Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Brugge daguitstappen vanuit Brussel

Brugge bezoeken is als ondergedompeld worden in een sprookje: hier vindt u de beste opties om de stad vanuit Brussel te bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Brugge daguitstappen vanuit Brussel

Typische Brugse gevels | ©Oliver Depaep

Brugge is nog beroemder dan de Belgische hoofdstad. Deze kleine stad in Vlaanderen ontvangt jaarlijks 3 miljoen bezoekers en is de meest bezochte stad van het land.

De redenen: de kanalen, de geplaveide straten, de middeleeuwse gebouwen en een charme die moeilijk in woorden te beschrijven is.

De beste optie

Excursie naar Brugge en Gent met de bus vanuit Brussel

Bezoek het beste van Brugge en Gent in één dag

De perfecte tour om de schoonheid van Brugge te leren kennen en te profiteren van de dag om Gent te bezoeken. U wordt begeleid door een deskundige Engelssprekende gids en u heeft ook wat vrije tijd.

Wie zijn tijd optimaal wil benutten en van zijn reis wil terugkeren met zoveel mogelijk plaatsen gezien, moet weten dat het zeer populair is om een bezoek aan Brugge te combineren met een bezoek aan Gent.

In Brugge neemt uw gids u mee naar de hoogtepunten van de stad (de Basiliek van het Heilig Bloed, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Meer van de Liefde, de Burg...) en geeft u de tijd om het historisch centrum op uw eigen tempo te verkennen alvorens terug te keren naar Brussel.

Gent ligt op 20 minuten van Brugge en wordt vaak over het hoofd gezien door de bekendheid van Brugge. Er is echter veel te zien in Gent. Op het eerste gezicht lijken de twee steden op elkaar, maar Gent is veel vorstelijker en staat bekend als universiteitsstad met een levendig cultureel leven. Gent hoeft Brugge niet te benijden op het gebied van esthetiek en als u de twee steden tijdens dezelfde reis samen ontdekt, krijgt u een veel beter beeld van België dan wanneer u alleen Brussel bezoekt.

In Gent kunt u niet alleen het historische stadscentrum bezichtigen, maar ook bezienswaardigheden zoals de Sint-Baafskathedraal met zijn middeleeuwse schatten binnenin, het Gravensteen, de Sint-Niklaaskerk en de historische Graleikade.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Als u maar een paar dagen in Brussel bent en meer van België wilt zien zonder een rondreis door het land te maken, is deze tour uw beste optie.


De premie-optie

Brugge express-stadstour vanuit Brussel

Ontdek Brugge in kleine groep

Als u niet graag in grote groepen reist, zal een bezoek aan Brugge met een deskundige gids en een zeer kleine groep reizigers deze ervaring veel exclusiever maken.

Georganiseerde excursies zijn erg populair omdat de prijs ervan vergelijkbaar is met de prijs van een retourticket en de diensten van een gespecialiseerde gids omvat.

Brugge is een stad waar je verliefd op wordt door er alleen maar naar te kijken, maar als je vanuit Brussel ook een rondleiding door Brugge krijgt in een kleine groep, leer je de belangrijkste plaatsen, de geschiedenis en de legendes kennen. De ervaring is veel beter dan een bezoek aan Brugge op eigen houtje.

Vroeg in de ochtend ontmoet u uw gids en de rest van de groep in het centrum van Brussel om de trein naar Brugge te nemen.

Daar krijgt u zowel rondleidingen als vrije tijd om de stad op uw gemak te verkennen. U kunt uw plaats online reserveren met de garantie van gratis annulering tot 24 uur voor uw vertrek. Bovendien vindt de rondleiding plaats in een kleine groep, waardoor u de kans krijgt een band te krijgen met de stad en de gids.

