen, probeer de situatie dan niet te forceren.

Een rondleiding over de Grand Bazaar is de handigste optie

Als je het type persoon bent dat overweldigd raakt als een winkelbediende je in de winkel benadert om te vragen of hij of zij je kan helpen, kan het een beetje zenuwslopend zijn om de Grote Bazaar in Istanbul in je eentje te bezoeken. In zo'n geval kun je altijd een van de rondleidingen door Istanbul nemen.

Boek een rondleiding door Istanbul

3. Misschien is het beste plan voor een reis naar Istanbul in februari wel om naar een Turks bad te gaan

Binnen in de Aga Hamami| ©Cristina J
Binnen in de Aga Hamami| ©Cristina J

Met de koelere temperaturen buiten in februari is het meer dan ooit de tijd om te genieten van een goed Turks bad. De hamams van Istanbul bevinden zich in indrukwekkende historische gebouwen.

Al eeuwenlang is de hamam of het Turkse bad een instituut in de stad. Ze werden niet alleen gebruikt om lichaam en geest te verwennen, maar ook als ontmoetingsplaats of zelfs om zaken te doen. Als je een Turks bad huurt, kom je door de volgende ruimtes:

  • Ontspanningsruimte, met een temperatuur van ongeveer 20 graden en ontworpen om je lichaam te laten acclimatiseren bij het binnenkomen en verlaten.
  • Gematigde kamer: met een temperatuur van 30 graden.
  • Hete kamer: met een temperatuur van 50 graden kun je er niet langer dan 20 minuten in blijven. Hier openen de poriën zich en ontspannen de spieren zich voor de massage.

Elke hamam die buitenlanders in de stad ontvangt, heeft de massageservice in zijn aanbod, evenals een scrubbehandeling. Houd er rekening mee dat beide behandelingen verre van zacht zijn, maar het resultaat is werkelijk buitengewoon.

Boek een Turks bad in Istanbul

4. Mis het klassieke muziekseizoen niet

Zorlu PSM Theater| ©time
Zorlu PSM Theater| ©time

Hoewel het klassieke muziekseizoen in Istanbul meerdere maanden duurt, is het in de koude wintermaanden dat de kans om binnen en uit de kou concerten bij te wonen het meest welkom is. Als je een liefhebber van klassieke muziek bent, moet je profiteren van de mogelijkheden om een aantal van 's werelds beste artiesten te zien. Als je een fan bent van dit soort muziek, moet je de kansen aangrijpen om een aantal van 's werelds beste artiesten te zien.

Er zijn verschillende theaters waar je naartoe kunt gaan om van de concerten te genieten. Een daarvan is het Zorlu PSM, waar ook optredens van andere muziekgenres plaatsvinden.

Een andere essentiële plek om van een geweldig concert te genieten is het Aynalı Geçit Auditorium, waar het Istanbul Philharmonic Orchestra meestal speelt. Tot slot heeft het Sakıp Sabancı Museum ook een auditorium waar vaak interessante muziekoptredens plaatsvinden.

Praktische informatie

  • Zorlu PSM: gelegen in de wijk Besiktas, aan Koru Sokaği, 2. Metrolijn 2 stopt vlakbij bij Levent.
  • Aynalı Geçit Auditorium: ligt in een van de straten naast Istiklal Caddesi, dus je kunt het niet missen.
  • Sakıp Sabancı Museum: de kans is groot dat je het prachtige hoofdkwartier hebt gezien als je op een Bosporus cruise bent geweest, want het ligt aan een van de oevers van de Bosporus. Het is niet gemakkelijk om er te komen, maar je kunt metrolijn 2 naar İtü-Ayazağa İstasyonu nemen en vervolgens bus 29S naar Tokmak Burnu.

5. Profiteer van de uitverkoop om te winkelen in Cevahir Mall

Winkelcentrum Cevahir| ©CherryX
Winkelcentrum Cevahir| ©CherryX

Normaal gesproken, als we het over winkelen in Istanbul hebben, bedoelen we alleen winkelen in de historische bazaars of in de toeristenwinkels in het stadscentrum. De Turkse stad heeft echter een aantal geweldige winkelcentra die ook in de winter speciale aanbiedingen hebben. Vooral in februari kun je zelfs spreken van een tweede uitverkoop.

Mijn aanbeveling om te profiteren van de lagere prijzen is een bezoek aan het grootste winkelcentrum van Europa: Cevahir Mall. Dit enorme complex ligt in Silsi, dat gemakkelijk bereikbaar is met metrolijn 2. Het winkelcentrum bestaat uit 6 verdiepingen en wordt bekroond door een prachtige klok op het glazen dak. Binnen vind je meer dan 300 winkels van nationale en internationale merken.

