25 beste dingen om te doen in Brussel

In het hart van Europa vind je cultuur, geschiedenis, architectuur, bier en heel veel chocolade. Oh, en vergeet niet de omgeving te bezoeken!

Ana Caballero

Ana Caballero

18 minuten lezen

25 beste dingen om te doen in Brussel

Het Atomium van Brussel | ©Dimitri Houtteman

De grootte van de hoofdstad van België is ideaal voor een weekend, maar je zult je reis moeten verlengen om nabijgelegen steden zoals het mythische Brugge te bezoeken. Hier is alles wat je moet weten om het meeste uit je bezoek aan Brussel te halen.

1. Wandel over de Grote Markt

Grote Markt| ©Jorge Franganillo
Grote Markt| ©Jorge Franganillo

Tijdens een wandeling over de Grote Markt in Brussel ontdekt u het historische en esthetische hart van de stad. Dit prachtige plein is een van de meest emblematische bestemmingen in Europa en een architectonisch juweel dat de rijke geschiedenis en culturele invloed van de Belgische hoofdstad weerspiegelt. De Grote Markt, omringd door het Stadhuis, is een ideaal kader voor foto's en een uitstalraam van Vlaamse kunst.

De gebouwen rond de Grote Markt zijn een uitstalraam van de gotische en barokke architectuur die de stad kenmerkt. De sierlijke gevels, sierlijke details en beeldhouwwerken die de bouwwerken sieren, getuigen van de rijkdom en pracht die Brussel kende tijdens zijn historische bloeiperiode. Het stadhuis van Brussel, met zijn toren en gotische architectuur, springt in het oog en trekt vanuit elke hoek de aandacht naar het plein.

Boek een rondleiding door Brussel

2. Ontdek het Manneken Pis standbeeld

Manneken Pis| ©acsflickr
Manneken Pis| ©acsflickr

Een van de meest traditionele ervaringen die je in Brussel kunt opdoen is een bezoek aan het Manneken Pis-beeldje. Het is een van de meest iconische en geliefde figuren van de stad, een piepklein beeldje van een jongetje dat in een fontein plast. Deze herschepping spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van bezoekers en is een iconisch symbool van de Belgische hoofdstad geworden.

Het standbeeld staat op een pittoreske hoek in de buurt van de Grote Markt en belichaamt een speelse geest en een gevoel voor humor dat de gastvrije en ietwat oneerbiedige persoonlijkheid van de stad weerspiegelt. Bovendien is het verhaal achter het Manneken Pis-beeldje raadselachtig en vol legenden. Hoewel de precieze oorsprong onzeker is, maakt het figuurtje al sinds de 17e eeuw deel uit van het culturele weefsel van Brussel en is het vaak opgenomen in de routes van de beste rondleidingen door Brussel.

Boek een fietstour door Brussel

3. Maak een rondleiding door het centrum van de stad

De Beurs van Brussel| ©Fred Romero
De Beurs van Brussel| ©Fred Romero

Het belangrijkste is natuurlijk om het historische centrum van Brussel te zien. Maar als u op eigen houtje door het centrum toert, blijft het daar gemakkelijk bij en is dit nog maar het oppervlak van wat de stad de reiziger te bieden heeft.

Met een rondleiding door Brussel leert u de geschiedenis van de stad kennen en ontdekt u de hoekjes en monumenten vanuit een ander perspectief. Deze rondleidingen beperken zich niet tot de historische feiten die u in een reisgids vindt, maar worden geleid door plaatselijke bewoners die u inzicht geven in de gewoonten en legendes van de stad.

