10 Beste dingen om te doen in Brugge op een daguitstap van Brussel

Met een excursie vanuit Brussel raak je in de ban van Brugge. Ik vertel je wat je zult zien met je gids en wat je in je vrije tijd moet zien.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

10 Beste dingen om te doen in Brugge op een daguitstap van Brussel

Detail van de stad | Dan Cristian

Klaar om verliefd te worden op een van de mooiste steden van Europa? Zelfs als je weinig tijd hebt, is één dag genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te ontdekken, als je weet wat ze zijn natuurlijk.

Hier is een lijst met de essentiële dingen die je moet zien en doen in Brugge om het meeste uit je trip naar Brugge vanuit Brussel te halen.

1. Slenter over de Grote Markt

Grote Markt| ©TravelingOtter
Grote Markt| ©TravelingOtter

Het is de meest klassieke bezienswaardigheid van Brugge, de ster van duizenden ansichtkaarten, en als je het eenmaal ziet, weet je waarom: de schoonheid is onvergelijkbaar. Het staat ook bekend als de Grote Markt, omdat er al sinds 958 markt is en het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je er eenmaal bent, is het eerste wat je zal opvallen de noordkant, met verschillende kleurrijke middeleeuwse huizen in een rij die het plein versieren met de typische architectuur van het gebied. Let ook op het centrale monument op het plein, gewijd aan twee lokale helden die in de 14e eeuw tegen de Fransen vochten.

Aan de andere zijden zie je ook verschillende paleizen en klassieke gebouwen die de moeite waard zijn om te bewonderen. Natuurlijk zie je ook de klokkentoren, maar daar vertel ik later meer over, want dat vereist een aparte paragraaf.

Dit is een goede plek om te stoppen voor een hapje eten bij de kraampjes als je trek hebt. Zoek een bankje of een hoekje met een goed uitzicht en geniet van een hapje.

Vergelijk rondleidingen door Brugge

2. Ga naar de Burg

Burg| ©Dennis Jarvis
Burg| ©Dennis Jarvis

Je kunt dit plein niet missen: het is verbonden met het vorige via de Breidelstraat, dus zorg ervoor dat je het bezoekt nadat je van de Grote Markt hebt genoten.

In tegenstelling tot de Grote Markt, die opvalt door zijn kleurrijkheid, zijn de gevels op dit plein grijs en contrasteren ze met de gouden elementen van de gevels.

Aan dit plein liggen twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, die ik ook 100% aanbeveel: het Stadhuis en de Basiliek van het Heilig Bloed.

Vergelijk rondleidingen door Brugge

3. Stap binnen in het stadhuis

Binnen in het stadhuis van Brugge| ©Michael D Beckwith
Binnen in het stadhuis van Brugge| ©Michael D Beckwith

Een van de meest opvallende gevels op de Burg is die van het prachtige stadhuis. Je kunt het interieur bezoeken voor slechts €2 en het is een kort bezoek dat de moeite waard is.

De gotische hal en de historische zaal zijn de belangrijkste elementen van het bezoek aan dit imposante gotische gebouw dat het centrum van Brugge domineert.

Bezoekuren beginnen om 09:30 en het sluit om 17:00, dus als je de binnenkant wilt zien, laat het bezoek dan niet tot laat in de middag duren.

Vergelijk rondleidingen door Brugge

4. Maak een boottocht langs de reien

Rondvaart door de reien van Brugge| ©Mario Sánchez Prada
Rondvaart door de reien van Brugge| ©Mario Sánchez Prada

Een boottocht zal een onvergetelijke ervaring zijn tijdens je verblijf in Brugge. Er zijn rondvaarten in kleine klassieke houten boten die je meenemen naar de mooiste en meest verborgen hoekjes van de stad.

Je krijgt zelfs de kans om een van de bruggen te ontdekken en er onderdoor te varen. Zonder twijfel een goede manier om even uit te rusten van het slenteren door de stad terwijl je ontspant en de stad vanuit een ander perspectief bekijkt.

Deze cruises duren ongeveer een half uur en kosten minder dan €8 per persoon, dus tijd noch budget zijn een excuus om niet het water op te gaan om Brugge te verkennen.

Vergelijk Brugge excursies

5. Geniet van de exquise gastronomie

Probeer de traditionele mosselen en frieten.| ©Creusaz
Probeer de traditionele mosselen en frieten.| ©Creusaz

Eten in België is altijd een plezier en Brugge is daarop geen uitzondering: terwijl je door de mooie straten slentert, zul je de zoete geur van chocolade uit sommige winkels herkennen.

