Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Amsterdam in de winter

Ze zeggen dat reizen naar Amsterdam in de winter geen goed idee is vanwege de kou, maar laat me je bewijzen dat deze stad ook in deze tijd van het jaar veel te bieden heeft. Je zult het niet willen missen!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

13 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in de winter

Amsterdam | ©Luis Villa del Campo

Hoewel je zou kunnen denken dat het koude winterweer de mogelijkheden om dingen te doen en te zien in Amsterdam zou kunnen beperken, moet ik je zeggen dat dit niet het geval is. Het is waar dat de koude temperaturen sommige openluchtbezoeken kunnen bemoeilijken, maar tussen november en maart worden er in de stad veel activiteiten georganiseerd, waarvan sommige de kou voor een paar uur doen verdwijnen.

Het kerstseizoen begint vroeg in de winter, wat Amsterdam zeker een lichte plaats maakt, zelfs als het vroeg donker wordt. Naast de kerstvieringen zijn er nog vele andere evenementen die u in staat stellen de cultuur, de gastronomie, kortom, het beste van de Nederlandse hoofdstad tijdens de winter te beleven. Welke plannen gaat u in uw reisagenda maken?

1. Vier kerst in Amsterdam vanaf november

Kerstboom voor het Centraal Station in Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck
Kerstboom voor het Centraal Station in Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck

Het is geen geheim dat Kerstmis het winterse feest bij uitstek is. Amsterdam ligt niet ver achter, want het is een stad die deze vakantie in stijl viert. Van eind november tot januari is de Nederlandse hoofdstad gevuld met lichtjes, shows, versierde dennenbomen en vele kerstplannen- u zult er niets van willen missen!

Het koude weer gaat op de achtergrond als de warmte, de geuren en de smaken van Kerstmis in Amsterdam arriveren. Het is echt één groot feest waar mensen van alle leeftijden van genieten.

Bewonder de grote kerstboom

De Dam is het centrum van Amsterdam, dus is het logisch dat de grootste dennenboom van de stad daar staat, voor het Koninklijk Paleis. Wees gewaarschuwd, de afmetingen zullen u met open mond doen staan; hij is meer dan 20 meter hoog en er is ongeveer 4 kilometer licht nodig om hem te verlichten. Indrukwekkend, nietwaar?

Hoewel de meer dan 40.000 lampjes in deze boom meer dan genoeg zijn, draagt het winkelcentrum De Bijenkorf, dat ook op de Dam ligt, bij aan de verlichting met zijn gevel, die de plaats een nog kerstiger aanblik geeft.

Cadeaus kopen op de kerstmarkten in Amsterdam

Als u tijdens uw reis naar Amsterdam honger of dorst krijgt of speciale versieringen of cadeaus wilt kopen, mis dan niet de kans om een van de vele kerstmarkten te bezoeken. Ze staan meestal opgesteld langs centrale pleinen zoals het Leidseplein en het Koningsplein.

Wanneer u een van deze markten betreedt, waant u zich midden in een sprookje, want de houten kraampjes, de lichtjes, de versieringen... Ze creëren een magische sfeer. Naast de sfeer kunt u van de gelegenheid gebruik maken om de Oliebollen te proberen, een typisch Nederlandse kerstdonut. U zult er niet slechts één kunnen eten!

Klassieke muziekconcerten bijwonen

Hoewel er meestal maar één concert is, het Nieuwjaarsconcert, is er gedurende de hele kerstperiode klassieke muziek aanwezig in Amsterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Symfonieorkest brengen gewoonlijk kerstliederen in het Concertgebouw, een van de beste concertzalen ter wereld.

De akoestiek van het Concertgebouw is erg goed en ik raad u aan daar naar een concert te gaan (u kunt het programma hier bekijken), maar er zijn ook concerten in de St. Nicolaaskerk.

Oudejaarsavond vieren op een feest

Een van de belangrijkste en meest bijzondere data van Kerstmis is Oudejaarsavond, wanneer het ene jaar eindigt en het volgende begint. De stad Amsterdam viert deze dag met veel energie en, natuurlijk, veel feest. Veel mensen uit andere delen van Nederland reizen naar de hoofdstad om het nieuwe jaar op de Dam te verwelkomen.

