Amsterdam Tours

De beste optie om de stad te bezichtigen is onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. Hier is een lijst van de beste tours om het meeste uit de grachtenstad te halen.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

8 minuten lezen

Amsterdam Tours

Zonsondergang in Amsterdam | ©Piotr Chrobot

Amsterdam is een zeer bezoekersvriendelijke stad. Het is gemakkelijk te voet te bereiken en een rondleiding door de straten helpt u de geschiedenis en de levenswijze van de inwoners te leren kennen.

1. Stadscentrum wandelingen

Grachten van Amsterdam
Grachten van Amsterdam

Als u Amsterdam voor de eerste keer bezoekt, wilt u misschien eerst door de geplaveide straten, de charmante hoekjes en de monumenten en grachten dwalen om een idee te krijgen van hoe de Nederlandse hoofdstad is voordat u zich in de bezienswaardigheden stort. Deze kleine groepswandeling door Amsterdam, waarbij een professionele gids u vergezelt op uw excursie met niet meer dan 15 andere mensen, is daarvoor bedoeld.

De gids geeft in het Engels uitleg over de hoogtepunten van de stad en haar geschiedenis, van haar begin als modderig dorp aan de Amstel tot de belangrijkste handelsstad van Europa. Hij zal het tragische verloop van de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, de oude Joodse wijk en de controversiële geschiedenis rond prostitutie op de Wallen en de decriminalisering van drugs in de coffeeshops de revue laten passeren.

U verkent gebieden als de Dam, het huidige hart van Amsterdam en waaruit de stad is ontstaan, met historische gebouwen als het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. U ziet andere stadsbuurten zoals Chinatown, waar de boeddhistische tempel van Amsterdam staat, en bruisende markten zoals de Nieuwmarkt en de kleurrijke Bloemenmarkt.

Routebeschrijving

Ik heb een lijst samengesteld van de belangrijkste bezienswaardigheden die zijn opgenomen in de populairste rondleidingen door de stad:

 • De Dam, de Dam, gelegen in het hart van Amsterdam.
 • Oudekerkstoren, midden op de Wallen, waar u ook de Oudekerk ziet.
 • Zeedijk, de Chinatown, waar de boeddhistische tempel van Amsterdam staat.
 • Nieuwmarkt, de nieuwe markt en St. Anton's Gate.
 • Zuiderkerk, de Joodse buurt en de trieste geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
 • Begijnhof, aan het Spuiplein, met de tuinen en de Sint Franciscuskerk.
 • Bloemenmarkt, de bloemenmarkt.
 • Amsterdam Museum, het museum over de geschiedenis van de stad.
 • Standbeeld van Multatuli, het standbeeld ter ere van de beroemde Nederlandse schrijver.
 • Homomonument, De Westerkerk, het gedenkteken voor alle homoseksuelen, homo's en lesbiennes die om hun seksuele geaardheid worden vervolgd.

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

2. Privé en gepersonaliseerde stadsrondleidingen

Typische architectuur van de stad
Typische architectuur van de stad

Als u al een duidelijk idee hebt van wat u wilt zien en doen in Amsterdam en u bent op zoek naar een andere ervaring dan een meer conventionele, georganiseerde rondleiding, dan raad ik u aan deze Engelstalige en volledig gepersonaliseerde wandeling te maken met een lokale gids, de zogenaamde lokafyers.

Deze "lokafyers" zijn inwoners van Amsterdam die zich niet uitsluitend toeleggen op het gidsen, maar die uit devotie voor hun stad op pad gaan en een grote kennis van de geschiedenis hebben. Het bijzondere van deze tour is dat hij wordt georganiseerd naar uw smaak en belangstelling en een variabele duur heeft, van het zien van alleen de meest essentiële monumenten van de Nederlandse hoofdstad, tot het leren kennen van de meest alledaagse gebieden die door de lokale bevolking worden bezocht.

De uitleg van deze gidsen is echt rijk, want ze geven u niet alleen de belangrijkste informatie over elke enclave, maar ze laten u ook het echte leven van Amsterdam zien aan de hand van hun eigen ervaringen, anekdotes en verhalen, alsof ze een vriend zijn die u rondleidt door hun stad!

Routebeschrijving

De route is afhankelijk van wat u zelf kiest, met aanbevelingen en tips van de gids zelf.

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

3. Alternatieve buurtbezoeken

Beeld van de Wallen
Beeld van de Wallen

Zoals in elke zichzelf respecterende grote stad zijn er een paar onberekenbare zaken die we moeten bezoeken, zoals monumenten, musea en gebieden die we min of meer al kennen voordat we aan onze reis beginnen. Maar als u zich wilt verdiepen in het echte Amsterdam, die kant van de stad waar de plaatselijke bevolking van houdt en waar bezoekers op af komen, raad ik u aan een andere tour te zoeken.

