Van Gogh Museum: alles wat je moet weten

Deze kunstgalerie is een belevenis voor zowel kunstliefhebbers als fans van de kunstenaar. Hier is alles wat je moet weten om het meeste uit je bezoek te halen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Van Gogh Museum: alles wat je moet weten

Van Gogh Museum | ©Henry Burrows

Het Van Gogh Museum is een van de belangrijkste en bekendste musea van Amsterdam.

Binnen kunt u genieten van een aantal van de meest interessante collecties van de kunstenaar, om niet te zeggen dat het het beste museum ter wereld is om meer te leren over het leven en de artistieke reis van Van Gogh. Naast het artistieke gedeelte heeft het ook een souvenir- en boekwinkel voor het geval u de herinnering aan uw bezoek wilt vastleggen, aangezien u in het museum geen foto's kunt maken.

De beste optie

Aanbieding Amsterdam: Tickets voor het Van Gogh Museum en Grachtenrondvaart

Uw directe toegang tot het Van Gogh Museum met rondvaart

Een geweldige optie als je het Van Gogh Museum in je eigen tempo wilt bezoeken en wilt besparen op een andere must-do in Amsterdam: een boottocht over de grachten.

Lees verder als ik alle mogelijkheden voor een bezoek aan het museum uitleg. Met dezetickets voor het Van Gogh Museum kunt u genieten van een bezoek waarin u de belangrijkste kunstwerken van dit beroemde museum ontdekt. U moet het tijdstip van uw bezoek kiezen en op die manier krijgt u bepaalde privileges zoals het vermijden van wachtrijen.

Bovendien zul je geen enkel detail missen van de populaire werken van deze auteur, dankzij de audiogids die bij de boeking is inbegrepen. En dat niet alleen, want wat is een beter plan voor na het bekijken van de artistieke schoonheid van het werk van Van Gogh dan te ontspannen tijdens eenboottocht van een uur over de grachten van Amsterdam? Als je dit plan ook op je checklist had staan van dingen die je moet doen in de Nederlandse hoofdstad, kun je met deze pakketdeal veel besparen.

Aanrader als... je meer wilt weten over het persoonlijke leven van Van Gogh en de invloed op zijn artistieke carrière, maar ook over andere aspecten die niet duidelijk zichtbaar zijn in de kunstwerken, dankzij de audiogids die bij je ticket is inbegrepen.

Wat kosten tickets voor het Van Gogh Museum in Amsterdam?

Tickets voor het museum| ©Carollina_Li
Tickets voor het museum| ©Carollina_Li

Tickets voor het Van Gogh Museum kosten momenteel ongeveer 22 euro (gratis voor kinderen onder de 18, zolang ze geen deel uitmaken van een schoolgroep).

Studenten krijgen ook korting op de toegangsprijs van 10 euro, maar alleen op doordeweekse dagen. De toegangsprijzen kunnen echter hoger zijn als ze samenvallen met een tijdelijke tentoonstelling, want die zijn altijd bij de toegangsprijs inbegrepen. Er zijn geen aparte tickets verkrijgbaar voor het hoofdmuseum of speciale tentoonstellingen.

Hoe koop ik tickets?

Tickets zijn alleen online verkrijgbaar en worden niet in het museum zelf verkocht. Alle tickets voor het Van Gogh Museum zijn tickets met een tijdslot, dus wees op tijd en laat het niet tot het laatste moment wachten (als u een half uur te laat bent, kunt u niet naar binnen).

Zijn tickets inbegrepen in een toeristenpas?

Het Van Gogh Museum is toegankelijk met de Nederlandse Museumkaart en de iAmsterdam Card, een van de toeristische passen in Amsterdam.

Boek tickets en rondleidingen bij het Van Gogh Museum

Zijn er rondleidingen in het Van Gogh Museum in Amsterdam en zijn ze de moeite waard?

Rondleidingen door het Van Gogh Museum in Amsterdam| ©Paul S.
Rondleidingen door het Van Gogh Museum in Amsterdam| ©Paul S.

Er zijn verschillende soorten rondleidingen in het Van Gogh Museum. Deze verschillen qua duur en kenmerken. Logischerwijs is het zo dat hoe langer de rondleiding duurt, hoe meer kunst je kunt zien en hoe gedetailleerder de rondleiding is en hoe beter vragen en twijfels kunnen worden beantwoord, hoewel de maximale duur meestal 3 uur is. In ieder geval is alleen al het feit dat je het museum bezoekt met een professionele gids genoeg om de beroemde werken van het Van Gogh Museum beter te waarderen.