Voordat het feest begint in de nachtclubs van het Rembrandtplein of het Leidseplein, raad ik aan op de Dam te blijven om naar het vuurwerk te kijken en te luisteren naar een van de bands die optreden op het podium dat op het plein is opgezet. Er gaat niets boven het jaar dansend afsluiten!

2. Laat Amsterdam je verlichten tijdens het Festival van de Lichten

Amsterdam lichtfestival| ©Elena Giglia
Amsterdam lichtfestival| ©Elena Giglia

Gedurende de hele maand december en een deel van januari lijkt de winter minder streng dankzij het Amsterdam Light Festival. Sinds enkele jaren willen kunstenaars uit de stad (en uit andere landen) leven geven aan een nieuwe manier van expressie door middel van licht. Met dit in het achterhoofd sluiten steeds meer instellingen en personen zich bij het evenement aan. Naast de installaties die deel uitmaken van de tentoonstelling, worden twee routes uitgestippeld om ze te verkennen.

Het meest bijzondere aan deze tentoonstelling is niet alleen dat het doek de stad zelf is, wat als excuus zal dienen om er doorheen te lopen, maar ook dat de meeste werken en projecties speciaal voor dit festival zijn gemaakt. De artiesten innoveren met nieuwe technieken en technologieën, waardoor de Amsterdamse nacht een groot spektakel wordt. Om niets te missen, raad ik u aan een van de twee door de organisatoren voorgestelde "paden" te volgen:

  • Vaaroute: de werken die deel uitmaken van deze route worden geprojecteerd op de bruggen, zodat ze ook worden weerspiegeld in het water van de grachten, het is erg leuk om het live te zien! Om het beter te zien, raad ik u aan een riviercruise door Amsterdam te boeken.
  • Illuminade: het is bijna 3 kilometer lang, maar het is erg vermakelijk omdat de lichtcreaties interactief zijn. En als je geen zin hebt om te lopen, kun je altijd nog een fietstocht door Amsterdam maken.

Boek een rondleiding in Amsterdam

3. Schaatsen in het midden van de stad

Schaatsbaan op het Museumplein| ©R Boed
Schaatsbaan op het Museumplein| ©R Boed

Is er iets meer winters dan schaatsen? Natuurlijk niet, en daarom is er in Amsterdam van november tot januari geen gebrek aan ijsbanen. Het beste is volgens mij het Rembrandtplein, waar het hele gebied voor de gelegenheid is versierd. Het wordt echter bezocht door professionele schaatsers, dus als u iets meer "amateurs" wilt, raad ik u aan naar het Museumplein te gaan, waar de waterplas tussen de musea bevroren is om een grote ijsbaan te vormen.

De prijs is heel betaalbaar; de entree is ongeveer €3 en de schaatshuur is €5 meer. Mijn advies is om naar de ijsbanen op het Museumplein of Rembrandtplein te gaan, omdat die buiten zijn en de sfeer er beter is, maar als je liever een overdekte ijsbaan hebt, is er altijd nog het Olympisch Stadion.

Een andere bijzondere plek om te skaten (en altijd gratis) is Amsterdams eigen grachtengordel. Als de temperatuur laag genoeg wordt, verandert al dat water in één grote ijsbaan. Vermijd alleen schaatsen onder de bruggen, waar het ijs dunner is en kan breken.

4. Geniet van de sneeuw en de winter in Amsterdam bij Winterparadijs

Amsterdam Winter Parade| ©RAI Amsterdam
Amsterdam Winter Parade| ©RAI Amsterdam

Wie van de winter houdt, doet er goed aan rond deze tijd van het jaar naar Amsterdam te gaan, want er is een festival gewijd aan het winterseizoen. Het Winterparadijs gaat half december open en loopt tot begin januari, samenvallend met het kerstseizoen. Maar alles wat je er vindt gaat verder dan Kerstmis: concerten door Nederlandse bands, kunstmatige skipistes en een reusachtig reuzenrad.

Het paradijs voor winterliefhebbers is aangekomen in de hoofdstad van Nederland, zodat u ook bij mooi weer in de stad van de sneeuw kunt genieten. Maar denk niet dat het allemaal kunstmatig is, want er zijn gebieden bedekt met echte sneeuw waar je een ballengevecht kunt organiseren of met een slee van de glijbanen kunt glijden.

