Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Brussel

Een van de dingen die ik het leukst vind aan reizen naar Brussel is hoe dicht het bij andere plaatsen ligt die je tijdens een dagtrip kunt bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Brussel

Detail van de Grote Markt in Brussel | ©Neil Thompson

Er zijn verschillende dingen die je zeker moet doen tijdens een reis naar Brussel: de stad verkennen met een rondleiding, chocolade en bier proeven en de omgeving leren kennen. Hier is mijn selectie van de beste ervaringen, zodat u niets ongemoeid laat:

1. Rondleiding door Brussel

Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes
Manneken Pis standbeeld| ©Francisco Antunes

Het eerste wat je moet doen als je voor het eerst een stad bezoekt, is alle hoeken van de stad verkennen. Als we dit echter individueel doen, is het gebruikelijk dat we veel details missen en dat er monumenten of bezienswaardigheden zijn die onopgemerkt blijven voor de ogen van een toerist. Om dit te voorkomen, is de beste optie om je door een plaatselijke gids te laten rondleiden.

Deze rondleiding door Brussel is een van de beste opties om de Belgische hoofdstad grondig te leren kennen. Het is een excursie in een volledig uitgerust voertuig met wandelpaden.

Interessante details

De rondleiding vertrekt meerdere dagen per week en je kunt je plaats online reserveren. Zodra je boeking is bevestigd, ontvang je een e-mail met details over het ontmoetingspunt en de tijd om je gids te ontmoeten. Als je plannen veranderen, kun je tot 24 uur voor de geplande tour annuleren.

Waarom ik deze tour leuk vind

Deze ervaring is ideaal om de stad grondig te leren kennen in slechts een halve dag , zodat je niet hoeft te wandelen en kunt genieten van commentaar over de cultuur, geschiedenis en gewoonten.

Routebeschrijving

 • De Grote Markt
 • Het Koninklijk Paleis
 • Het Atomium
 • Het Manneken Pis standbeeld
 • Het historische centrum

Boek een rondleiding door Brussel

2. Bier proeven in Brussel

Belgisch bier proeven| ©Victoria Reay
Belgisch bier proeven| ©Victoria Reay

Wie heeft er nog nooit van Belgisch bier gehoord? Het is ongetwijfeld de populairste drank in Brussel en je kunt ervan genieten in elke bar in de stad, maar met een bierdegustatie georganiseerd door Brussel krijg je de kans om begeleid te worden door een lokale gids langs de belangrijkste plekken in de stad.

Deze ervaring is beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans en duurt ongeveer tweeënhalf uur. Het gevoel is vergelijkbaar met een biertje gaan drinken met een vriend die ook alles weet over de stad en de productie en het belang van haar sterdrank. Tijdens de rondleiding proef je drie verschillende soorten bier en krijg je een gratis drankje.

Zodra je online je plaats voor deze tour hebt geboekt, ontmoet je je gids op een centraal punt in de stad en vanaf daar begint de tour, die door een aantal van de meest centrale straten van de stad loopt.

Waarom ik deze tour leuk vind

Deze bierdegustatietour is ideaal als je de stad al kent en een leuke tijd wilt hebben onder deskundige begeleiding terwijl je authentiek Belgisch bier proeft.

Route

 • Proef enkele van de beste Belgische bieren
 • Leer wat Belgisch bier onderscheidt van de rest
 • Sluit je aan bij een groep reizigers die op zoek zijn naar een leuke tijd
 • Leer enkele van de belangrijkste bierbars van de hoofdstad kennen
 • Leer meer over hoe bier wordt gebrouwen in België en het belang ervan in de cultuur van het land.

3. Chocolade proeven in Brussel

Meester-chocolatier aan het werk| ©Miguel Discart
Meester-chocolatier aan het werk| ©Miguel Discart

Als de typische Belgische drank bier is, dan is het beroemdste voedingsmiddel ongetwijfeld chocolade, en nergens kun je dat beter proeven dan in Brussel. In veel steden is er een chocolademuseum voor toeristen, maar de ervaring van een chocoladetour in Brussel is niet te vergelijken met een tour door een andere stad.

