Red Light District Ervaringen en Rondleidingen

Beroemd over de hele wereld, zal de Wallen een hoogtepunt van uw reis zijn. Ik zal u vertellen hoe u het kunt ontdekken!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuten lezen

Red Light District Ervaringen en Rondleidingen

De Amsterdamse Wallen | ©Miltiadis Fragkidis

U heeft misschien wel eens gehoord van de Amsterdamse Wallen, een van de oudste wijken van de stad die beroemd is om zijn liberale levensstijl waar mensen worden aangetrokken door het genot van het verbodene. Ondanks zijn controversiële oorsprong is het nu een toeristische attractie en een van de meest excentrieke plaatsen in Europa. Durf jij de Wallen te betreden?

Rondleiding op de Wallen

Wallenbord| ©Jonathan Taylor
Wallenbord| ©Jonathan Taylor

Hoewel de Wallen in Amsterdam van oudsher een centrum van prostitutie, gokken en alcoholgebruik zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken omdat het tegenwoordig een veilige plek is om alleen te bezoeken.

Mijn advies is echter om een rondleiding op de Wallen te nemen om van een gids in detail te leren over het ontstaan, de belangrijkste aandachtspunten en bezienswaardigheden van de oudste en meest liberale buurt van de Nederlandse hoofdstad.

Waarom de Wallen bezoeken

Als u nieuwsgierig bent naar controversiële verhalen, dan heeft deze tour door de Amsterdamse Wallen genoeg verrassende bezienswaardigheden. U duikt het oude gedeelte van de stad in en krijgt een rondleiding over het begin en de werking van de Wallen, zo genoemd vanwege de enorme hoeveelheid rode lichtjes en neon die de kleurrijke etalages sieren.

Gedurende de 2 uur van deze tour heeft u de beschikking over een Spaanstalige gids die u de meest interessante straten van deze eigenaardige wijk laat zien, vol met kunstgaleries, cafés en andere minder conventionele zaken zoals coffeeshops, smartshops en seksshops die deze plaats zoveel liberale bekendheid hebben gegeven.

Aangezien dit het oude gedeelte van de stad is, krijgt u ook de gelegenheid om de architectuur van het gebied te zien, de merkwaardige scheve gebouwen, de kronkelende 14e eeuwse geplaveide straatjes en grachten en enkele iconische monumenten zoals de Oude Kerk (de oudste kerk van Amsterdam) of verschillende beelden die normaal gesproken niet door toeristen worden opgemerkt.

Boek een rondleiding op de Wallen


Waarom een rondleiding op de Wallen?

Weliswaar kunt u als toerist de Wallen op eigen gelegenheid bekijken, maar een rondleiding is altijd veel interessanter, leuker en completer dan op eigen gelegenheid.

Een hoogtepunt van deze rondleiding is dat het in een kleine groep gebeurt, met maximaal 15 personen, wat betekent dat u de Wallen in uw eigen tempo bezoekt zonder details te missen.

Bovendien is het in een kleine groep altijd gemakkelijker om de gids te benaderen en naar zijn uitleg te luisteren dan in een grote groep. U krijgt ook meer aandacht, want als u tijdens de rondleiding vragen heeft, kunnen ze die meteen beantwoorden.

Boek een rondleiding op de Wallen

Wat zie je op een Wallen tour?

Amsterdam| ©Jean Carlo Emer
Amsterdam| ©Jean Carlo Emer

Tijdens de tour loop je met een gids door de straten van de Amsterdamse Wallen om te leren over het ontstaan ervan en hoe prostitutie in Amsterdam werkt, dat wil zeggen de geschiedenis, het heden en de wetgeving die het regelt, want het is sinds 1911 legaal in Nederland.

Je ontdekt ook hoe de seksshops, de musea met verschillende thema's in de buurt, de piercing- en tatoeageshops en de coffeeshops (plaatsen waar de verkoop en consumptie van marihuana legaal is) zijn ontstaan. De gids zal uitleggen hoe het land staat tegenover marihuana, hallucinogene paddestoelen en andere drugs en hoe deze in de stad zijn geregeld.

Hoofdpunten van de rondleiding

 • Wallen
 • Sex Shops
 • Coffee Shops
 • Smart Shops
 • Traditionele Nederlandse kroeg voor bierproeverij

Boek een rondleiding op de Wallen

Tips voor een bezoek aan de Amsterdamse Wallen

Kanaal bij de Wallen| ©Lara Puscas
Kanaal bij de Wallen| ©Lara Puscas

Mag ik foto's maken tijdens de rondleiding?

Tijdens de rondleiding kunt u foto's maken van het bezoek, maar niet van de prostituees in de etalages, want dat is streng verboden. U kunt problemen krijgen met het stadsbestuur als zij weten dat u foto's van hen maakt als toeristische attractie.

Om ervoor te zorgen dat de regels van de Wallen worden nageleefd, trekken politie en maatschappelijk werkers rond in de buurt om erop toe te zien dat ze worden nageleefd.

Is de Wallen veilig?

Hoewel het gebied berucht is om prostitutie, drugs en ondeugd, is het over het algemeen veilig om het alleen of met een groep te bezoeken. Maar zoals bij alle toeristische bezienswaardigheden in een grote Europese stad is het raadzaam op uw hoede te zijn voor zakkenrollers en u 's nachts niet in eenzame, donkere straten te wagen.

