10 dingen om te doen in het stadscentrum van Brussel

De hoofdstad van België, een van de landen met de beste index voor levenskwaliteit en beroemd om zijn traditie van chocolade, bier en vleeswaren. Dit is wat je kunt doen in het hart van de stad.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in het stadscentrum van Brussel

Jubelpark, Brussel | ©Paul Deetman

Elegante gebouwen, majestueuze pleinen, paleizen, parken, tuinen en te bezoeken musea zijn slechts enkele van de dingen die je kunt zien en doen in Brussel. Ik nodig je uit om de stad te verkennen die ook bekend staat als de hoofdstad van de Europese Unie, omdat de hoofdkantoren van de meeste EU-instellingen hier geconcentreerd zijn.

Om het meeste uit deze stad te halen, zal ik in deze lijst het verleden en de moderniteit in elk van haar hoeken mengen. Laten we zonder verder oponthoud beginnen met de rondleiding langs de populairste bezienswaardigheden in hartje Brussel.

1. Bezoek het mooiste plein ter wereld

Grote Markt bij nacht| ©Dimitris Kamaras
Grote Markt bij nacht| ©Dimitris Kamaras

De Grote Markt is beroemd om de iconische paleizen en monumenten van de hele stad, een gebied dat u dichter bij de ontdekking van de rijke geschiedenis van de hoofdstad brengt. Het is inbegrepen in de meeste rondleidingen door Brussel, die ik je aanraad. Het bevat monumenten zoals:

  • Het stadhuis, beschouwd als een architectonisch juweel en het oudste dat je op het plein vindt.
  • Het Koningshuis, bekend als "Maison du Roi", was jarenlang de verblijfplaats van de regerende monarchie.
  • Het Stadsmuseum.

Dit is een gebied waar je ook kunt genieten van een breed gastronomisch en commercieel aanbod. Het is bijvoorbeeld de perfecte locatie om enkele van de beste brouwerijen van Brussel te bezoeken en te snuffelen in de beroemdste winkels met chocolade, gebak en andere Belgische lekkernijen.

Boek een rondleiding door Brussel

2. Wandeling door het Koninklijk Park

Park van Brussel| ©Nico
Park van Brussel| ©Nico

Ook bekend als het Park van Brussel, is dit een favoriete plek voor de lokale bevolking om luie middagen door te brengen in het stadscentrum. Het is beroemd om zijn activiteiten die 's zomers of 's winters open zijn voor het publiek, perfect voor ontspannen wandelingen, versierd met fonteinen, monumenten en tuinen.

Naar mijn mening is het een van de ideale plekken om in uw agenda op te nemen als u Brussel in de zomer bezoekt en in de omgeving bevinden zich andere interessante plekken, zoals enkele van de beste musea die u in Brussel moet zien.

  • Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
  • Of het merkwaardige Muziekinstrumentenmuseum: in een van de beroemdste Art Nouveau-gebouwen herbergt het een uitgebreide collectie van meer dan 1000 muziekinstrumenten uit alle periodes. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon die automatisch het geluid van elk instrument weergeeft.

Boek tickets voor het Brussels Instrumentenmuseum

3. Neem de striproute

Binnen in het Stripmuseum| ©Yann Gar
Binnen in het Stripmuseum| ©Yann Gar

België heeft een grote "strip"-traditie en is het land met de meeste stripauteurs per vierkante meter. Kuifje, De Smurfen, Lucky Luke? Ze vinden allemaal hun oorsprong in dit land. Dus als je een liefhebber van deze kunst bent, zit je hier helemaal goed:

  • Bezoek het Stripmuseum: het biedt tijdelijke en permanente tentoonstellingen die bezoekers de talloze facetten van strips laten ontdekken. Je vindt er originele schetsen, ongepubliceerde documenten, 3D-reconstructies van de personages en interactieve spelletjes die je een fantastische tijd zullen bezorgen, ongeacht je leeftijd.
  • Volg de striptour: je leert alles over de geschiedenis van het Frans-Belgische stripverhaal en alle muurschilderingen, street art en boetieks die aan deze kunstvorm zijn gewijd. Er zijn echt gigantische muurschilderingen in Brussel over veel van de personages die het meest geliefd zijn bij de lezers.
  • Doe mee aan het stripverkenningsspel: volg jij de aanwijzingen om te ontdekken hoe België de hoofdstad van het stripverhaal is geworden? Met deze tour leer je de geschiedenis op een speelse en vermakelijke manier kennen door verschillende uitdagingen in de stad aan te gaan.