Naast de algemene rondleidingen (zonder wachtrijen en van 2,5 uur) zijn er ook specifieke rondleidingen:

 • Privérondleidingen: Dit is een rondleiding speciaal voor u en uw groep, gericht op het bevredigen van uw interesses. Met een privérondleiding kunt u zich concentreren op bepaalde collecties of werken van Van Gogh tijdens een van zijn fases.
 • Rondleidingen voor kinderen en families: Dit is een type rondleiding die erop is gericht om een ervaring te bieden waar zelfs mensen die niet bekend zijn met kunst van kunnen genieten.
 • U kunt ook een gezamenlijke rondleiding met het Rijksmuseum kopen. Als je van plan bent om dit andere grote museum in Amsterdam te bezoeken, mis je met het gecombineerde pakket geen enkel detail van de twee collecties.

Boek een bezoek aan het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum

Routebeschrijving naar het Van Gogh Museum Amsterdam

Tram Amsterdam| ©Gary Todd
Tram Amsterdam| ©Gary Todd

Er zijn verschillende manieren om bij het Van Gogh Museum te komen. Hier zijn de details van elk van hen:

 • De goedkoopste manier om van Amsterdam naar het Van Gogh Museum te komen is door tramlijn 2 te nemen (je kunt ook tramlijnen 5 en 12 nemen); dit duurt ongeveer 8 minuten en kost tussen de € 1 en € 2. Vergeet niet dat de tram een van de beste manieren is om door Amsterdam te reizen. Vergeet niet dat de tram een van de beste manieren is om je in Amsterdam te verplaatsen.
 • De snelste manier om van Amsterdam naar het Van Gogh Museum te komen is met de taxi. Het kost je tussen de €10 en €13 en het duurt ongeveer 4 minuten om er te komen vanuit het centrum.
 • Je hebt ook de optie om met de bus te gaan, met bus 347 of 357. De reis duurt ongeveer 10 minuten.
 • En natuurlijk kun je ook met de auto komen. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park, onder het Museumplein.

Het Van Gogh Museum ligt in het hart van het Amsterdamse Museumkwartier. Dit is een voordeel, want na uw bezoek kunt u het Rijksmuseum bezoeken. En als je zin hebt in een verandering van plan, is de populaire en onmiskenbare Heineken Experience ook vlakbij.

Boek het Amsterdam Bespaarpakket

Openingstijden van het Van Gogh Museum Amsterdam

Van Gogh Museum buiten| ©Marcelo Campi
Van Gogh Museum buiten| ©Marcelo Campi

De openingstijden van het Van Gogh Museum in Amsterdam veranderen regelmatig, maar meestal met een uur of zo. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur.

Als je in de winter of herfst naar Amsterdam reist (uitzonderingen daargelaten) kun je het museum beter niet op maandag bezoeken, want dan is het meestal gesloten. Tijdens het hoogseizoen (meestal van Pasen tot begin november) sluit het Van Gogh Museum om 18.00 uur (22.00 uur op vrijdag).

Tijdens de zomervakantie, van half juli tot begin september, is het Van Gogh Museum geopend van 9.00 tot 19.00 uur en sluit het op zaterdag om 21.00 uur en op vrijdag om 22.00 uur. De beste tijden om het Van Gogh Museum te bezoeken zijnvlak bij de opening (probeer een bezoek voor 11.00 uur af te ronden) en in de late namiddag (na 15.00 uur). Het museum is erg druk van 11.00 tot 15.00 uur, vooral in het weekend en tijdens vakanties.

Boek tickets en bezoeken aan het Van Gogh Museum

Hoeveel tijd heb je nodig om het Van Gogh Museum in Amsterdam te bezoeken?

Posters in het Van Gogh Museum| ©pienw
Posters in het Van Gogh Museum| ©pienw

De gemiddelde bezoeker heeft 1 uur en 15 minuten nodig om de permanente collectie goed te verkennen. In deze tijd is het bezoek aan andere delen van het museum niet meegerekend, want het museum heeft een café, een souvenirwinkel op de begane grond en een boekwinkel op de derde verdieping, die een ruime keuze aan producten bieden die geïnspireerd zijn op het leven en werk van Van Gogh.

Boek een bezoek aan het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum

Topwerken die je niet mag missen in het Van Gogh Museum in Amsterdam

De Aardappeleters| ©Minke Wagenaar
De Aardappeleters| ©Minke Wagenaar

Het museum bevat de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Van Gogh ter wereld. Het is het meest bezochte museum van Nederland. Het is dan ook geen wonder dat je je afvraagt wat de belangrijkste en meest must-see werken in dit museum zijn.

 • Onder deze werken zijn De Aardappeleters, het eerste meesterwerk van de kunstenaar, waarin Van Gogh een familie van Nederlandse boeren portretteert.
 • Het tweede interessante werk is De slaapkamer, een set van drie schilderijen die zijn slaapkamer in Arles afbeelden. Hoewel ze in drie verschillende musea worden tentoongesteld (het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Art Institute of Chicago en het Musée d'Orsay in Parijs), is het schilderij dat hier hangt het beroemdst.
 • Het derde werk van belang is De amandelbloesem, dat Vincent Van Gogh's geschenk aan zijn pasgeboren neefje voorstelt, de zoon van zijn broer Theo.
 • Het vierde werk dat u moet zien is Korenveld met kraaien, lang beschouwd als Van Goghs laatste schilderij.
 • En tot slot moet een speciale vermelding worden gemaakt van De Zonnebloemen, het meest representatieve werk van het museum.