De meest relevante stops

 • De Grote Markt
 • Het Koninklijk Paleis
 • De Beurs
 • De Kunstberg
 • De Sint-Niklaaskerk
 • Sint-Hubertusgalerijen
 • Het Manneken Pis standbeeld
 • De Koninklijke Bibliotheek van België

Boek een rondleiding door Brussel

4. Slenter door de Sint-Hubertusgalerijen

Binnen in de Sint-Hubertusgalerijen| ©Jukka
Binnen in de Sint-Hubertusgalerijen| ©Jukka

Misschien denkt u dat winkelen op reis een lege tijdsbesteding is, maar ik kan u verzekeren dat een bezoek aan de Sint-Hubertusgalerijen u van gedachten zal doen veranderen. Deze winkelgalerijen zijn meer dan 200 meter lang en vormen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Naast het bewonderen van de architectuur vind je er luxe winkels, juweliers, beroemde chocolatiers en terrassen waar je van een kopje koffie kunt genieten. Hoewel het waar is dat de meeste van deze plekken gereserveerd zijn voor mensen met veel geld op zak, mag u de wandelervaring niet missen.

Boek een privérondleiding door Brussel

5. Bezoek het Brusselse Paleis van Justitie

Justitiepaleis van Brussel| ©Jorge Franganillo
Justitiepaleis van Brussel| ©Jorge Franganillo

Als je tijdens je reis in Brussel een van de mooiste gebouwen van de stad wilt ontdekken, die meestal niet op de populairste lijstjes voorkomt, raad ik je aan om het Justitiepaleis te bezoeken, een architecturaal werk dat een van de best bewaarde geheimen van België is. Het paleis ligt op de top van de Marollenheuvel en biedt een panoramisch uitzicht over de Belgische hoofdstad.

De architectuur van het paleis is een mix van neoklassieke en renaissancestijlen en het monumentale ontwerp weerspiegelt de ambitie en pracht van de 19e eeuw. De centrale koepel, die boven de stad uittorent, is een van de grootste ter wereld en is een herkenbaar herkenningspunt vanaf verschillende punten in Brussel. Een van de beste manieren om het Justitiepaleis te bereiken en tegelijkertijd van de omgeving te genieten, is door de toeristische bus van de stad te nemen.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: Maandag tot vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Poelaertplein 1, Brussel.

Reserveer uw plaats op de sightseeingbus van Brussel

6. Ontdek de Zavelwijk

Zavelkerk| ©jorge diaz
Zavelkerk| ©jorge diaz

Als u de Zavelwijk in Brussel ontdekt, betreedt u een elegante en verfijnde hoek die de culturele en artistieke rijkdom van de stad belichaamt. Deze historische wijk ligt tussen de Grote Markt en het Justitiepaleis en staat bekend om zijn geplaveide straten, zijn gebouwen met gevarieerde bouwstijlen en zijn kosmopolitische sfeer. De Zavel is een smeltkroes van antiekwinkels, designerboetieks, kunstgalerieën en exquise chocolatiers.

Een van de hoogtepunten van de Zavelwijk is de Grand Place du Sablon, die in het weekend een levendige ruimte wordt dankzij de populaire antiek- en curiosamarkt. Deze markt trekt zowel fervente verzamelaars als nieuwsgierigen op zoek naar onverwachte schatten. De wijk staat ook bekend om de beste chocoladewinkels.

Neem deel aan een chocoladeworkshop in Brussel

7. Bezoek Brussel vanuit de sightseeingbus

Sightseeingbus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell
Sightseeingbus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell

Er is zoveel meer in de stad Brussel dan wat u kunt zien tijdens een wandeling door het centrum, maar soms weten we niet precies wat we moeten zien of waar we op moeten letten. Daarom hebben de sightseeingbussen van Brussel een route ontworpen met audiocommentaar en panoramische uitzichten die door de hele stad rijden.

Door gebruik te maken van de sightseeingbussen bespaart u ook tijd bij het bezoeken van de verschillende bezienswaardigheden in de stad. Het is ook een manier om de winterse kou in Brussel en de lange wandelingen te vermijden.

Hoe werkt het?

Het enige wat u hoeft te doen is een pas kopen (u kunt dit online doen) voor één of twee dagen en deze activeren tijdens het eerste gebruik. Gedurende 24 of 48 uur, afhankelijk van je keuze, heb je onbeperkt toegang tot de Brusselse sightseeingbussen en kun je zo vaak en bij zoveel haltes in- en uitstappen als je wilt.

