10 dingen om te doen in Brussel in december

Ben je je reisroute aan het plannen en wil je absoluut alles weten voordat je beslist welke plekken je gaat bezoeken? Als je het geluk hebt om in december naar Brussel te gaan, ga dan met mij mee naar dit artikel om er zeker van te zijn dat je niets mist!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Brussel in december

Kerstverlichting in Brussel | ©Miguel Discart

Hoewel de stad Brussel niet de kerstreputatie heeft van andere Europese hoofdsteden, is december een drukke maand die veel te bieden heeft. De komst van de wintervakantie verandert de sfeer en de essentie van de stad volledig. Er zijn activiteiten en evenementen die u kunt bijwonen die uw vakantie ongetwijfeld zullen veranderen.

U vindt misschien niet het typische sneeuwlandschap als u door de straten loopt, maar dat betekent niet dat reizen naar Brussel in december niet de moeite waard is. Naast de gebruikelijke dingen die er te zien en te doen zijn in Brussel, volgt hier een lijst met de kenmerkende activiteiten van deze maand om u een voorproefje te geven van wat er allemaal te doen is in deze allesomvattende stad.

1. Ontsnap aan de kou en breng een bezoek aan het museum

Exterieur Magrittemuseum| ©Richard Parmiter
Exterieur Magrittemuseum| ©Richard Parmiter

Als u even wilt schuilen voor de koude temperaturen, kan een tentoonstelling een goed idee zijn. Brussel is een geweldige stad met een interessant aanbod aan musea en activiteiten waar je altijd wel iets nieuws leert. Het is belangrijk om uit te zoeken wat de beste musea in Brussel zijn om te bezoeken en de musea te kiezen die uw nieuwsgierigheid het meest wekken.

Een van de beroemde en niet te missen Brusselse musea is het Atomium, een 102 meter hoog bouwwerk dat in 1958 werd gebouwd voor de Algemene Tentoonstelling van Brussel. Het is een zeer bekende locatie onder zowel toeristen als de lokale bevolking, en daarom raad ik u aan om uw tickets voor het Atomium ruim van tevoren te reserveren.

Boek tickets voor het Atomium in Brussel

2. Ontdek de kerstmarkt op de Grote Markt

Kerstmarkt op de Grote Markt| ©Valentin F.R.
Kerstmarkt op de Grote Markt| ©Valentin F.R.

In de maand december wordt in de stad Brussel al twee decennia lang het evenement Winterpret (Plaisirs d'Hiver in het Frans) gehouden.

Als onderdeel van dit evenement wordt een kerstmarkt van zo'n 225 kraampjes opgezet, die ze chalets noemen. Deze chalets zijn verspreid over verschillende locaties in het centrum van de stad en het is aan jou om ze allemaal te vinden en te bezoeken.

Maar als je niet zo goed bent in zoekspelletjes, zijn hier wat handige weetjes. Van de Beurs, het Belgische beursgebouw, tot de Poissonsmarkt, via het Brouckèreplein en zelfs rond de Grote Markt vindt u kraampjes van deze gigantische markt.

U kunt gebruikmaken van een van de beste rondleidingen door Brussel om een aantal van deze plaatsen te bezoeken terwijl u de markt ontdekt.

Boek een rondleiding door Brussel

3. Ontsnap uit de stad en ontdek Kerstmis in andere dorpen

Geniet van een wandeling door de straten van Brugge| ©Dan Visan
Geniet van een wandeling door de straten van Brugge| ©Dan Visan

Naast Brussel zijn er nog meer steden in België die geweldige kerstmarkten hebben in december, en het is een leuk plan om ze allemaal, of in ieder geval een paar ervan, te leren kennen. Hier is een lijst met de belangrijkste en aantrekkelijkste om te bekijken.

Brugge

Als deze stad normaal aanvoelt als iets uit een sprookje, stel je dan eens voor dat je haar bezoekt in de geest van Kerstmis. Je moet zeker de Grote Markt bezoeken, het belangrijkste plein, waar je ook de belangrijkste markt van de hele stad vindt.

Het landschap is bijzonder mooi omdat je omringd wordt door middeleeuwse huizen uit de 13e eeuw, in de gotische stijl die kenmerkend is voor deze periode. De parel van het plein is de klokkentoren van Belfort, die je snel zult herkennen vanwege zijn bijzondere schoonheid.

Hasselt

De kerstmarkt van Hasselt ligt op ongeveer anderhalf uur van Brussel. Hier kun je niet alleen genieten van de kerstsfeer en winkelen, maar ook van een schaatsbaanen het huis van de Kerstman! Vergeet niet je brief mee te nemen, zodat de Kerstman je deze kerst precies brengt wat je wilt.