Boek de stripverhalen tour in Brussel

4. Ontdek het mannetje dat plast

Manneken Pis standbeeld| ©Myrabella
Manneken Pis standbeeld| ©Myrabella

Sinds het in 1388 werd geplaatst in het oude gedeelte van de Belgische hoofdstad, tussen de straten L'Etuve en Chene, is het Manneken Pis een van de meest geliefde en representatieve symbolen van de stad.

Het beeldje van een naakte jongen die in het bassin van een fontein plast, is beroemd geworden omdat het de liberale en onafhankelijke geest van de inwoners vertegenwoordigt. Het oorspronkelijke beeldje was gemaakt van steen en werd vanwege zijn originaliteit verschillende keren gestolen, totdat het in 1619 werd vervangen door een koperen exemplaar dat tot op de dag van vandaag overeind staat.

Bij speciale gelegenheden en in overeenstemming met de belangrijke verjaardagen van het land, is het traditie om het beeldje te vermommen. Vandaag de dag telt de garderobe van het grappige mannetje meer dan 800 kostuums die worden bewaard in het Musée de la Ville de Bruxelles, gevestigd in het Koningshuis.

Ken je zijn kleine vriend?

Je zult ook blij zijn om te weten dat dit bijzondere object van de Brusselse geografie ook een minder bekende vrouwelijke versie heeft. In de tegenovergestelde richting, bij een klein steegje genaamd Impasse de la Fidélité, vind je Jeanneke Pis.

Dit beeldje toont een hurkend meisje dat met een spottend gebaar urineert. Het werd in 1987 gemaakt op verzoek van de eigenaar van een restaurant in de buurt. Vandaag de dag is het iets bekender, hoewel minder bekend dan zijn metgezel, maar beide zijn opgenomen in de meeste rondleidingen door Brussel.

Boek een privérondleiding door Brussel

5. Beleef de Deliriumnachten

In de Delirium brouwerij| ©Alex L
In de Delirium brouwerij| ©Alex L

Een onmogelijk plan om te missen is een bezoek aan een van de beste brouwerijen in Brussel. Een van mijn aanraders in het centrum van de stad is het Delirium Café, een plek met een wereldwijde reputatie voor het hebben van 2004 soorten bier van over de hele wereld, waaronder een aantal bijzondere zoals chocolade-, bananen- en kokosbieren, en voor het opscheppen van een vermelding in het Guinness Book of Records.

Naast bier biedt dit café ook koffie, een speciale ginproeverij en andere dranken zoals whisky, tequila en wodka, die je kunt combineren met een selecte verzameling hapjes met de beste kazen en ambachtelijke vleeswaren van de stad. Het café heeft vriendelijke barmannen en obers die je kunnen begeleiden bij je keuze.

Hoewel je genoeg ambachtelijke bierbars kunt vinden in Brussel, wil ik je vertellen dat je naar bierproeverijen kunt gaan als je een liefhebber bent van de meest traditionele drank die de mensheid kent. Een echte aanrader.

Boek een bierdegustatie in Brussel

6. Verwen je ziel op de chocoladeroute

Bezoek chocoladewinkels zoals Godiva| ©Marina S
Bezoek chocoladewinkels zoals Godiva| ©Marina S

Elke stad heeft zijn eigen typische geuren, en Brussel heeft de geur van chocolade. Rond, vierkant, gebold, gevuld, bitter, vloeibaar, bevroren... De Belgische traditie van het gebruik van cacao is al heel oud.

Als chocolade een verleiding voor u is, raad ik u de ervaring aan die wordt aangeboden door bepaalde rondleidingen waar u kunt leren hoe u heerlijke Belgische chocoladerepen bereidt. Deze opties zijn inclusief toegang tot het Choco Story Museum en een proeverij van de bereidingen.

Het is de perfecte activiteit om even te pauzeren en te ontspannen terwijl je heerlijke Brusselse chocolade proeft.

Een beetje geschiedenis

Enkele jaren na de ontdekking van Amerika begon de cacaoboon aan zijn reis om Europa te veroveren. Als delicatesse van koningen en heersers groeide de cacaohandel uit tot een sleutelindustrie in de Belgische economie.

Maar de beroemdste in deze geschiedenis is misschien wel de apotheker Jean Neuhaus, die in 1987 een nieuwe techniek ontwikkelde om de onaangename smaak van medicijnen te camoufleren met niemand minder dan chocolade. In een alchemie van dit geschenk van de goden en door de medicijnen te ruilen voor andere ingrediënten, gaf hij geboorte aan een van de beroemdste chocoladehuizen van Europa.