Een ideaal plan als je met kinderen gaat

Ik weet dat je gaat zeggen dat de kleintjes zich gaan vervelen met winkelen, maar ik verzeker je dat als je met kinderen naar Istanbul reist in de koude maand februari en je neemt ze mee naar dit complex, je het moeilijk zult vinden om ze er weer uit te halen. Naast de winkels zijn er ook faciliteiten waar kinderen zich prima kunnen vermaken. Om te beginnen is er een bioscoop met voorstellingen speciaal voor de kleintjes. Binnen vind je ook een klein pretpark en verschillende soorten evenementen en spelletjes.

6. Eet geroosterde kastanjes in de straten

Kraampje met geroosterde kastanjes| ©mariusz_prusaczyk
Kraampje met geroosterde kastanjes| ©mariusz_prusaczyk

Het straatvoedsel van Istanbul is een onmiskenbaar onderdeel van haar charme. Als je er uitgebreid kennis mee wilt maken, is er niets beter dan een gastronomische rondleiding door Istanbul met een gids die je alle verschillende soorten uitlegt, maar je kunt ook gewoon door de straten slenteren en proberen waar je oog op valt. In de winter moet je zeker een schaal geroosterde kastanjes bestellen.

Dit soort straatvoedsel is heel gewoon in veel delen van de wereld, maar ze opeten op een bankje in Sultanahmet, met uitzicht op de Hagia Sophia, of in Eminonu, met de Galatatoren en de Gouden Hoorn voor je, is onbetaalbaar. Alleen al het ruiken van de geur terwijl je rondloopt zal je humeur verbeteren, om nog maar te zwijgen van het aangename gevoel dat je handen warmer worden als je het patroon oppakt.

En na dit kleine hapje raad ik je aan een gastronomische tour door Istanbul te maken om alle heerlijkheden te proeven.

Boek een culinaire tour door Istanbul

7. Schuil voor de kou in de bars en restaurants van Beyoglu

De inwoners van Beyoglu| ©J Sarralde
De inwoners van Beyoglu| ©J Sarralde

Hoewel andere buurten de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden bij de inwoners van Istanbul voor kille avonden die binnenshuis in cafés en bars worden doorgebracht, heeft Beyoglu nog steeds een speciale sfeer. Dit gebied, gelegen tussen de Galatabrug en Taksim, inclusief Istiklal Caddesi, is perfect als je wilt ontspannen terwijl je de geneugten van een goede Turkse koffie ontdekt.

Het beste is om rond te dwalen in de straten rond de Galatatoren of in de straten die van Istiklal aflopen. In veel van deze straten vind je kleine cafés met een zeer intieme sfeer ondanks de drukte in het gebied. En als je de voorkeur geeft aan een levendiger soort vermaak, zijn er in de Tünel-wijk (aan het einde van de autovrije Istiklal-as) talloze plekken waar je raki kunt proberen, zij het met mate. Hier spelen vaak muzikanten om de avond op te vrolijken.

Laat je niet imponeren door hun inhoud en ga voor een koffie of thee op een kerkhof

De levendigheid van Beyoglu is misschien niet jouw kopje thee of koffie. Of dat nu wel of niet zo is, een ervaring die je niet mag missen tijdens je reis naar Istanbul in februari is binnenwippen in een van de koffieshops op de oude begraafplaatsen. Hoewel het misschien ongepast lijkt, zijn er op veel van deze oude begraafplaatsen in de Turkse stad zeer smakelijke cafés te vinden. Een aanrader: Türk Ocagi, gelegen aan Divan Yolu, 74.

8. Bezoek de musea op je gemak

Toegang tot het Archeologisch Museum| ©Metuboy
Toegang tot het Archeologisch Museum| ©Metuboy

Naast de fantastische moskeeën en de ontelbare monumenten die in Istanbul te zien zijn, heeft de stad verschillende musea die zeker een bezoek waard zijn. De beste tijd voor een bezoek is zeker in de winter. Of je nu in januari of februari naar de Turkse hoofdstad bent gereisd, je kunt zonder in de rij te staan naar binnen en genieten van alle geschiedenis die in de collecties te zien is.

