Cruis es door Amsterdam

Amsterdam is ondenkbaar zonder zijn grachten en erlangs varen en zelfs genieten van een aperitief of diner aan boord zal een onvergetelijke ervaring zijn. Hier zijn alle opties

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Cruis es door Amsterdam

Rondvaart Amsterdam | @DennisM2

Amsterdam is een charmante stad vol fietsbruggen over de 165 grachten waarop de Nederlandse hoofdstad is gebouwd. Een boottocht is een must tijdens je reis.

1. De meest eenvoudige optie: rondvaarten van 1 uur

Grachten bij zonsondergang
Grachten bij zonsondergang

Deze rondvaart van 1 uur is een van de gemakkelijkste en goedkoopste. In een halfopen boot op zonne-energie voor maximaal 70 personen vaar je een uur lang over de beroemde grachtengordel van Amsterdam terwijl je luistert naar commentaar over de geschiedenis en de maximaal 14 bezienswaardigheden die je comfortabel zittend en dankzij een audiogids in alle talen kunt bekijken.

Je ziet de koopmanshuizen uit de 16e en 17e eeuw, de wijk Gouden Bocht en de grote herenhuizen, steekt de bruggen van de stad over zoals de Magere Brug en komt langs plekken zoals het huis-museum waar de jonge Anne Frank woonde en zich verborg, het prachtige Van Gogh Museum of de belangrijkste kunstgalerie van Amsterdam en het land met een indrukwekkende gevel: het Rijksmuseum.

Boek een rondvaart in Amsterdam

2. De meest romantische optie: nachtcruises.

Amsterdamse grachten bij nacht| ©Jorge Láscar
Amsterdamse grachten bij nacht| ©Jorge Láscar

Een andere geweldige manier om een rondvaart door Amsterdam te maken is wanneer de stad in rust is. Deze nachtrondvaart is ook supergoedkoop en lijkt qua opzet erg op de vorige, maar hiermee ontdek je een andere kant van deze prachtige en dynamische stad, verlicht in de schemering.

Je vaart door de grachten van de stad met hun huizen, bruggen en buurten die in de schemering worden weerspiegeld in het water, met zijn levendige bars en cafés aan het water en vaart langs wel 10 bezienswaardigheden, zoals het indrukwekkende gotische gebouw van het Centraal Station, het Anne Frank Huis of het Heineken biermuseum, met audiocommentaar aan boord in wel 19 talen.

Boek een nachtcruise door Amsterdam

3. Cruise met toegang tot Madame Tussauds

Madame Tussauds Amsterdam| ©bertknot
Madame Tussauds Amsterdam| ©bertknot

Met deze twee uur durende rondvaart en toegang tot Madame Tussauds ontdek je de grachten van de stad en een van de leukste plekken van Amsterdam om te bezoeken, vooral als je met je familie en kinderen bent, het wereldberoemde Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum, waarbij je geld en tijd bespaart door beide ervaringen samen te kopen met fast-track toegang.

Je begint je avontuur met een bezoek aan het hyperrealistische wassenbeeldenmuseum, een replica van zijn tegenhanger in Londen, waar je oog in oog komt te staan met honderden van de beroemdste personages uit de geschiedenis van film, muziek, politiek, de monarchie, showbusiness... Daarna kun je aan boord van de cruise genieten van de huizen, bruggen, kerken en geplaveide straten uit de 17e eeuw terwijl je door de belangrijkste grachten van de stad vaart met uitleg van een audiogids.

Boek een cruise met kaartjes voor Madame Tussauds

4. Rondvaart met toegang tot de Heineken Experience

Amsterdam Heineken Kroeg|©ocprtony
Amsterdam Heineken Kroeg|©ocprtony

Deze 90 minuten durende Heineken Experience ticket cruise is speciaal ontworpen voor bierliefhebbers, inclusief eten en drinken aan boord, en begint met een snel toegangsbezoek aan de interessante Heineken Experience, Nederlands meest iconische biermuseum gecreëerd in de originele brouwerij, waar je de geschiedenis, evolutie en het brouwen van bier ontdekt door middel van een interactieve reis en een proeverij van twee van de bieren.

Na je bezoek ga je aan boord van deze avondcruise en geniet je van een heerlijk pizzadiner, met 6 verschillende soorten pizza om uit te kiezen, en zelfs een Ben & Jerry's ijsje als dessert, terwijl je luistert naar het interessante commentaar aan boord over de stad en historische monumenten zoals de Magere Brug, het Koninklijk Paleis en de Sint-Niklaaskerk.

Boek een cruise met tickets voor de Heineken Experience

5. Rondvaart met toegang tot Amsterdam's Ice Bar

Bevroren Heineken tap|©James Knitis
Bevroren Heineken tap|©James Knitis

Als je nog nooit in een bar bent geweest die helemaal van ijs is gemaakt, dan is je bezoek aan Amsterdam misschien het moment om daar iets aan te doen. Met deze originele Amsterdam Ice Bar Cruise trek je thermokleding aan en krijg je een welkomstdrankje plus twee Smirnoff cocktails of Heineken biertjes geserveerd inijsbekers!

Na deze leuke tocht ga je aan boord van een luxe boot met glazen dak om je rondvaart te beginnen en de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam te bekijken, zoals het Anne Frank Huis en de Magere Brug.

