Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Brugge daguitstappen vanuit Brussel

Brugge bezoeken is als ondergedompeld worden in een sprookje: hier zijn de beste opties om de stad vanuit Brussel te bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Brugge daguitstappen vanuit Brussel

Typische Brugse gevels | ©Oliver Depaep

Brugge is nog beroemder dan de Belgische hoofdstad. Dit kleine stadje in Vlaanderen ontvangt elk jaar 3 miljoen bezoekers en is daarmee de meest bezochte stad van het land.

De redenen: de grachten, de geplaveide straten, de middeleeuwse gebouwen en een charme die moeilijk met woorden te beschrijven is.

De beste optie

Excursie naar Brugge en Gent met de bus vanuit Brussel

Bezoek het beste van Brugge en Gent in één dag

De perfecte tour om de schoonheid van Brugge te leren kennen en van de dag te profiteren om Gent te bezoeken. U wordt begeleid door een deskundige Engelssprekende gids en u heeft ook wat vrije tijd.

Wie zijn tijd optimaal wil benutten en zoveel mogelijk plaatsen wil bezoeken, moet weten dat het heel populair is om een bezoek aan Brugge te combineren met een bezoek aan Gent.

In Brugge neemt uw gids u mee naar de hoogtepunten van de stad (de Basiliek van het Heilig Bloed, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Meer van de Liefde, het Burgplein, enz.), zodat u de tijd hebt om het historische centrum op uw eigen tempo te verkennen voordat u terugkeert naar Brussel.

Gent is een stad op 20 minuten van Brugge en wordt vaak over het hoofd gezien door de bekendheid van Brugge. Toch is er in Gent heel wat te zien. Op het eerste gezicht lijken de twee steden misschien op elkaar, maar Gent is veel vorstelijker en staat bekend als universiteitsstad met een bruisend cultureel leven. Gent heeft qua esthetiek niets te benijden van Brugge en als u de twee steden samen ontdekt tijdens dezelfde reis, krijgt u een veel nauwkeuriger beeld van België dan wanneer u alleen Brussel zou bezoeken.

In Gent kunt u niet alleen het historische stadscentrum bezichtigen, maar ook bezienswaardigheden zoals de Sint-Baafskathedraal, met zijn middeleeuwse schatten binnenin, het Gravensteen, de Sint-Niklaaskerk en de historische Graleikaai.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Als u maar een paar dagen in Brussel bent en meer van België wilt zien zonder een rondreis door het land te maken, is deze tour uw beste optie.


De premium optie

Brugge express-stadstour vanuit Brussel

Ontdek Brugge met een kleine groepsreis

Als u niet graag in grote groepen reist, zal een bezoek aan Brugge met een deskundige gids en een zeer kleine groep reizigers deze ervaring veel exclusiever maken.

Georganiseerde excursies zijn erg populair omdat de prijs ervan vergelijkbaar is met de prijs van een treinkaartje voor een retourtje en de diensten van een gespecialiseerde gids inbegrepen zijn.

Brugge is een stad waar u verliefd op wordt door er alleen al naar te kijken, maar als u ook een rondleiding door Brugge vanuit Brussel krijgt, leert u de belangrijkste plaatsen, de geschiedenis en de legendes kennen. De ervaring is veel beter dan Brugge op eigen houtje te bezoeken.
U ontmoet uw gids en de rest van de groep vroeg in de ochtend in het centrum van Brussel om de trein naar Brugge te nemen.

Eenmaal daar heeft u zowel rondleidingen als vrije tijd om de stad op uw gemak te verkennen. U kunt uw plaats online reserveren met de garantie van gratis annulering tot 24 uur voor uw vertrek. Bovendien vindt de tour plaats in een kleine groep, waardoor u de kans krijgt om contact te maken met de stad en de gids.