Als u met kinderen reist, mag u dit bezoek natuurlijk niet missen, maar ook volwassenen alleen kunnen zich prima vermaken, vooral tijdens de concerten en après-ski party's die 's avonds plaatsvinden.

5. Smullen van winterse lekkernijen

Plaat van Poffertjes| ©Illustratedjc
Plaat van Poffertjes| ©Illustratedjc

Hoe smaakt Amsterdam? Je zult erheen moeten om het te weten te komen, maar ik zeg je dat het behoorlijk zoet is. U zult deze gelegenheid niet willen missen om de Nederlandse lekkernijen te proeven die zo traditioneel zijn tussen december en februari. Natuurlijk kunt u in de winter ook de andere typische recepten eten, zoals Hollandse frietjes, Stroopwafel (dunne wafels met karamel) of rauwe haring.

Het eten in Amsterdam is het hele jaar door goed, maar in de winter bereikt de gastronomie van Amsterdam volgens mij een heel nieuw niveau, vooral als het om gebak gaat. Er zijn zelfs gerechten die alleen in deze tijd van het jaar worden gegeten, wat u zult waarderen, want als het koud is, is er niets beters dan iets vers uit de oven te eten om u op te warmen, vindt u niet?

Poffertjes

Ze zien eruit als kleine pannenkoekjes, en smaken ongeveer hetzelfde, maar Poffertjes onderscheiden zich doordat ze luchtiger, zoeter en gebakken zijn. Probeer er maar een op te eten, hoewel ik je waarschuw, het is bijna onmogelijk, ze zijn heerlijk! Meestal worden ze geserveerd met poedersuiker en boter, maar soms worden ze ook geserveerd met aardbeien of room.

Ze klaarmaken is niet gemakkelijk, dus probeer het niet thuis. Waarom? Omdat je een koekenpan nodig hebt of een speciale plaat, zoals die ze in Amsterdamse restaurants gebruiken, om de juiste vorm te krijgen zodat het deeg niet blijft plakken.

Appeltaart

De typische Amsterdamse appeltaart ziet er, waar je hem ook proeft, altijd erg huisgemaakt uit, omdat ze de traditionele recepten van de grootmoeders proberen te respecteren. In het Nederlands worden ze Appeltaart genoemd, en het dikke deeg dat de gebakken appel en kaneelvulling bedekt is altijd verrassend. De meest aanbevolen is die van restaurant Winkel 43; de smaak is onmiskenbaar en ik ken niemand die hem niet lekker heeft gevonden, en ik denk niet dat u de eerste zult zijn!

Oliebollen

Nog steeds een zoetekauw? Als u op oudejaarsavond in Amsterdam bent, kunt u het traditionele dessert voor oudejaarsavond proberen: Oliebollen. Deze gefrituurde broodjes doen denken aan donuts en donuts, hoewel ze iets zachter zijn.

De geschiedenis van dit nagerecht gaat terug tot de Germaanse tijd, toen inheemse volkeren Oliebollen aten om de winterzonnewende te vieren.

6. Proef de beste kazen van Amsterdam

Verschillende soorten kaas in Amsterdam| ©pigeonpie
Verschillende soorten kaas in Amsterdam| ©pigeonpie

Men zegt dat om je lichaam op temperatuur te houden, zelfs als de kou ondraaglijk is, je het beste kunt eten. De winter in Amsterdam kan een beetje streng zijn, met temperaturen die zelfs overdag rond het vriespunt schommelen. Als u niet weet wat u moet doen om op te warmen, stel ik voor uw maag te vullen met een van de meest typische gerechten van de stad: kaas.

Denk niet dat u alleen "normale" kazen zult proeven, want in Amsterdam laten ze hun fantasie de vrije loop als het gaat om kaasmaken. Je kunt er vinden met pesto, worst en zelfs marihuana.

Je kunt altijd betalen voor een gastronomische rondleiding, maar dat hoeft niet. Wil je dat ik je een geheim verklap? In het kaasmuseum en in veel gespecialiseerde winkels worden gratis monsters uitgedeeld. Op die manier kunt u ze proeven en vervolgens kiezen welke soorten u mee naar huis neemt.

