Keukenhof Tuinen Dagtrips vanuit Amsterdam

Wie het geluk heeft Amsterdam in het voorjaar te bezoeken, mag de explosie van kleuren en geuren van deze unieke tuinen niet missen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Keukenhof Tuinen Dagtrips vanuit Amsterdam

Keukenhof Tuinen | ©Mario Gogh

Op een half uur van Amsterdam, tussen Hillegom en Lisse, ligt een prachtige boomgaard, die in het voorjaar een explosie van kleur is als de bloemen bloeien.

Keukenhof, 's werelds grootste bloemenpark, is een spectaculair gezicht. Wilt u het zien?

De meest eenvoudige optie: een uitstapje naar de Keukenhof Tuinen

Keukenhof in een deken van kleuren| ©Boudewijn Huysmans
Keukenhof in een deken van kleuren| ©Boudewijn Huysmans

Als u tijdens uw reis naar Amsterdam weinig tijd hebt om andere delen van het land te verkennen, kunt u een ochtend of middag van uw vakantie reserveren voor een excursie van een halve dag naar de Keukenhof Tuinen.

Met een georganiseerde tour naar Keukenhof hoeft u zich geen zorgen te maken over vervoer om er te komen, want een bus brengt u naar de ingang van dit bloemenparadijs.

Onderweg ziet u de prachtige bloemenweiden die het platteland van Nederland sieren, en uw gids vertelt u verhalen over Nederland en zijn bloemen om u inzicht te geven in de nauwe band van het land met de natuur - een voorproefje van wat u in het Keukenhof Park zult zien!

Wat zie je op deze tour?

Bij aankomst wordt u meegenomen op een rondleiding door het Keukenhof Park, langs 15 kilometer paden te midden van miljoenen tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen omgeven door prachtige fonteinen en vijvers.

Bij de ingang van het park bevindt zich een groot tulpenmozaïek dat, zoals de gids ons vertelde, elk seizoen verandert om de bezoekers te verrassen met een nieuw en ander thema. Het is mooi en verrassend om te zien hoeveel moeite de tuinmannen hebben gedaan om dit kortstondige schouwspel te creëren!

Vergelijk de beste tours vanuit Amsterdam

De meest complete optie: Keukenhof Gardens and Zaanse Schans Windmills Tour

Zaanse Schans Windmolens| ©Moritz Kindler
Zaanse Schans Windmolens| ©Moritz Kindler

Als je tijdens je reis naar Amsterdam genoeg vrije tijd hebt om andere delen van Nederland te verkennen, raad ik je een dagtocht naar de Keukenhof Tuinen en de molens van de Zaanse Schans aan.

Het is een fantastische ervaring! U krijgt niet alleen de kans om het grootste bloemenpark ter wereld te zien, maar ook om de Zaanse Schans te bezoeken, het huis van de windmolens.

Waarom ik deze tour leuk vind

Dit is een zeer complete activiteit waarmee u in één dag twee prachtige plekken op het platteland van Nederland kunt verkennen, aan boord van een comfortabele bus en onder begeleiding van een gids.

Enerzijds ontdekt u een van de mooiste tuinen van Europa met meer dan 7 miljoen bloembollen en in totaal 800 soorten tulpen. Verbazingwekkend, nietwaar? Dit spektakel van kleuren en geuren op Keukenhof is fascinerend.

Anderzijds wandelt u door de straten van de Zaanse Schans, een klein dorp aan de oevers van de Zaan, beroemd om zijn windmolens, waarvan er meer dan 600 nog in werking zijn! Houd uw camera gereed, want het bucolische landschap lijkt wel iets uit een sprookje en u zult niet kunnen stoppen met fotograferen.

Over het bezoek aan Keukenhof

De tulp is de Nederlandse nationale bloem en de lente is de perfecte tijd om te genieten van de tulpenbloesem en andere exemplaren waar Nederland wereldberoemd om is.

Deze tour begint vroeg in de ochtend met een bezoek aan het Keukenhof Park, de grootste bloementuin ter wereld, een spektakel van kleuren, geuren en vormen.

Tijdens de rondleiding door zijn 32 hectare, luistert u naar de verhalen van de gids over het ontstaan van dit park dat begon als een kleine moestuin (Keukenhof betekent "de moestuin") en over de verzorging van de plantage en alle soorten bloemen die er staan.

Over het bezoek aan de Zaanse Schans

Aan het einde van uw bezoek aan de Keukenhof tuinen, keert u terug naar de bus om naar de Zaanse Schans te gaan, een klein dorpje beroemd om zijn bucolische landschap vol prachtige super-fotogenieke windmolens. Als je gepassioneerd bent door fotografie, zul je echt genieten van dit deel van de tour.

Tijdens je bezoek aan de Zaanse Schans stop je ook bij een klompenmakerij waar de meester klompenmaker je laat zien hoe je klompen maakt. Samen met de windmolens en de tulpen is het een van de iconen van Nederland, dus het is heel bijzonder om te zien.

Vergelijk de beste tours vanuit Amsterdam


Hoe boekt u de Keukenhof tour?

Keukenhof Tuinen| ©Nicola Pavan
Keukenhof Tuinen| ©Nicola Pavan

Wat ooit een eenvoudige, uitgestrekte boomgaard in het zuiden van Nederland was, is nu een van de mooiste plekjes van het land en trekt duizenden bezoekers tussen maart en mei, wanneer het park zijn deuren opent voor bezoekers. Keukenhof is een bijzondere plek, een prachtige zee van kleurrijke bloemen die het bekijken en fotograferen waard zijn.

