10 dingen om te doen in Amsterdam in de winter

Ze zeggen dat naar Amsterdam reizen in de winter geen goed idee is vanwege de kou, maar ik zal je bewijzen dat deze stad ook in deze tijd van het jaar veel te bieden heeft. Dit wil je niet missen!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in de winter

Amsterdam | ©Luis Villa del Campo

Ondanks de lage temperaturen worden er tussen november en maart veel activiteiten in de stad georganiseerd, waarvan sommige de kou voor een paar uur doen verdwijnen. Ondanks de lage temperaturen worden er tussen november en maart veel activiteiten georganiseerd in de stad, waarvan sommige de kou voor een paar uur doen verdwijnen.

Daarnaast begint het kerstseizoen vroeg, wat Amsterdam in de winter zeker vrolijk en kleurrijk maakt. Hier zijn een paar van de leukste dingen om te doen in de Nederlandse hoofdstad in de winter, dus wat ga jij in je reisagenda zetten?

1. Kerst vieren in Amsterdam

Kerstboom voor het Centraal Station van Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck
Kerstboom voor het Centraal Station van Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck

Het is geen geheim dat het winterfeest bij uitstek Kerstmis is. Amsterdam zit daar niet ver achter, want het is een stad die in stijl van de feestdagen geniet. Van eind november tot januari is de Nederlandse hoofdstad gevuld met lichtjes, shows, versierde dennenbomen en heel veel kerstplannen.

Het koude weer verdwijnt naar de achtergrond als de warmte, geuren en smaken van Kerstmis hun intrede doen in Amsterdam. Dit is wat je niet mag missen tijdens deze feestdagen in de Nederlandse hoofdstad.

Bewonder de grote kerstboom

De Dam is het centrum van Amsterdam en hier staat de grootste kerstboom van de stad. Hij is meer dan 20 meter hoog en er is ongeveer 4 kilometer aan lichtjes nodig om hem te verlichten. Dit is ook een goed moment om het Koninklijk Paleis van Amsterdam te bezoeken, dat er recht tegenover ligt.

Koop cadeaus op de Amsterdamse kerstmarkten

Als je tijdens je bezoek aan Amsterdam honger of dorst krijgt of wat versieringen of cadeaus wilt kopen, mis dan niet de kans om de kerstmarkten te bezoeken. Ze staan meestal opgesteld langs centrale pleinen zoals het Leidseplein en Koningsplein. Maak van de gelegenheid gebruik om Oliebollen te proberen , een typisch Nederlandse kerstdonut.

Boek tickets voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam

2. Verlicht je reis met het Festival of Lights

Amsterdam Lichtfestival| ©Elena Giglia
Amsterdam Lichtfestival| ©Elena Giglia

Gedurende de hele maand december en een deel van januari lijkt de winter minder streng dankzij het Amsterdam Festival of Lights. Al enkele jaren willen kunstenaars uit de stad (en andere landen) een nieuwe manier van expressie door middel van licht tot leven brengen.

Met dit in gedachten doen steeds meer instellingen en individuen mee aan dit evenement. Het meest bijzondere aan deze tentoonstelling is niet alleen dat het canvas de stad zelf is, wat als excuus zal dienen om er rond te lopen, maar ook dat de meeste werken en projecties speciaal voor dit festival zijn gemaakt. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, raad ik je aan om een van de twee "paden" te volgen die door de organisatoren zijn voorgesteld:

  • Vaaroute: de werken die deel uitmaken van deze route worden geprojecteerd op de bruggen, dus ze worden ook weerspiegeld in het water van de grachten, het is erg leuk om het live te zien! Om het beter te zien, raad ik je aan een riviercruise door Amsterdam te boeken.
  • Illuminade: het is bijna 3 kilometer lang, maar het is erg vermakelijk omdat de lichtcreaties interactief zijn.