7. Vier Tulpendag in Amsterdam

Tulpen, Tulpendag| ©Boudewijn Huysmans
Tulpen, Tulpendag| ©Boudewijn Huysmans

Je zou er toch niet aan denken Amsterdam te verlaten zonder een tulp? Het is de meest iconische bloem van de stad en veel straatstalletjes en winkels moedigen u aan een boeket mee te nemen. Als u echter in januari in Amsterdam bent, kunt u de opening van het tulpenseizoen bijwonen, die op 21 januari begint, en er een (of meer) gratis krijgen.

Dat klopt, januari is het begin van de tulpen en hun kleuren. Om dit te vieren verzamelen zich elk jaar duizenden mensen op de Dam rond de tuin die daar bij wijze van uitzondering is aangelegd. Als u meekomt, kunt u gratis een bloemetje krijgen en een van de evenementen bijwonen die tegelijkertijd worden georganiseerd. Houd er echter rekening mee dat zich daar een grote menigte mensen verzamelt, zodat u in de rij zult moeten staan en wachten.

Als je geen tulpen meer hebt, maak je dan geen zorgen, want vanaf dat moment beginnen tientallen winkels, markten en kraampjes ze in de stad te verkopen. In feite worden van de winter tot de lente elk jaar miljoenen bloemen en zaden verkocht.

8. Haal je zoetekauwen boven op het chocoladefestival

Chocoa Festival in de Beurs Van Berlage in Amsterdam| ©Pavol Cevicela
Chocoa Festival in de Beurs Van Berlage in Amsterdam| ©Pavol Cevicela

Hoeveel soorten chocolade ken je? Tijdens uw winterreis naar Amsterdam leert u meer dan 700 chocoladeletters kennen dankzij het Chocoladefestival, dat elk jaar in februari de beste ambachtslui samenbrengt met fijnproevers die elke reep willen proeven. Naast alles proeven, krijgt u ook de gelegenheid meester-chocolatiers uit de hele wereld te ontmoeten, die u graag hun verhaal en het werk dat ze doen vertellen.

Het evenement vindt plaats in de Beurs van Berlage in het centrum van Amsterdam. Het wordt bijgewoond door chocoladeprofessionals (chef-koks, boeren, producenten, enz.), maar is ook toegankelijk voor het publiek (voor een prijs van ongeveer 13 euro) om meer bekendheid te geven aan chocolade en alles wat ermee samenhangt.

Natuurlijk raad ik u aan naar de proeverijen te gaan, maar ik moedig u ook aan te luisteren naar de conferenties of deel te nemen aan de workshops, waarvan er vele zijn toegespitst op de duurzaamheid van de chocoladeproductie en het respect voor de gebieden waar deze wordt geteeld.

9. Een nacht doorbrengen in de Amsterdamse musea

Allard Pierson Museum| ©Jenifer K
Allard Pierson Museum| ©Jenifer K

De winternachten in Amsterdam zijn vaak donker en koud, waardoor het nodig is om binnen beschutting te zoeken. Waar? Musea zijn altijd een optie, maar ze zijn niet altijd 's avonds open. De maand november is echter de Museumnacht, waarin u een enkel kaartje kunt kopen en de beste musea van Amsterdam na de normale sluitingstijd kunt bezoeken.

Je waant je in een film als je 's nachts door de ongelooflijke museumcollecties van Amsterdam dwaalt. Omdat het zo'n speciale datum is, worden er ook concerten, workshops of speciale rondleidingen georganiseerd. Er doen meer dan 50 musea mee, dus als u meer dan één museum wilt bezoeken, moet u wel de weg weten in de stad. Laat me mijn favorieten aanbevelen.

Allard Pierson Museum

Wil je een reis terug in de tijd maken? Dan moet je naar het Allard Pierson Museum gaan en alle archeologische voorwerpen bekijken die daar te zien zijn. Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Romeinse gebruiksvoorwerpen... Er zijn veel stukken in de collectie.

In totaal zijn er voorwerpen die dateren van 4000 v. Chr. tot 500 n. Chr. Persoonlijk was ik gefascineerd door de Oud-Egyptische en Griekse zalen, waar reconstructies te zien zijn van tempels en mummificatieprocessen.

EYE Amsterdam

Als u iets moderners en interactievers wilt zien, is het EYE Amsterdam misschien een goed alternatief voor u. Het is het Museum van de Cinema en werd geopend in 2012, dus het is vrij modern. Door het te bezoeken, kunt u de geschiedenis van de filmwereld leren kennen, van de stomme films tot de grote producties van vandaag.