Zelfs als je de sightseeingbus gaat gebruiken om sneller tussen monumenten te komen dan te voet of met de metro, raad ik je aan om minstens één keer de hele route te nemen om naar het audiocommentaar over de stad te luisteren en van de bezienswaardigheden te genieten.

Reserveer uw plaats in de sightseeingbus van Brussel

10. Bezoek het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België| ©alh1
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België| ©alh1

Als u een schat aan kunst wilt ontdekken die eeuwen van creatie en visuele expressie omspant, is een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België een must. Dit museum herbergt een collectie meesterwerken uit de schilderkunst, beeldhouwkunst en decoratieve kunsten. Verdeeld in twee afdelingen, een gewijd aan oude kunst en de andere aan moderne kunst, neemt de tentoonstelling je mee op een reis door de tijd langs verschillende artistieke stromingen en culturele bewegingen.

De afdeling oude kunst van het museum presenteert een gevarieerde collectie met meesterwerken uit de Vlaamse renaissance en Europese kunst tot de 18e eeuw. Schilderijen van Brueghel de Jonge, Rubens en Van Dyck, maar ook beeldhouwwerken, decoratieve objecten en toegepaste kunst vullen de collectie aan.

De afdeling moderne kunst presenteert een verscheidenheid aan werken variërend van impressionisme tot hedendaagse kunst. Meesterwerken van René Magritte en James Ensor geven vorm aan deze tentoonstelling in een van de mooiste musea van Brussel.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 13 euro per persoon. Gratis toegang tot het museum met de Brussels Card.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur.
 • Locatie: Regentschapsstraat 3, Brussel.

11. en mis ook het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis van Brussel niet

Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis van Brussel| ©Alfred Lex
Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis van Brussel| ©Alfred Lex

Het Koninklijk Museum voor de Kunst en Geschiedenis van Brussel is nog zo'n must om de musea van Brussel te bezoeken. Dit museum is gehuisvest in het majestueuze Jubelparkgebouw en is een onbetaalbare schatkamer met kunstvoorwerpen en meesterwerken uit de oudheid tot meer recente tijden.

Elk museum in dit unieke complex is gewijd aan een specifiek thema en biedt bezoekers de kans om verschillende kunstuitingen te ontdekken en het rijke culturele erfgoed van België en de wereld te ontdekken. Tickets voor het Jubelparkmuseum, zoals het ook wel wordt genoemd, geven je toegang tot ruimtes variërend van Egyptische en Romeinse oudheden tot islamitische en Aziatische kunstobjecten.

Daarnaast toont het Muziekinstrumentenmuseum, een ander onderdeel van dit museumcomplex, een breed scala aan historische muziekinstrumenten die de evolutie van muziek door de eeuwen heen weerspiegelen.

Boek tickets voor het Museum voor Kunst en Geschiedenis

12. Neem een pauze in het Koninklijk Park van Brussel

Koninklijk Paleis en tuin| ©titidylan
Koninklijk Paleis en tuin| ©titidylan

Wandelen door het Koninklijk Park van Brussel is binnenstappen in een oase van rust en schoonheid temidden van de drukte van de stad. Dit park, gelegen in het hart van Brussel, is een iconische groene ruimte die een sereen toevluchtsoord biedt voor zowel inwoners als bezoekers. Met zijn uitgebreide paden, majestueuze bomen en elegante standbeelden is het Koninklijk Park een bewijs van de rijke geschiedenis en natuurlijke harmonie van de Belgische hoofdstad.

Het park, ook bekend als "Parc de Bruxelles" in het Frans en "Warandepark" in het Nederlands, is een venster op het aristocratische verleden van Brussel. Het wordt geflankeerd door het Koninklijk Paleis van Brussel en de uitgestrekte groene ruimten nodigen uit tot een ontspannende wandeling, een picknick of gewoon een rustig moment midden in de natuur.

