Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Brussel

Een van de dingen die ik het leukst vind aan reizen naar Brussel is hoe dicht het bij andere plaatsen ligt die je op een dagtrip kunt bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Brussel

Detail van de Grote Markt in Brussel | ©Neil Thompson

Er zijn verschillende dingen die u zeker moet doen tijdens een reis naar Brussel: een rondleiding door de stad, proeven van chocolade en bier, en de omgeving verkennen. Hier is mijn selectie van de beste ervaringen, zodat je niets ongedaan laat:

1. Rondleiding door Brussel

Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes
Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes

Het eerste wat je moet doen als je voor de eerste keer een stad bezoekt, is alle hoeken ervan verkennen. Als we het echter individueel doen, is het gebruikelijk dat we veel details missen en dat er monumenten of bezienswaardigheden zijn die voor de ogen van een toerist onopgemerkt blijven. Om dit te vermijden, kunt u het beste een plaatselijk iemand vragen om u te begeleiden tijdens uw bezoek.

Deze rondleiding door Brussel is een van de beste opties om de Belgische hoofdstad grondig te leren kennen. Het is een excursie in een volledig uitgerust voertuig met wandelgedeelten.

Interessante details

De tour vertrekt verschillende dagen per week en u kunt uw plaats online reserveren. Zodra uw boeking is bevestigd, ontvangt u een e-mail met details over het ontmoetingspunt en de tijd om uw gids te ontmoeten. Als uw plannen veranderen, kunt u tot 24 uur voor de geplande rondleiding annuleren.

Waarom ik van deze tour hou

Deze ervaring is ideaal om de stad in slechts een halve dag grondig te leren kennen , waarbij u niet hoeft te lopen en kunt genieten van commentaar op de cultuur, geschiedenis en gewoonten van de stad.

Routebeschrijving

 • De Grote Markt
 • Het Koninklijk Paleis
 • Het Atomium
 • Het Manneken Pis standbeeld
 • Het historische centrum

Boek een rondleiding in Brussel

2. Bier proeven in Brussel

Belgisch bier proeven| ©Victoria Reay
Belgisch bier proeven| ©Victoria Reay

Wie heeft er niet gehoord van Belgisch bier? Dit is ongetwijfeld de populairste drank in Brussel en u kunt er in elke bar van de stad van genieten, maar met een door Brussel georganiseerde bierdegustatie krijgt u de kans om u door een lokale gids te laten begeleiden naar de belangrijkste plaatsen van de stad.

Deze ervaring is beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans en duurt ongeveer twee en een half uur. Het gevoel is vergelijkbaar met een biertje gaan drinken met een vriend die ook alles weet over de stad en de productie en het belang van zijn sterdrank. Tijdens de rondleiding proeft u drie verschillende soorten bier en krijgt u een gratis drankje.

Zodra u uw plaats op de tour online hebt geboekt, ontmoet u uw gids op een centraal punt in de stad en vanaf daar begint uw tour, die u door enkele van de meest centrale straten van de stad zal voeren.

Waarom ik van deze tour hou

Deze bierdegustatietour is ideaal als u de stad al kent en onder begeleiding van een deskundige een leuke tijd wilt beleven terwijl u authentiek Belgisch bier proeft.

Routebeschrijving

 • Enkele van de beste Belgische bieren proeven
 • Leer wat Belgisch bier onderscheidt van de rest
 • Sluit je aan bij een groep reizigers die op zoek zijn naar een leuke tijd
 • Maak kennis met enkele van de belangrijkste biercafés van de hoofdstad
 • Ontdek hoe bier in België wordt gebrouwen en hoe belangrijk het is voor de cultuur van het land

3. Chocolade proeverij in Brussel

Meester chocolatier aan het werk| ©Miguel Discart
Meester chocolatier aan het werk| ©Miguel Discart

De bekendste drank van België is bier, maar het bekendste voedingsmiddel is ongetwijfeld chocolade, en nergens beter dan in Brussel kunt u dat proeven. In veel steden is er een chocolademuseum voor toeristen, maar de chocolade-ervaring in Brussel is niet te vergelijken met die in welke andere stad dan ook.