Boek een rondleiding door het Van Gogh Museum

Tips voor een bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam

Beleef kunst bij Van Gogh| ©Tomasz Baranowski
Beleef kunst bij Van Gogh| ©Tomasz Baranowski
 • Reserveer je tickets van tevoren online en vermijd de typische wachtrijen. De museumautoriteiten garanderen toegang voor houders van een geldig toegangsbewijs.
 • Vergeet niet dat de Nederlandse museumkaart(Museumkaart) en de iAmsterdam kaart, een van de toeristische passen in Amsterdam, geaccepteerd kunnen worden voor toegang.
 • Neemde tijd voor je bezoek aan het museum en ga niet op een regenachtige dag.
 • Hoewel de rij voor het museum lang lijkt, gaat het snel, dus wees geduldig.
 • Het museum verbiedt fotograferen en deze regel wordt streng gehandhaafd. Als souvenir van je bezoek kun je langsgaan bij de museumwinkel.
 • Sommige van Van Gogh's bekendste werken, zoals de Sterrennacht, zijn niet te zien in het Van Gogh Museum Amsterdam. Doe dus goed onderzoek voordat je op zoek gaat naar een specifiek werk van de kunstenaar.
 • Neem geen grote bagage mee, want het museum biedt geen opslagfaciliteiten.
 • Draag comfortabele schoenen en neem voor de zekerheid een paraplu mee, want het weer in Amsterdam is nogal onvoorspelbaar. Hier zijn nog meer tips voor je bezoek aan Amsterdam.

Boek tickets en bezoeken aan het Van Gogh Museum

Waarom het Van Gogh Museum in Amsterdam bezoeken?

Van Gogh Museum, Amsterdam| ©Viator.com
Van Gogh Museum, Amsterdam| ©Viator.com

Het Van Gogh Museum in Amsterdam huisvest ongeveer 200 schilderijen, 400 tekeningen en 700 brieven van de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Het museum heeft ook een grote collectie hedendaagse werken van de kunstenaar en werken die zijn eigen stijl hebben beïnvloed, waaronder zijn verzameling Japanse prenten. Er zijn ook werken te zien van andere hedendaagse, impressionistische en post-impressionistische kunstenaars.

De werken van Van Gogh zijn chronologisch onderverdeeld in vijf perioden.

Elk daarvan vertegenwoordigt een andere periode van zijn leven: Nederland, Parijs, Arles, Saint-Remy en Auvers-sur-Oise. De tentoongestelde kunstwerken veranderen vaak dankzij bruiklenen.Tijdelijke tentoonstellingen zijn vaak van uitzonderlijke kwaliteit en opgenomen in de rondleidingen.

Boek een rondleiding door het Van Gogh Museum

Dit is de museumwinkel van het Van Gogh Museum in Amsterdam

Binnen in de museumwinkel| ©Rob Dammers
Binnen in de museumwinkel| ©Rob Dammers

De Van Gogh Museum Shop bevindt zich bij de hoofdingang en is alleen toegankelijk via het museum. Het is elke dag geopend tijdens de reguliere openingstijden en biedt een collectie unieke Van Gogh producten, zoals kantooraccessoires, boeken, reproducties van schilderijen en een breed scala aan educatieve artikelen voor kinderen.

In deze winkel kun je souvenirs kopen die geïnspireerd zijn op het werk van Vincent van Gogh, maar ook unieke producten die zijn gemaakt in samenwerking met internationale ontwerpers en merken. Er is ook een ruime keuze aan boeken over Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

Boek het Van Gogh Spaarpakket met cruise en kaartjes voor het Van Gogh Museum

Waar te eten in de buurt van Van Gogh Museum Amsterdam

Bagels eten bij Bagels & Beans| ©ChantelleJaune
Bagels eten bij Bagels & Beans| ©ChantelleJaune

Er is weliswaar geen café of plek om te eten in het museum, maar er zijn wel verschillende plekken in de buurt.

 • Op loopafstand van het Van Gogh Museum vind je Bagels & Beans, een lokale keten die bekend staat om zijn betaalbare broodjes en koffie gemaakt met ingrediënten van biologische en duurzame boerderijen en menu's variërend van salades tot meer uitgebreide gerechten.
 • Sama Sebo is ook een plek waar je kunt ontspannen en lekker kunt eten zonder al te veel te verliezen, want het ligt heel dicht bij het museum. Ze bieden lunchmenu's aan, maar je kunt ook à la carte bestellen. Een van hun bekendste menu's is de traditionele Rijsttafel, bestaande uit tientallen mini bijgerechten die typisch zijn voor de lokale keuken.

Boek een bezoek aan het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum