Bezoek Gent tijdens uw daguitstappen naar Brugge vanuit Brussel

Als je een reis naar Brugge plant, vergeet dan niet het naburige Gent te bezoeken: de grachten, de majestueuze gebouwen en de sfeer zullen je op het eerste gezicht verliefd maken.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Bezoek Gent tijdens uw daguitstappen naar Brugge vanuit Brussel

Bezoek aan Gent | Héctor Martínez

België heeft de perfecte grootte om tijdens je reis niet alleen de hoofdstad te bezoeken, maar ook architecturale pareltjes zoals Brugge en Gent, zelfs als je een strak schema hebt.

Gelukkig liggen Brugge en Gent op minder dan een uur met de trein, bus of auto, dus maak van de gelegenheid gebruik om Gent te leren kennen.

De beste optie

Brugge en Gent dagtocht vanuit Brussel

Bezoek de twee belangrijkste steden van Vlaanderen in één tour.

Geniet van een dagtour onder leiding van een deskundige geschiedenisgids. Bezoek Brugge en Gent en bewonder deze sprookjesachtige bestemmingen.

Als je in Brussel reist, is een uitstekende manier om het meeste uit je Belgische verblijf te halen een bezoek aan Brugge en Gent tijdens een rondleiding. Deze twee steden zijn toegankelijk, klein en erg pittoresk, waardoor ze een ideale daguitstap vormen.

Je reist in een comfortabele bus met een professionele gids naar de eerste halte van de tour: Gent. Daar kun je bezienswaardigheden bezoeken zoals de Sint-Baafskathedraal, het 90 meter hoge Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Daarna ga je verder naar Brugge. In deze middeleeuwse en charmante stad bezoek je de Brugse kathedraal, het Burgplein en het mythische Meer van de Liefde, ideaal voor het nemen van duizend-en-een foto's.

Voordat je terugkeert naar Brussel, heb je vrije tijd om op je gemak te genieten, cadeautjes te kopen en waarom niet, heerlijke traditionele chocolade uit de regio.

Aanbevolen als... je net genoeg tijd hebt voor sightseeing in België en wilt profiteren van de mogelijkheid om twee emblematische steden te bezoeken, zonder je zorgen te maken over transfers en dienstregelingen.

Hoe Gent bezoeken tijdens je reis naar Brugge

Kathedraal van Gent| ©Jonatan Moerman
Kathedraal van Gent| ©Jonatan Moerman

De korte afstand tussen de twee steden betekent dat veel reizen naar Brugge vanuit Brussel ook een bezoek aan de naburige stad Gent in hun reisschema opnemen.

Dit is zeker de handigste manier om beide steden op één dag te bezoeken en je hoeft er niet extra voor te betalen. Op Hellotickets kost een dagtrip naar Brugge en Gent bijvoorbeeld 45€ per persoon.

Als je liever op eigen houtje een bezoek brengt, zal het budget dat je nodig hebt iets hoger liggen. In dit geval kun je het beste de trein nemen, omdat je dan alle reizen in de kortst mogelijke tijd kunt maken, hoewel je rekening moet houden met wachttijden op de stations.

Boek een reis naar Brugge en Gent

Hoe lang duurt het om van Brugge naar Gent te komen?

Kasteel van de Graven van Vlaanderen| ©Bernt Rostad
Kasteel van de Graven van Vlaanderen| ©Bernt Rostad

Als je in Brugge bent, bereik je Gent in minder dan een uur, zowel met de trein als over de weg. Met zo'n korte afstand is Gent de finishing touch van een droomdag in Brugge.

Voor meer details over de rondleiding door Brugge en Gent vanuit Brussel, raad ik je mijn artikel aan om je te helpen bij het organiseren van je reis.

Boek een rondreis naar Brugge en Gent

Is het de moeite waard om in Gent te stoppen tijdens een trip naar Brugge?

Vrijdagmarkt| ©Vitaly Volkov
Vrijdagmarkt| ©Vitaly Volkov

Ja, natuurlijk! Als je maar een dag de tijd hebt, laat dan niets te wensen over en ga mee met een excursie die je het beste van beide steden laat zien. Beide steden zijn groot genoeg om in een paar uur te bezoeken en hun historische centrum en belangrijkste attracties zijn geconcentreerd in een paar kilometer, waardoor ze gemakkelijk te "lopen" zijn in één dag.

Als je maar één dag hebt, raad ik je aan om mee te gaan met een georganiseerde tour, omdat je dan tijd bespaart en je geen zorgen hoeft te maken over de logistiek en het wachten op openbaar vervoer.

Bovendien word je begeleid door een gids die ervoor zorgt dat je de belangrijkste plekken van elke site niet mist, de lokale gewoonten en cultuur uitlegt en je de aanbevelingen geeft die je nodig hebt om een perfecte dag door te brengen met het ontdekken van Gent en Brugge.

Als je meer tijd hebt en een paar dagen kunt besteden aan een rondleiding door beide steden, kun je ontspannen tijdens je rondleiding en genieten van de nachtelijke kennismaking, iets wat ze ook uniek en bijzonder maakt.

Boek een tour naar Brugge en Gent

Hoe lang duurt een tour naar Gent en Brugge?