Boek een fietstour in Brussel

13. Verken de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal| ©Sean Munson
Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal| ©Sean Munson

Genoemd naar twee beschermheiligen staat de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het hart van de stad, verblindend door haar gotische pracht en rijke geschiedenis. Van de voorgevel tot de ingewikkelde glas-in-loodramen is de kathedraal een bewijs van de religieuze kunst en culturele invloed die sinds de 16e eeuw zijn stempel heeft gedrukt op Brussel.

De architectuur van de kathedraal weerspiegelt de grootsheid van de gotische stijl. De hoge torens en het hoofdschip zijn een bewijs van de artistieke vaardigheid en toewijding die nodig zijn om religieuze monumenten van deze omvang te bouwen. Binnen vind je gebrandschilderde ramen, zijkapellen, sierlijke altaren en beeldhouwwerken die de rijke traditie van religieuze iconografie tot leven brengen.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: Dagelijks van 7.30 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Pl. Sainte-Gudule, Brussel.

Boek een privérondleiding door Brussel

14. Volg de striproute

Asterix en Obelix muurschildering in de straten van Brussel| ©Suvodeb Banerjee
Asterix en Obelix muurschildering in de straten van Brussel| ©Suvodeb Banerjee

Waarom een striproute in Brussel? Als je in je jeugd de strips van Kuifje of Asterix en Obelix hebt gelezen, dan weet je het al: België is een land dat geweldige striptekenaars heeft voortgebracht. Tegenwoordig kun je niet alleen elke dag van 10.00 tot 18.00 uur het Stripmuseum in de hoofdstad bezoeken, maar kun je in de straten ook verschillende muurschilderingen vinden die een eerbetoon zijn aan verschillende stripmeesters. Om dit te doen, raad ik je aan om deze striptocht door de straten van Brussel te boeken, of als je onverschrokken bent, veel plezier met dit Land van het stripverhaal verkenningsspel.

De meest opvallende muurschilderingen zijn De Smurfen, Kuifje, Robbedoes, Lucky Luke, Asterix en Obelix, Titeuf en Marsupilami. Je kunt informatie zoeken op de officiële route of je tijdens je wandelingen door de stad laten verrassen door de verschillende graffiti die je onderweg tegenkomt.

Boek een striptour door Brussel

15. Als je een Kuifje-fan bent, ga dan naar het Hergé Museum.

Hergé Museum| ©Asier Montoia
Hergé Museum| ©Asier Montoia

Een rondleiding door het Hergé Museum in Brussel neemt je mee in de spannende wereld van de schepper van een van de meest iconische personages uit de stripgeschiedenis: Kuifje. Dit museum, gelegen in Louvain-la-Neuve, brengt hulde aan het talent en de creativiteit van Hergé, het pseudoniem van Georges Remi, die de onvergetelijke avonturen van de onverschrokken reporter en zijn vrienden tot leven bracht.

Het museum presenteert een gevarieerde collectie, van originele schetsen en scripts tot persoonlijke voorwerpen van Hergé. Hier kun je de fases van het creatieve proces achter de Kuifje-verhalen ontdekken, van de eerste ideeën tot de laatste pagina's van de strips.

De tentoonstellingen zijn innovatief ontworpen en maken gebruik van multimediatechnologie om bezoekers onder te dompelen in de wereld van de personages en de setting van de avonturen van de held. Het Hergé Museum maakt meestal deel uit van de stripbezoeken in Brussel.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 15 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.30 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Labradorstraat 26, Brussel.

Boek de Brusselse Art Nouveau Pas

16. Bezoek het Europees Parlement

Het Europees Parlement| ©Filip Maljković
Het Europees Parlement| ©Filip Maljković

Het Europees Parlement kan elke dag tot 18:00 uur worden bezocht, behalve op uitzonderlijke data. Binnen heb je toegang tot de vergaderzaal, de plenaire zaal en het bezoekerscentrum met gedetailleerde informatie over elk land.

Het ligt in de Europese wijk, een beetje ver van het centrum maar bereikbaar met de metro. Als u het Parlement gaat bezoeken tijdens uw bezoek aan Brussel, vergeet dan niet deze wijk en een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het Belayrmontgebouw, de Raad van de Europese Unie, het Leopoldpark en het Jubelpark.

