10 dingen om te doen in Brussel in de zomer

Brussel is een heerlijke stad met aangename zomertemperaturen. De hitte wordt nooit drukkend, waardoor het perfecte klimaat is om door de stad te toeren en te genieten van buitenactiviteiten.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Brussel in de zomer

Gebouwen in Brussel | ©Marius Badstuber

Als u van plan bent om Brussel in de zomer te bezoeken, zult u van een heel andere kant genieten dan in de winter. De stad is al erg levendig en vol activiteiten, maar in dit jaargetijde kunt u ook genieten van de openluchtruimtes en de zachte dagen.

Naast het voorbereiden van uw tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Brussel, raad ik u aan om ook eens te kijken naar de 10 ideeën voor dingen die u kunt doen in de Belgische hoofdstad tijdens het zomerseizoen.

1. Neem een "Striproute

Stripverhalenroute muurschilderingen| ©James Cridland
Stripverhalenroute muurschilderingen| ©James Cridland

Zomerse dagen zijn ideaal om door de stad te slenteren. Zeker als de stad Brussel is, vol schatten en hoekjes om te ontdekken. Komische muurschilderingen maken deel uit van het stadslandschap en er zijn ongeveer 60 fresco's verborgen in het stadscentrum. Een leuk plan voor je zomerroute is om ze allemaal te vinden en er een foto van te maken.

Je kunt de kaarten met de locaties van de fresco's vinden op de website van de stad Brussel, ze downloaden op je telefoon en aan je avontuur beginnen. Als je wilt, kun je de kaart ook kopen bij de VVV-kantoren voor ongeveer € 2,5. Ben je klaar om te spelen?

Boek een striptour in Brussel

2. Ontdek Brussel met de fiets

Reizen met de fiets| ©Agathe_B
Reizen met de fiets| ©Agathe_B

Als u op zoek bent naar een alternatieve manier om Brussel te verkennen, kan fietsen door Brussel leuk zijn en een geweldige manier om lichaamsbeweging in uw vakantie op te nemen. Brussel is een hoofdstad die heel goed is voorbereid op fietsers, dus het is heel handig om je met de fiets te verplaatsen.

U kunt een fiets huren of gewoon gebruikmaken van het fietssysteem van de stad. Bekijk de verschillende voorgestelde routes door Brussel en kies het deel van de stad dat u het meest interesseert.

Boek een begeleide fietstour door Brussel

3. Beklim het Atomium

Bol van het Atomium| ©Niels Mickers
Bol van het Atomium| ©Niels Mickers

Hoewel je het Atomium het hele jaar door kunt bezoeken, kun je in de zomermaanden genieten van het uitzicht vanaf de bovenste bol. Het beklimmen van het Atomium is een activiteit die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Brussel.

HetAtomium is het beroemdste monument van de stad en het symbool van België. Het werd 60 jaar geleden ingehuldigd en in plaats van uit de mode te raken, willen steeds meer mensen het bezoeken.

Aarzel niet om uw tickets voor het Atomium van tevoren te kopen, want er komen elke dag veel toeristen.

Boek tickets voor het Atomium in Brussel

4. Bezoek het mooiste dak van Brussel

Bezoek het dak van de Jardin| ©Guilhem Vellut
Bezoek het dak van de Jardin| ©Guilhem Vellut

De zomer is kort maar intens in Brussel, en de perfecte gelegenheid om te genieten van de openluchtdaken van de stad. In een andere tijd van het jaar zou je bevriezen, maar nu heb je het geluk dat je kunt genieten van een cocktail of, als je dat liever hebt, een bierproeverij, terwijl je uitkijkt over deze geweldige uitzichten vanaf de hoogste terrassen in Brussel. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan! Hier is een lijst met de meest aanbevolen daken.

 • Perché Rooftop Bar: deze bar bevindt zich op de bovenste verdieping van het Jam Hotel met een geweldig uitzicht. Perché Rooftop Bar staat bekend om zijn moderne inrichting, goede sfeer, uitstekende muziek en gevarieerde menu. De bar is dagelijks geopend van 15.00 tot 22.00 uur en de locatie is: Charleroisesteenweg 132, 1060 Brussel.

 • Jardin Rooftop: hier vindt u een perfecte plek om een dagje sightseeing af te sluiten, vlakbij het historische centrum. Jardin Rooftop is een enorm dak met een ongelooflijk uitzicht, waar je een breed scala aan bieren, cocktails en wijnen kunt vinden. En voor de lunch kun je genieten van hun kaastafels, vleeswaren, hamburgers... Elke dag geopend van 12 tot 22 uur en de locatie is: Rue du Marché aux Poulets 7, 1000 Bruxelles.