Bloemenmarkt Kouter| ©bookfinch
Bloemenmarkt Kouter| ©bookfinch

Als je Gent bezoekt tijdens je rondreis naar Brugge en Gent vanuit Brussel, moet je rekenen op ongeveer twee tot drie uur in de stad. Dit is genoeg tijd om het historische centrum te verkennen, de grachten te bekijken en een goed inzicht te krijgen in de cultuur en manier van leven.

Daarnaast zal de gids je wat uitleg geven over de belangrijkste monumenten, zoals het imposante kasteel, en zal hij je ook vertellen over de geschiedenis van de stad.

Normaal is de stop in Brugge meestal langer, omdat het een groter aantal bezienswaardigheden concentreert en meestal het belangrijkste bezoek in de excursie is. Hoe dan ook, je zult er nog steeds van genieten.

Als u Gent liever alleen bezoekt, kunt u zelf beslissen hoeveel tijd u daar doorbrengt: als u maar één dag hebt voor uw reis, kunt u er 's middags op de terugweg vanuit Brugge een paar uur doorbrengen, maar als u meer tijd hebt, aarzel dan niet om een paar dagen in Brugge en Gent door te brengen zodat u in een van beide steden kunt overnachten.

Boek een excursie naar Brugge en Gent

Hoe kom je van Brugge naar Gent?

Maak een boottocht langs de grachten van Gent| ©Dimitris Kamaras
Maak een boottocht langs de grachten van Gent| ©Dimitris Kamaras

Om vanuit Brugge in Gent te komen heb je verschillende opties: je kunt met een privébus reizen als je hebt besloten om mee te gaan met een georganiseerde rondreis, met de trein of met de bus. Als je wilt, kun je er ook met de auto komen, als je een auto hebt gehuurd bij aankomst in Brussel.

In elk geval duurt de reis van de ene stad naar de andere niet langer dan een uur. De wegen zijn in perfecte staat en zeer goed bewegwijzerd, en de frequentie van treinen en bussen is vrij hoog, met meerdere om het uur. Let op: de dienst stopt om middernacht tot 6 uur de volgende ochtend.

Voor meer details kun je mijn artikel lezen over hoe je van Brussel naar Brugge komt, waarin ik ook vertel hoe je kunt stoppen om Gent te bezoeken.

Boek een excursie naar Brugge en Gent

Wat te zien in Gent als je weinig tijd hebt

Gent bij nacht| ©Azamat Esmurziyev
Gent bij nacht| ©Azamat Esmurziyev
 • Kathedraal van Gent: ik raad een kort bezoek binnen aan. De binnenkant is net zo indrukwekkend als de buitenkant, zo niet indrukwekkender. Spectaculair!
 • Het Kasteel van de Graven van Vlaanderen verbergt veel van de geschiedenis (en legendes van de stad). Als je geen tijd hebt om de binnenkant te bekijken, neem dan in ieder geval een kijkje aan de buitenkant. Een echte reis terug in de tijd.
 • Vlakbij het kasteel ligt de wijk Patershol, ooit een populaire volkswijk en tegenwoordig de thuisbasis van de meest trendy restaurants en terrassen van de stad.
 • Het Vrijdagmarktplein, een van de meest centrale en populaire pleinen van de stad. Als je geluk hebt, kun je een van de straatmarkten bezoeken die daar regelmatig worden gehouden.
 • Verken de grachten, te voet of per boot. Een rondvaart door de Gentse grachten is een goed idee. Boten vertrekken meestal vanaf verschillende punten in de stad en laten je de straten en gevels vanuit een ander gezichtspunt ontdekken (terwijl je je benen rust geeft en weer op krachten komt).
 • Geniet in het algemeen van de architectuur. Gent is een statige en majestueuze stad en de sfeer in de straten is uniek. Wandel door de wijk die je het meest in het oog springt en ontdek de hoekjes, gevels en eeuwenoude gebouwen die je onderweg tegenkomt.
 • Als je op zondag gaat, koop dan bloemen op de Kouter Bloemenmarkt, een echte traktatie.

Boek een reis naar Brugge en Gent

Waar te eten in Gent

Terras van 'T Voskenr| ©Fred Romero
Terras van 'T Voskenr| ©Fred Romero
 • Restaurant Joan heeft een van de beste voordelige menu's van de stad. Het personeel is supervriendelijk, het menu is gevarieerd en alle ingrediënten zijn natuurlijk. Je vindt er gemengde gerechten en zelfs enkele pastagerechten, waardoor het de perfecte keuze is, ongeacht je smaak. Je kunt ook de huiswijn bestellen - je zult er dol op zijn!
 • Als je op zoek bent naar een van de hipste plekjes in Gent op dit moment, dan kom je meteen bij 'T Vosken terecht. De zaak is supertrendy en het eten is erg goed en heel redelijk geprijsd. Je vindt er Belgische lekkernijen met een moderne twist en veel smaak.
 • Als je op zoek bent naar iets exclusievers, dan is Lys D'Or een van de beste restaurants in de stad. Alles is hier verfijnd: het decor, het menu en de gerechten. Laat je leiden door de aanbevelingen van het personeel en geniet van deze traktatie voor de zintuigen.
 • Omdat je in België nooit zonder een aanbeveling kunt waar je goede chocolade kunt eten, laat ik je achter met mijn favoriet, de Chocolatier Deduytschaever. De kwaliteit van de chocolade is evenredig met hoe moeilijk het is om de naam uit te spreken. Heerlijk!

Boek een excursie naar Brugge en Gent