11 dingen om te doen in Amsterdam in september

September is de maand waarin afscheid wordt genomen van het mooie weer en het toeristische hoogseizoen. Ik nodig je uit om de beste activiteiten en plaatsen om te zien en te doen in deze tijd van het jaar te ontdekken.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

10 minuten lezen

11 dingen om te doen in Amsterdam in september

De straten van Amsterdam | ©Matheus Frade

September is een wisselvallige maand. In de eerste dagen van de maand is het nog mooi weer, maar naarmate de maand vordert maakt het plaats voor de komst van koud weer en daarmee wordt de stad ontruimd van toeristen. Door gebruik te maken van de laatste dagen zon en aangename temperaturen zijn er in september openluchtevenementen en veel musea en monumenten openen hun deuren op een speciale manier.

De elfde maand van het jaar wordt gekenmerkt door het festival van de open monumenten, het theaterfestival en de kunstgalerijen, naast vele andere dingen die ik je hieronder laat ontdekken:

1. Schuil op de slechtste dagen van het weer in de musea

Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman
Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman

Het weer in Amsterdam in september is nogal wisselvallig en slecht weer kan de kop opsteken, vooral aan het eind van de maand. Op deze dagen is er niets beter dan te schuilen en de musea van de stad te bezoeken. Amsterdam heeft meer dan 50 musea van verschillende soorten, waarvan sommige wereldberoemd zijn.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum zijn een aanrader. Deze drie liggen ook naast elkaar waar de beroemde museummarkt wordt gehouden.

Deze markt, die erg populair is bij de lokale bevolking, vindt plaats in september en bestaat uit talloze kraampjes met textiel, sieraden en heel bijzondere schrijfwaren. Een ander museum dat je niet mag missen tijdens je reis naar Amsterdam is hetAnne Frank Huis. En als je even weg wilt van de meer typische musea, raad ik je aan:

Boek tickets voor musea in Amsterdam

2. Geniet van een rondvaart door Amsterdam

Rondvaarten en grachten| ©Chris
Rondvaarten en grachten| ©Chris

Als je de mooiste foto's van je reis wilt maken, boek dan een rondvaart door Amsterdam in september en je zult niet teleurgesteld zijn! Met het karakteristieke licht van deze tijd van het jaar krijg je foto's die net zo goed zijn als de mooiste ansichtkaarten.

Tijdens deze rondvaart, die ongeveer een uur duurt, maak je kennis met deze grachten, die door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Je zult ook een aantal van de meest karakteristieke plekken van de stad zien, zoals:

 • Magere Brug: een dubbele basculebrug van Nederlandse architectuur, typisch voor de 17e eeuw.
 • Het Anne Frank Huis: de plek waar Anne Frank woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • De rijke Gouden Bocht: een gebogen stuk van de Herengracht, dat wordt omringd door spectaculaire 17e- en 18e-eeuwse gebouwen.
 • De populaire Wallen.

Bovendien mis je geen enkel detail van de architectuur en geschiedenis tijdens de tour dankzij de audiogids- aarzel niet! Je zult niet teleurgesteld zijn.

Boek een rondvaart in Amsterdam

3. Bekijk Amsterdam vanaf de uitkijkpunten

Nemo Wetenschapsmuseum| ©Gamekeeper
Nemo Wetenschapsmuseum| ©Gamekeeper

Met de laatste heldere dagen van het jaar in september is het een goed moment om Amsterdam van bovenaf te bekijken. Er zijn veel uitkijkpunten, maar ik raad er twee aan die gratis zijn.

 • De eerste, met het beste uitzicht, is de Nationale Bibliotheek. Het is de grootste openbare bibliotheek van het land en vanaf het terras van de cafetaria's op de bovenste verdieping heb je het beste uitzicht over Amsterdam.
 • De andere beste optie is het terras van het NEMO Museum voor Wetenschap en Technologie, dat gratis toegankelijk is en stoelen en banken heeft om in een ontspannen sfeer van het panoramische uitzicht te genieten. Om er zeker van te zijn dat je deze ervaring niet mist, aarzel dan niet om je ticket voor het NEMO Science Museum Amsterdam te boeken.

Boek je ticket voor NEMO Science Museum Amsterdam

4. Ontdek Brugge met een tour vanuit Amsterdam

Hoofdplein.| ©mm9360a
Hoofdplein.| ©mm9360a

September, vooral in het begin en midden van de maand wanneer het weer nog goed is, is een ideale tijd om een reis naar Brugge te maken en deze prachtige stad te ontdekken die wordt gekenmerkt door zijn kanalen en in 2000 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Samen met eenprofessionele gids ontdek je deze stad die bekend staat als het "Venetië van het Noorden" en zie je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en meest karakteristieke plekken zoals:

 • De Plaza Mayor.
 • Het ziekenhuis van San Juán.
 • De klokkentoren van Belfort.
 • De Burg.
 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk.
 • De Rozenkranskade.
 • Minnewaterpark.

Een 12 uur durende excursie, inclusief vervoer van en naar de stad en een chocoladeproeverij. Onthoud: België is het land van de chocolade.