 • Boho Rooftop Bar: als je zin hebt in cocktails, muziek en slow food, ga dan naar het terras van NH Collection Brussels. Hier vindt u de Boho Rooftop Bar met een fantastisch panoramisch uitzicht op de skyline van Brussel. Alleen open in juni, van 19u tot middernacht.

en de locatie is Adolphe Maxlaan 7, 1000 Brussel.

 • Secret Rooftop by Warwick: als uw dag in Brussel eindigt in de buurt van het Grand Palace, bevindt u zich op slechts een paar meter van het Warwick Hotel. Vanaf het terras van SecretRooftop kunt u naar de zonsondergang kijken terwijl u van de beste cocktails nipt. Het is geopend van dinsdag tot zaterdag van 16.00 tot 22.00 uur en de locatie is Duquesnoystraat 5, 1000 Brussel.

 • Albert Summer Rooftop: Albert Summer Rooftop is gelegen op het dak van het KBR Museum, met direct uitzicht op de Kunstberg, een echt voorrecht in de stad Brussel. Het is open van 12u tot 19u en de locatie is: Place du Musée 1, 1000 Brussel.

Boek een bierdegustatie in Brussel

5. Wandel door de beste parken in Brussel

Tuin van de Abdij van Terkameren| ©Jean-Pol GRANDMONT
Tuin van de Abdij van Terkameren| ©Jean-Pol GRANDMONT

Brussel is een van de Europese steden met de meeste groene ruimten per inwoner, en in de zomer zijn ze de perfecte plek om te ontspannen na een drukke dag sightseeing. Hier is een selectie van de meest waardevolle parken in Brussel, zowel voor de schoonheid van hun groene ruimtes, hun monumenten als hun recreatiegebieden. Hier zijn ze!

 • Abdijtuin Ter Kameren: als u een romantische wandeling wilt maken of gewoon een beetje rust wilt, kan een bezoek aan deze prachtige tuinen een heel goed idee zijn. Met een verbazingwekkende cisterciënzer abdij binnenin zijn ze de perfecte plek om te ontspannen, vooral bij zonsondergang. Locatie: Rue du Monastère 1 1050 Elsene.

 • Botanische tuin: De botanische tuin van Brussel is een mix van ontwerpstijlen van verschillende oorsprong en creëert een voorbeeldige stedelijke groene ruimte met een grote verscheidenheid aan bomen en planten. Locatie: Koningsstraat 2361210 Sint-Joost-Ten-Node.

 • Bloementuin: in deze tuin geniet je niet alleen van een heel bijzondere groene ruimte, maar heb je ook een panoramisch uitzicht over de stad Brussel. Een stimulans voor alle zintuigen. Locatie: Rue Jean Sobieski- Robinierslaan 1020 Laken.

 • Jubelpark: het werd ingehuldigd in 1880, de verjaardag van de onafhankelijkheid van België en binnenin vind je verschillende musea zoals Autoworld, waarvoor je vooraf kaartjes kunt kopen, het Museum voor Militaire Geschiedenis, het Museum voor Kunst en Geschiedenis, waarvoor je nu ook kaartjes kunt kopen, en het Paviljoen van de Menselijke Passies. Locatie: Jubelpark 1000 Brussel.

 • Leopoldpark: je vindt er de Solvay Bibliotheek, het Museum voor Natuurwetenschappen en het Huis van de Europese Geschiedenis. Binnen is het café Grand Central, met een heel handig terras om de middag door te brengen. Locatie: Belliardstraat 1040 Etterbeek.

 • Parc la Sauvagère: Dit park staat niet alleen bekend om de schoonheid van de groene ruimten, maar ook omdat je er een meertje met zwanen, veel schommels, een verblijf met vogels en andere boerderijdieren vindt. Het is erg pittoresk en kinderen komen er graag. Locatie: Avenue de la Chênaie 83 1180 Ukkel.

6. Ga winkelen op de openluchtmarkten

Een bezoek aan de Stockelmarkt| ©Jourdan
Een bezoek aan de Stockelmarkt| ©Jourdan

Op zomerse dagen hebben we geen zin om opgesloten te zitten en worden de markten van Brussel een zeer aantrekkelijke optie om de ochtend of de middag door te brengen, producten van alle categorieën te bekijken en iets mee te nemen als souvenir of om onderweg op te eten.

U vindt er niet alleen kleurrijk fruit, verse bakkerswaren en producten rechtstreeks van de boerderijen, maar u zult ook genieten van de filmische sfeer, want de drukte en dynamiek tussen handelaren en winkelend publiek is bijna als een film om op elk moment te bekijken.

Als je erover denkt om mijn advies op te volgen, is hier een lijst van wat ik beschouw als de beste openluchtmarkten in Brussel.

Stockel

Deze markt is gespecialiseerd in fruit, groenten, vlees of vis. Maar wat deze markt zo bijzonder en levendig maakt, is het gevarieerde bloemenaanbod, waardoor je je midden in de lente waant.

