Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Red Light District Ervaringen en Rondleidingen

De Wallen zijn beroemd in de hele wereld en zullen een hoogtepunt van uw reis zijn: ik zal u vertellen hoe u ze kunt ontdekken!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Red Light District Ervaringen en Rondleidingen

De Amsterdamse Wallen | ©Miltiadis Fragkidis

Misschien heeft u wel eens gehoord van de Amsterdamse Wallen, een van de oudste buurten van de stad die bekend staat om zijn liberale levensstijl waar mensen worden aangetrokken door het plezier van het verbodene. Ondanks zijn controversiële oorsprong is het nu een toeristische trekpleister en een van de meest excentrieke plaatsen van Europa. Durf jij de Wallen te betreden?

1. Rondleiding op de Wallen

Wallen bord| ©Jonathan Taylor
Wallen bord| ©Jonathan Taylor

Hoewel de Amsterdamse Wallen van oudsher een centrum van prostitutie, gokken en alcoholgebruik zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken, want vandaag de dag is het een veilige plek om op eigen gelegenheid te bezoeken.

Mijn advies is echter om een rondleiding te nemen op de Wallen om van een gids in detail te leren over het ontstaan, de belangrijkste bezienswaardigheden en de bezienswaardigheden van de oudste en meest liberale wijk van de Nederlandse hoofdstad.

Waarom de Wallen bezoeken

Als u nieuwsgierig bent naar controversiële verhalen, kunt u tijdens deze rondleiding over de Amsterdamse Wallen tal van verrassende bezienswaardigheden zien. U duikt het oude gedeelte van de stad in en krijgt een rondleiding over het begin en het functioneren van de Wallen, zo genoemd vanwege de enorme hoeveelheid rode lichten en neon die de kleurrijke etalages sieren.

Gedurende de 2 uur van deze tour heeft u een Spaanstalige gids tot uw beschikking die u de meest interessante straten van deze eigenaardige wijk vol kunstgalerijen, cafés en andere minder conventionele zaken zoals coffeeshops, smartshops en seksshops zal laten zien, die deze plaats zoveel liberale bekendheid hebben gegeven.

Aangezien dit het oude gedeelte van de stad is, krijgt u de kans om de architectuur van het gebied te zien, de merkwaardige scheve gebouwen, de kronkelende 14e-eeuwse geplaveide straten en grachten, evenals enkele iconische monumenten zoals de Oude Kerk (de oudste kerk van Amsterdam) of verschillende beeldhouwwerken die normaal gesproken onopgemerkt blijven door toeristen.

Aan het einde van de tour neemt uw gids u mee naar een traditioneel Nederlands café voor een bierproeverij. Hoewel deze proeverij niet is inbegrepen in de prijs van de rondleiding, is het een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de biercultuur in dit land en om in een aangename sfeer ambachtelijke bieren en andere meer bekende merken te proeven.

Vergelijk de beste Wallen tours


Waarom een rondleiding op de Wallen?

Hoewel het waar is dat u als toerist de Wallen op eigen houtje kunt bekijken, is een rondleiding altijd veel interessanter, leuker en completer dan het op eigen houtje te doen.

Een hoogtepunt van deze rondleiding is dat het in een kleine groep gebeurt, met een maximum van 15 personen, wat betekent dat u de Wallen in uw eigen tempo kunt bezoeken en niets van de details hoeft te missen.

Bovendien is het in een kleine groep altijd gemakkelijker om de gids te benaderen en naar zijn uitleg te luisteren dan in een grote groep. U krijgt ook meer aandacht, want als u tijdens de rondleiding vragen hebt, worden die onmiddellijk beantwoord.

Wat zie je op een Wallen tour?

Amsterdam| ©Jean Carlo Emer
Amsterdam| ©Jean Carlo Emer

Tijdens de rondleiding wandelt u met een gids door de straten van de Amsterdamse Wallen om meer te weten te komen over de oorsprong en de werking van prostitutie in Amsterdam, d.w.z. de geschiedenis, het heden en de wetgeving die het regelt, aangezien het sinds 1911 legaal is in Nederland.

U zult ook ontdekken hoe de seksshops, de musea in de wijk met verschillende thema's, de piercing- en tattooshops en de coffeeshops (plaatsen waar de verkoop en consumptie van marihuana legaal is) tot stand zijn gekomen. De gids zal uitleggen hoe het land staat tegenover marihuana, hallucinogene paddestoelen en andere drugs en hoe deze in de stad zijn gereglementeerd.

Belangrijkste punten van de rondleiding

 • De Wallen
 • Sekswinkels
 • Koffie Winkels
 • Slimme winkels
 • Traditioneel Nederlands café voor bierproeverij

Tips voor een bezoek aan de Amsterdamse Wallen

Kanaal bij de Wallen| ©Lara Puscas
Kanaal bij de Wallen| ©Lara Puscas

Mag ik foto's nemen tijdens de tour?

Tijdens de rondleiding kunt u foto's nemen van het bezoek, maar niet van de prostituees in de etalages, want dat is ten strengste verboden. U kunt problemen krijgen met het stadsbestuur als zij weten dat u foto's van hen maakt als toeristische attractie.

Om ervoor te zorgen dat de regels van de Wallen worden nageleefd, circuleren politie en maatschappelijk werkers door de buurt om erop toe te zien dat dit het geval is.

Is de Wallen veilig?

Hoewel het gebied berucht is om prostitutie, drugs en ondeugd, is het over het algemeen veilig om alleen of met een groep te bezoeken. Maar zoals bij alle toeristische trekpleisters in een grote Europese stad is het raadzaam op te passen voor zakkenrollers en zich 's nachts niet in eenzame, donkere straatjes te wagen.