Boek een rondvaart door Amsterdam

3. Proef de beste kazen van Amsterdam

Verschillende soorten kaas in Amsterdam| ©pigeonpie
Verschillende soorten kaas in Amsterdam| ©pigeonpie

Ze zeggen dat je het beste kunt eten om je lichaam op temperatuur te houden, zelfs als de kou ondraaglijk is. De winter in Amsterdam kan streng zijn, met temperaturen die zelfs overdag rond het vriespunt schommelen. Als je niet weet wat je moet doen om op te warmen, is mijn suggestie om je maag te vullen met een van de meest typische gerechten van de stad: kaas.

Denk niet dat je alleen 'normale' kazen proeft, want Amsterdam laat je fantasie de vrije loop als het gaat om het maken van kaas. Je kunt er vinden met pesto, worst en zelfs marihuana smaken.

Hoewel je altijd kunt betalen voor een foodtour, hoeft dat niet. Wil je een geheimpje weten? Veel gespecialiseerde kaaswinkels en kaasmerken bieden kaasproeverijen aan. Zo kun je een proeverij doen en vervolgens kiezen welke soorten je mee naar huis neemt.

Boek een kaasproeverij in Amsterdam

4. Breng je eigen nacht door in het museum

Allard Pierson Museum| ©Jenifer K
Allard Pierson Museum| ©Jenifer K

De winternachten in Amsterdam zijn vaak donker en koud, dus je moet binnen beschutting zoeken. Waar? Musea zijn altijd een optie, maar ze zijn 's nachts niet altijd open. In november is het echter ** Museumnacht**, wanneer je een enkeltje kunt kopen en na sluitingstijd de beste musea van Amsterdam kunt bezoeken.

Je waant je in een film als je 's nachts door de ongelooflijke museumcollecties van Amsterdam dwaalt. Omdat het zo'n speciale datum is, worden er ook concerten, workshops of speciale rondleidingen georganiseerd. Er doen meer dan 50 musea mee, dus ik zal je mijn favorieten aanraden:

  • Allard Pierson Museum: bevat archeologische voorwerpen zoals Grieks aardewerk en Romeinse gebruiksvoorwerpen, maar ook Egyptische mummies. Ik was persoonlijk gefascineerd door de Oud-Egyptische en Griekse zalen, waar reconstructies van tempels en mummificatieprocessen te zien zijn.
  • EYE Amsterdam of Filmmuseum: ideaal als je iets moderners en interactievers wilt zien. Je kunt hier leren over de geschiedenis van de filmwereld, van stomme films tot de huidige grote producties, en de voorwerpen bekijken die er worden bewaard.
  • Hermitage Amsterdam: dit is het hoofdkwartier van de Russische stad in Nederland. Er zijn in totaal twee permanente collecties. De belangrijkste richt zich op de betrekkingen tussen de twee landen en de andere is gewijd aan de geschiedenis van het Amstelhofgebouw zelf, dat in de 17e eeuw een belangrijk bejaardentehuis voor vrouwen was.

Boek tickets voor Amsterdamse musea

5. Schuil voor de kou in een Bruin Café

Binnen in een Bruin Café| ©Michyv00
Binnen in een Bruin Café| ©Michyv00

Op winterdagen in Amsterdam, wanneer de zon zich geen seconde laat zien en er alleen maar regen uit de hemel valt, kun je het beste naar een Bruin Café gaan. Weet je niet wat dat zijn? Het zijn heel traditionele cafés in de stad die in hout zijn gebouwd, wat de sfeer nog gezelliger maakt, perfect voor winterse dagen!

Als je begint op te warmen, raad ik je aan om een kijkje te nemen op hun bierkaart, want ze hebben heel veel soorten. Hoewel er ook een aantal internationale bieren zijn, moet je niet vergeten dat Nederland een grote producent van deze drank is, dus maak van de gelegenheid gebruik om de bieren te proberen die in de pub zelf of in een nabijgelegen bedrijf worden gemaakt.