Boek een reis naar Brugge

5. Profiteer van de laatste dagen mooi weer om door de parken te wandelen

Het Vondelpark in Amsterdam| ©Franklin Heijnen
Het Vondelpark in Amsterdam| ©Franklin Heijnen

De laatste restjes zomer en mooi weer zijn in de eerste dagen van september. Dit is de ideale tijd om rond te wandelen en te genieten van het vele groen in Amsterdam. In juli en augustus zijn de parken overvol, maar in september kun je er in een meer ontspannen sfeer van genieten, zelfs bij aangename temperaturen.

Het bekendste park is het Vondelpark, met aangename wandelingen, picknickplaatsen op het gras, theaters en openluchtconcerten die alleen in de zomer plaatsvinden. Andere parken in de stad zijn het Rembrandtpark, Oosterpark en Museumplein.

Boek een fietstour door Amsterdam

6. Geniet van het Open Monumenten Weekend

Roemer Visscherstraat| ©Dom J
Roemer Visscherstraat| ©Dom J

Het belangrijkste evenement van de Nederlandse stad in september vindt plaats in het tweede weekend van de maand en is het Open Monumenten Weekend. In deze periode openen gebouwen en monumenten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn hun deuren.

Deze feestdag wordt overal in het land gevierd, maar in Amsterdam kun je er het meest van genieten vanwege het grote aantal gebouwen en monumenten. Verschillende particuliere herenhuizen met hun spectaculaire grachtentuinen, kastelen en oude fabrieken zijn enkele voorbeelden van de bezienswaardigheden die je tijdens dit weekend kunt bezoeken.

Naast het bekijken van de binnenkant van een aantal gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek, zijn er exclusieve evenementen en rondleidingen die alleen op deze data beschikbaar zijn. Als je bezoek aan Amsterdam samenvalt met dit weekend, mis dan niet de kans om de geheimen van de stad te leren kennen.

Boek je Amsterdam Explorer Pass

7. Bezoek de bloemenmarkt op het perfecte moment

Bloemenmarkt| ©Laura
Bloemenmarkt| ©Laura

De Bloemenmarkt is een van de must-see bezienswaardigheden van Amsterdam. Sinds 1862 is deze markt een favoriete plek voor Amsterdammers om de bloemen en planten te kopen die zo typerend zijn voor het land. Een van de beste souvenirs en cadeaus die je in Amsterdam kunt kopen is een tulpenbol. Het plantseizoen voor tulpen begint in september en de markt is gevuld met eindeloze soorten tulpen.

Als je een van deze bloemen als souvenir of cadeau wilt, is dit de perfecte tijd om ze te kopen en te planten zodat ze in de lente bloeien, zoals experts op dit gebied aanraden. Een bezoek aan de bloemenmarkt is een lust voor het oog en de neus.

Boek een rondleiding door Rotterdam

8. Ga naar het theater en geniet van de straatcultuur

Theaterfestival spelen| ©Borja
Theaterfestival spelen| ©Borja

Naar het theater gaan in Amsterdam is een tip die ik je het hele jaar door kan geven, maar vooral in de maand september. Dit is de maand van het Nederlands Theater Festival en de stad is gevuld met voorstellingen van podiumkunsten in de vele theaters die Amsterdam rijk is. Dit theaterfestival gaat ook de straat op, met gratis dans-, muziek- en theatervoorstellingen op pleinen zoals het Amstelveldplein.

Tegelijkertijd vinden er in september andere festivals plaats, zoals het Festival van de Strip en Klassiek op het Amstelveld. Beide festivals zijn gratis toegankelijk en bieden een programma vol muziek, vooral klassieke muziek, met gevestigde en opkomende artiesten, bands, koren en orkesten die de straten en pleinen van Amsterdam opfleuren.

Boek een rondleiding door Amsterdam

9. Geniet van sightseeing en sport in Amsterdam tijdens de maand september

Amsterdam Zwemt.| ©Ivinst
Amsterdam Zwemt.| ©Ivinst

September is ook een maand van sportevenementen. Twee van de belangrijkste vinden in deze maand plaats. De eerste is de Amsterdam City Swim. Een zwemwedstrijd waaraan zo'n 3000 zwemmers meedoen om geld in te zamelen voor verenigingen voor mensen met neurologische aandoeningen.

De race vindt plaats in de centrale grachten van Amsterdam en het is altijd een spektakel om de zwemmers door de grachten te zien zwemmen die normaal gesproken alleen door boten worden gebruikt. Liefhebbers van hardlopen hebben ook hun evenement.De Dam tot Damloop brengt zo'n 35.000 hardlopers bij elkaar die een slingerende route van 16 kilometer afleggen van Amsterdam naar het centrum van Zaandam. Als je het niet alleen vanaf de zijlijn kunt bekijken, kun je ook meedoen en toerisme met sport combineren.