Boek een chocoladeworkshop in Brussel

7. Een compleet overzicht van Brussel

Sightseeing bus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell
Sightseeing bus door de straten van Brussel| ©Carl Campbell

Ik vind de toeristische bus die door de stadscentra rijdt nog steeds een rustige en snelle manier om een goed beeld te krijgen van een plaats en om op een verstandige manier de plekken te bepalen die je nader wilt ontdekken.

Brussel is geen uitzondering en ik raad je dan ook aan om een ticket te boeken voor een toeristische bus door de stad. Met dit plan kunt u een groot deel van de stad bezichtigen en zelf kiezen wanneer u op- en afstapt.

Deze tours worden meestal begeleid door getrainde gidsen en audiogidsen zijn beschikbaar in meerdere talen, verwarmd in de wintermaanden en met airconditioning in de zomer.

Reserveer uw plaats op de sightseeingbus van Brussel

8. Bezoek de vlooienmarkt Les Marolles

Vlooienmarkt Marollen| ©Bic11
Vlooienmarkt Marollen| ©Bic11

Deze buurt ligt in een van de populairste wijken van Brussel en strekt zich uit van het centrum tot aan het Vossenplein. Ze staat bekend om de thuisbasis van een van de interessantste vlooienmarkten van de stad, d.w.z. tweedehands- en vintage markten.

Deze oude wijk van bescheiden oorsprong, met een bohemien en avant-gardistisch karakter, is de thuisbasis van trendy technoclubs, pubs, mode en onafhankelijke muziekwinkels, platen en antiek, maar ook kunstgaleries die werken van lokale en internationale kunstenaars tentoonstellen.

U kunt ook een van de meest controversiële werken bewonderen: het Palais de Justice. Dit imposante bouwwerk beslaat 26.000 vierkante meter met een hoogte van meer dan 104 meter en een van de mooiste koepels van Europa. De bouw ervan begon in 1883 en hield in dat 3000 duizend woningen in hun geheel werden opgeruimd en gesloopt.

9. Ontdek de diplomatieke gebouwen van de hoofdstad van Europa

Buitenkant van het Parlamentarium| ©Werner Schröttner
Buitenkant van het Parlamentarium| ©Werner Schröttner

Als je tijd en zin hebt om meer te leren over de historische erfenis van de Europese confederatie, raad ik je aan om het Parlamentarium te verkennen, een gratis museum dat bezoekers meeneemt op de lange weg van samenwerking tussen naties en wat hun afgevaardigden doen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.

Zoals ik al eerder zei, is Brussel ook beroemd omdat het de thuisbasis is van verschillende belangrijke instellingen van de Europese gemeenschap, zoals het Europees Parlement, de EU-Raad en zelfs het militaire hoofdkwartier van de NAVO.

Als je het Parlamentarium binnengaat, kun je vragen om een audiogids die beschikbaar is in elk van de 24 officiële talen van de gemeenschap. Het is zeven dagen per week geopend en is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit of een handicap.

10. Bezoek de Sint-Hubertusgalerijen

Sint-Hubertusgalerijen| ©KoS
Sint-Hubertusgalerijen| ©KoS

De Sint-Hubertusgalerijen liggen op slechts 10 minuten lopen van het Brusselpark en bieden u meer dan 200 meter winkelplezier op een plek met een oogverblindende architectuur.

Binnen vind je niet alleen luxe winkels en juwelierszaken, maar ook terrassen en chocoladewinkels voor een heerlijke koffie. Sommige winkels zijn misschien te duur om iets te kopen, maar vergeet niet dat wandelen en kijken gratis is.

Technisch gezien kun je in twee of drie dagen het grootste deel van de stad zien en als je mijn aanbevelingen opvolgt, kun je je vergapen aan alles wat deze stad te bieden heeft. Ben je klaar om het avontuur aan te gaan?

Tot slot nog een paar tips die je misschien handig vindt

  • Brussel biedt een breed scala aan plannen en excursies naar andere beroemde Belgische steden zoals Brugge, Gent of Antwerpen, voor een of meerdere dagen. Ik raad je aan om het toeristische aanbod van deze plaatsen te bekijken en jezelf te trakteren op nog meer herinneringen aan dit prachtige land.
  • Als je budget beperkt is, raad ik je ook aan om de beschikbare gidsen voor gratis stadstours te bekijken of te overwegen om de Brussels Card te kopen, waarmee je korting krijgt en gratis toegang tot het openbaar vervoer of het Atonium.

Boek een excursie naar Brugge en Gent vanuit Brussel