Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe kom je vanuit Brussel in Antwerpen

Maak een wandeling door het juweel van België, Antwerpen, vlak bij Brussel. Een stad met vele attracties en veel iconische bezienswaardigheden te bieden.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Brussel in Antwerpen

Antwerpen, België | ©Ernest Ojeh

De afstand tussen Brussel en Antwerpen bedraagt 56 kilometer, waardoor u uw bestemming in relatief korte tijd kunt bereiken. Vanuit Brussel kunt u met de trein, de bus of de auto(taxi, eigen auto of huurauto) naar Antwerpen.

Antwerpen heeft weliswaar een kleine luchthaven, maar die bedient alleen het Verenigd Koninkrijk. Daarom blijft Brussels Airport de beste optie om Antwerpen vanuit andere delen van de wereld te bereiken. Retourvluchten van Brussel naar Antwerpen zijn ook beschikbaar.

Antwerpen is een stad in het Belgische gewest Vlaanderen, die bekend staat als de belangrijkste "diamantstad" voor de vervaardiging van diamantjuwelen. Het is een zeer gastvrije stad, zeker een voorbeeld van een bezoek als u in Brussel bent, vooral vanwege de nabijheid.

Antwerp Day Tour from Brussels: de beste manier om Antwerpen te verkennen

Door de straten van Antwerpen| ©Jerome Bon
Door de straten van Antwerpen| ©Jerome Bon

De Antwerpse dagtour is een echte aanrader als u op zoek bent naar een volwaardige ervaring en niet alleen een manier om u te verplaatsen.

De tour begint bij het Grand Palace in Brussel om 9:30 uur. Van daaruit vertrekt u naar Antwerpen over een weg die u laat genieten van het prachtige landschap van Vlaanderen.

Tijdens de reis zal de gids de historische hoogtepunten van Antwerpen vermelden, de plaatsen die u zult bezoeken, de verschillende activiteiten die u kunt doen en wanneer u naar Brussel zult terugkeren.

De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten en eindigt bij het Centraal Station van Antwerpen, ook bekend als de IJzeren Kathedraal, een ongelooflijk architecturaal juweel.

Tijdens de tour naar Antwerpen heeft u ook wat tijd alleen om op uw gemak van de stad te genieten. De tour eindigt om 20.00 uur en vanaf Antwerpen Centraal Station keert u terug naar Brussel.

 • Duur: Hele dag
 • Prijs: Vanaf 65€.
 • Aanrader als: u de stad Antwerpen wilt leren kennen en het meeste uit uw korte verblijf wilt halen.

Boek uw reis naar Antwerpen vanuit Brussel

Met de trein van Brussel naar Antwerpen: de meest comfortabele optie

Trein naar Brussel| ©Mountain/ \Ash
Trein naar Brussel| ©Mountain/ \Ash

De snelste manier om de stad Antwerpen te bezoeken is met de trein, een kaartje vanaf een van de treinstations in Brussel naar Antwerpen kost ongeveer 12 euro en het duurt ongeveer 45 minuten om de stad te bereiken.

Rechtstreekse treinen van Brussel-Zuid naar Antwerpen (Antwerpen Centraal) worden verzorgd door de NMBS en de Thalys. Er zijn dagelijkse vertrekken, bijna elke 30 minuten en de reis duurt tussen 36 minuten en 40 minuten, afhankelijk van de trein die u kiest. Een enkeltje 2e klas voor een volwassene kost €6,70.

Verschillende treinen rijden rechtstreeks en nemen zeer weinig tijd in beslag. Als u op zoek bent naar de kortst mogelijke reistijd raad ik u aan de trein te nemen vanuit Brussel-Noord en uit te stappen bij de halte Antwerpen-Berchem. Dit is een directe en snelle reis, die tussen 30-45 minuten duurt.

Als u vanaf Brussels Airport moet reizen, neemt u de trein van Brussel Noord (Bruxelles Nord) naar Antwerpen Centraal. Het duurt 45 minuten en er zijn dagelijkse vertrekken, om de 32 minuten. Het volwassen enkeltje 2e klas kost ook €6,70.