Tijdens deze tour zal uw gids u begeleiden naar de Centrale Markt, de Sint-Verlosserkathedraal, het Belfort van Brugge, de Burg, de Basiliek van het Heilig Bloed, naast andere belangrijke punten van de stad.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Dit is een van de beste prijs-kwaliteit tours naar Brugge vanuit Brussel. U komt terug met een grondige kennismaking met de stad en u kunt dat in alle rust doen, in evenwicht tussen vrije tijd en rondleidingen.


Hoeveel kost een reis naar Brugge vanuit Brussel?

Stadhuis Brugge| ©R Boed
Stadhuis Brugge| ©R Boed

De prijzen variëren naargelang de duur of wat inbegrepen is, maar op Hellotickets vindt u een daguitstap naar Brugge vanuit Brussel voor 45 €. Deze tocht duurt een hele dag en brengt u naast Brugge ook naar Gent.

Als je bedenkt hoeveel het zou kosten om de stad op eigen houtje te bezoeken, voor vervoer te betalen en een gids in te huren voor een rondleiding door de stad, is de prijs het meer dan waard.

Ik heb een artikel geschreven over de prijs van excursies naar Brugge vanuit Brussel, waarin u de kosten van een georganiseerde excursie kunt vergelijken met de kosten van een bezoek aan Brussel op eigen gelegenheid met de trein, bus of huurauto.

Brugge excursies vergelijken

Hoe lang duurt het om van Brussel naar Brugge te komen?

De reien van Brugge met het Belfort op de achtergrond| ©raider of gin
De reien van Brugge met het Belfort op de achtergrond| ©raider of gin

Het duurt ongeveer anderhalf uur over de weg. Rondleidingen maken meestal gebruik van een gewone bus of minibus, afhankelijk van het aantal mensen op de tour, dus de voorkeur wordt meestal gegeven aan vervoer over de weg.

Het gemak van reizen met de bus is dat veel van de tours een stop in Gent omvatten voor of na een bezoek aan Brugge (Gent ligt op ongeveer een uur van Brugge en vereist geen grote omweg van Brussel).

Brugge excursies vergelijken

Beste tijd om Brugge te bezoeken vanuit Brussel

In het weekend en op feestdagen stroomt de stad vol met toeristen. Als u op weekdagen kunt gaan, zult u ook een toestroom van bezoekers aantreffen (het is immers de meest bezochte stad van België), maar minder.

Als u in de winter naar Brugge gaat, zult u het koud hebben, dus neem warme kleren mee om u warm te houden. Het voordeel van reizen naar Brugge in de winter is dat je veel minder reizigers aantreft dan in het hoogseizoen.

Als u echter de voorkeur geeft aan een mild klimaat om de charmante stad Brugge te bezoeken, raad ik u de lente en de herfst aan. In de zomer kan het behoorlijk heet worden, hoewel het niet vaak voorkomt dat de temperaturen erg hoog oplopen (tenzij je in een hittegolf terechtkomt).

Brugge excursies vergelijken

Hoe lang duren de excursies naar Brugge?

Ze duren meestal één dag en hoewel u veel langer in Brugge zou kunnen doorbrengen, is één dag genoeg om de stad goed te leren kennen. De reis vanuit Brussel is kort, zodat u de dag optimaal kunt benutten.

U ziet de belangrijkste monumenten en pleinen, en u heeft vrije tijd om te stoppen voor de lunch en te genieten van de restaurants en smalle straatjes. Er zijn excursies die zelfs een stop in Gent omvatten, wat een zeer goede optie is als u niet veel tijd hebt tijdens uw reis naar Brussel.

Als u nog niet zeker weet hoeveel tijd u in de stad wilt doorbrengen, kunt u een kijkje nemen in mijn artikel over de lengte van excursies in Brugge om u te helpen uw reis te organiseren.

Brugge excursies vergelijken

Is het de moeite waard om Gent te bezoeken tijdens een trip naar Brussel?