Tijdens deze tour zal uw gids u begeleiden naar de Centrale Markt, de Sint-Saviour kathedraal, het Belfort van Brugge, de Burg, de Basiliek van het Heilig Bloed, en andere belangrijke punten van de stad.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Dit is een van de beste waarde voor geld tours naar Brugge vanuit Brussel. U komt terug nadat u de stad grondig heeft bekeken en u kunt dit op een ongehaaste manier doen, door vrije tijd te combineren met rondleidingen.


Hoeveel kost een reis naar Brugge vanuit Brussel?

Gemeenteraad van Brugge| ©R Boed
Gemeenteraad van Brugge| ©R Boed

De prijzen variëren afhankelijk van de duur of wat inbegrepen is, maar u kunt een dagtocht naar Brugge vanuit Brussel vinden voor 45 € op Hellotickets. Deze tour duurt een hele dag en brengt u naast Brugge ook naar Gent.

Als je bedenkt hoeveel het zou kosten om de stad alleen te bezoeken, te betalen voor vervoer en een gids in te huren voor een rondleiding door de stad, is de prijs het meer dan waard.

Ik heb een artikel geschreven over de prijs van excursies naar Brugge vanuit Brussel, waarin u de kosten van deelname aan een georganiseerde excursie kunt vergelijken met de kosten van een bezoek aan Brussel op eigen gelegenheid per trein, bus of auto.

Vergelijk Brugge excursies

Hoe lang duurt het om van Brussel naar Brugge te komen?

De reien van Brugge met het Belfort op de achtergrond| ©raider of gin
De reien van Brugge met het Belfort op de achtergrond| ©raider of gin

Het duurt ongeveer anderhalf uur over de weg. Voor rondleidingen wordt meestal een gewone bus of minibus gebruikt, afhankelijk van het aantal personen op de rondleiding.

Het gemak van reizen per bus is dat veel van de tours een stop in Gent bevatten voor of na een bezoek aan Brugge (Gent ligt op ongeveer een uur van Brugge en betekent geen grote omweg vanuit Brussel).

Vergelijk excursies naar Brugge

Beste tijd om Brugge te bezoeken vanuit Brussel

In het weekend en op feestdagen stroomt de stad vol met toeristen. Als u op weekdagen kunt gaan, zult u ook een toestroom van bezoekers aantreffen (het is immers de meest bezochte stad van België), maar minder.

Als u in de winter naar Brugge gaat, zult u het koud hebben, dus neem warme kleren mee om u warm te houden. Het voordeel van reizen naar Brugge in de winter is dat er veel minder reizigers zijn dan in het hoogseizoen.

Als u echter de voorkeur geeft aan een zacht klimaat voor een bezoek aan de charmante stad Brugge, raad ik u de lente en de herfst aan. In de zomer kan het behoorlijk heet worden, hoewel het niet vaak voorkomt dat de temperaturen erg hoog oplopen (tenzij je in een hittegolf terechtkomt).

Vergelijk Brugge excursies

Hoe lang duren de excursies naar Brugge?

Ze duren meestal één dag en hoewel u veel langer in Brugge zou kunnen doorbrengen, is één dag genoeg om de stad goed te leren kennen. De reis vanuit Brussel is kort, zodat u de dag optimaal kunt benutten.

Je ziet de belangrijkste monumenten en pleinen, en je hebt vrije tijd om te stoppen voor de lunch en te genieten van de restaurants en smalle straatjes. Er zijn excursies die zelfs Gent omvatten, wat een zeer goede optie is als u niet veel tijd hebt tijdens uw reis naar Brussel.

Als u nog niet zeker weet hoeveel tijd u in de stad wilt doorbrengen, kunt u mijn artikel over de duur van uitstapjes in Brugge bekijken om u te helpen uw reis te organiseren.

Vergelijk Brugge excursies

Is het de moeite waard om Gent te bezoeken tijdens een reis naar Brussel?

Natuurlijk zijn ze dat. Beide steden liggen op minder dan een uur rijden van elkaar en van Brussel, waardoor ze de perfecte driehoek vormen voor uw reis in België.

