Beste fietstochten in Amsterdam

Bekend als de stad van de fiets, is er geen betere manier om Amsterdam te leren kennen dan aan boord van een voertuig op twee wielen. Als je wilt weten welke opties je hebt om de stad te verkennen, is hier wat informatie.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

Beste fietstochten in Amsterdam

Amsterdam, de stad van de fiets. | ©Harvey

Op het gebied van fietstochten is Amsterdam de stad met de meeste alternatieven ter wereld. De stad en haar inwoners hebben zich op zo'n spectaculaire manier aangepast aan het fietsen dat het zowel merkwaardig als indrukwekkend is. Het beste deel? Je hoeft geen ervaren fietser te zijn om je op de fiets door Amsterdam te verplaatsen, de stad is zo goed aangepast dat alle voorzieningen voor je klaarliggen.

Tot slot zul je merken dat Amsterdam een tour heeft voor elk type reiziger, of je nu een passie hebt voor geschiedenis, architectuur, natuur, eten of drinken, je vindt hier wat je zoekt.

1. Klassiek Amsterdam groepsrondleiding

Dam Fietstour| ©giorgio bondi
Dam Fietstour| ©giorgio bondi

De basistour door klassiek Amsterdam neemt je mee om de meest interessante hoogtepunten van de stad te ontdekken met een lokale gids. Dit type ervaring wordt meestal gedaan in kleine groepen van ongeveer 15 personen. Het is ideaal voor reizigers die weinig tijd hebben in de stad, dus als je Amsterdam twee dagen bezoekt of drie dagen naar Amsterdam reist en de hoogtepunten van de stad wilt zien, neem dit dan serieus in overweging.

Tour

Dit type tour omvat een route of rondleiding langs de hoogtepunten van de stad. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de route kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat je kiest in te huren, maar als algemene regel zul je een of meer van de volgende bestemmingen kunnen bezoeken: Bezoek de Dam, bezoek de Bloemenmarkt, bezoek de grachten van Amsterdam, bezoek het Rijksmuseum en anderen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Dit type ervaring is beschikbaar vanaf 35€.
 • Duur: Afhankelijk van de bestemmingen van de tour moet je twee tot drie uur reserveren voor deze ervaring.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

Boek een fietstour door Amsterdam

2. Privétour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam

Nationaal Museum van Nederland| ©richard dingley
Nationaal Museum van Nederland| ©richard dingley

Als je maar een dag of twee in Amsterdam bent en op zoek bent naar een meer persoonlijke behandeling voor een echteprivétour door de stad. Tijdens de tour bezoek je de hoogtepunten en leer je over de ingewikkelde geschiedenis van de stad en de plaatsen die haar gevormd hebben.

Route

Controleer voordat je deze service boekt goed of de essentiële bezienswaardigheden in Amsterdam zijn inbegrepen; als er bezienswaardigheden ontbreken, kun je overwegen om met je gids te onderhandelen. Enkele bezienswaardigheden die je kunt verwachten zijn: Het Nationaal Museum van Nederland (Rijksmuseum), het Van Gogh Museum, de Brouwersgracht en de andere grachten, de prachtige woonboten en meer.

Nuttige informatie

 • Prijs: Voor dit type ervaring betaal je tussen de €60 en €80, met enkele plannen voor kleine groepen van 2 tot 5 personen.
 • Duur: Gemiddeld duurt een dergelijke ervaring 2,5 tot 3 uur.
 • Fiets inbegrepen: Ja

Boek een fietstour door Amsterdam

3. Fietstour om de artistieke subcultuur van Amsterdam te leren kennen

Fiets over de Sloterdijkerbrug| ©Reg Marjason
Fiets over de Sloterdijkerbrug| ©Reg Marjason

Als je eenmaal het gewone Amsterdam hebt gezien, is de volgende stap om je te verdiepen in de artistieke subcultuur van de stad. In die zin zit Amsterdam, naast fantastische musea, vol met culturele attracties buiten de gebaande paden; een tour als deze brengt je naar de meest trendy en artistieke buitenwijken van Amsterdam, waardoor het een ideale tour is als je Amsterdam drie dagen of minder bezoekt.

Route

De route van deze tour voert je meestal door de Jordaan en Amsterdam-Noord met stops bij plekken als: de Gashouder, het Westerpark, de prachtige ophaalbrug van Sloterdijkerbrug, de Haarlemmerstraat en nog veel meer interessante plekken in de buurt.

