Brussel in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Wil je het meeste halen uit je bezoek aan de stad, maar heb je maar 24 uur de tijd? Hier is een gids met de beste plekken en activiteiten om te doen in Brussel.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Brussel in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Jubelpark, Brussel | ©Alexandre Bury

Brussel is een stad met een levendige cultuur en een levendige sfeer. Bekend als de geboorteplaats van bier en chocolade, wint de mooiste hoofdstad van heel Europa altijd lof. Als u door Brussel wandelt, krijgt u een idee van de contrasten in de straten en wie weet wordt u er ook verliefd op.

Als u erover nadenkt wat u in Brussel moet zien en doen, maar u bent op doorreis met een tussenstop of u hebt maar 24 uur in uw reisschema, dan is een volle dag misschien genoeg om een algemeen beeld van de stad te krijgen en het historische centrum te verkennen. Het lijkt misschien een beetje een ambitieus plan, maar het zal niet ingewikkeld zijn als je deze gids leest.

Bekijk de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: de Grote Markt

s Avonds op de Grote Markt| ©Jiuguang Wang
s Avonds op de Grote Markt| ©Jiuguang Wang

De eerste stop op deze dag in Brussel is een van de mooiste pleinen ter wereld. En waarom beginnen we hier? Omdat je er zo met weinig mensen van kunt genieten en alle gebouwen eromheen kunt bewonderen zoals ze verdienen. Het zijn historische architecturale werken en overheidsgebouwen die erg beroemd zijn om hun gevels. Ze worden zelfs beschouwd als UNESCO Werelderfgoed.

De gebouwen die het meest in het oog springen zijn:

  • Hotel de Ville.
  • Maison des Brasseurs.
  • Hertogelijk Huis van Brabant.
  • Renard.
  • De Cornet.
  • Le Roi d'Espagne.

Je vindt er ook het Koninghuis, dat ooit de residentie van de koninklijke familie was, maar nu het Museum van de Stad Brussel huisvest, en Le Pigeon, het gebouw waar de Franse romanschrijver Victor Hugo woonde tijdens zijn ballingschap in België.

Naast zijn schoonheid dankt het Grand Central Square zijn faam aan alle belangrijke gebeurtenissen die er plaatsvonden. Bijvoorbeeld: de eerste Belgische protestanten die tijdens de inquisitie werden verbrand en de grote bombardementen door de Fransen.

Als je geïnteresseerd bent in cultuur en meer wilt weten over de Belgische hoofdstad, maak dan een selectie van de beste musea in Brussel op basis van je dagtrip.

Boek een rondleiding door Brussel

Breng een bezoek aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal| ©Filip Maljković
Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal| ©Filip Maljković

Dit gebouw komt overeen met de kathedraal van Brussel, in een onvergelijkbare gotische stijl en gebouwd in de 13e eeuw. Het is de belangrijkste katholieke kerk, niet alleen in de stad Brussel, maar in heel België. In het verleden stond de kathedraal bekend als de Sint-Michielskerk, maar in 1047 werden de overblijfselen van Sint-Goedele erin ondergebracht en kreeg de kathedraal zijn huidige identiteit.

Als je het meeste uit je tijd wilt halen, mag een bezoek aan de binnenkant niet ontbreken, want het interieur is net zo indrukwekkend als de buitenkant. En niet omdat het voorwerpen van grote waarde heeft, want het is meerdere keren geplunderd. De details en kleuren van de glas-in-loodramen zijn gewoon indrukwekkend.

Je kunt ook de kapel van het Heilig Sacrament bezoeken, beschermd door een groot smeedijzeren hek dat dateert uit de 18e eeuw. Maar het meest majestueuze object is een spectaculair orgel met 4.000 pijpen, omringd door beelden van de apostelen, een echte luxe. Een echte luxe, en de toegang is gratis!

Boek een rondleiding door Brussel

Ga winkelen in de Sint-Hubertusgalerijen

Sint-Hubertusgalerijen| ©KoS
Sint-Hubertusgalerijen| ©KoS

Welkom op de meest Parijse plek in Brussel, de Sint-Hubertusgalerijen... Ze werden ontworpen in 1847 en zijn daarmee de eerste winkelgalerijen in Europa. Hoewel de prijzen hoog zijn, kunt u een wandeling maken door dit beroemde winkelcentrum om de glamoureuze sfeer te proeven.