Het stadscentrum van Gent is vrij overzichtelijk en bijna alle bezienswaardigheden liggen relatief dichtbij, waardoor het gemakkelijk is om je in een paar uur te verplaatsen.

De meeste tours naar Brugge ronden de dag af met een stop om het beste van Gent te ontdekken. Als u meer wilt weten over deze optie om te zien of het de moeite waard is of niet, heb ik een gids geschreven over het bezoeken van Gent tijdens uw rondreis door Brugge- neem een kijkje!

Brugge bezoeken met kinderen

Brugge bezoeken met kinderen tijdens een excursie vanuit Brussel is een goed idee, vooral als u dat doet met een georganiseerde tour waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken over het boeken van alles op eigen houtje.

In het algemeen is de afstand vanaf Brussel niet erg groot, dus de reis is aangenaam en niet te vermoeiend voor de kleintjes. Eenmaal in Brugge zullen de geplaveide straten, sprookjeshuizen en grachten hen het gevoel geven dat ze in een Disney-film zitten. Ze zullen het geweldig vinden.

Zorg ervoor dat u ze op de kou voorbereidt als u in de winter gaat, hoewel de temperaturen niet veel verschillen van Brussel, voelt u de vochtigheid misschien meer. Maak je anders klaar om met het hele gezin van Brussel te genieten!

Vergelijk Brugge excursies

Waar (en wat) eten en drinken tijdens uw tour naar Brugge

Als een goede Belgische stad is Brugge vol met plaatsen die inwoners en bezoekers allerlei traditionele lekkernijen aanbieden: zijn beroemde ambachtelijke bieren, zijn voortreffelijke chocolade en wafels, ongelooflijke vleeswaren, vis en mosselen geserveerd met frieten, zelfgemaakte soepen...

Het mooie van een georganiseerde reis naar Brugge is dat u niet alleen vrije tijd heeft om op uw gemak door de stad te dwalen, maar ook kunt kiezen wat en hoe u er wilt eten.

Ik heb een handige gids samengesteld met eetgelegenheden in Brugge, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Hoe kom ik in Brugge?

Brugge verlicht bij nacht| ©Olivier Depaep
Brugge verlicht bij nacht| ©Olivier Depaep

Als u overweegt een reis naar Brugge te organiseren, op eigen houtje of met een georganiseerde reis, heb ik in dit artikel voor u uiteengezet hoe u vanuit Brussel naar Brugge komt.

Met de trein

Vanaf de drie Brusselse stations (Midi of Sud, Nord en Central) rijden de hele dag ongeveer om de 15 minuten treinen naar Brugge. Elke rit kost ongeveer 16 euro en u hoeft niet te reserveren, dus ik raad u aan de stad op uw eigen tempo te bekijken en gewoon terug te gaan naar het station en terug te keren naar Brussel wanneer u tevreden bent over uw bezoek.

Met de bus

De bus doet er langer over dan de trein (ongeveer anderhalf uur) en vertrekt overdag minder vaak, maar als u geld wilt besparen, zijn er kaartjes verkrijgbaar vanaf 6 euro enkele reis.

Per huurauto

Als u liever onafhankelijk bent en zich op uw eigen tempo verplaatst en een auto hebt gehuurd voor uw verblijf in Brussel, zult u geen moeite hebben om Brugge te bereiken. Als de meest bezochte stad van het land is het goed aangegeven over de weg, vooral als u vanuit de hoofdstad reist.