Toen ik deze rondleiding deed, leerde ik niet alleen de theorie over hoe chocolade wordt gemaakt, maar kon ik het ook live zien worden gemaakt en zelfs proeven van de grondstoffen waarvan het wordt gemaakt. Met zo'n uitzicht is het onvermijdelijk dat je een onweerstaanbaar verlangen krijgt om het te proberen, en dus werden we meegenomen naar verschillende patisserieën in de stad om verschillende soorten chocolade en de bekende Belgische wafel te proeven.

De tour vertrekt vanaf een centraal punt in het centrum van Brussel, duurt twee uur en is beschikbaar in het Engels en Spaans. Je kunt je plaats online reserveren.

Waarom ik deze ervaring leuk vind

Ik raad deze ervaring aan als je een chocoladeliefhebber bent (zoals ik) en nieuwsgierig bent om meer te leren over hoe chocolade wordt gemaakt en de verschillen tussen de verschillende soorten chocolade.

4. Excursie naar Antwerpen

Kathedraal van Antwerpen| ©beeveephoto
Kathedraal van Antwerpen| ©beeveephoto

Brussel is een zeer toegankelijke stad; er zijn verschillende dingen te zien, maar ze zijn allemaal dichtbij en dat maakt het mogelijk om het in één of twee dagen te zien. Betekent dat dat je reis voorbij is? Helemaal niet! Mijn aanbeveling is om je verblijf in de Belgische hoofdstad met een paar dagen te verlengen, zodat je een aantal excursies naar nabijgelegen steden kunt maken. Een excursie naar Antwerpen lijkt me bijvoorbeeld een must om je reis naar België compleet te maken.

Antwerpen is een van de belangrijkste steden van België en ligt op ongeveer een uur rijden van Brussel. Met deze georganiseerde tour ben je ongeveer vijf uur in Antwerpen met een gids die Engels, Spaans of Frans spreekt.

Waarom ik deze tour leuk vind

Ik raad deze tour aan als je meer wilt zien tijdens je reis en andere grotere steden wilt laten voor een aparte trip. Antwerpen is perfect voor een dagtrip.

Reisroute

 • De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
 • Het Stroom Museum
 • De Joodse wijk
 • Het treinstation, beschouwd als een van de mooiste ter wereld.
 • Het 13e-eeuwse Steenkasteel
 • Het Italiaanse renaissance stadhuis

Boek een excursie naar Antwerpen vanuit Brussel

5. Excursie naar Brugge

Close-up van de Centrale Markt in Brugge| ©Neil Thompson
Close-up van de Centrale Markt in Brugge| ©Neil Thompson

Natuurlijk is er Brugge. Dat sprookjesachtige hoekje dat een doorn in je oog zal worden als je het mist tijdens je reis. Deze kleine stad, die de bakermat van de Westerse Renaissance wordt genoemd, is bijna net zo populair als Brussel zelf en een toeristische en culturele trekpleister op zich. Met deze tour naar Brugge vanuit Brussel kun je een hele dag in Brugge doorbrengen en dankzij de diensten van je gids mis je geen enkele hoek van de stad.

Eerst de details: je kunt het in het Engels of Spaans doen en het is inclusief de diensten van een deskundige gids en treintickets naar Brugge. De treinreis is veel sneller dan de reis over de weg en duurt slechts een uur en een kwartier om in Brugge te komen. Daar aangekomen heb je naast de rondleiding ook tijd om de stad op je gemak te verkennen voordat je terugkeert naar Brussel.

Waarom ik deze tour leuk vind

Deze tour is een must voor iedereen die nog nooit in Brugge is geweest en de stad wil bezoeken met een gids die je de historische en culturele context van de stad meegeeft.