De winkels langs de 200 meter zijn van de beste en meest gerenommeerde merken, maar de architectuur zelf is wat alle toeristen aanspreekt. Je hoeft niets te kopen, maar vergeet niet een paar unieke foto's te nemen op deze iconische halte in de stad.

Maar het is niet alleen de schoonheid, het is ook de geschiedenis. In de jaren 1800 was dit een ontmoetingsplaats, waar de intellectuelen en kunstenaars van de stad elkaar 's avonds ontmoetten onder het prachtige glazen dak.

Boek een rondleiding door Brussel

Ontdek de beste brouwerijen van de stad

In de Delirium brouwerij| ©Alex L
In de Delirium brouwerij| ©Alex L

Wat zou een reis naar Brussel zijn zonder het bier te proeven? Ik raad je aan om tijdens je bezoek aan de stad de kans niet te missen om te genieten van de meest gewaardeerde drank van de Belgen.

Mijn favoriete bar is Delirium, dat beroemd en geroemd is in de wereld van het bier, want het is houder van het Guinness-record voor het grootste aanbod ter wereld. Het is natuurlijk geen goedkope plek, maar een bezoek is een belevenis. Het heeft veel kamers om te verkennen en natuurlijk bier van hoge kwaliteit.

Andere geweldige drinkgelegenheden zijn A la Mort Subite, Le Cercueil en Au Bon Vieux Temps. Als je niet kunt beslissen voor welke je gaat, kun je net zo goed bij elk van hen een glas proberen, toch? Een rondleiding langs de beste brouwerijen in Brussel is altijd een heel goed plan.

Boek een bierdegustatie in Brussel

Proef de beste wafel

Genieten van verschillende wafels in Brussel| ©Jotawi
Genieten van verschillende wafels in Brussel| ©Jotawi

Wafels zijn een typisch Belgisch zoet gerecht. En als je wilt weten waarom, moet je het met eigen ogen zien. Er zijn overal veel verschillende soorten, maar het echte gerecht is de Luikse stijl, waar alleen suiker overheen is gestrooid.

Als je in de buurt van Manneken Pis bent, zul je vooral worden aangetrokken door de geur die uit de winkel van Maison Dandoy komt, een beroemd winkeltje dat als een van de beste wordt beoordeeld.

Maar als wafels niet uw ding zijn, kunt u dit artikel lezen over de beste chocoladeproeverijen in Brussel. Maar één ding is zeker: je kunt niet vertrekken zonder iets zoets geproefd te hebben tijdens je bezoek aan Brussel.

Boek een Belgische chocoladeworkshop in Brussel

Ontmoet de Manneken Pis

Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes
Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes

Het Manneken Pis is een van de dingen die je moet zien en doen in Brussel. Het is een symbool van de stad Brussel en bestaat uit een piepklein bronzen beeldje van 66 centimeter van een jongetje dat zijn ding doet. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte plekken in de hoofdstad en iedereen die door de stad rijdt gaat ermee op de foto.

De geschiedenis is heel interessant, want dit beeld werd gemaakt in 1619, maar werd later gestolen en vervangen door de reproductie die je vandaag de dag kunt vinden. Maar dit was niet de enige ongelukkige gebeurtenis. De stad werd later gebombardeerd, maar de pisjongen liep zelfs geen schrammetje op. Op dat moment werd hij een geliefd personage onder de inwoners van de stad.

Het bijzondere aan dit jongetje is dat hij altijd van kledij verandert, want hij heeft een grote verzameling kostuums, afhankelijk van de gelegenheid of het feest in de stad. En hij heeft zelfs een museum: het Manneken Pis Costume Museum. Maar Manneken Pis is niet alleen in Brussel, hij heeft nog meer vrienden. Als je je wandeling voortzet, kom je zijn vrouwelijke collega Jeanneke Pis tegen, en zelfs een hondenvriend, Zinneke Pis.

Loop verder naar de kerk Notre Dame Du Sablon

Kerk van de Onze-Lieve-Vrouw ter Zavel| ©Luu
Kerk van de Onze-Lieve-Vrouw ter Zavel| ©Luu

Als je hebt genoten van je bezoek aan de Kathedraal van Brussel, moet je ook een bezoek brengen aan de Notre Dame Du Sablon, een ander architecturaal werk in dezelfde stijl dat niets te benijden heeft aan zijn neefje de Kathedraal. Deze bevindt zich in het hoger gelegen deel van het historische centrum en is een van de must-see attracties in het centrum van Brussel.