Luik

Luik staat bekend als de oudste kerststad van België. Als je het over Kerstdorp hebt, weet iedereen dat je deze stad en de grootste kerstmarkt van het land bedoelt.

Antwerpen

Antwerpen is nog zo'n grote Belgische stad, maar de winterse uitstraling zal je als geen ander aangrijpen. Antwerpen neemt Kerstmis serieus en de speciaal voorbereide markt is verspreid over verschillende pleinen met meer dan 100 kraampjes die handwerk en typisch Belgisch eten verkopen.

Je kunt er ook schaatsen en genieten van hun lichtshows. Zoals je kunt zien, heeft dit evenement het allemaal.

Gent

Last but not least is er de Gentse kerstmarkt, die wordt gekenmerkt door de houten huisjes die van het Sint-Baafsplein tot het einde van de Korenmarkt lopen. Wanneer de kerstsfeer de stad vult, brengen veel mensen dit bezoek, omdat het een attractie wordt die de moeite waard is.

Je kunt een souvenir mee naar huis nemen, gemaakt door de handen van een lokale ambachtsman. En vergeet niet om een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, het Gravensteen van Vlaanderen, volledig verlicht te zien.

Boek de beste rondleidingen vanuit Brussel

4. Wandel door de verlichte straten van Brussels By Lights

Lichtgevend Brussel| ©Alex L
Lichtgevend Brussel| ©Alex L

Tijdens de kerstperiode verandert Brussel in een compleet andere stad. Dit nieuwe gezicht van de stad is te danken aan het Brussels By Lights festival, dat de stad in kleur en licht kleurt tijdens deze koude maar feestelijke periode. Sinds 2014, en sindsdien zonder onderbreking, zijn er ongeveer 150 lichtinstallaties geplaatst die een sfeer creëren die rechtstreeks uit een "Home Alone"-film komt.

Maar het is niet alleen een initiatief van dit bedrijf dat verschillende evenementen organiseert. De eigenaars van alle winkels in de stad zijn betrokken bij de beslissing welke lichtjes waar worden opgehangen. Wist je dat?

5. Woon de geluids- en lichtshows van Kerstmis bij

Lichtshow Grote Markt| ©Steve De Jongh
Lichtshow Grote Markt| ©Steve De Jongh

Naast de markten en versieringen mag je de geluids- en lichtshows niet missen die plaatsvinden rond het Plaisirs d'Hiver festival op de Grote Markt, waarvan het thema van jaar tot jaar verandert. Als je meer wilt weten over het thema van dit jaar, kijk dan op de officiële website van het festival.

 • Openingstijden: elke dag in december, behalve 24 en 31 december. Van 17u tot 22u. Van maandag tot donderdag, elk uur en van vrijdag tot zondag, elke 30 minuten.

6. Veel plezier op de schaatsbanen

Place de la Monnaie ijsbaan| ©Erik Cleves Kristensen
Place de la Monnaie ijsbaan| ©Erik Cleves Kristensen

Tijdens deze maand kun je ook genieten van de 800 m2 grote ijsbaan op de Place de la Monnaie. Dit is de favoriete activiteit voor gezinnen die plezier willen maken tijdens de kerstvakantie, of ze nu wel of geen ervaring hebben met schaatsen.

Kinderen kunnen schaatsen op een deel van de baan dat alleen voor de kleintjes is gereserveerd, dus maak je geen zorgen want de omgeving is heel veilig voor hen.

Interessante feiten

 • Openingstijden: elke dag van 12 tot 22 uur. Op 24 en 31 december sluit de ijsbaan om 18.00 uur.
 • Locatie: Place de la Monnaie
 • Toegangsprijs: € 10 voor 16-plussers en € 5 voor kinderen onder de 16.
 • Skate- en schoenverhuur beschikbaar.

7. Mis het spektakel op de gevel van de Sainte-Catherine-kerk niet

Lichtjes in de kerk van Sainte-Catherine| ©MVJ Photography
Lichtjes in de kerk van Sainte-Catherine| ©MVJ Photography

Een ander groot evenement in december is de speciale verlichting van de gevel van de kerk van Sainte-Catherine. Veel mensen verzamelen zich op dit plein om dit lichtwerk te zien waarbij we worden meegevoerd naar het heelal in het algemeen. De projecties zijn gerelateerd aan de Melkweg, de sterrenbeelden en de planeten.

Interessante feiten

 • Openingstijden: elke dag in december van 17.00 tot 22.00 uur.
 • Locatie: Place Sainte Catherine

8. Kies je favoriete bier tijdens het Christmas Beer Festival

Kerstbier Festival| ©Olha Savych
Kerstbier Festival| ©Olha Savych

Als je de kans wilt krijgen om te kiezen uit een lijst van 170 Belgische bieren en het bier te proeven dat je het lekkerst vindt, dan is dit de perfecte gelegenheid voor jou. Belgische bieren worden erkend als de beste ter wereld en als je naar het Heuvelhal Festival gaat, kun je zo vaak als je wilt van alle variëteiten genieten.

