Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Amsterdam Tours

De beste optie om de stad te bezichtigen is om dit te doen onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. Hier is een lijst van de beste tours om het beste uit de stad van de grachten te halen.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

8 minuten lezen

Amsterdam Tours

Zonsondergang in Amsterdam | ©Piotr Chrobot

Amsterdam is een zeer bezoekersvriendelijke stad. Het is gemakkelijk te voet te verkennen en een rondleiding door de straten zal u helpen de geschiedenis en de levenswijze van de inwoners te leren kennen.

1. Stadscentrum wandelingen

Grachten van Amsterdam
Grachten van Amsterdam

Als u voor het eerst in Amsterdam bent, wilt u misschien eerst ronddwalen in de geplaveide straatjes, in de charmante hoekjes en rond de monumenten en grachten om een idee te krijgen van hoe de Nederlandse hoofdstad is, voordat u zich op de bezienswaardigheden stort. Deze wandeltour door Amsterdam in kleine groep, waarbij een professionele gids u begeleidt op uw excursie met niet meer dan 15 andere mensen, is precies daarvoor ontworpen.

De gids zal in het Engels uitleg geven over de hoogtepunten van de stad en haar geschiedenis, van haar begin als modderig dorp aan de Amstel tot de belangrijkste handelsstad van Europa. Hij zal de tragische passage door de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, de oude Joodse wijk en de controversiële geschiedenis rond prostitutie op de Wallen en de decriminalisering van drugs in de coffeeshops bespreken.

U verkent gebieden zoals de Dam, het hart van Amsterdam vandaag de dag en van waaruit de stad werd gevormd, met historische gebouwen zoals het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. U ziet andere stadsbuurten zoals Chinatown, waar de boeddhistische tempel van Amsterdam staat, en andere bruisende markten zoals de Nieuwmarkt en de kleurrijke Bloemenmarkt.

Routebeschrijving

Ik heb een lijst samengesteld van de belangrijkste bezienswaardigheden die zijn opgenomen in de meest populaire rondleidingen door de stad:

 • De Dam, de Dam in het hart van Amsterdam.
 • Oudekerkstoren, midden op de Wallen, waar u ook de Oudekerk zult zien.
 • Zeedijk, het Chinatown, waar de boeddhistische tempel van Amsterdam staat.
 • Nieuwmarkt, de nieuwe markt en St. Anton's Gate.
 • Zuiderkerk, de Joodse wijk en de trieste geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
 • Begijnhof, op het Spuiplein, met de tuinen en de St. Franciscuskerk.
 • Bloemenmarkt, de bloemenmarkt.
 • Amsterdam Museum, het museum over de geschiedenis van de stad.
 • Standbeeld van Multatuli, het standbeeld ter ere van de beroemde Nederlandse schrijver.
 • Homomonument, De Westerkerk, het gedenkteken voor alle homoseksuelen, homo's en lesbiennes die vervolgd zijn vanwege hun seksuele geaardheid.

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

2. Privé- en gepersonaliseerde stadsrondleidingen

Typische stadsarchitectuur
Typische stadsarchitectuur

Als u al een duidelijk idee hebt van wat u wilt zien en doen in Amsterdam en op zoek bent naar een andere ervaring dan een meer conventionele, georganiseerde tour, raad ik u aan deze Engelstalige en volledig gepersonaliseerde wandeltour te doen met een lokale gids, de zogenaamde lokafyers.

Deze "lokafyers" zijn inwoners van Amsterdam die zich niet uitsluitend aan het gidsen wijden, maar die uit toewijding aan hun stad op tournee gaan en een grote kennis van haar geschiedenis hebben. Het bijzondere aan deze tour is dat hij wordt georganiseerd volgens uw smaak en interesses en een variabele duur heeft, van het zien van alleen de meest essentiële monumenten van de Nederlandse hoofdstad, tot ook het leren kennen van de meest alledaagse gebieden die door de lokale bevolking worden bezocht.

De uitleg van deze gidsen is echt rijk, want ze geven je niet alleen de belangrijkste informatie over elke enclave, maar ze laten je ook het echte leven van Amsterdam zien aan de hand van hun eigen ervaringen, anekdotes en verhalen, alsof ze een vriend zijn die je rondleidt door hun stad!

Routebeschrijving

De reisroute zal afhangen van wat u zelf kiest, met aanbevelingen en tips van de gids zelf.