Tijdens deze rondleiding leerde ik niet alleen de theorie over hoe chocolade wordt gemaakt, maar kon ik ook live zien hoe het werd gemaakt en zelfs proeven van de grondstoffen waarvan het wordt gemaakt. Met zo'n uitzicht is het onvermijdelijk dat je een onweerstaanbare drang krijgt om het te proberen, en dus werden we meegenomen naar verschillende patisserieën in de stad om verschillende soorten chocolade en de bekende Belgische wafel te proeven.

De rondleiding vertrekt vanaf een centraal punt in het centrum van Brussel, duurt twee uur en is beschikbaar in het Engels en Spaans. U kunt uw plaats online reserveren.

Waarom ik deze ervaring leuk vind

Ik kan deze ervaring ten zeerste aanbevelen als je een chocoladeliefhebber bent (zoals ik) en nieuwsgierig bent om meer te leren over hoe chocolade wordt gemaakt en de verschillen tussen de verschillende soorten chocolade.

4. Excursie naar Antwerpen

Kathedraal van Antwerpen| ©beeveephoto
Kathedraal van Antwerpen| ©beeveephoto

Brussel is een zeer toegankelijke stad; er is van alles te zien, maar alles is dichtbij en dat maakt het mogelijk om het in één of twee dagen te bekijken. Betekent dat dat uw reis voorbij is? Helemaal niet! Mijn aanbeveling is dat u uw verblijf in de Belgische hoofdstad met een paar dagen verlengt, zodat u enkele uitstapjes naar nabijgelegen steden kunt maken. Een excursie naar Antwerpen, bijvoorbeeld, lijkt mij een must om uw reis naar België te voltooien.

Antwerpen is een van de belangrijkste steden van België en ligt op ongeveer een uur rijden van Brussel. Met deze georganiseerde rondleiding bent u ongeveer vijf uur in Antwerpen met een gids die Engels, Spaans of Frans spreekt.

Waarom ik van deze tour hou

Ik raad deze tour aan als je tijdens je reis meer van Antwerpen wilt zien en andere grotere steden voor een aparte reis wilt overlaten. Antwerpen is de perfecte grootte voor een daguitstap.

Routebeschrijving

 • De kathedraal van Onze Lieve Vrouw
 • Stroom Museum
 • De Joodse wijk
 • Het treinstation, dat als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd.
 • Het 13e eeuwse kasteel Steen
 • Het stadhuis in Italiaanse renaissancestijl

Boek een reis naar Antwerpen vanuit Brussel

5. Excursie naar Brugge

Detail van de Centrale Markt in Brugge| ©Neil Thompson
Detail van de Centrale Markt in Brugge| ©Neil Thompson

Natuurlijk, er is Brugge. Dat sprookjesachtige hoekje dat een doorn in je oog wordt als je het tijdens je reis mist. Deze kleine stad, die de bakermat van de westerse renaissance wordt genoemd, is bijna even populair als Brussel zelf en een toeristische en culturele attractie op zich. Met deze rondrit naar Brugge vanuit Brussel kunt u een hele dag doorbrengen in Brugge en dankzij de diensten van uw gids zult u geen enkele hoek van de stad missen.

Eerst de details: het kan in het Engels of Spaans en het omvat de diensten van een deskundige gids en treintickets naar Brugge. De treinreis is veel sneller dan de reis over de weg, het duurt slechts een uur en een kwartier om in Brugge te komen. Eenmaal daar heeft u, naast de rondleiding, ook tijd om de stad op uw gemak te verkennen voordat u terugkeert naar Brussel.

Waarom ik van deze tour hou

Deze tour is een must voor iedereen die nog nooit in Brugge is geweest en de stad wil bezoeken met een gids die u de historische en culturele context van de stad zal geven.

Wat ziet u in Brugge

 • De stadhuistoren en de Grote Markt
 • Het centrale marktplein, voorafgegaan door prachtige uitzichten op kanalen en smalle straatjes van de stad die ze "Het Venetië van het Noorden" noemen.
 • St Saviour's Cathedral, verwoest door brand en later herbouwd
 • De middeleeuwse stadstoren, gehuld in mysterie, waarvan uw gids u de oorsprong zal vertellen.
 • Burg plein, een van de eerste bewoonde plaatsen in de stad
 • de Basiliek van het Heilig Bloed, die een vereerde bijbelse relikwie herbergt
 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk, de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld

Boek een excursie naar Brugge

6. Dagtocht naar Brugge en Gent

Zicht op het centrum van Gent vanaf het kanaal| ©Ed Webster
Zicht op het centrum van Gent vanaf het kanaal| ©Ed Webster

Als u uw tijd zo goed mogelijk wilt benutten, kunt u vanuit Brussel op dezelfde dag Brugge en Gent bezoeken. Deze tour is ontworpen voor diegenen die weinig tijd hebben en deze twee prachtige steden in de buurt van Brussel niet willen missen. De reis in een privévoertuig en de diensten van een deskundige gids stellen u in staat uw tijd optimaal te benutten.

U kunt deze tour online boeken en kiezen tussen een Engels, Frans of Spaans sprekende gids en vervoer is inbegrepen (lunch is op eigen gelegenheid, u kunt een picknick meenemen of in een van de twee steden eten tijdens uw vrije tijd tussen de middag).

Routebeschrijving

De eerste halte is Gent, waar u de kathedraal van Sint Bavon met zijn mythische schilderij van het Lam Gods, het historische centrum, het kasteel van de graven van Vlaanderen, de haven van Graslei of de kerk van Sint-Niklaas kunt bezichtigen.

Daarna is het de beurt aan Brugge, een stad die bekend staat als het "Venetië van het Noorden" vanwege zijn architectuur en de charme van zijn grachten. Uw gids zal u een inzicht geven in de geschiedenis en cultuur van de twee steden.

Waarom ik van deze tour hou

Deze tour past bij u als u graag zoveel mogelijk plaatsen ziet tijdens uw reis en u graag het beste uit uw tijd haalt en de geschiedenis en cultuur leert kennen zonder oppervlakkig te zijn.

Boek een tour naar Brugge en Gent vanuit Brussel

7. Excursie naar Amsterdam

Amsterdamse grachten| ©Boudewijn “Bo” Boer
Amsterdamse grachten| ©Boudewijn “Bo” Boer

De Nederlandse hoofdstad ligt op ongeveer twee en een half uur rijden van Brussel. Het spreekt vanzelf dat Amsterdam een reis op zich waard is om de stad in je op te nemen en haar tot in detail te leren kennen. Als u de stad echter opnieuw wilt bezoeken of er een voorproefje van wilt nemen, kunt u dat doen met een dagtrip naar Amsterdam vanuit Brussel.

Amsterdam is een heel andere wereld dan Brussel. Terwijl Brussel een statige en vorstelijke stad is, is Amsterdam modern en zorgeloos. De grachten en koffiehuizen zijn de belangrijkste attractie, maar zij zijn niet de enige.

Deze rondleiding is beschikbaar in het Engels, Frans of Spaans. Het beste deel is de lokale gidsdiensten, want Amsterdam is een stad met een subcultuur die je aangrijpt en om echt een gevoel voor de stad te krijgen is het goed om ondergedompeld te worden in de bezienswaardigheden en betekenissen door iemand met kennis van de stad.

Waarom ik van deze tour hou

Deze excursie is voor u bedoeld als u van uw bezoek aan Brussel gebruik wilt maken voor een snelle blik op de Nederlandse hoofdstad met de bedoeling uw reis bij een andere gelegenheid te voltooien.

Wat u zult zien in Amsterdam

 • Het Damplein en het Bevrijdingsmonument
 • Anne Frank Stichting
 • Heineken Brouwerij
 • Het Koninklijk Paleis
 • De windmolens
 • De Wallen

Boek een excursie naar Amsterdam vanuit Brussel

8. Een populaire activiteit om meer over te lezen: de Brugge tour

De schoonheid van de Brugse reien| ©Hardie van Zyl
De schoonheid van de Brugse reien| ©Hardie van Zyl

Een bezoek aan Brugge is een van de meest gewilde ervaringen voor mensen die naar dit deel van de wereld reizen, en het is eerlijk gezegd iets wat ik ten zeerste aanbeveel, omdat de middeleeuwse Europese charme iets is dat nauwelijks uit je geheugen zal verdwijnen. Ik heb een speciaal artikel over deze tour geschreven met alles wat u moet weten voordat u vanuit Brussel naar Brugge gaat, en u kunt het hier lezen: Brugge daguitstappen vanuit Brussel.