Boek een fietstour door Brussel

17. Bekijk het uitzicht over de stad vanaf het Atomium

Uitzicht over Brussel vanaf de top van het Atomium| ©Nigel Swales
Uitzicht over Brussel vanaf de top van het Atomium| ©Nigel Swales

U hebt misschien gehoord dat toen de Eiffeltoren in Parijs werd gebouwd, de inwoners van de stad in opstand kwamen, hoewel de toren vandaag een symbool van de stad bij uitstek is geworden. Hetzelfde geldt voor het Atomium in Brussel.

Deze roestvrijstalen structuur van meer dan 100 meter werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958 en stelt een atoom voor. Vandaag de dag is het een van de symbolen van de stad en kunt u kaartjes kopen voor het Atomium om Brussel vanuit vogelperspectief te bekijken of om te eten in het restaurant dat zich in een van de bollen bevindt.

Koop tickets voor het Atomium

18. Dompel uzelf onder in een miniatuurwereld in het themapark Mini-Europa

In Mini-Europa| ©miguelsaez7
In Mini-Europa| ©miguelsaez7

Het themapark Mini-Europe in Brussel biedt u een miniatuurwereld vol charme en verwondering. Dit park biedt een unieke ervaring doordat bezoekers gedetailleerde replica's van iconische monumenten en herkenningspunten van over het hele continent kunnen bekijken. Mini-Europa vangt de essentie en diversiteit van Europese bestemmingen op één plek en biedt een visuele en educatieve reis.

De miniaturen, die een schaal van 1:25 respecteren, zijn zorgvuldig vervaardigd en bevatten de architecturale details van de originele monumenten. Van de Eiffeltoren tot het Romeinse Colosseum, van het Weense Operagebouw tot de Londense Tower Bridge, elke reproductie is ontworpen om een authentiek en pittoresk inzicht te geven in de culturele en architectonische rijkdom van Europa.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 22 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 9.30 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Voetballaan 1, Brussel.

19. Proef de voortreffelijke Belgische chocolade

Ambachtelijke Belgische chocolade| ©Miguel Discart
Ambachtelijke Belgische chocolade| ©Miguel Discart

Belgische chocolade behoeft waarschijnlijk geen introductie, althans niet onder cacaoliefhebbers. Ik kan je vertellen dat er maar weinig Europese steden zijn waar je zo'n exquise delicatesse kunt vinden. Je hebt tientallen mogelijkheden om het te proeven als je door de stad wandelt, maar je kunt ook een van de chocoladetours van Brussel volgen.

Dit is een rondleiding met gids waarbij je eerst kennismaakt met het maken van chocolade (je kunt zelfs de grondstoffen proeven tijdens de productiefase en je verbazen over hoe de smaak verandert tijdens het proces) en vervolgens kun je de verschillende soorten die er bestaan proberen.

Deze tour neemt je ook mee naar enkele van de meest typische cafés en winkels in de Belgische hoofdstad waar je chocolade en snoep kunt vinden om ter plekke van te genieten of om mee naar huis te nemen als souvenir van je reis. Zeker een aanrader als je Brussel met kinderen bezoekt. En natuurlijk kun je Brussel niet verlaten zonder de heerlijke wafels geproefd te hebben, door deze wafelworkshop te boeken kun je het recept leren en je eigen wafels maken. Onweerstaanbaar!

Boek een chocoladeworkshop in Brussel

20. Ga bier proeven in Brussel

Belgisch bier proeven| ©Martin Dougiamas
Belgisch bier proeven| ©Martin Dougiamas

Chocolade is de Brusselse lekkernij bij uitstek, maar bier is ongetwijfeld de bekendste drank van Brussel. De Belgische hoofdstad is wereldberoemd om zijn ambachtelijke bier en plaatsen zoals het Delirium Tremens Café hebben meer dan 2000 verschillende merken. Je kunt ze op eigen houtje proberen, maar als je meegaat op een van de vele biertours die je langs de beste brouwerijen in Brussel brengen, zal de ervaring veel completer zijn.