De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur zich gebogen over de transformatie van de Wallen: restauratie van de architectuur, opening van nieuwe hotels, restaurants en winkels om sommige gebieden weer in ere te herstellen en in andere gebieden overbevolking door toeristen te voorkomen, met inachtneming van het respect voor de hardwerkende vrouwen van de Wallen.

Wat ooit een louche wijk van de hoofdstad was, wordt zo een van de meest trendy plekken in het hart van Amsterdam.

Wees voorzichtig tijdens de rondleiding

Dit is een zeer liberale plaats, maar iedereen die zich ongepast gedraagt tegenover prostituees of bewoners van de Wallen kan van de rondleiding worden geweerd. Wees op uw hoede voor bepaalde attitudes!

Wat te dragen bij een bezoek aan Amsterdam?

In de winter zijn de temperaturen vaak erg laag (het gemiddelde is 2°C), koude wind en regen zijn gebruikelijk, dus neem warme, waterdichte kleding mee. In de zomer zijn de temperaturen hoger, zodat u het beste kleren van lichte, koele stoffen kunt meenemen, maar het is nog steeds een goed idee om een mackintosh mee te nemen voor regenachtige, grijze dagen.

Voor een wandeltocht door Amsterdam raad ik u aan comfortabele schoenen te dragen, aangezien u urenlang door vele straten zult lopen.

Een beetje geschiedenis over de Amsterdamse Wallen

Ingang van een koffiehuis| ©Markus Loke
Ingang van een koffiehuis| ©Markus Loke

Prostitutie staat bekend als "het oudste beroep ter wereld". Al in de Middeleeuwen werden de bordelen van de stad gerund door de hoofdcommissaris van politie en zijn vertrouwelingen.

Toen Amsterdam in de 16e eeuw 's werelds eerste haven en een belangrijk economisch centrum werd, kwamen hier veel zeelieden en kooplieden aan land en gingen naar het Speelhuis om vrouwelijk gezelschap te zoeken na maanden van eenzaamheid op volle zee.

In de loop van de tijd werd de handel steeds lucratiever, totdat in de 17e eeuw de eerste prostitutiewinkels verschenen, die veel opwinding veroorzaakten en de aandacht trokken van potentiële klanten, omdat er veel concurrentie was in het centrum van de stad.

Later werden nieuwe regels ingevoerd die voorschreven dat prostituees zich bij de politie moesten laten registreren voor medische controles, waarop de regering toezicht hield om seksueel overdraagbare ziekten uit te roeien.

Met de komst van de spoorwegen, vanwege de centrale ligging en de nabijheid van het centraal station, trokken bezoekers die per trein naar Amsterdam reisden, naar de Wallen, die geleidelijk de reputatie opbouwden die zij vandaag de dag hebben.

Deze tolerantie en openheid ten opzichte van prostitutie maakten de vestiging van de beroemde coffeeshops in de buurt mogelijk, toen Nederland in de jaren zestig en zeventig zijn drugsbeleid herzag en een pionier werd in de legalisering van cannabisgebruik in dit soort etablissementen.

Het leren kennen van de coffeeshops is dus een andere reden waarom veel reizigers de Amsterdamse Wallen bezoeken.

Andere bezichtigingen van Amsterdam

Amsterdam| ©Jace Afsoon
Amsterdam| ©Jace Afsoon

Als u klaar bent met uw bezoek aan de Amsterdamse Wallen, is het tijd om andere interessante plaatsen in de stad te bezoeken.

Als u de ervaring van een rondleiding leuk vond, raad ik u aan eens te kijken naar de post De beste rondleidingen in Amsterdam, waar u meer ideeën vindt om het meeste uit uw reis naar de Nederlandse hoofdstad te halen.

Anderzijds, als u dat nog niet gedaan hebt, is het altijd een goed moment om te ontspannen en een cruise te maken langs de kanalen van het "Venetië van het Noorden" en te genieten van de prachtige uitzichten. Meer informatie over deze ervaring vindt u bij Amsterdam Canal Cruises.

En als u uw bezoek aan Amsterdam liever wilt afronden met een excursie door het land, raad ik u aan dit artikel over De beste excursies vanuit Amsterdam te lezen voor een selectie van de coolste excursies.

Veelgestelde vragen

 • Zijn er belangrijke wetten die ik moet weten over de Wallen?

  De wet verbiedt drinken op openbare plaatsen, waaronder de Wallen, en de boete kan oplopen tot 95 euro. Een identiteitsbewijs is verplicht voor personen ouder dan 14 jaar en op het niet bij zich dragen van een identiteitsbewijs staat ook een boete.

 • Is de Wallen veilig?

  De rosse buurt wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar u moet wel op uw bezittingen letten, want zakkenrollers zijn er wijd verspreid. In de regel wordt het fotograferen van sekswerkers afgekeurd, dus als u de plaatselijke bevolking wilt respecteren, kunt u het beste zo weinig mogelijk foto's nemen.

 • Mag je echt cannabis roken op straat op de Wallen?

  Er zijn bepaalde plekken in Amsterdam waar je cannabis mag roken, en andere plekken waar dat niet mag. De Wallen zijn een van de weinige gebieden waar dat wel kan, zolang het maar buiten een van de coffeeshops is. De meeste drugs zijn illegaal in Nederland, en de algemene regel voor cannabis is dat je maximaal 5 gram bij je hebt en thuis of in een coffeeshop rookt.