Boek een rondvaart met kaartjes voor de ijsbar

6. Rondvaart met toegang tot het Van Gogh Museum

Van Gogh Museum|©Francisco Enrique Camacho Mezquita
Van Gogh Museum|©Francisco Enrique Camacho Mezquita

Een andere manier om te besparen op je reis naar Amsterdam als je zeker weet dat je dit niet te missen museum gaat bezoeken, is door een rondvaart met tickets voor het Van Gogh Museum te boeken. Na een rondvaart van een uur door de grachten langs de belangrijkste monumenten kun je je verdiepen in de geschiedenis en het werk van de beroemde schilder, terwijl je de wachtrijen om binnen te komen overslaat.

Deze optie bespaart je tijd en geld, want je krijgt een meer betaalbare prijs als je deze combinatie koopt en de rijen voor de poorten van het populairste museum van Amsterdam overslaat.

Boek een Van Gogh Museum rondvaart met tickets

7. Rondvaart met ticket naar het Rijksmuseum

Rijksmuseum, Amsterdam|©Miriam Papp
Rijksmuseum, Amsterdam|©Miriam Papp

Een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam is een must tijdens je bezoek aan de stad en daarom horen wachtrijen bij de overigens spectaculaire entree met zijn sierlijke gevel en neogotische daken.

Met deze rondvaart met toegang tot het Rijksmuseum kun je je ervaring beginnen door de wachtrijen over te slaan en geld te besparen op een 2 uur durend bezoek aan wat wordt beschouwd als het beste museum van Nederland en het Nationaal Museum met de grootste collectie schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw en vervolgens door de schilderachtige grachten van de stad te varen met audiocommentaar aan boord over de geschiedenis en de belangrijkste bezienswaardigheden.

8. De meest authentieke ervaring: klassieke rondvaarten en rondleidingen in kleine groepen

Uitzicht op de Amsterdamse grachten vanuit het cruiseschip| ©Lyn Gateley
Uitzicht op de Amsterdamse grachten vanuit het cruiseschip| ©Lyn Gateley

Om in stijl door de beroemde grachten van de stad te varen, is er niets beter dan een ochtend- of middagrondvaart aan boord van een klassieke boot uit de 20e eeuw, waarbij de kapitein vertelt over de geschiedenis van de stad en haar monumenten.

Je geniet ook van koffie en thee aan boord of de kans om een frisdrank, een biertje of een glas wijn te kopen terwijl je de bezienswaardigheden aan de grachten bewondert, zoals het Anne Frank Huis, de indrukwekkende Amsterdamse Opera en de prachtige gevel van het grote Rijksmuseum. Bovendien reis je nooit met meer dan 12 personen, omdat de groepen klein zijn.

9. Voor wie het leuker vindt: langere nachtcruises met een aperitief of diner aan boord

Nachtelijke rondvaart door de grachten
Nachtelijke rondvaart door de grachten

Je kunt gewoon door de grachten van Amsterdam varen of je kunt de ervaring echt uniek maken door bijna twee uur te ontspannen aan boord van een nachtcruise met een heerlijke proeverij van authentieke Nederlandse kaas en lokale vleeswaren, inclusief drankjes en een speciaal welkom met een glas prosecco.

Deze exclusieve avondcruise neemt je mee door het centrum van de stad langs de Gouden Bocht, een gebied met majestueuze herenhuizen, en langs de Herengracht, Amstel en Oudezijds grachten naar het Oosterdok, de oostelijke kades.


Waarom een rondvaart door Amsterdam de moeite waard is

Bloemenmarkt| ©Laura
Bloemenmarkt| ©Laura

De bijnaam van Amsterdam, het Venetië van het Noorden, is volkomen terecht. De Italiaanse stad heeft minder dan 500 bruggen, terwijl de Nederlandse hoofdstad in totaal 1.281 bruggen heeft. Een derde van het grondgebied van Nederland ligt onder of op zeeniveau, dus het land heeft een speciale relatie met water, wat te zien is aan de grachten, molens en dijken.

De belangrijkste grachten van de stad, aangelegd in de 17e eeuw om de groeiende bevolking in het gebied te huisvesten, werden in 2010 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Drie van deze grachten (de Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht) vormen de ring van de belangrijkste grachten van de stad, bekend als de Grachtengordel. De Herengracht is de kleinste in oppervlakte, maar de meest pittoreske, met een aantal van de meest opvallende herenhuizen van de stad.

Je leert Amsterdam pas echt kennen als je een van de rondvaarten maakt. Het is een ontspannende manier om een andere kant van deze vriendelijke stad te ontdekken en meer te weten te komen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden. Tot de belangrijkste behoren het Huismuseum waar Anne Frank woonde en zich schuilhield, het Grachtenmuseum, het Rijksmuseum, de kleurrijke Drijvende Bloemenmarkt en andere curieuze plekken zoals het Tassenmuseum en het Van Loon familiemuseum.

Boek een rondvaart in Amsterdam

Andere interessante activiteiten in Amsterdam

Fietsen in Amsterdam|©Adam Slota
Fietsen in Amsterdam|©Adam Slota

Als je verliefd bent geworden op de stad langs de grachten, moet je overwegen om een rondleiding om elke hoek te nemen. Je kunt een fiets huren en het in je eentje doen of een tour met een gids in een groep. In dit artikel zet ik de beste op een rijtje: Amsterdam Tours.

Boek een tour op de Amsterdamse Wallen