Handige informatie

 • Prijs: Houd er bij het maken van je begroting rekening mee dat je ongeveer € 50 betaalt voor de tour.
 • Duur: Dit type ervaring duurt meestal ongeveer 3,5 uur.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

Boek een fietstour door verborgen Amsterdam

4. Een historische privérondleiding door het Amsterdam van Anne Frank

Monument voor de joodse filosoof Spinoza| ©Ted McGrath
Monument voor de joodse filosoof Spinoza| ©Ted McGrath

Als je een passie hebt voor geschiedenis, vooral de Tweede Wereldoorlog, is deze tour een van de leukste dingen om te doen in Amsterdam. Een gespecialiseerde gids neemt je mee langs de plaatsen en monumenten in de stad die verband houden met het leven van Anne Frank en de Nederlandse Joden tijdens de verschrikkelijke Holocaust. Je krijgt de kans om interessante maar ook een beetje trieste historische feiten en bijzonderheden te leren die voor de meeste toeristen onbekend zijn, en dat allemaal terwijl je door deze prachtige stad fietst.

Het grote voordeel van een historische privétour, gespecialiseerd in één onderwerp, zoals in dit geval de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, is hoe ongelooflijk leerzaam het is voor de reiziger, die de kans krijgt om alle vragen te stellen die hij/zij heeft en wijzigingen in de route voor te stellen om een plek van speciaal belang te zien.

Route

De privétour omvat een bezoek aan de belangrijkste plekken in Amsterdam uit het leven van Anne Frank, haar museum en ook de gedenkplaatsen zoals de Holocaustmonumenten, het monument voor de joodse filosoof Spinoza en het Rivierenkwartier, de plek waar Anne Frank overleed.

Praktische informatie

 • Prijs: Dit type ervaring is beschikbaar vanaf €100.
 • Duur: Voor deze ervaring moet je minstens 2 uur reserveren.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

Boek een historische fietstour door Amsterdam

5. Een fietstour door de brouwerijen van Amsterdam

Rondleiding door de Amsterdamse bierbrouwerijen| ©Sailko
Rondleiding door de Amsterdamse bierbrouwerijen| ©Sailko

Biercultuur is een serieuze zaak in Amsterdam, dus je kunt het land of de stad niet verlaten zonder ten minste een van de beste creaties te hebben geproefd. Een lokale biergids neemt je mee langs de beste ambachtelijke brouwerijen in de stad, gecombineerd met een fietstocht. Daarnaast vertelt de gids over interessante aspecten van het lokale leven en de Nederlandse gewoonten. Deze tours zijn het leukst in de zomer en worden gecombineerd met een koud biertje of de beroemde Heineken Experience.

Route

De route kan enigszins variëren afhankelijk van het bedrijf of de tour die je kiest te boeken, maar als algemene regel omvatten dit soort ervaringen meestal: een tour door het centrale gebied van Amsterdam waar je 3 tot 5 ambachtelijke brouwerijen in de stad zult zien, inclusief een bierproeverij voor elke reiziger.

Nuttige informatie

 • Prijs: Dit type ervaring is beschikbaar vanaf €90 per persoon.
 • Duur: Je moet minstens 3 uur van je reisschema reserveren voor deze activiteit.
 • Fiets inbegrepen: Ja

6. Amsterdam Light Festival Fietstour

Amsterdam Licht Festival| ©Hector Montero
Amsterdam Licht Festival| ©Hector Montero

Om Kerstmis in Amsterdam te vieren, wordt er elk jaar een meeslepende kunsttentoonstelling gehouden in de vorm van een heel aantrekkelijk lichtpark, en een van de beste manieren om er doorheen te fietsen is zeker het huren van een fietstour. Een van de beste manieren om er doorheen te fietsen is zeker door een fietstour te huren.Als je Amsterdam in december bezoekt of als je Amsterdam tijdens de eerste dagen van januari bezoekt, mag je het spectaculaire Amsterdam Light Festival niet missen. Hier voeren vooraanstaande kunstenaars uit de Nederlandse en internationale wereld prachtige projecties uit en richten ze indrukwekkende kunstwerken op.

Bezoek

Tijdens de route door het Lichtfestival kun je de bijna 300 kunstwerken bewonderen die elk jaar in de Oude Stad worden geïnstalleerd. Het is de moeite waard om de officiële website van het Amsterdam Light Festival te bezoeken voor meer informatie over de kunstwerken. Omdat er zoveel kunstwerken zijn, worden er verschillende straten en grachten aangedaan, dus de wandeling kan een beetje vermoeiend zijn.

Nuttige informatie

 • Prijs: Verkrijgbaar vanaf ongeveer €35.
 • Duur: Dit type ervaring duurt ongeveer 1 uur 30 minuten.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

Boek een fietstour in Amsterdam

7. Fietstour door het Vondelpark

Vondelpark Amsterdam| ©Franklin Heijnen
Vondelpark Amsterdam| ©Franklin Heijnen

Mogelijk een van de beste plekken voor een fietstour door Amsterdam is het Vondelpark. Het staat bekend als het grootste stadspark van de hele stad en is ook beroemd om zijn vele uitgaansmogelijkheden, zoals het openluchttheater, leuke cafés en restaurants en kinderspeelplaatsen. Zoals je misschien al raadt, is het ook een van de favoriete plekken voor Nederlanders om hun vrije middagen met hun gezin door te brengen. Als je Amsterdam met kinderen bezoekt, is dit park een must.