Vergelijk Brugge Excursies

Wat te zien in Brugge

Decoratie van het interieur van de Basiliek van het Heilig Bloed, Brugge| ©It's No Game
Decoratie van het interieur van de Basiliek van het Heilig Bloed, Brugge| ©It's No Game

Alle rondleidingen bestrijken de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad om ervoor te zorgen dat de reiziger niets mist tijdens zijn of haar bezoek aan het "Venetië van het Noorden". Maar als u tijd hebt om in uw eigen tempo te verkennen, mag u de volgende monumenten en bezienswaardigheden niet missen:

Het hoofdplein

De Grote Markt is het hart van de stad. In het centrum vindt u een standbeeld gewijd aan lokale helden en ook de beroemde klokkentoren van Belfort. Neem de tijd om rond te dwalen, foto's te nemen en enkele van de restaurants te verkennen, hoewel de laatste wel erg toeristisch georiënteerd zijn.

Burgplein

Hier vindt u het stadhuis, het Paleis van Justitie en de Basiliek van het Heilig Bloed. Het is ook een van de drukste plaatsen in de stad.

De Basiliek van het Heilig Bloed

Het dankt zijn naam aan het feit dat het druppels van het bloed van Christus zou bevatten. Je kunt het elke dag bezoeken van 9:30 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00, maar zorg ervoor dat er geen ceremonies plaatsvinden voordat je gaat.

Het meer van de liefde

Het is een van de beroemdste kanaalgebieden. Je hebt er toegang toe als je een boottochtje maakt, wat voor de ervaring minstens één keer wordt aanbevolen. Een tochtje van een half uur over de grachten kost ongeveer 8 euro.

St. Saviour's Cathedral

De oudste kerk van Brugge heeft een 100 meter hoge toren uit de 12e eeuw en herbergt verschillende kunstwerken. Ze hebben allemaal dagelijkse bezoekuren, maar die veranderen naargelang de tijd van het jaar en de dag van de week.

Kerk van Onze Lieve Vrouw

Bekend om zijn marmeren Madonna van Michelangelo. Het is een gebouw in gotische stijl dat op maandag gesloten is voor het publiek.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Praktische tips voor uw daguitstap naar Brugge vanuit Brussel

Geniet van een wandeling door de straten van Brugge| ©Dan Visan
Geniet van een wandeling door de straten van Brugge| ©Dan Visan

Je zult genoeg tijd hebben

De eerste keer dat ik naar Brugge ging had ik maar één dag om de hele stad te zien en dat betekende dat ik gehaast van de ene plek naar de andere ging en niet genoot van de rust die het verdiende. Ik had tijd genoeg.

Het historische centrum van Brugge is in één dag te bezoeken, dus laat u niet overweldigen en loop op uw gemak rond. Als u met de trein gaat, vergeet dan niet dat er een doorlopende dienstregeling is, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken of u wel op een bepaald tijdstip klaar bent met uw bezoek.

Verlies jezelf in de smalle straatjes

Weinig steden hebben zoveel charme als Brugge. Als u eenmaal de belangrijkste bezienswaardigheden hebt gezien, raad ik u aan door de straten en grachten te dwalen op zoek naar magische plekjes; u zult ze zeker vinden. Laat de chocoladewinkels, die zorgvuldig zijn samengesteld, niet links liggen.

Bekijk de zonsondergang op de kade van Rosary

Dit is een van de beste plaatsen in de stad om dat te doen. Als je blijft overnachten, ontdek je een andere stad met veel nachtleven, maar reserveer in dat geval vooraf in restaurants of hotels.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Als je geïnteresseerd bent in een trip naar Brugge vanuit Brussel, ben je ook geïnteresseerd in

Manneken Pis, Brussel| ©Enrique Fernández
Manneken Pis, Brussel| ©Enrique Fernández

De Brugge-excursie is ongetwijfeld de populairste excursie die u kunt doen tijdens uw reis naar Brussel, maar het is niet de enige. In dit artikel over de beste excursies vanuit Brussel en rondleidingen door de stad vindt u nog veel meer opties, waaronder bezoeken aan nabijgelegen steden als Antwerpen of Amsterdam.

Er zijn ook belevenissen te doen zonder Brussel te verlaten, zoals bier- of chocoladeproeverijen en stadswandelingen.