Het is moeilijk kiezen welke musea je moet bezoeken en bovendien is ieders smaak anders. Hier is een korte lijst, slechts drie of vier, van de meest interessante musea die tot de grootste attracties van Istanbul behoren:

  • Archeologisch Museum en Museum van Oosterse Oudheden: beide musea liggen praktisch naast elkaar, in het Gulhane Park. Het zijn zonder twijfel twee fundamentele collecties om de geschiedenis van de hele regio te begrijpen.
  • Tapijtmuseum: niemand die in Istanbul is geweest kan twijfelen aan het belang van tapijten in de cultuur van het land. Met blote voeten op de tapijten in een moskee stappen is een ware traktatie voor de zintuigen. In dit museum kun je een interessante collectie tapijten bekijken die ooit in verschillende moskeeën lagen.
  • Mozaïekmuseum: een klein juweeltje verborgen in het centrum van Sultanahmet, naast de Blauwe Moskee. In een kleine ruimte kun je de overblijfselen zien van de mozaïeken van het Grote Paleis van Byzantium, gebouwd in de 4e eeuw.
  • Kalligrafiemuseum: de kalligrafie van oude Ottomaanse boeken werd beschouwd als een ware kunstvorm. In de Beyazit Moskee kun je een aantal prachtige voorbeelden zien.

9. Geniet van het voedsel- en muziekfestival in Ataşehir

De wijk Ataşehir| ©Devan E
De wijk Ataşehir| ©Devan E

Hoewel het een beetje ver van het historische centrum ligt, raad ik je aan om, als je in februari in Istanbul bent, naar de wijk Ataşehir te gaan (in het Aziatische deel van de stad) om te genieten van het festival dat in het midden van de maand gedurende drie dagen plaatsvindt.

Dit straatfestival richt zich op twee van de passies van Turkije: muziek en eten. Tijdens de dagen dat het plaatsvindt, kun je op verschillende plekken in de buurt naar concerten luisteren en genieten van een aantal van de beste gerechten die je in Istanbul kunt vinden, zowel traditionele als creatieve gerechten.

Daarnaast vind je ook cafés waar ze speciale cocktails voor dit evenement bereiden en als je geïnteresseerd bent, kun je deelnemen aan een aantal van de workshops die in de buurt worden gehouden. Omdat het niet in een toeristisch gebied wordt gehouden, is dit ook een geweldige kans om de manier van plezier maken van de lokale bevolking te leren kennen.

Hoe kom je in Ataşehir?

Zoals hierboven vermeld, ligt de wijk een beetje ver van het centrum, hoewel het niet al te moeilijk is om er te komen. De beste optie is om een veerboot te nemen van Karaköy (over de Galatabrug) naar Kadiköy (mis de prachtige aanblik van het treinstation Haydarpaşa niet als je aankomt). Neem vlak bij de pier van Karaköy bus 19 naar de halte Ataşehir Lyceum.

10. Trakteer jezelf op een diner in Hamdi Restaurant Eminönü met het beste uitzicht zonder het koud te hebben

Uitzicht vanaf het Hamdi Restaurant Eminönü| ©Carlove-19
Uitzicht vanaf het Hamdi Restaurant Eminönü| ©Carlove-19

Het is niet het goedkoopste restaurant in Istanbul (hoewel het ook niet het duurste is), maar de aantrekkingskracht is het waard om wat extra uit te geven aan een diner. Dit restaurant bevindt zich op het terras van een hoog gebouw naast de Egyptische Bazaar en het uitzicht is werkelijk adembenemend. Om je warm te houden is het terras van Hamdi overdekt met transparante panelen.

In februari kun je gemakkelijker een zitplaats vinden. Hoewel ik je aanraad iets van tevoren te reserveren (en ervoor te zorgen dat je een tafel in de uitzichtzones wilt in plaats van in het midden van de zaal), zou je door de kleinere drukte geen problemen moeten hebben.

Het restaurant serveert traditionele Turkse gerechten, met verschillende soepen, kebab, vis en heerlijke zoetigheden als dessert.

Het weer in Istanbul in februari

Koude dag in Istanbul| ©bareknuckleyellow
Koude dag in Istanbul| ©bareknuckleyellow

De temperaturen in Istanbul in februari zijn samen met januari de laagste van het jaar. De maxima liggen gemiddeld op slechts 9°C en de minima op slechts 3°C. Wind en vochtigheid zorgen ervoor dat het weer in Istanbul koud is. Wind en vochtigheid zorgen voor een lagere gevoelstemperatuur.

Hoewel je altijd het weerbericht moet controleren voordat je op reis gaat, raad ik je aan om bij deze temperaturen warme kleding mee te nemen, vooral voor 's avonds. Een muts, handschoenen en sjaal kunnen handig zijn als je het koud hebt.