 • Dagen: dinsdag, donderdag en zaterdag.
 • Locatie: Pl. Dumon, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, België.

Zuidstation

Deze markt wordt beschouwd als een van de grootste van Europa. En dat is geen wonder, want je vindt er werkelijk alles. En als ik alles zeg, bedoel ik onder andere kruiden uit Afrika, delicatessen en kleding.

 • Dagen: zondag
 • Locatie: Fonsnylaan, 1000 Brussel, België.

Chatelaine

Deze markt is kleiner en niet zo populair als de rest van de lijst, maar de zelfgemaakte producten en producten van kleine producenten zijn een echte traktatie om te proberen. Ik raad de kazen of hun gebakken koekjes aan, erg lekker, en waar iedereen die de markt bezoekt voor gaat.

 • Dagen: woensdagmiddag
 • Locatie: Fonsnylaan, 1000 Brussel, België.

Balleplein

Als je iets exotischer wilt vinden op de markten, dan is dit een aanrader. De Belgische vlooienmarkt is erg beroemd en kan de plek zijn waar je die schat vindt die op je ligt te wachten.

Het is bij iedereen bekend als de oude markt en de meer dan 300 kraampjes bieden een breed scala aan voorwerpen, meubels, textiel en accessoires. Het is ook een toeristische halte geworden voor liefhebbers van vintage en tweedehands goederen.

 • Dagen: maandag tot zondag
 • Locatie: Place du Jeu de Balle, 1000 Brussel, België.

7. Boek een rondvaart in Brussel

Waterbus op de kanalen| ©BrusselsVisit
Waterbus op de kanalen| ©BrusselsVisit

Er is een openbaarvervoersdienst waarmee u over de kanalen van de Seine kunt varen en de stad vanuit een andere hoek en een ander perspectief kunt bekijken. Met de Waterbus kun je kiezen uit verschillende routes, afhankelijk van het gebied van de stad dat je wilt verkennen en de tijd die je beschikbaar hebt natuurlijk.

Ik raad aan om de tour 's ochtends of bij zonsondergang te doen. De tochten duren 2 uur en je kunt genieten van de Brusselse zomer op zijn best.

8. Ontsnap aan de hitte in het zwembad van de stad

Flow zwembad in Brussel| ©Miguel Discart
Flow zwembad in Brussel| ©Miguel Discart

Flow is de naam van het tijdelijke openluchtzwembad in de stad Brussel. In het zomerseizoen wil iedereen de hoge temperaturen trotseren en dan is een bezoek aan een zwembad een zeer aantrekkelijke optie.

Aarzel niet om je zwemkleding aan te trekken en te genieten van dit prachtige 17 meter lange zwembad, vlak naast het kanaal in Anderlecht, vlakbij de Pierre Marchant-brug.

9. Kom naar de Kunstberg om naar de zonsondergang te kijken

Rondleiding op de Kunstberg| ©Michielverbeek
Rondleiding op de Kunstberg| ©Michielverbeek

De kunstberg, de sterheuvel van Brussel, biedt een panoramisch uitzicht over het hele stadscentrum. Het is een zeer populaire plek bij zonsondergang, want iedereen wil deze unieke ansichtkaart zien.

Je vindt er ook de bekende bar Coucou Brussels, waar je kunt genieten van de ligstoelen en een perfect menu voor deze tijd van de dag met verschillende signature cocktails. Klinkt goed, nietwaar?

10. Geniet van de concerten in de Burgertuin

Concert in de Burgertuin| ©ARIS SETYA
Concert in de Burgertuin| ©ARIS SETYA

Het Europees Parlement organiseert elk jaar deze zomerconcerten. Er treden allerlei artiesten op om het gebruik van openbare buitenruimtes aan te moedigen en muziek te promoten. Er zijn zangers te horen, van Mischa Maisky tot opkomende talenten zoals Elen Shahinans. Iedereen is welkom met hetzelfde doel: genieten van kunst.

Van maandag tot vrijdag om 13 uur zijn er concerten met klassieke muziek, opera en jazz. Vergeet niet dat je je plaats niet kunt reserveren, maar het aantal deelnemers is beperkt, dus kom vroeg.

Zomerse temperaturen in Brussel

Zomer in Brussel| ©Juan Sarasua
Zomer in Brussel| ©Juan Sarasua

In de zomer naar Brussel reizen is een zeer goede optie, want de temperaturen zijn mild en komen meestal niet boven de 20 graden Celsius. De dagelijkse maximumtemperaturen liggen rond de 21 °C en komen zelden onder de 14 °C of boven de 29 °C. Echt een genot voor iedereen die vakantie wil vieren in de stad.

Maar vergeet niet om altijd een paraplu bij de hand te hebben. In Brussel regent het bijna elke maand, en in de zomer zelfs nog harder.