Ik kan je verzekeren dat je met open mond zult staan van de elf gigantische 15 meter hoge kunstwerken die je binnen zult zien, samen met de zuilen die deze ongelooflijke kerk ondersteunen. En natuurlijk mag je er gratis in.

Binnen valt de centrale preekstoel ongetwijfeld op. Het beeld van de Maagd Maria werd geschonken door een man aan wie de Maagd Maria verscheen en hem vertelde dat hij haar beeld naar deze kapel moest brengen. De heer gehoorzaamde natuurlijk en vandaag de dag kunnen alle bezoekers er evenveel van genieten.

Neem een pauze op de Place du Grand Sablon en Place du Petit Sablon

Standbeeld op de Place du Grand Sablon| ©Arshavir
Standbeeld op de Place du Grand Sablon| ©Arshavir

Dit plein heeft een meer traditionele stijl in vergelijking met de andere in de stad. Na een lange wandeling vind ik het een goede plek om even te pauzeren.

Je vindt er veel eetgelegenheden, kunstgalerieën en chocolatiers van goede kwaliteit. De straten rond het plein zijn ook erg mooi en pittoresk. Als je het geluk hebt om in een weekend langs te komen, vind je er ook een antiekmarkt, vooral voor zilverwerk en tweedehands boeken.

Place du Petit Sablon heeft de bijzonderheid dat er 48 bronzen standbeelden staan. Als je goed oplet, kun je zien dat elk van hen een eerbetoon is aan een oude ambacht. Een interessante bezienswaardigheid in de hoeken van Brussel.

Paleis van Justitie

Buitenkant van het Justitiepaleis| ©Martin Mycielski
Buitenkant van het Justitiepaleis| ©Martin Mycielski

De zetel van de Belgische rechterlijke macht heeft een roerige geschiedenis, met verschillende branden en restauraties door de jaren heen. Toch is het een must-see geworden tijdens je bezoek aan de stad Brussel.

Het Justitiepaleis heeft een oppervlakte van meer dan 26.000 vierkante meter en is 104 meter hoog. Een echte reus die, gelegen in het hoger gelegen deel van de stad, u toegang geeft tot een onovertroffen uitzicht over heel Brussel.

Mis het Parlamentarium niet

Buiten het Parlamentarium| ©Werner Schröttner
Buiten het Parlamentarium| ©Werner Schröttner

Een bezoek aan het Europees Parlement is zeker de moeite waard als je nog tijd hebt in deze intensieve 24 uur in de stad. Vooral als je van politiek houdt, want deze tentoonstelling vertelt je over de geschiedenis van Europa en hoe de Europese Unie tot stand is gekomen.

De tentoonstelling is educatief, interessant en modern, en beschikbaar in verschillende talen, zodat niemand buiten de uitleg valt. Je krijgt een multimediagids zodat je de site op je eigen tempo kunt bezoeken - geen smoesjes!

Tips voor een reis naar Brussel

Sightseeingbus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell
Sightseeingbus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell

Als u een dag hebt en u wilt een paar plaatsen verder weg van het centrum bezoeken, dan heeft Brussel de beste toeristenbussen om u tijd te besparen en u gemakkelijker door de stad te verplaatsen. Maar als je liever het openbaar vervoer gebruikt, raad ik je aan om een dagkaart te kopen, waarmee je geld bespaart en meer vrijheid hebt.

Ik raad je ook aan om de beste musea van Brussel te bezoeken. De tentoonstellingen zijn zeer gevarieerd en voor elk publiek, maar het is altijd een goed idee om uw bezoek van tevoren te coördineren. Het Atomium is in het bijzonder interessant voor jou, dus deze post geeft je wat informatie over hoe je kaartjes kunt kopen en wat de prijzen zijn voor dit unieke museum in Europa. Daarnaast kun je ook het Museum van de Stad Brussel bezoeken.

Als je informatie nodig hebt over uitgebreidere routes, kun je ook mijn gids raadplegen over een 2-daagse route in Brussel, een 3-daagse route in Brussel of een 4-daagse route in Brussel door de stad Brussel.

Boek de sightseeingbus in Brussel