Hoe kom je vanuit Brussel in Luxemburg

Trakteer jezelf op een reis naar Luxemburg en geniet van de Corniche Way, de Bock Kazematten en het belangrijkste financiële en administratieve centrum van Europa. Een andere wereld op iets meer dan 200 km van Brussel.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Brussel in Luxemburg

Luxemburg | ©Cedric Letsch

De afstand tussen Brussel en Luxemburg is slechts 220 km. Hoe kom je er het beste? Er rijden dagelijks verschillende treinen en bussen, maar je kunt ook een auto huren of kiezen voor een dagtocht naar het Groothertogdom. Vliegen is weliswaar mogelijk, maar niet de beste optie gezien de korte afstand tussen de twee steden.

Zet Luxemburg op je lijstje van dingen die je moet zien en doen in de Belgische hoofdstad!

Georganiseerde rondreis naar Luxemburg vanuit Brussel: de meest complete optie

De straten van Luxemburg| ©TheTurducken
De straten van Luxemburg| ©TheTurducken

Als u niet zo bekend bent met vervoermiddelen en de voorkeur geeft aan een georganiseerde tour die u comfort en gemak biedt, dan is het boeken van een tour naar Luxemburg vanuit Brussel wellicht een uitstekende keuze.

Dit soort tour omvat halen en brengen in het centrum van Brussel, evenals meertalige gidsen en veilig vervoer. Je krijgt ook informatie van goed geïnformeerde plaatselijke bewoners over het gebied, de wetten en waar je wel en niet heen moet gaan. Je krijgt ook de gelegenheid om de belangrijkste bezienswaardigheden te verkennen en een paar uur op eigen gelegenheid rond te dwalen.

De tour duurt in totaal meestal 11 uur, inclusief terugreis, genoeg tijd om de hoogtepunten van Luxemburg-stad te zien en een paar souvenirs mee naar huis te nemen.

Normaal gesproken vertrek je om 08: 00 uur vanuit het centrum van Brussel, een reis die je door het Ardense bos voert om de beroemde stad Luxemburg te bereiken.

Wat te zien in Luxemburg

Tijdens deze korte tour bezoekt u de Place d'Armes, "Stadhuis", een levendige plek die in 1671 door een Spanjaard werd gesticht. De Place Guillaume II, het plein is vernoemd naar Willem II, het Luxemburgse paleis, de kathedraal Notre Dame de Luxembourg, het Koninklijk Paleis, de Place Caire Fontaine gelegen in de buurt van de kathedraal en de kerk van St. Michael. Er wordt ook een stop gemaakt in Dinant.

En na een enerverende dag eindigt de tour rond 17.30 uur, zodat je rond 20.00 uur weer terug bent in Brussel.

 • Duur: Van 8:30 tot 20:00
 • Prijs: Vanaf ongeveer 70€.
 • Aanrader als: Je Luxemburg-stad van de grond af wilt leren kennen en weinig tijd hebt.

Boek een excursie naar Luxemburg vanuit Brussel

Met de trein van Brussel naar Luxemburg: de meest comfortabele optie

Trein vanuit Brussel| ©Mountain/ \Ash
Trein vanuit Brussel| ©Mountain/ \Ash

De beste manier om van Brussel naar Luxemburg te reizen is met de trein. Er vertrekken veel rechtstreekse treinen vanuit Brussel en de reis naar Luxemburg duurt iets minder dan 3 uur. Reizen met de trein biedt twee belangrijke voordelen. Het eerste heeft te maken met comfort, want er is genoeg ruimte om je benen te strekken, zelfs in 2e klas rijtuigen.

Het andere voordeel heeft te maken met de locatie van het vertrek vanuit Brussel. Treinen naar Luxemburg vertrekken vanaf de drie hoofdstations van Brussel (Zuid, Centraal en Noord), wat erg handig is en het gemakkelijker en sneller maakt om vanaf je accommodatie naar een station te reizen.

Het treinstation van Luxemburg (Gare de Luxembourg) is het knooppunt van het spoornetwerk van het land en verzorgt internationale routes naar België, Frankrijk en Duitsland. Er rijden veel rechtstreekse treinen van Luxemburg-stad naar Brussel-Zuid, het grootste treinstation in Brussel.

Het treinstation van Luxemburg is ook vrij centraal gelegen, dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over de terugreis.