Tijdens een alternatieve wandeling met gids in het Engels en met groepen van maximaal 9 personen ontdekt u enkele van de meest typische plekken van Amsterdam, zoals de Dam, de grachten of de Wallen, maar dan vanuit een meer cultureel en sociaal oogpunt. Dit is de tour die u inzicht geeft in de intrahistorie van Amsterdam via het alternatieve leven en de subculturen, de relatie met drugsgebruik in de coffeeshops, de oorsprong en werking van prostitutie in de etalages.

U leert ook over de fietscultuur als levenswijze, het fenomeen van woonboten en krakers in de huizencrisis na de Tweede Wereldoorlog, en de tegenculturele bewegingen die aanleiding gaven tot het unieke stadsbeeld met zijn unieke coffeeshops. Eventueel kunt u de tentoonstelling van de briljante Bansky bezoeken in het Moco, het museum voor moderne hedendaagse kunst.

U kunt ook een van de beschikbare tours op twee wielen nemen, zoals deze historische fietstour door Amsterdam, waarbij u de geschiedenis van de belangrijkste monumenten van de stad leert kennen terwijl u een voorproefje krijgt van het culturele leven van de stad.

Vergelijk de beste fietstochten in Amsterdam

4. Rondleidingen per bus

Rondvaart door het kanaal
Rondvaart door het kanaal

Als het uw eerste keer is in Amsterdam of als u weinig tijd hebt om de stad te bezoeken, is deze rondleiding in het Engels met een stop bij het museum ontworpen om u een overzicht te geven van alles wat u moet zien en leren over de stad door middel van een panoramische bustour langs de belangrijkste bezienswaardigheden met de mogelijkheid om 's ochtends of 's middags te vertrekken en een rondvaart langs de grachten of een bezoek aan de belangrijkste galerie, het Rijksmuseum, toe te voegen.

Over de busreis

Comfortabel zittend, met commentaar van een professionele gids aan boord en vanuit de hoogte van de sightseeingbus kunt u plaatsen bewonderen zoals het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument op de Dam, de Magere Brug en de Albert Cuypmarkt, de populairste en grootste niet alleen in de stad maar in heel Nederland en genoemd naar Albert Cuyp, een Nederlandse schilder uit de 17e eeuw.

Combineer met een bezoek aan het Rijksmuseum

Daarna kunt u kiezen voor een bezoek aan het Rijksmuseum, een van de grootste musea van Nederland, met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar en met de beste collectie Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw ter wereld, met fundamentele werken, van 1200 tot 2000, zoals 'De Nachtwacht' van Rembrandt, 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer en 'De Blijde Drinker' van Frans Hals, onder andere van genieën als Vincent Van Gogh.

Combineer met een cruise

Als u daarentegen kiest voor de cruise, geniet u van een andere must-do ervaring van Amsterdam met een wandeling langs de op de Werelderfgoedlijst geplaatste grachtengordel van de stad, omzoomd door uitgebreide koopmanshuizen, charmante bakstenen bruggen, pakhuizen en kerken die in de 17e eeuw, de Nederlandse Gouden Eeuw, werden gebouwd.

Routebeschrijving

 • De Dam, het belangrijkste plein van Amsterdam
 • Het Koninklijk Paleis Amsterdam, in classicistische bouwstijl, werd in de 17e eeuw gebouwd als stadhuis van de stad.
 • De Amstel, onderdeel van de stadsgrachten
 • Magere Brug, de smalste brug van de grachten
 • Nationaal Monument, het Nationaal Monument op de Dam, daterend uit 1956 en ter nagedachtenis aan de doden van de Tweede Wereldoorlog en latere gewapende conflicten.
 • Albert Cuypmarkt, de grootste markt van de stad en van Nederland.
 • Diamant Museum Amsterdam, een educatief museum over de geschiedenis van de belangrijkste diamantcollecties in Amsterdam
 • Rijksmuseum, de belangrijkste kunstgalerie van Nederland

Boek een sightseeing bustour door Amsterdam

5. Anne Frank Joodse wijk rondleidingen

Anne Frank Huis Museum
Anne Frank Huis Museum

Deze rondleiding door de oude joodse wijk van Amsterdam richt zich op de vestiging van de joodse gemeenschap in de hoofdstad sinds de jaren 1600 met bezoeken aan belangrijke locaties zoals het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en het Auschwitz Memorial en andere zoals de buitenkant van het Anne Frank Huis Museum.