Natuurlijk zijn ze dat. Beide steden liggen op minder dan een uur rijden van elkaar en van Brussel, waardoor ze de perfecte driehoek vormen voor uw reis in België.

Het stadscentrum van Gent is vrij overzichtelijk en bijna alle bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar, zodat u zich gemakkelijk in een paar uur kunt verplaatsen.

De meeste tochten naar Brugge ronden de dag af met een stop om het beste van Gent te ontdekken. Als je meer wilt weten over deze optie om te zien of het de moeite waard is of niet, heb ik een gids geschreven over Gent bezoeken tijdens je rondreis door Brugge- neem een kijkje!

Brugge met kinderen

Brugge bezoeken met kinderen tijdens een excursie vanuit Brussel is een geweldig idee, vooral als u dat doet met een georganiseerde tour waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken over het boeken van alles op uw eentje.

Over het algemeen is de afstand vanaf Brussel niet erg groot, dus de reis is aangenaam en niet te vermoeiend voor de kleintjes. Eenmaal in Brugge zullen de geplaveide straten, sprookjeshuizen en grachten hen het gevoel geven dat ze in een Disneyfilm zijn beland. Ze zullen het geweldig vinden.

Zorg ervoor dat u ze voorbereid op de kou als je gaat in de winter, hoewel de temperaturen zijn niet veel anders dan Brussel, kun je de vochtigheid meer voelen. Maak je anders klaar om met het hele gezin van Brussel te genieten!

Brugge excursies vergelijken

Waar (en wat) te eten en te drinken tijdens uw rondreis door Brugge

Als goede Belgische stad is Brugge vol plaatsen die de lokale bevolking en bezoekers allerlei traditionele lekkernijen bieden: de beroemde ambachtelijke bieren, de exquise chocolade en wafels, ongelooflijk vlees, vis en mosselen geserveerd met friet, huisgemaakte soepen...

Het leuke van een georganiseerde rondreis door Brugge is dat u niet alleen de tijd heeft om op uw gemak door de stad te slenteren, maar ook kunt kiezen wat en hoe u er wilt eten.

Ik heb een handige gids samengesteld met eetgelegenheden in Brugge, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Naar Brugge

Brugge 's nachts verlicht| ©Olivier Depaep
Brugge 's nachts verlicht| ©Olivier Depaep

Als u overweegt een reis naar Brugge te organiseren, op eigen gelegenheid of met een georganiseerde rondreis, dan heb ik in dit artikel voor u uitgewerkt hoe u vanuit Brussel in Brugge komt.

Met de trein

Vanuit de drie Brusselse stations (Midi of Sud, Nord en Central) rijden de treinen naar Brugge de hele dag ongeveer om de 15 minuten. Elke rit kost ongeveer 16 euro en u hoeft niet te reserveren, dus ik raad u aan de stad op uw eigen tempo te bekijken en gewoon terug te gaan naar het station en terug te keren naar Brussel wanneer u tevreden bent over uw bezoek.

Met de bus

De bus doet er langer over dan de trein (ongeveer anderhalf uur) en heeft overdag minder afvaarten, maar als u geld wilt besparen, zijn er kaartjes verkrijgbaar vanaf 6 euro per enkele reis.

Per huurauto

Als u liever onafhankelijk bent en op uw eigen tempo rondreist, en als u een auto hebt gehuurd voor uw verblijf in Brussel, zult u geen moeite hebben om Brugge te bereiken. Als meest bezochte stad van het land is ze goed bewegwijzerd over de weg, vooral als u vanuit de hoofdstad reist.