Dit type tour is verdeeld in verschillende onderdelen: de geschiedenis van bier en het belang ervan in het land, het brouwproces en, natuurlijk, het proeven. In plaats van een saaie monoloog van de gids, is het boeken van een biertour meer een kans om wat ontspannen tijd door te brengen met een lokale bewoner en de stad te leren kennen vanuit een minder officieel perspectief dan wanneer u aan het sightseeën bent.

Boek een bierdegustatie in Brussel

21. Bewonder de Sacré Coeur basiliek

Basiliek van de Sacré Coeur| ©Nicolay Abril
Basiliek van de Sacré Coeur| ©Nicolay Abril

Deze imposante kerk ligt op de Koekelberg in Brussel en is een architectonisch bewijs van toewijding en grootsheid. De koepel en de torens steken majestueus boven de stad uit en vormen een herkenningspunt dat vanaf verschillende punten in de Belgische hoofdstad zichtbaar is en een plaats van bezinning en contemplatie vormt.

De Basiliek van het Heilig Hart valt op door het art-deco- en neobyzantijnse ontwerp, dat klassieke en moderne elementen combineert in een unieke fusie. Het interieur van de basiliek is al even indrukwekkend, met het centrale schip en de hoge koepel die een gevoel van ruimtelijkheid en plechtigheid creëren. De gebrandschilderde ramen en decoraties tonen een rijk kleurenpalet en een detailniveau dat de aandacht weerspiegelt die aan elk aspect van het gebouw is besteed.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis.
 • Openingstijden: Dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Basiliekvoorplein 1, Brussel.

22. Wandel door de Rue des Bouchers en ontdek de bistrots

Beenhouwersstraat| ©Marco Chiesa
Beenhouwersstraat| ©Marco Chiesa

Een wandeling door de Rue des Bouchers is een van de beste manieren om de culinaire en culturele scène van Brussel te leren kennen. Deze pittoreske straat in het historische stadscentrum staat bekend om zijn levendige sfeer, restaurants en terrasjes. Ook bekend als La Rue des Bistrots, is deze geplaveide straat een paradijs voor fijnproevers.

La Rue des Bouchers is bezaaid met een verscheidenheid aan restaurants met traditionele Belgische gerechten en internationale gerechten. Etalages vol culinaire lekkernijen, van mosselen tot wafels en snoep, nodigen voorbijgangers uit om de authentieke smaken van de regio te ontdekken.

Boek een foodtour in Brussel

23. Een andere bezienswaardigheid in Brussel: de wijk Saint-Géry.

In Sint-Gorik| ©Esteban Romero
In Sint-Gorik| ©Esteban Romero

De Brusselse wijk Saint-Géry is een van de bohemienachtige en levendige uithoeken van de stad. In de afgelopen tijd heeft deze wijk een revitalisatie ondergaan die geschiedenis en moderniteit op een zeer interessante manier combineert, met zijn geplaveide straten, historische gebouwen en eclectische mix van bars, restaurants en kunstgaleries.

Een van de architecturale juweeltjes van de wijk is de voormalige kerk Saint-Géry, die haar naam geeft aan de wijk, die is omgetoverd tot een culturele en evenementenruimte waar tentoonstellingen en artistieke activiteiten plaatsvinden. Het Sint-Goriksplein, het epicentrum van de wijk, komt tot leven met zijn openluchtterrassen en feestelijke sfeer, vooral tijdens markten met lokale producten en ambachten.

Boek een rondleiding door Brussel

24. Leer de romantische stad Brugge kennen

Brugge bij zonsondergang| ©Olivier Depaep
Brugge bij zonsondergang| ©Olivier Depaep

Zelden overtreft de faam van een kleine stad zelfs die van de hoofdstad van het land, maar in het geval van België geldt dit voor Brugge. De stad die bekend staat als het "Venetië van het Noorden" ligt op ongeveer een uur van Brussel en is de meest bezochte stad van het hele land.