Hoewel de filmzalen de belangrijkste attractie van dit museum zijn, raad ik u aan ook een blik te werpen op de voorwerpen die er worden bewaard, zoals oude foto's, partituren van belangrijke soundtracks of spoelen van historische films.

Hermitage Amsterdam

Hoewel u in Amsterdam bent en niet in Sint-Petersburg, kunt u toch een bezoek brengen aan het Hermitage Museum in de Russische stad Sint-Petersburg. Er zijn in totaal twee permanente collecties. Het belangrijkste is gewijd aan de betrekkingen tussen de twee landen en het andere aan de geschiedenis van het Amstelhofgebouw zelf, dat in de 17e eeuw een belangrijk rusthuis voor vrouwen was.

Het bijzondere van de Hermitage is dat een paar keer per jaar de tentoonstellingen van het museum in Rusland worden overgebracht, zodat u toegang krijgt tot kunst die u anders in Europa niet zou kunnen zien.

10. Schuilen voor de kou in een Bruin Café

In een bruin café| ©Michyv00
In een bruin café| ©Michyv00

Op winterse dagen in Amsterdam, wanneer de zon geen seconde te zien is en er alleen maar regen uit de hemel valt, kun je het beste naar een Bruin Café gaan. Weet je niet wat dat zijn? Het zijn zeer traditionele stadspubs die in hout zijn gebouwd, wat de sfeer nog gezelliger maakt, perfect voor winterdagen!

Als je begint op te warmen, raad ik je aan een kijkje te nemen op hun bierkaart, want ze hebben vele soorten. Hoewel er ook enkele internationale bieren zijn, mag u niet vergeten dat Nederland een grote producent van deze drank is, dus maak van de gelegenheid gebruik om in de pub zelf of in een nabijgelegen bedrijf de bieren te proberen die zij maken. Zoals u ziet, is er geen betere plek dan een Bruin Café om de Amsterdamse cultuur te proeven. Ga zitten en concentreer je op het genieten van het geweldige bier en de sfeer van de plek.

Als de meer lokale bieren je niet zo aanspreken en je gewoon het Nederlandse merk bij uitstek wilt leren kennen, schrijf je dan in voor een rondleiding door de Heineken brouwerij; je bent nog steeds beschermd tegen de kou en er is geen gebrek aan bier.

Koop uw tickets voor de Heineken Experience

Hoe is het weer in Amsterdam in de winter?

Winter in Amsterdam| ©Amsterdamming
Winter in Amsterdam| ©Amsterdamming

Hier is een tip die je vast wel gewend bent: wees voorbereid op de kou. Amsterdam is een stad met vrij lage temperaturen in de winter (maxima zijn slechts rond de 7°C), vooral 's nachts, wanneer het tot 0°C daalt. Regen komt vaak voor, maar sneeuw niet. Regen komt vaak voor, maar sneeuw niet. Hoe dan ook, controleer altijd de voorspelling.

Afgezien van de kou moet u er rekening mee houden dat de uren daglicht tussen november en maart veel korter zijn. Tegen vier uur 's middags is er bijna geen zonlicht meer, wat sommige bezoeken beperkt. Toch is Amsterdam een zeer moderne, kosmopolitische stad waar zelfs op de donkerste en koudste dagen genoeg te doen is.

Wat zit er in mijn koffer als ik naar Amsterdam ga?

Uw koffer inpakken| ©Craig Adderley
Uw koffer inpakken| ©Craig Adderley

Aangezien de temperatuur kan dalen tot 0ºC, moet u zich warm aankleden. Uw koffer moet goed gevuld zijn met truien en een windjack om u tegen de wind te beschermen, want het zal veel regenen en een paraplu is niet altijd comfortabel. Neem ook dichte, stabiele schoenen mee, want het kan vriezen en de grond kan glad zijn.

Vergeet uw handschoenen, muts en sjaal niet, die u 's nachts dankbaar zult zijn, wanneer de temperatuur nog verder daalt en elk extra laagje warmte van pas zal komen.

Ben je klaar voor je winterse plannen in Amsterdam? Vergeet je jas niet, maar vergeet niet om warm te zijn, je zult zeker een geweldige tijd hebben!