Vergelijk Brugge Excursies

Wat te zien in Brugge

Versiering van het interieur van de Basiliek van het Heilig Bloed, Brugge| ©It's No Game
Versiering van het interieur van de Basiliek van het Heilig Bloed, Brugge| ©It's No Game

Alle rondleidingen bestrijken de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad om ervoor te zorgen dat de reiziger niets mist van zijn bezoek aan het "Venetië van het Noorden". Maar als u tijd hebt om in uw eigen tempo op verkenning te gaan, mag u de volgende monumenten en bezienswaardigheden zeker niet missen:

Het hoofdplein

Bekend als de Grote Markt, is het het hart van de stad. In het centrum vindt u een standbeeld gewijd aan plaatselijke helden en ook de beroemde klokkentoren van Belfort. Neem de tijd om rond te dwalen, foto's te nemen en enkele van de restaurants te verkennen, hoewel deze laatste, toegegeven, zeer toeristisch georiënteerd zijn.

Burg Square

Hier vindt u het stadhuis, het justitiepaleis en de Basiliek van het Heilig Bloed. Het is ook een van de drukste plaatsen in de stad.

De Basiliek van het Heilig Bloed

Het dankt zijn naam aan het feit dat het druppels van het bloed van Christus zou bevatten. U kunt het elke dag bezoeken van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur, maar zorg ervoor dat er geen ceremonies plaatsvinden voordat u gaat.

Het meer van de liefde

Het is een van de bekendste kanaalgebieden. U kunt er komen door een boottocht te maken, die ten minste één keer wordt aanbevolen voor de ervaring. Een tochtje van een half uur over de grachten kost ongeveer 8 euro.

De kathedraal van St Saviour

Het is de oudste kerk van Brugge, heeft een 100 meter hoge toren uit de 12e eeuw en herbergt diverse kunstwerken. Zij hebben alle dagelijkse bezoekuren, maar deze veranderen naar gelang van de tijd van het jaar en de dag van de week.

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Bekend om zijn marmeren Madonna van Michelangelo. Het is een gebouw in gotische stijl dat op maandag voor het publiek gesloten is.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Praktische tips voor uw daguitstap naar Brugge vanuit Brussel

Lekker slenteren door de straten van Brugge| ©Dan Visan
Lekker slenteren door de straten van Brugge| ©Dan Visan

Je zult genoeg tijd hebben

De eerste keer dat ik naar Brugge ging, had ik maar één dag om de hele stad te bekijken en dat betekende dat ik gehaast van de ene plaats naar de andere ging en er niet van genoot met de rust die het verdiende. Ik had tijd genoeg.

Het historische centrum van Brugge is in één dag te bezoeken, dus laat u niet overweldigen en wandel op uw gemak rond. Als u met de trein gaat, vergeet dan niet dat er een doorlopende dienstregeling is, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u op een bepaalde tijd klaar bent met uw bezoek.

Verlies jezelf in de smalle straatjes

Weinig steden hebben zoveel charme als Brugge. Als u eenmaal de belangrijkste bezienswaardigheden hebt gezien, raad ik u aan door de straten en grachten te dwalen op zoek naar magische plekjes; u zult ze zeker vinden. Laat de chocoladewinkels, die met zorg zijn samengesteld, niet links liggen.

Kijk naar de zonsondergang op de Rosary Quay

Dit is een van de beste plekken in de stad om dat te doen. Als u blijft overnachten, ontdekt u een andere stad met een bruisend nachtleven, maar reserveer in dat geval van tevoren in restaurants of hotels.

Vergelijk rondleidingen in Brugge

Als u geïnteresseerd bent in een reis naar Brugge vanuit Brussel, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Manneken Pis, Brussel| ©Enrique Fernández
Manneken Pis, Brussel| ©Enrique Fernández

De excursie naar Brugge is ongetwijfeld de populairste excursie die u tijdens uw reis naar Brussel kunt maken, maar het is niet de enige. In dit artikel over de beste excursies vanuit Brussel en rondleidingen door de stad vindt u nog veel meer opties, waaronder bezoeken aan nabijgelegen steden zoals Antwerpen of Amsterdam.

U vindt er ook ervaringen die u kunt doen zonder Brussel te verlaten, zoals bier- of chocoladeproeverijen en wandeltochten door de stad.