De toegang tot dit museum is niet inbegrepen, maar de gids vertelt het verhaal van dit kleine meisje dat ons een huiveringwekkend maar absoluut noodzakelijk verslag naliet van die donkere dagen na de bezetting van Nederland door de Duitsers tussen 1940 en 1945. Een turbulent verleden dat u herbeleeft in groepen van niet meer dan 15 personen en aan de hand van monumenten en gebouwen die nog sporen van de oorlog vertonen.

U ontdekt de plaatsen die het Nederlandse verzet aanbood als geheime schuilplaats voor families als de Franken en de gevolgen van dit wrede regime, niet alleen voor de Joodse gemeenschap maar ook voor het dagelijks leven van alle Nederlanders, waarbij u ontdekt hoe zij zich gedroegen en waarom zij probeerden samen te leven met het bezettingsleger.

Routebeschrijving

 • Joods Historisch Museum, het enige museum in Nederland gewijd aan de Joodse geschiedenis.
 • De Portugese Joodse Synagoge is een 17e eeuwse Sefardische synagoge.
 • Dokwerker, standbeeld en monument op het Jonas Daniël Meijerplein ter herinnering aan de staking van februari 1941
 • Auschwitz Monument, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het concentratiekamp
 • De Dam, het historische plein van Amsterdam
 • Standbeeld van Anne Frank, het standbeeld ter nagedachtenis aan Anne Frank
 • Anne Frank Huis, het museumhuis van de familie Frank

Boek Anne Frank's Joodse Wijk Tour

6. Wallen tours

Straten van de Wallen bij nacht
Straten van de Wallen bij nacht

Meningen daargelaten, een bezoek aan de legendarische Wallen van Amsterdam is een must-do en een veilige ervaring. U kunt het in uw eentje bezoeken samen met de vele toeristen die dagelijks door de straten slenteren, of u kunt deze Engelstalige rondleiding volgen waarbij een deskundige in groepen van maximaal 20 personen uitleg geeft over het ontstaan, de werking en de bezienswaardigheden van de oudste buurt van Amsterdam, de Wallen.

Met deze tour door de Amsterdamse Wallen loopt u door straten die een mix zijn van kunstgaleries, belangrijke beelden die minder bekend zijn bij de conventionele toerist, bioscopen, cafés, coffeeshops, seksshops en enkele van de belangrijkste monumenten van de stad, zoals de Oude Kerk.

En niet te vergeten de beroemde etalages met neon en rood licht, waar prostitutie op volledig legale wijze wordt bedreven sinds de eerste etalages in de 17e eeuw in dit gebied verschenen. Daarmee is Amsterdam een van de dertien Nederlandse steden met prostitutie in etalages, die sinds 1911 in Nederland legaal is.

Routebeschrijving

 • De Condomerie
 • Oude Kerk, de Oude Kerk
 • Warmoesstraat, de lederbuurt
 • Sekswinkel
 • Videocabines
 • Elite straten
 • Het informatiecentrum voor prostitutie
 • Verborgen beelden

Boek Amsterdam Wallen Tour


Als u geïnteresseerd bent in rondleidingen in Amsterdam bent u ook geïnteresseerd in

Na de stadswandeling is het tijd om te ontspannen met een rondvaart als u dat nog niet heeft gedaan. En als u uw bezoek aan Amsterdam liever aanvult met een excursie door het land, raad ik u aan dit artikel over het beste van Amsterdam te lezen. Dagtrips en Excursies vanuit Amsterdamwaar u een selectie kunt vinden van wat ik beschouw als de beste.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duren de meeste wandelingen in Amsterdam?

  De meeste wandelingen door Amsterdam duren ongeveer 2-3 uur. Er zijn er die tot 4 uur duren, maar die omvatten meestal een lunchpauze.

 • Welke wandeling moet ik kiezen?

  De meest populaire tour is de wandeltour op de Amsterdamse Wallen. Dit is een rondleiding voor alleen volwassenen waarbij deskundige gidsen u meenemen door de Wallen en u het Prostitutiemuseum laten zien. Als het verkennen van de Wallen niet uw voorkeur heeft, kunt u altijd nog kiezen voor de stadswandeling door Amsterdam, die u laat zien hoe de stad door de eeuwen heen is veranderd.

 • Wat is de beste manier om je in Amsterdam te verplaatsen?

  De stad Amsterdam is zo klein dat wandelen langs de vele straatjes met grachten en het verkennen van alle hoeken en gaten de meest authentieke manier is om de stad te ervaren.