 • Duur: < 3 uur
 • Prijs: Vanaf €21,50
 • Aanrader als: Je wilt genieten van een reis met panoramisch uitzicht op het groen en veel comfort.

Treintickets Brussel - Luxemburg en treintijden

Je kunt online tickets kopen of in elk Belgisch treinstation. Als je graag online boekt en dingen van tevoren doet, kun je dat doen via Trainline of via de website van CFL.

Voor meer informatie over de dienstregeling van de trein Luxemburg-Brussel raad ik je aan de websites van CFL en Belgian Train te bezoeken.

Boek een reis naar Luxemburg vanuit Brussel

Met de bus van Brussel naar Luxemburg: de goedkoopste optie

FlixBus bus vanuit Brussel| ©olivdo
FlixBus bus vanuit Brussel| ©olivdo

Een andere populaire optie om van Brussel naar Luxemburg te reizen is met de bus. Hoewel de bus zeker minder comfortabel is dan de trein, is het ook een goede optie, omdat er veel bussen rechtstreeks van de Belgische hoofdstad naar het Groothertogdom gaan.

De rechtstreekse busreis duurt ongeveer 3 uur en de meeste bussen vertrekken vanaf Brussel-Noord (Gare du Nord) of Brussel-Zuid (Brussel-Zuid). Dit is een voordelige manier om tussen deze steden te reizen, want de ticketprijs kan zo laag zijn als €5 per persoon.

FlixBus is de belangrijkste busmaatschappij die op deze route rijdt. Andere maatschappijen die busdiensten van Luxemburg naar Brussel aanbieden zijn Eurolines, Ouibus en RegioJet, hoewel u bij deze maatschappijen in een andere stad moet overstappen.

Retourbussen vertrekken vanaf verschillende locaties in Luxemburg, zoals het centraal treinstation van Luxemburg, Avenue de la Faiencerie, P&R Bouillon. De meeste bussen eindigen echter in Brussel Noord Station (Gare du Nord) of Brussel Zuid Station (Brussel-Zuid).

 • Duur: > 3 uur
 • Prijs: Vanaf €5
 • Aanrader als: Je belangrijkste doel is om zo min mogelijk uit te geven.

Bustickets en dienstregelingen van Brussel naar Luxemburg

De beste optie om een busticket te kopen is online. Je kunt verschillende opties vergelijken op GoEuro of direct kopen bij FlixBus.

Tussen Brussel en Luxemburg-stad hebben we tot 8 vertrekkende bussen gevonden, waaronder 1 nachtbus. Het eerste vertrek vanuit Brussel is om 07:00 uur en komt aan in Luxemburg-stad om 10:20 uur. Het laatste vertrek is om 23:15 en komt aan om 02:25. Tenzij je je tickets van tevoren koopt, variëren de prijzen meestal van €12 tot €18.

Boek een reis naar Luxemburg vanuit Brussel

Rijd naar Luxemburg vanuit Brussel: de snelste en meest onafhankelijke optie

Reizen met de auto| ©Jackson David
Reizen met de auto| ©Jackson David

Als je op zoek bent naar de optie die je de meeste vrijheid geeft tijdens je dagtrip naar Luxemburg vanuit Brussel, dan raad ik je aan om een auto te huren. Het zal je meer geld kosten in vergelijking met de vervoermiddelen die ik hierboven heb genoemd, vooral in de hoogseizoenmaanden; maar als je al een specifieke route hebt gepland, zal het zeker de moeite waard zijn.

Als je een auto hebt of het je kunt veroorloven om er een te huren, is rondreizen met de auto ook een goede optie, omdat de afstand tussen Luxemburg en Brussel niet erg groot is en er geen grens is tussen de landen, omdat ze allebei deel uitmaken van het Schengengebied. Autohuur in Luxemburg is mogelijk bij Budget, Autorent, Hertz, Avis, ALD Automotive, Autolux en Sixt.

Dit geeft je de vrijheid om je in je eigen tempo te verplaatsen, zoveel uitstapjes te maken als je wilt en de landelijke gebieden van Luxemburg beter te verkennen. Houd er rekening mee dat sommige delen van Luxemburg alleen toegankelijk zijn voor voetgangers, dus je zult nog steeds moeten lopen.

Je moet ook kijken naar de rijvereisten van Luxemburg (d.w.z. internationale rijbewijzen, verzekeringspolissen, enz.) en ervoor zorgen dat je met je huurauto over de internationale grenzen kunt rijden, omdat sommige agentschappen dit niet toestaan.