De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur overwogen de Wallen te transformeren: de architectuur wordt gerestaureerd, er worden nieuwe hotels, restaurants en winkels geopend om sommige gebieden te herstellen en in andere gebieden overbevolking door toeristen te voorkomen, terwijl tegelijkertijd wordt gezorgd voor respect voor de hardwerkende vrouwen van de Wallen.

Wat ooit een louche deel van de hoofdstad was, wordt zo een van de hipste plekken in het hart van Amsterdam.

Wees voorzichtig tijdens de rondleiding

Dit is een zeer liberale plaats, maar iedereen die zich ongepast gedraagt tegenover prostituees of bewoners van de Wallen kan van de rondleiding worden uitgesloten. Wees voorzichtig met bepaalde houdingen!

Wat te dragen bij een bezoek aan Amsterdam?

In de winter zijn de temperaturen erg laag (het gemiddelde is 2°C), koude wind en regen komen vaak voor, dus neem warme kleren en een mackintosh mee. In de zomer zijn de temperaturen hoger, zodat lichte, koelere stoffen comfortabeler zijn, maar het is nog steeds een goed idee om een mackintosh in te pakken voor regenachtige, grijze dagen.

Voor een wandeling door Amsterdam raad ik aan comfortabele schoenen te dragen, want je zult urenlang op en neer lopen door veel straten.

Boek een rondleiding op de Wallen

Een beetje geschiedenis over de Amsterdamse Wallen

Toegang tot een coffeeshop| ©Markus Loke
Toegang tot een coffeeshop| ©Markus Loke

Prostitutie staat bekend als "het oudste beroep ter wereld". Al in de Middeleeuwen werden de bordelen in de stad gerund door het hoofd van de politie en zijn vertrouwelingen.

Toen Amsterdam in de 16e eeuw de eerste haven van de wereld werd en een belangrijk economisch centrum, kwamen veel zeelieden en kooplieden aan land en gingen naar het Speelhuis om vrouwelijk gezelschap te zoeken na maanden van eenzaamheid op zee.

Mettertijd werd het bedrijf lucratiever, totdat in de 17e eeuw de eerste prostitutiewinkels verschenen.

Later werden nieuwe regels ingevoerd die prostituees verplichtten zich bij de politie te laten registreren voor medische controles, waarop de overheid toezicht hield om seksueel overdraagbare aandoeningen uit te roeien.

Met de komst van het spoor, vanwege de centrale ligging en de nabijheid van het centraal station, bezochten bezoekers die per trein naar Amsterdam reisden de Wallen en bouwde het geleidelijk de reputatie op die het nu heeft.

Deze tolerantie en ruimdenkendheid tegenover prostitutie maakte de vestiging van de beroemde coffeeshops in de buurt mogelijk, toen Nederland in de jaren zestig en zeventig zijn drugsbeleid herzag en een pionier werd in de legalisering van cannabisgebruik in dit soort etablissementen.

Boek een rondleiding op de Wallen

Andere bezienswaardigheden in Amsterdam

Amsterdam| ©Jace Afsoon
Amsterdam| ©Jace Afsoon

Als u klaar bent met uw bezoek aan de Amsterdamse Wallen, is het tijd om andere interessante plekken in de stad te bezoeken.

Als u de ervaring van een rondleiding leuk vond, raad ik u aan het bericht De beste rondleidingen in Amsterdam te bekijken, waar u meer ideeën vindt om het meeste uit uw reis naar de Nederlandse hoofdstad te halen.

Aan de andere kant, als u dat nog niet hebt gedaan, is het altijd een goed moment om te ontspannen en een cruise te maken langs de kanalen van het 'Venetië van het Noorden' en te genieten van het prachtige uitzicht. Lees meer over deze ervaring bij Amsterdam Canal Cruises.

En als je je bezoek aan Amsterdam liever afsluit met een excursie door het land, raad ik je aan dit artikel over De beste excursies vanuit Amsterdam te lezen voor een selectie van de coolste.

Veelgestelde vragen

 • Zijn er belangrijke wetten die ik moet weten over de Wallen?

  De wet verbiedt drinken op openbare plaatsen, waaronder de Wallen, en de boete bedraagt maximaal 95 euro. Een identiteitsbewijs is verplicht voor personen ouder dan 14, en op het niet dragen van een identiteitsbewijs staat ook een boete.

 • Is de Wallen veilig?

  De rosse buurt wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar u moet op uw bezittingen letten, want zakkenrollers zijn er schering en inslag. In de regel wordt het fotograferen van sekswerkers afgekeurd, dus als u de plaatselijke bevolking wilt respecteren kunt u het beste zo min mogelijk foto's maken.

 • Mag je echt cannabis roken op straat op de Wallen?

  Er zijn bepaalde plekken in Amsterdam waar je cannabis mag roken, en andere plekken waar dat niet mag. De Wallen is een van de weinige gebieden waar dat kan, zolang het maar buiten een van de coffeeshops is. De meeste drugs zijn illegaal in Nederland, en de algemene regel voor cannabis is om maximaal 5 gram bij je te hebben en thuis of in een coffeeshop te roken.