Route

Dit type tour nodigt je uit om alseen echte Nederlander met een vriendelijke gids de mooiste plekjes van het Vondelparkte verkennen. Je bezoekt de grachten, beeldhouwwerken en rozentuinen van het park, en je hebt ook tijd om te stoppen voor een kopje koffie.

Nuttige informatie

 • Prijs: De prijs voor dit type ervaring ligt rond de € 23.
 • Duur: Je moet tussen 1 en 1,5 uur reserveren voor de tour.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

8. Verken het Amsterdamse platteland op de fiets

Landelijk gebied Zaanse Schans| ©Gabriel Bermejo
Landelijk gebied Zaanse Schans| ©Gabriel Bermejo

Vanuit Amsterdam zijn er veel excursies naar de dorpen rond de hoofdstad. Dit type ervaring neemt je mee naar de prachtige landschappen van het Nederlandse platteland, dat wordt beschouwd als een van de mooiste en aangenaamste vanwege hetvlakke terrein dat zeer rustige excursies mogelijk maakt; en vanwege de nabijheid die het mogelijk maakt om rondleidingen door de dorpen van Amsterdam van een paar uur en terug te keren naar de stad.

Route

Voor dit type tour kan de route sterk variëren, afhankelijk van het type tour en het bedrijf dat je inhuurt, want er zijn veel mooie landschappen rondom Amsterdam. De populairste tours combineren echter meestal het volgende: het platteland van de Zaanse Schans; het platteland van Volendam, Marken, Edam en meer.

Nuttige informatie

 • Prijs: Afhankelijk van de route en de te bezoeken plaatsen, kan de prijs variëren van €38 tot €78.
 • Duur: Het is een beetje een lange tour maar wel heel leuk, je moet minstens 4 uur van je reisschema reserveren voor de tour.
 • Fiets inbegrepen: Ja.

9. Amsterdam food tour op de fiets

Typisch gerecht, Loempia| ©Orang Bule Rotterdam
Typisch gerecht, Loempia| ©Orang Bule Rotterdam

Een nieuwe stad leren kennen betekent niet alleen de historische monumenten bezoeken; de lokale gastronomie ontdekken is ook een belangrijk onderdeel van reizen. Een fietstour door de Amsterdamse eetcultuur is een van de beste manieren om verschillende typische gerechten te leren kennen en snel te beslissen welke je favoriet zijn. Tijdens deze tours neemt de gids de tourgroep mee door de meest charmante straatjes met de meest traditionele en heerlijke eetgelegenheden.

Route

Dit type ervaring omvat meestal een bezoek aan de boerenmarkt in Amsterdam Oost; om typisch Nederlands eten te proberen zoals loempia (vergelijkbaar met loempia) of de heerlijke Nederlandse kroketten. De tour gaat verder met bezoeken aan lokale distilleerderijen en meer.

Nuttige informatie

 • Prijs: Als je je budget plant, reserveer dan ongeveer €70 voor deze ervaring.
 • Duur: Dit type ervaring duurt gemiddeld ongeveer 4 uur vanwege de vele stops.
 • Fiets inbegrepen: Ja

10.Gecombineerde tour: boottocht en fietstocht door Amsterdam

Amsterdam per Boot| ©Lena86
Amsterdam per Boot| ©Lena86

Naast fietstours is Amsterdam een prachtige stad voor boottours vanwege de schoonheid en charme van de grachten. Bij dit type tour kun je beide ervaringen combineren in één tour, zodat je de twee meest charmante routes die je in de stad kunt doen met je meeneemt. Als je meerdere dagen in de stad bent, in een reisroute die vijf dagen in Amsterdam of iets meer omvat, overweeg dan om een plek voor deze ervaring te reserveren in de eerste dagen van je tour, omdat je dan heel snel alle hoogtepunten van de stad en de omgeving leert kennen.

Route

Hoewel het reisplan enigszins kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt en hun geplande route, begint dit type ervaring 's ochtends met een fietstocht door de stad om de historische hoogtepunten te zien. Er is een lunchpauze en 's middags maak je een rondvaart langs de grachten om andere delen van de stad en ook de buitenwijken te leren kennen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Met de privétour optie betaal je tot 125€ voor deze ervaring.
 • Duur: De ervaring is ontworpen om een volledige dag van je route te beslaan, dus je moet minstens 8 uur uittrekken.
 • Fiets inbegrepen: Ja

Boek een fietstour door Amsterdam