Boek een rondleiding door Amsterdam

10. Volg een rondleiding langs de kunstgaleries van de stad

Bezoek de kunstgalerieën| ©Maaike Putman
Bezoek de kunstgalerieën| ©Maaike Putman

Amsterdam zit vol met kunstgalerieën. Veel ervan zijn gratis te bezoeken en september is een van de beste periodes om dat te doen.

Dankzij een ander festival (Amsterdam is niet voor niets de festivalhoofdstad) dat bekend staat als Unseen Amsterdam, een festival van hedendaagse fotografie, zijn de kunstgalerieën gevuld met tentoonstellingen. is een trekpleister voor veel internationale fotografen en wordt gebruikt als gelegenheid voor lezingen en fotografiedagen in de stad. Als je een liefhebber van fotografie bent, is Amsterdam in september op zijn best.

E en van de origineelste dingen om te doen in Amsterdam.

11. Fotografeer de zonsondergang en de nacht op de 15 Bruggen Brug

15 Bruggen Brug| ©Helen C
15 Bruggen Brug| ©Helen C

Dankzij de heldere hemel op sommige dagen en zonsondergangen is september een van de beste maanden om spectaculaire foto's te maken van de prachtige grachten van de stad.

De meest aanbevolen plek om een van de meest karakteristieke en mooiste foto's van Amsterdam te maken is op de hoek van de Reguliersgracht en de Herengracht. Hier bevindt zich de 15 Bruggen Brug. Als we omhoog klimmen naar de Reguliersgrachtbrug hebben we verschillende boogbruggen in drie verschillende richtingen voor een totaal van 15 bruggen.

De zonsondergang geeft ons een spectaculaire foto vanaf dit punt en 's avonds zijn ze ook verlicht om ons de ideale foto te bieden.

Temperaturen in Amsterdam in september

Amsterdam in de herfst| ©Jan van der Wolf
Amsterdam in de herfst| ©Jan van der Wolf

Als er één woord is dat het weer in Amsterdam in september omschrijft, dan is het wisselvallig. In deze overgangsmaand tussen zomer en herfst zijn er zonnige, heldere dagen en koelere, winderige, bewolkte dagen. De maximumtemperaturen zijn lager dan in juli en augustus en liggen gemiddeld rond de 20 graden Celsius. De minimumtemperaturen dalen naarmate de dagen verstrijken en liggen dichter bij 10 graden Celsius.

Regen komt regelmatig voor in Amsterdam en het is niet ongewoon om 30 procent van de dagen regen te hebben. Over het algemeen is september echter een goede maand om de grachtenstad te bezoeken, omdat het koude weer later komt en tot ver in het voorjaar blijft.

Boek de City Sightseeing bustour door Amsterdam

Toeristische drukte in Amsterdam in september

Toeristen in Amsterdam| ©Marco Verch
Toeristen in Amsterdam| ©Marco Verch

Houd er rekening mee dat september nog steeds wordt beschouwd als een hoogseizoenmaand, maar het verschil met juni, juli en augustus is opmerkelijk. Het aantal toeristen daalt in deze maand deels door de lagere temperaturen en deels omdat de zomervakantie voor veel mensen voorbij is, waardoor het een ideale maand is om te genieten van alles wat er te zien en te doen is in Amsterdam.

Hoewel het aantal toeristen afneemt, kun je nog steeds wachtrijen tegenkomen bij de beste musea en populairste bezienswaardigheden van Amsterdam, evenals problemen met het vinden van accommodatie, vooral tijdens de eerste twee weken. Maar deze problemen komen veel minder vaak voor dan in de zomermaanden.

Boek een rondleiding door Amsterdam

Amsterdam prijzen in september

Betalen in euro's| ©cottonbro
Betalen in euro's| ©cottonbro

De prijzen dalen naarmate de toeristische vraag afneemt en de maand vordert. In de eerste paar dagen van de maand is de vraag nog hoog, dus blijven de prijzen gelijk, maar naarmate we verder in de maand komen, zien we een daling in de prijzen van hotels, accommodatie en vluchten. De prijzen zijn echter nog lang niet het laagst in de wintermaanden, wanneer de temperatuur bijna net zoveel daalt als het aantal toeristen.

Boek een Anne Frank Tour door de Amsterdamse Jodenbuurt

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Amsterdam in september?

Je koffer inpakken| ©Craig Adderley
Je koffer inpakken| ©Craig Adderley

Omdat september een maand is met veranderlijk weer moeten we goed voorbereid zijn en voor verschillende scenario's inpakken. Hier is wat je niet mag missen in je bagage als je in september naar Amsterdam reist:

 • Lichtgewicht kleding en zelfs zomershorts en T-shirts, vooral als je aan het begin van de maand reist, omdat het dan nog warm is.
 • Jassen en warmere kleding zijn altijd een must.
 • Comfortabele schoenen voor lange dagen slenteren door de straten van Amsterdam. Als het waterdicht is, is dat het beste voor het geval het regent.
 • De kans is groot dat het regent, maar een paraplu is niet de beste optie omdat het vaak erg winderig is in Amsterdam. Een mackintosh is het beste.

Boek een rondleiding op de Amsterdamse Wallen