Onderweg zie je ook bezoekers en locals genieten van een bord mosselen met friet of de typische Belgische soepen op de meest charmante terrasjes van de stad.

Doe met hen mee en profiteer optimaal van je tijd in Brugge om de beste gerechten van de stad te ontdekken. Als je bang bent om in een toeristenval te trappen, heb ik deze gids samengesteld met de beste plekken om te eten in Brugge. Bon apetit!

Brugge excursies vergelijken

6. Bekijk de schoonheid van de Sint-Bonifatiusbrug

Sint-Bonifatiusbrug| ©Julien Chatelain
Sint-Bonifatiusbrug| ©Julien Chatelain

De Sint-Bonifatiusbrug is een van de vele bruggen die de grachten van de stad overspannen. Waarom zetten we deze dan in de schijnwerpers? Omdat de hoek waar hij staat letterlijk een ansichtkaart is.

De geplaveide straten eromheen, de middeleeuwse huizen eromheen, de boomtakken die uit elke hoek ontspruiten en de rust van dit gebied maken het tot een favoriet voor velen.

Als je dat nog niet hebt gedaan, haal dan je camera tevoorschijn en geniet van het vastleggen van elke hoek van deze prachtige hoek.

Vergelijk rondreizen door Brugge

7. Bezoek de Sint-Saviour kathedraal

Luchtfoto van de Sint-Verlosserkathedraal| ©Julien Chatelain
Luchtfoto van de Sint-Verlosserkathedraal| ©Julien Chatelain

De kathedraal van Brugge werd gebouwd in de 9e eeuw en alsof de jarenlange geschiedenis nog niet genoeg was, zijn zowel de voorgevel als het interieur van de kathedraal behoorlijk indrukwekkend.

Je vindt de kathedraal midden in het centrum van de stad, met ongelooflijke barokke glas-in-loodramen op de gevel en een hoogte die afsteekt tegen de rest van de huizen en gebouwen in Brugge.

Openingstijden

  • Weekdagen: 10:00 tot 13:00 / 14:00 tot 17:30 - maandag tot vrijdag.
  • Zaterdag: 10:00 tot 13:00 u / 14:00 tot 15:30 u - zaterdag
  • Zondagen: 11:30 tot 12:00 uur / 14:00 tot 17:00 uur.

Vergelijk Brugge excursies

8. Wandel door het Minnewaterpark, ideaal voor familiebezoeken.

Minnewaterpark| ©Eduard Marmet
Minnewaterpark| ©Eduard Marmet

Of je Brugge nu bezoekt met kinderen, vrienden of als koppel, een bezoek aan een park is altijd een goed idee. En al helemaal als het park in kwestie het Minnewaterpark is, de omgeving is magisch.

Naast een verzorgde groene omgeving heeft het park een prachtig meer waar enkele witte zwanen het middelpunt van de belangstelling zijn voor alle voorbijgangers.

Je waant je even in een Disneyfilm, en terecht. Het park ligt niet ver van het stadscentrum, dus je hoeft er niet ver voor uit te wijken.

Vergelijk Brugge excursies

9. Bezoek een van de musea

Groeningemuseum| ©Dimitris Kamaras
Groeningemuseum| ©Dimitris Kamaras

Ondanks zijn bescheiden omvang heeft Brugge een aantal musea die interessant kunnen zijn tijdens uw bezoek. Naast een populair biermuseum en een museum gewijd aan chocolade (de culturele essentie van het land), zijn er ook enkele geschiedenis- en kunstmusea.

De musea die ik aanbeveel zijn het Groeningemuseum, een historische rondleiding door de Belgische kunst, en het Historium Brugge, dat opvalt door zijn virtuele reconstructie van de Gouden Eeuw van de stad Brugge.

In beide gevallen raad ik je aan om je tickets van tevoren te reserveren, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de kassa's als je de musea binnengaat.

Vergelijk rondleidingen door Brugge

10. Bezoek de Belfort Klokkentoren

Belfort Klokkentoren| ©Fred Romero
Belfort Klokkentoren| ©Fred Romero

De indrukwekkende middeleeuwse klokkentoren die over de Grote Markt en vrijwel de hele stad uitkijkt, dateert uit 1240 en hoewel hij verschillende branden en aanvallen heeft overleefd, staat hij met zijn hoogte van 83 meter nog steeds overeind.

Het heeft 366 treden die de grond scheiden van het beste uitzicht over de stad, dus mijn advies is om jezelf te wapenen met geduld, diep adem te halen en te beginnen aan het verticale pad dat je de beste herinneringen en het beste beeld van Brugge zal geven.

Vergelijk rondleidingen door Brugge