 • Duur: 2 uur 20 minuten
 • Prijs: 120-150 €.
 • Aanrader als: Je op zoek bent naar een optie die alleen van je planning afhangt.

Boek een tour naar Luxemburg vanuit Brussel

Met het vliegtuig van Brussel naar Luxemburg: de minst aanbevolen optie

Het vliegtuig van Brussels Airlines landt op de luchthaven van Charleroi.| ©Adi Sagi
Het vliegtuig van Brussels Airlines landt op de luchthaven van Charleroi.| ©Adi Sagi

Vliegen is de duurste manier om van Brussel naar Luxemburg te reizen, maar met een beetje geluk kun je heel goede deals krijgen voor 40-50 euro. Het is meestal een vlucht van 2 uur en 35 minuten.

Als u voor een vlucht kiest, moet u de tijd berekenen die nodig is om van en naar de luchthavens te komen, evenals de wachttijd voor uw vlucht, het passeren van de immigratiedienst in het geval van een internationale vlucht en het ophalen van uw ingecheckte bagage. In bepaalde gevallen kunnen al deze procedures je reis in totaal 2 uur langer maken.

Vluchten tussen deze twee steden worden meestal uitgevoerd door de volgende luchtvaartmaatschappijen: Brussels Airlines, Iberia, KLM, Ryanair en Vueling. De ticketprijzen kunnen oplopen tot meer dan €300.

Persoonlijk zou ik, tenzij je een bijzondere interesse hebt in het vliegen boven België en Luxemburg, niet aanraden om een vlucht te nemen, want het is de 30 minuten die je ermee bespaart niet waard. Bovendien, als je de tijd die je op het vliegveld verliest erbij optelt, is het bijna sneller om met de trein te gaan of zelf een auto te huren.

 • Duur: 2 uur 35 minuten vliegen (5 uur in totaal)
 • Prijs: 50-300 €.
 • Aanrader als: Om de een of andere reden heb je een bijzondere interesse in vliegen.

Boek een reis naar Luxemburg vanuit Brussel

Tips en informatie voor je reis naar Luxemburg vanuit Brussel

Mensen in een bus| ©Jakob Scholz
Mensen in een bus| ©Jakob Scholz

In dit gedeelte beantwoord ik een aantal van de meest gestelde vragen die van belang zijn bij het plannen van je reis. Ik raad je echter altijd aan om de websites van de vervoers- of ticketwebsites te bezoeken voor de meest actuele en nauwkeurige informatie.

 • Wat is de goedkoopste manier om van Brussel naar Luxemburg te reizen? De goedkoopste manier om van Brussel naar Luxemburg te reizen is met de bus. Een enkele reis kost tussen de € 7 en € 16 en duurt 3u 10min.

 • Wat is de snelste manier om van Brussel naar Luxemburg te komen? Met de auto, een optie kost je tussen de €30 en €50 en de reis duurt ongeveer 2u 10min.

 • Gaat er een rechtstreekse bus van Brussel naar Luxemburg? Ja, er gaat een rechtstreekse bus vanaf treinstation Brussel-Noord naar Luxemburg, P+R Bouillon. Deze dienst vertrekt één keer per dag, elke dag. De reis duurt ongeveer 3u 10min.

 • Hoe ver is het van Brussel naar Luxemburg? De afstand tussen Brussel en Luxemburg is 187 km. De afstand over de weg is 212,8 km.

We vergelijken alle opties

 • Georganiseerde tour
 • Prijs: ongeveer 70€.
 • Duur: 11 uur met professionele gids
 • Tijdschema: begint meestal om 8:30 's ochtends
 • Bus
 • Prijs: ongeveer 5€
 • Duur: ongeveer 3 uur
 • Dienstregeling: er zijn bussen vanaf 7 uur 's ochtends.
 • Trein
 • Prijs: vanaf ongeveer 21,50€
 • Duur: minder dan 3 uur
 • Dienstregeling: bezoek de website van CFL en Belgian Train
 • Eigen auto
 • Prijs: tussen €120 en €150
 • Duur: ongeveer 2 uur en 20 minuten
 • Dienstregeling: naar keuze
 • Vliegtuig
 • Prijs: tussen 50€ - 300€.
 • Duur: ongeveer 2 uur en 20 minuten
 • Dienstregeling: je kunt de dienstregelingen bekijken op de websites van de luchtvaartmaatschappijen die naar deze stad vliegen.