 • Duur: 45 minuten
 • Prijs: 12 €.
 • Aanbevolen als: u op zoek bent naar comfort en een betaalbare prijs.

Hoeveel treinen rijden er per dag van Brussel naar Antwerpen?

Treinreizen vanuit deze twee steden zijn aan de orde van de dag, met naar schatting 25 treinen per dag. Ik raad u echter aan de dienstregeling en reistijden voor uw specifieke datum te controleren, aangezien de geplande bus- en treindiensten kunnen variëren afhankelijk van het seizoen of de dag van de week.

Met de bus van Brussel naar Antwerpen: De goedkoopste optie

Bus van Brussel naar Antwerpen| ©olivdo
Bus van Brussel naar Antwerpen| ©olivdo

Er is een rechtstreekse busverbinding met de luchthaven van Brussel, die om het uur vertrekt. Hij vertrekt van de achterkant van perron B. In Antwerpen stopt hij in "De Keyserlei" (vlakbij het centraal station) en op verzoek kan hij ook stoppen in "Crowne Plaza''. Op weekdagen is het eerste vertrek om 5 uur 's ochtends, in het weekend om 7 uur 's ochtends.

Als u van uw uitstapje naar Antwerpen genoten hebt en beslist hebt om naar Brussel terug te keren, moet u een bus nemen vanaf de halte "De Keyserlei" of de halte "Crowne Plaza". De bus vertrekt elk uur, vanaf ongeveer 4 uur 's morgens, en komt gewoonlijk in ongeveer 60 minuten op zijn bestemming aan. Om er zeker van te zijn dat er geen wijzigingen zijn in vertrekplaatsen of busdienstregelingen, raad ik u aan de informatie tijdig te controleren op de websites van de maatschappijen.

Over het algemeen, ongeacht waar u de bus neemt, is het tarief ongeveer € 7 voor volwassenen (enkele reis) en € 5 voor kinderen of minderjarigen (enkele reis).

Om buskaartjes te kopen raad ik de volgende websites aan: Omio, Flixbus en Busbud. Op deze websites kunt u ook meer gedetailleerde informatie krijgen over dienstregelingen, prijzen...

 • Duur: 1 uur
 • Prijs: 7€.
 • Aanbevolen als: u op zoek bent naar de goedkoopste optie

Van Brussel naar Antwerpen: de interessantste optie

Reizen met de auto| ©Jackson David
Reizen met de auto| ©Jackson David

In dit geval heb je twee opties: Een auto huren of een taxi nemen.
De meest comfortabele en luxueuze manier om van Brussel naar Antwerpen te komen is met de taxi. De rit duurt ongeveer 30 minuten en kost tussen de €100 en €130. Hiervoor kunt u rekenen op de maatschappijen Kiwitaxi en Airporttaxis.

Als u met de auto gaat, moet u weten dat de afstand tussen Antwerpen en Brussel 44,78 km is. Als u met de auto reist met een gemiddelde snelheid van 100 km/uur, zal de reistijd bijna 27 minuten bedragen. Voor het laatste geval heeft u de opties van Rentalcarsy Europcar.

 • Duur: 30 minuten
 • Prijs: 100€-130€.
 • Aanbevolen als:Als u op zoek bent naar een optie die uitsluitend afhangt van uw planning

Must-see bezienswaardigheden in Antwerpen

Meir Palace in Antwerpen| ©Asia In My Blood
Meir Palace in Antwerpen| ©Asia In My Blood

Als u voor de georganiseerde rondleiding kiest, duren de rondleidingen gewoonlijk ongeveer vier uur. Als u op eigen gelegenheid gaat, hangt de duur van de rondleiding uiteraard af van de vraag of u dezelfde dag nog naar Brussel terugkeert. Hoe u uw bezoek ook aanpakt, er zijn verschillende punten die u niet mag missen tijdens uw verblijf in de stad:

 • Het Centraal Station, bekend als de "ijzeren kathedraal" en beschouwd als een van de mooiste treinstations ter wereld.
 • Het diamantdistrict, waar u meer te weten komt over de geschiedenis en het slijpproces van diamanten, en unieke juwelen kunt bewonderen.
 • ** De Meir**, de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen waar u modieuze winkels kunt bewonderen in een prachtig architecturaal kader.
 • Het "Meir Palace", een rococo herenhuis dat vroeger het paleis van Napoleon was. Ik raad u aan de artisanale koffie en de handgemaakte chocolade te proeven in wat nu een van de beroemdste chocoladewinkels van België is.
 • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de grootste gotische kerk van België en beroemd om zijn opvallende toren. Binnen kunt u een kunstcollectie bekijken met onder meer vier meesterwerken van Paul Peter Rubens.
 • De Sint-Carolus Borromeuskerk, een juweel van barokarchitectuur in de stad met een van de mooiste barokke biechtstoelen ter wereld.
 • Het Steen, een middeleeuws kasteel gelegen in de oude haven van de stad, vanwaar u de Schelde kunt bewonderen en een zonsondergang aan het water kunt bekijken.

Boek uw excursie naar Antwerpen vanuit Brussel

Vaak gestelde vragen om van Brussel naar Antwerpen te komen

Rondleiding
Rondleiding "De Meir" in Antwerpen| ©fitri agung

In deze rubriek beantwoord ik enkele van de meest gestelde vragen die het meest van belang zijn bij het plannen van uw reis. Ik zal u echter altijd aanraden de websites van de vervoers- of ticketwebsites te bezoeken voor de meest actuele en nauwkeurige informatie.

Wanneer vanuit Brussel naar Antwerpen

Als u op zoek bent naar de ideale combinatie van mooi weer en minder toeristische drukte om Antwerpen vanuit Brussel te bezoeken, raad ik u aan optimaal te profiteren van de nazomervakantie en de stad in september te bezoeken.

Het zeeklimaat van Antwerpen is het hele jaar door vrij mild, grijze en regenachtige dagen komen vaak voor; in januari wordt het weer echter vrij koud. Anderzijds piekt het Antwerpse reisseizoen tijdens de zomer, onder meer dankzij het warme weer dat aanhoudt van het late voorjaar tot het vroege najaar.

Wat is de goedkoopste manier om naar Antwerpen te komen?

De goedkoopste manier om van Brussel naar Antwerpen te reizen is met de bus, die al vanaf €6 kan kosten. Het nadeel is dat u nauwelijks precies kunt weten hoe laat u in Antwerpen zult aankomen. Er kan een foutmarge van 15 minuten zijn door verkeer, weersomstandigheden...

Wat is de beste manier om van Brussel naar Antwerpen te reizen?

De verstandigste en aangenaamste manier om van Brussel naar Antwerpen te reizen is met de trein; ik zou die optie dan ook zonder aarzelen aanbevelen, tenzij u bijzonder veel zin hebt om een ander vervoermiddel te gebruiken.

Met de trein bent u er namelijk sneller dan met de bus, de prijs is niet onredelijk hoog en de reis wordt bijzonder aangenaam gemaakt door het comfort dat u ervaart en het Belgische landschap dat u onderweg ziet. Met de trein duurt het ongeveer 40 minuten om er te komen, terwijl met de bus het minimum ongeveer 50 minuten zou zijn.

Wat zijn de goedkoopste vervoermiddelen om van Brussel naar Antwerpen te reizen?

Hoewel het waar is dat de ticketprijzen variëren naar gelang van de datum, de dag van de week, het tijdstip van de dag, en zelfs vraag en aanbod, zijn deze variaties meestal niet zo drastisch.

Daarom is, afgezien van het bovenstaande, de goedkoopste optie met de bus Flixbus, waar de prijzen zo laag kunnen zijn als 5 euro per reis. Met de trein is de goedkoopste optie die van de NMBS, waar de kaartjes al vanaf 10 euro per traject kunnen zijn.