Mijn advies is dat als u de Keukenhof tuinen wilt opnemen in uw reis naar Amsterdam, boek dan zo snel mogelijk uw kaartje online, want vanwege de beperkte tijd dat het park open is gedurende het hele jaar, willen veel mensen het park in en zijn de kaartjes snel uitverkocht.

Vergelijk de beste tours vanuit Amsterdam

Wat zijn de Keukenhof Tuinen?

Tulpen in Keukenhof| ©TangChi Lee
Tulpen in Keukenhof| ©TangChi Lee

Met meer dan 800.000 bezoekers per jaar zijn de Keukenhof Tuinen elk voorjaar een populaire toeristische bestemming.

Gelegen in het zuiden van het land, in Lisse, was Keukenhof oorspronkelijk de moestuin van gravin Jacqueline van Henegouwen, een plek waar groenten en fruit werden gekweekt die later in de keuken van de aristocrate werden gebruikt. Vandaar de naam "de moestuin".

Maar denk niet dat dit park er altijd als een Eden uitzag. Sindsdien is er veel veranderd en in 1949 opende de burgemeester van de stad de Keukenhof om de door plaatselijke telers geteelde bloemen onder de aandacht te brengen en de industrie te helpen uitbreiden.

Tegenwoordig worden de gekweekte planten (meer dan 7 miljoen bloembollen!) niet meer in de keuken gebruikt, maar grotendeels geëxporteerd. Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd en vormen samen met andere bloemen zoals hyacinten, narcissen, anjers, orchideeën, rozen en lelies een 32 hectare grote tuin die de grootste ter wereld is. Wow!

Vergelijk de beste tours vanuit Amsterdam

Hoe is het Keukenhof park opgebouwd?

De Keukenhof tuinen lopen langs 15 kilometer paden waaromheen verschillende tuinen liggen met verschillende bloemrijke inspiraties: de Engelse tuin, de Theetuin, de Japanse landentuin, de Cupido tuin, de Hipster tuin, de Rebel tuin, de Gezondheidstuin, onder andere.

Keukenhof Park is verdeeld in vier grote gebieden die vernoemd zijn naar de Nederlandse Koninklijke familie: het Oranje-Nassau paviljoen (met elke week nieuwe bloemententoonstellingen), het Willem Alexander paviljoen (de grootste lelietentoonstelling ter wereld), het Koningin Beatrix paviljoen (de grootste orchideeëntentoonstelling ter wereld) en het Koningin Juliana paviljoen (waar de geschiedenis van de tulp te zien is).

Een van de meest populaire gebieden van de Keukenhof tuinen is het grote tulpenmozaïek dat bestaat uit duizenden bloemen waarvan het thema elk jaar verandert om de bezoekers te verrassen met een nieuwe compositie.

Tips voor een bezoek aan de Keukenhof Tuinen

Bloemen in de Keukenhof Tuinen| ©Carlos Román Ruíz
Bloemen in de Keukenhof Tuinen| ©Carlos Román Ruíz

Wanneer gaat de Keukenhof open?

Het is geopend van eind maart tot half mei. Dit is de tijd van het jaar waarin de bloemen bloeien en de Keukenhof op zijn mooist is.

Wanneer is het open?

Hoewel dit park over geavanceerde teeltmethoden beschikt, is de loop van de natuur afhankelijk van het weer, dus als u te vroeg komt, staan sommige van de geplante bollen misschien nog niet in bloei. Als de lente daarentegen al vergevorderd is, vindt u misschien meer afgeknipte stengels dan u zou willen.

Aangezien de Keukenhof tuinen ongeveer acht weken per jaar open zijn voor het publiek, raad ik u aan een datum tussenin te vinden om het park op zijn best te zien.

Wat zijn de openingstijden?

De Keukenhof Tuinen zijn geopend van 8.00 tot 19.30 uur. Ik raad aan de eerste rondleiding in de ochtend te boeken, zodat je de tijd hebt om in alle rust door de tuinen te wandelen als het minder druk is.

Wat draag je?

Hoewel u niet door de 32 hectare die het Keukenhof-park telt, loopt u wel een flink stuk van de ene naar de andere kant, dus mijn advies is om comfortabele schoenen en gemakkelijke kleding te dragen.

Wat moet ik tijdens mijn bezoek kopen?

Keukenhof Park heeft een typische souvenirwinkel waar u enkele souvenirs van uw bezoek kunt kopen, maar ik raad u aan eerst de handwerkpaviljoens te bekijken waar ambachtslieden hun eigen creaties met bloemen tentoonstellen. Er zijn enkele verbazingwekkende ontwerpen!

Is het geschikt voor kinderen?

Absoluut. Naast de kleurrijke tuinen heeft Keukenhof Park ook een kinderspeelplaats, een doolhof, een Nijntje huis en zelfs een kinderboerderij - u zult zich prima vermaken!

Als je deze tour leuk vindt, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Deze excursie naar de Keukenhof Tuinen is een van de vele activiteiten die u kunt doen tijdens uw reis naar Amsterdam, maar er zijn er genoeg.

Als u naar de hoofdstad reist, kunt u op dezelfde dag enkele van de interessantste plekken op het Nederlandse platteland zien en zelfs steden in België, het buurland. Mis het artikel De beste excursies vanuit Amsterdam niet en ontdek alle geweldige excursies die u tijdens uw vakantie kunt doen!

En als het uw eerste bezoek aan de hoofdstad is en u deze in detail wilt leren kennen met een gespecialiseerde gids, zodat u niets mist van deze fantastische stad, raad ik u aan het bericht De beste rondleidingen door Amsterdam of het bericht Cruises langs de grachten van Amsterdam te bekijken als u de stad op een andere, ontspannen en stijlvolle manier wilt verkennen. U zult een geweldige tijd hebben!

Vergelijk de beste tours vanuit Amsterdam