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

3. Alternatieve wijkrondleidingen

Beeld van de Wallen
Beeld van de Wallen

Zoals in elke zichzelf respecterende grote stad zijn er een paar onontkoombare zaken die we moeten bezoeken in termen van monumenten, musea en gebieden die we min of meer al kennen voordat we aan onze reis beginnen. Maar als je je wilt verdiepen in het echte Amsterdam, de kant van de stad waar de lokale bevolking van houdt en waar bezoekers op af komen, raad ik je aan een andere tour te zoeken.

U ontdekt, tijdens een alternatieve wandeltocht met gids in het Engels en met groepen van maximaal 9 personen, enkele van de meest typische plaatsen van Amsterdam, zoals de Dam, de grachten of de Wallen, maar dan vanuit een meer cultureel en sociaal oogpunt. Dit is de tour die u een inzicht zal geven in de intrahistory van Amsterdam via haar alternatieve leven en subculturen, haar relatie met drugsgebruik in haar coffeeshops, de oorsprong en werking van prostitutie in haar etalages.

U komt ook meer te weten over de fietscultuur als manier van leven, het fenomeen van woonboten en krakers in de woningcrisis na de Tweede Wereldoorlog, en de tegenculturele bewegingen die hebben geleid tot het unieke stadsbeeld met zijn unieke coffeeshops. Eventueel kunt u de tentoonstelling van de briljante Bansky bezoeken in het Moco, het museum voor moderne hedendaagse kunst.

Vergelijk de beste tours in Amsterdam

4. Sightseeing bus tours

Rondvaart door het kanaal
Rondvaart door het kanaal

Als dit uw eerste keer in Amsterdam is of als u weinig tijd hebt om de stad te bezoeken, is deze rondleiding in het Engels met een stop in het museum ontworpen om u een algemeen idee te geven van alles wat u moet zien en leren over de stad door middel van een panoramische bustour langs de belangrijkste bezienswaardigheden met de mogelijkheid om in de ochtend of middag te vertrekken en een sightseeing cruise langs de grachten of een bezoek aan de belangrijkste galerie, het Rijksmuseum, toe te voegen.

Over de busreis
Comfortabel zittend, met commentaar aan boord van een professionele gids en vanuit de hoogte van de sightseeing bus kunt u bezienswaardigheden bewonderen zoals het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument op de Dam, de Magere Brug en de Albert Cuyp Markt, de populairste en grootste niet alleen in de stad maar in heel Nederland en genoemd naar Albert Cuyp, een Nederlandse schilder uit de 17e eeuw.

Combineer met een bezoek aan het Rijksmuseum

Daarna kunt u kiezen voor een bezoek aan het Rijksmuseum, een van de grootste musea van Nederland, met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar en dat de beste collectie Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw ter wereld herbergt met fundamentele werken, van 1200 tot 2000, zoals 'De Nachtwacht' van Rembrandt, 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer en 'De Blijde Drinker' van Frans Hals, naast andere van genieën als Vincent Van Gogh.

Combineren met een cruise

Als u daarentegen kiest voor een cruise, zult u genieten van een andere must-do ervaring in Amsterdam met een wandeling langs de grachtengordel van de stad die op de Werelderfgoedlijst is opgenomen en waarlangs u uitgebreide koopmanshuizen, charmante bakstenen bruggen, pakhuizen en kerken uit de 17e eeuw, de Nederlandse Gouden Eeuw, kunt zien, eindigend in de oude haven van Amsterdam voordat u terugkeert naar het vertrekdok.

Routebeschrijving

 • De Dam, het centrale plein van Amsterdam
 • Koninklijk Paleis Amsterdam, in classicistische bouwstijl, werd in de 17e eeuw gebouwd als stadhuis van de stad.
 • De Amstel, onderdeel van de stadsgrachten
 • Magere Brug, de smalste brug van de grachten
 • Nationaal Monument, het Nationaal Monument op de Dam, dat dateert uit 1956 en de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende gewapende conflicten herdenkt.
 • Albert Cuypmarkt, de grootste markt van de stad en van Nederland.
 • Diamant Museum Amsterdam, een educatief museum over de geschiedenis van de belangrijkste diamantcollecties in Amsterdam
 • Rijksmuseum, de belangrijkste kunstgalerie in Nederland

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

5. Anne Frank Joodse wijk rondleidingen

Anne Frank Huis Museum
Anne Frank Huis Museum

Deze Engelstalige rondleiding door de oude Joodse wijk van Amsterdam gaat over de vestiging van de Joodse gemeenschap in de hoofdstad sinds de jaren 1600 met bezoeken aan belangrijke plaatsen zoals het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en het Auschwitz Memorial en andere zoals de buitenkant van het Anne Frank Huis Museum.