Dit tweedaagse bierfestival wordt meestal bezocht door meer dan 3.000 mensen die bier willen drinken en plezier willen maken. Natuurlijk is het niet alleen een evenement dat wordt bijgewoond door de lokale bevolking, dus je waant je in een volledig internationale sfeer. Het vindt plaats in het weekend voor eerste kerstdag.

Interessante feiten

 • Plaats: 7 Kapelstraat 2910 ESSEN
 • Toegangsprijs: €25

9. Ga op de foto met de boom op de Grote Markt

Kerstboom op de Grote Markt| ©Pjposullivan1
Kerstboom op de Grote Markt| ©Pjposullivan1

De Grote Markt in Brussel is een favoriete plek voor veel reizigers in Brussel en zelfs in België. Het staat bekend als een favoriete ontmoetingsplaats voor alle Belgen en als een van de must-see plekken in het centrum van de stad. Als het Kerstmis is, wordt het natuurlijk nog specialer als de versieringen en lichtjes het hele plein overnemen.

De reusachtige boom gaat met de eer strijken, want hij is zo verlicht en versierd dat je niet anders kunt dan je hoofd draaien om ernaar te kijken, waar je ook bent. Er is ook een kerststal voor een complete kerstervaring.

10. Proef de gastronomie op de kerstmarkt

Glühwein| ©Cosmopolilla
Glühwein| ©Cosmopolilla

De markten zijn een perfecte combinatie van populaire tradities en moderne sfeer. Je vindt er niet alleen gegarandeerd plezier, veel activiteiten en evenementen, maar je kunt er ook lokale zelfgemaakte producten van de hoogste kwaliteit eten en drinken.

Maar als je een beetje in de war bent en niet weet wat je moet kiezen, is hier een lijst van de must-visits die je kunt vinden in de 225 kraampjes verspreid over verschillende gebieden van het stadscentrum: Bourse, Place de la Monnaie, Place de Brouckère, La Tour Noire, Place du Marché aux Poissons. Doe je mee?

 • Glühwein: je zou het kunnen beoordelen op de naam en een beetje huiverig zijn voor de smaak. Glühwein is een gebruik dat kenmerkend is voor de Belgische cultuur en ik raad je aan de markt niet te verlaten zonder het geprobeerd te hebben. Het komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar veel Midden-Europese landen hebben het overgenomen. Glühwein zal je perfecte bondgenoot zijn om je lichaam op te warmen tijdens deze koude wandeldagen, en je zult zeker terugkomen voor meer!
 • Speculaas: dit zijn van oorsprong kerstkoekjes, maar tegenwoordig kun je ze op sommige plaatsen ook de rest van het jaar krijgen. Maar ze zijn natuurlijk nog lekkerder in de feestelijke sfeer.
 • Smoutebollen: komen oorspronkelijk uit Nederland, maar de Belgen vonden het zo lekker dat ze het ook in hun cultuur hebben opgenomen. Dit snoepje bestaat uit kleine balletjes van meeldeeg die in veel olie worden gebakken. Veel calorieën en heel erg lekker.
 • Bûche de Noël: dit is het dessert bij uitstek in alle Belgische huizen tijdens de winter en de geweldige keuze om te delen aan de kersttafel met de hele familie. Maak deel uit van deze traditie.

Het weer en wat mee te nemen naar Brussel in december

Brussel bij nacht| ©Miguel Discart
Brussel bij nacht| ©Miguel Discart

Het weer in Brussel in december heeft temperaturen die variëren van 3°C tot 6°C graden. Zoals je kunt zien, is het echt een koude winter. Regenachtige dagen zijn er ongeveer 15 tot 20 gedurende de hele maand december, dus je zult bijna zeker grijze dagen meemaken.

Maar maak je geen zorgen. Vergeet niet om een jas mee te nemen om je droog te houden op natte dagen en neem genoeg warme kleren mee om rond te kunnen lopen zonder last te hebben van de lage temperaturen. Brussel wacht op je!

Als je dit artikel leuk vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Marché aux Poissons markt| ©Guilhem Vellut
Marché aux Poissons markt| ©Guilhem Vellut

Mis de post over 10 dingen om te doen in het centrum van Brussel en 10 dingen om te doen in Brussel met Kerstmis niet om meer ideeën op te doen en het meeste uit uw bezoek te halen.

Als u meer van België wilt zien tijdens uw bezoek aan Brussel, aarzel dan niet om de beste rondleidingen en excursies vanuit Brussel te bekijken.