Wat je te zien krijgt in Brugge

 • De stadhuistoren en de Grote Markt
 • Het centrale marktplein, voorafgegaan door prachtige uitzichten op de grachten en smalle straatjes van de stad die ze "Het Venetië van het Noorden" noemen.
 • De Sint-Verlosserskathedraal, verwoest door brand en later herbouwd
 • De middeleeuwse stadstoren, gehuld in mysterie, waarvan je gids je de oorsprong zal vertellen.
 • Burgplein, een van de eerste bewoonde plaatsen in de stad
 • de Basiliek van het Heilig Bloed, die een vereerde bijbelse relikwie herbergt
 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk, de op één na hoogste bakstenen toren ter wereld

Boek een excursie naar Brugge

6. Daguitstap naar Brugge en Gent

Zicht op het centrum van Gent vanaf de gracht| ©Ed Webster
Zicht op het centrum van Gent vanaf de gracht| ©Ed Webster

Als u uw tijd optimaal wilt benutten, kunt u Brugge en Gent op één dag bezoeken met vertrek vanuit Brussel. Deze tour is ontworpen voor wie weinig tijd heeft en deze twee prachtige steden in de buurt van Brussel niet wil missen. De reis in een privévoertuig en de diensten van een deskundige gids zorgen ervoor dat je het meeste uit je tijd haalt.

Je kunt deze tour online boeken en kiezen tussen een Engels-, Frans- of Spaanstalige gids en het vervoer is inbegrepen (de lunch is op eigen gelegenheid, je kunt een picknick meenemen of in een van de twee steden eten tijdens je vrije tijd tussen de middag).

Routebeschrijving

De eerste stop is Gent waar je de kathedraal van St. Bavon met het mythische schilderij van het Lam Gods, het historische centrum, het kasteel van de Graven van Vlaanderen, de haven van Graslei of de kerk van St.

Dan is het de beurt aan Brugge, bekend als het "Venetië van het Noorden" voor zijn architectuur en de charme van zijn kanalen. De gids geeft je inzicht in de geschiedenis en cultuur van de twee steden.

Waarom ik deze tour leuk vind

Deze tour past bij je als je iemand bent die zoveel mogelijk plaatsen wil zien tijdens je reis en je wilt ze zien terwijl je het meeste uit je tijd haalt en over hun geschiedenis en cultuur leert zonder oppervlakkig te zijn.

Boek een tour naar Brugge & Gent vanuit Brussel

7. Excursie naar Amsterdam

De grachten van Amsterdam| ©Boudewijn “Bo” Boer
De grachten van Amsterdam| ©Boudewijn “Bo” Boer

De Nederlandse hoofdstad ligt op ongeveer tweeënhalf uur rijden van Brussel. Het spreekt voor zich dat Amsterdam een reis op zich waard is om de stad in je op te nemen en in detail te leren kennen. Als je de stad echter opnieuw wilt bezoeken of er een eerste voorproefje van wilt krijgen, kun je de stad bezoeken met een dagtrip naar Amsterdam vanuit Brussel.

Amsterdam is een heel andere stad dan Brussel. Terwijl Brussel een statige en vorstelijke stad is, is Amsterdam modern en zorgeloos. De grachten en de koffiehuizen zijn de belangrijkste attractie, maar niet de enige.

Deze tour is beschikbaar in het Engels, Spaans of Frans. Het beste deel is de lokale gids, want Amsterdam is een stad met een subcultuur die je grijpt en om er echt een gevoel van te krijgen is het goed om iemand te hebben met kennis van de stad om je onder te dompelen in de bezienswaardigheden en betekenissen.

Waarom ik deze tour leuk vind

Deze tour is voor jou als je van je bezoek aan Brussel wilt profiteren voor een snelle blik op de Nederlandse hoofdstad met het doel om je reis een andere keer af te ronden.

Wat je te zien krijgt in Amsterdam

 • Het Damplein en het Bevrijdingsmonument
 • Het huis van Anne Frank
 • Heineken Brouwerij
 • Het Koninklijk Paleis
 • De windmolens
 • De Wallen

Boek een reis naar Amsterdam vanuit Brussel

8. Een populaire activiteit om meer over te lezen: de Brugge tour

De schoonheid van de Brugse reien| ©Hardie van Zyl
De schoonheid van de Brugse reien| ©Hardie van Zyl

Een bezoek aan Brugge is een van de meest gewilde ervaringen voor mensen die naar dit deel van de wereld reizen, en het is iets wat ik ten zeerste aanbeveel omdat de middeleeuwse Europese charme iets is dat waarschijnlijk niet uit je geheugen zal verdwijnen. Ik heb een speciaal artikel geschreven over deze tour met alles wat je moet weten voordat je vanuit Brussel naar Brugge gaat, en dat kun je hier lezen: Brugge daguitstappen vanuit Brussel.