Je kunt Brugge bezoeken met een georganiseerde tour of je kunt op eigen gelegenheid van Brussel naar Brugge gaan, maar voordat ik je de details geef, zal ik je vertellen wat de stad zo beroemd maakt. Brugge wordt doorkruist door grachten en staat vol middeleeuwse gebouwen en geplaveide straten.

De hele stad lijkt op een sprookjeslandschap en is ook een cultureel referentiecentrum met emblematische gebouwen zoals de Basiliek van het Heilig Bloed, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Stadhuis of het Klooster van de Wijngaard.

Hoe zien de excursies naar Brugge eruit?

Hoewel Brugge meestal een dagtrip is, zijn er ook andere opties. Tijdens een georganiseerde dagtrip vanuit Brussel vertelt een deskundige gids je de geheimen van de stad en leidt hij je rond. Bij dit type tour is ook vervoer van en naar het centrum van Brussel inbegrepen, en soms kun je een tour naar Brugge boeken waarbij ook Gent is inbegrepen.

De prijzen van de tours van Brussel naar Brugge zijn heel betaalbaar, en omdat wat je in Brugge te zien krijgt tijdens dit type tour je een heel compleet beeld geeft van de stad, is mijn aanbeveling om de georganiseerde tour te boeken. Zo niet, dan zijn hier enkele aanbevelingen om uit eten te gaan in Brugge en enkele tips als je een trip van Brussel naar Brugge maakt met kinderen (georganiseerd of op eigen houtje).

Boek een excursie naar Brugge vanuit Brussel

25. Bekijk andere plekken in de buurt van Brussel

Geniet van de magie van Antwerpen| ©Simon
Geniet van de magie van Antwerpen| ©Simon

Brugge is niet de enige stad in de buurt van Brussel die u tijdens uw reis kunt bezoeken. Het Belgische treinnetwerk wordt gekenmerkt door zijn uitstekende prestaties en overvloedige verbindingen. Dit betekent dat je vanuit Brussel ook steden als Antwerpen, Gent of Luik kunt bereiken, op eigen houtje of in het kader van georganiseerde excursies.

Als je er zin in hebt, kun je ook in één dag van Brussel naar Amsterdam of vanuit Brussel naar Luxemburg. Mijn advies is om je eigen route uit te stippelen met een kaart voor je neus en dan te kijken welke excursies de stops dekken die je hebt besloten te maken, want de prijs is vaak de moeite waard en je zult veel meer uit je tijd halen dan je op eigen houtje zou doen.

Boek een tour vanuit Brussel

Wanneer naar Brussel?

Overnachting op de Grote Markt| ©Jiuguang Wang
Overnachting op de Grote Markt| ©Jiuguang Wang

Naast alles wat er te zien is in Brussel, zijn de activiteiten die u kunt doen als u Brussel in de zomer bezoekt heel anders dan de activiteiten die u kunt doen als u Brussel met kerst bezoekt. Elke tijd van het jaar heeft zijn charme in Brussel, maar omdat de temperaturen in de Belgische hoofdstad niet extreem hoog oplopen, is augustus in Brussel meestal een van de populairste maanden voor toeristen.

Als je de zomerdrukte en de hoge prijzen wilt vermijden die kunnen voorkomen tijdens het kerstseizoen in Brussel in december, raad ik je aan om in maart naar Brussel te gaan, omdat de temperaturen dan niet zo koud zijn als in de winter en het niet zo druk is als in de zomermaanden.

Welke tijd van het jaar je ook gaat, ik raad je aan om de Brussels Card te kopen om het meeste uit je reis te halen. Je kunt een pas van 24, 48 of 72 uur kopen en deze personaliseren met de attracties die je het meest interesseren. Een geweldige investering!

Hoeveel dagen om Brussel te zien

Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes
Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes

Na het wanneer, komt het hoeveel. U kunt Brussel zelfs in één dag bekijken als u een transfer van het vliegveld naar het centrum van Brussel boekt en geen tijd verliest bij aankomst. Maar omdat Brussel goed verbonden is met nabijgelegen steden, kun je ook drie dagen of zelfs vier dagen in de Belgische hoofdstad blijven en van de gelegenheid gebruikmaken om de omgeving te verkennen.