De toegang tot dit museum is niet inbegrepen, maar de gids zal ons het verhaal vertellen van dit kleine meisje dat ons een huiveringwekkend maar absoluut noodzakelijk verslag heeft nagelaten van die donkere dagen na de bezetting van Nederland door de Duitsers tussen 1940 en 1945. Een turbulent verleden dat u zult herbeleven in groepen van maximaal 15 personen en aan de hand van monumenten en gebouwen die nog sporen van de oorlog vertonen.

U ontdekt de plaatsen die door het Nederlandse verzet als geheime schuilplaatsen werden aangeboden aan families zoals de Franks en de gevolgen van dit wrede regime, niet alleen voor de Joodse gemeenschap, maar ook voor het dagelijks leven van alle Nederlanders, waarbij u ontdekt hoe zij zich gedroegen en waarom zij probeerden te coëxisteren met het bezettingsleger.

Routebeschrijving

 • Joods Historisch Museum, het enige museum in Nederland gewijd aan de Joodse geschiedenis.
 • Portugese Synagoge, de Portugees-Joodse Synagoge is een 17e-eeuwse Sefardische synagoge.
 • Dokwerker, standbeeld en monument op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de staking van februari 1941
 • Auschwitz Monument, ter nagedachtenis aan hen die geleden hebben in het concentratiekamp
 • De Dam, het historische plein van Amsterdam
 • Standbeeld van Anne Frank, het standbeeld ter nagedachtenis aan Anne Frank
 • Anne Frank Huis, het museumhuis van de familie Frank

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam

6. Wallen rondleidingen

Wallen bij nacht
Wallen bij nacht

Wat je er ook van vindt, een bezoek aan de legendarische Amsterdamse Wallen is een must en een absoluut veilige ervaring. U kunt het op eigen gelegenheid bezoeken met de vele toeristen die dagelijks door de straten slenteren of u kunt deze rondleiding in het Engels nemen waarbij een deskundige u in groepen van maximaal 20 personen het ontstaan, de werking en de bezienswaardigheden van de oudste buurt van Amsterdam, de Wallen, uitlegt.

Met deze tour door de Amsterdamse Wallen loopt u door straten met een mix van kunstgaleries, belangrijke beeldhouwwerken die minder bekend zijn bij de conventionele toerist, bioscopen, cafés, coffeeshops, seksshops en enkele van de belangrijkste monumenten van de stad, zoals de Oude Kerk.

Niet te vergeten zijn natuurlijk de beroemde etalages badend in neon en rode lichten, waar prostitutie op volstrekt legale wijze wordt bedreven sinds de eerste etalages in het gebied verschenen in de 17e eeuw, waardoor Amsterdam een van de dertien Nederlandse steden is met prostitutie in etalages, die in Nederland sinds 1911 legaal is.

Routebeschrijving

 • De Condomerie
 • Oude Kerk, de Oude Kerk
 • Warmoesstraat, de lederbuurt
 • Sekswinkel
 • Video cabines
 • Elitaire straten
 • Het prostitutie informatiecentrum
 • Verborgen beelden

Vergelijk de beste rondleidingen in Amsterdam


Als u geïnteresseerd bent in rondleidingen door Amsterdam zult u ook geïnteresseerd zijn in

Nadat u de stadswandeling hebt gemaakt, is het tijd om te ontspannen en een rondvaart te maken, als u dat nog niet gedaan hebt. En als u uw bezoek aan Amsterdam liever wilt afronden met een excursie door het land, raad ik u aan dit artikel op Dagtrips en Excursies vanuit Amsterdam te lezen, waar u een selectie vindt van wat ik als de beste beschouw.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duren de meeste wandeltochten in Amsterdam?

  De meeste wandeltochten in Amsterdam duren ongeveer 2-3 uur. Er zijn er die tot 4 uur duren, maar daar is meestal een lunchpauze bij inbegrepen.

 • Welke wandeltocht moet ik kiezen?

  De meest populaire tour is de wandeltour op de Amsterdamse Wallen. Dit is een rondleiding voor volwassenen waarbij deskundige gidsen u meenemen door het Red Light District en u het Prostitutiemuseum laten zien. Als het verkennen van de Wallen u niet bevalt, kunt u altijd nog kiezen voor een stadswandeling door Amsterdam, die u laat zien hoe de stad door de eeuwen heen is veranderd.

 • Wat is de beste manier om Amsterdam te verkennen?

  De stad Amsterdam is zo klein dat een wandeling langs de vele grachten en het verkennen van elk hoekje en gaatje de meest authentieke manier is om Amsterdam te ervaren.