Als de meer lokale bieren je niet zo aanspreken en je het Nederlandse merk bij uitstek wilt leren kennen, schrijf je dan in voor een rondleiding door de Heineken brouwerij; je bent dan nog steeds beschermd tegen de kou en aan bier geen gebrek.

Koop je tickets voor de Heineken Experience

6. Schaatsen midden in de stad

Museumplein schaatsbaan| ©R Boed
Museumplein schaatsbaan| ©R Boed

Is er iets meer winters dan schaatsen? Natuurlijk niet, en daarom heeft Amsterdam van november tot januari geen tekort aan ijsbanen. Voor mij zijn de beste

  • Rembrandtplein: het hele gebied is voor de gelegenheid versierd. Hier komen professionele schaatsers.
  • Die op het Museumplein: perfect als je iets meer "amateur" wilt. De waterplas tussen de musea bevriest tot een grote ijsbaan.
  • Olympisch Stadion: ik raad de andere aan, maar als je de voorkeur geeft aan een indoorbaan, is dit de beste.

De prijs is heel betaalbaar; toegang is ongeveer €3 en schaatshuur is €5 meer.

Carmen's Traveller Tip

Een andere heel bijzondere plek om te schaatsen (en altijd gratis) is Amsterdams eigen grachtengordel. Als de temperatuur laag genoeg is, verandert al dat water in een enorme ijsbaan. Vermijd schaatsen onder de bruggen, waar het ijs dunner is en kan breken.

7. Geniet van de sneeuw in het Winterparadijs

Amsterdamse Winterparade| ©RAI Amsterdam
Amsterdamse Winterparade| ©RAI Amsterdam

Als je van de winter houdt, is het een goed idee om rond deze tijd van het jaar naar Amsterdam te gaan voor een winterfestival. Winterparadijs opent half december en loopt tot begin januari, samenvallend met het kerstseizoen.

Maar alles wat je daar vindt gaat verder dan Kerstmis:

  • Concerten van Nederlandse bands.
  • Kunstmatige skipistes.
  • Een gigantisch reuzenrad.
  • Kunstmatige en echte sneeuwgebieden om een ballengevecht te organiseren of te rodelen op de glijbanen.

Het paradijs voor winterliefhebbers komt naar de hoofdstad van Nederland, zodat je zelfs bij mooi weer in de stad kunt genieten van de sneeuw.

8. Geniet van winterse lekkernijen

Bordje Poffertjes| ©Illustratedjc
Bordje Poffertjes| ©Illustratedjc

Hoe smaakt Amsterdam? Daar moet je achter zien te komen, maar ik kan je alvast verklappen dat het behoorlijk zoet is. Je wilt deze kans niet missen om de Nederlandse lekkernijen te proeven die zo traditioneel zijn tussen december en februari.

Het eten in Amsterdam is het hele jaar door goed, maar in de winter zou ik zeggen dat de keuken op een heel nieuw niveau staat, vooral als het gaat om gebak. Er zijn zelfs gerechten die alleen in deze tijd van het jaar worden gegeten, en dat is iets wat je zeker zult waarderen, want als het koud is, is er niets lekkerder dan iets vers uit de oven eten om je op te warmen, vind je niet?

Poffertjes

Ze zien eruit als kleine pannenkoekjes en smaken hetzelfde, maar Poffertjes onderscheiden zich doordat ze luchtiger, zoeter en gebakken zijn. Probeer er maar eentje te eten, hoewel ik je waarschuw dat het bijna onmogelijk is, ze zijn heerlijk!

Ze worden meestal geserveerd met poedersuiker en boter, maar soms ook met aardbeien of room.

Ze klaarmaken is niet makkelijk, dus probeer het niet thuis. Waarom? Omdat je een koekenpan of een speciale plaat nodig hebt, zoals ze in Amsterdamse restaurants gebruiken, om de juiste vorm te krijgen en te voorkomen dat het deeg vastplakt.

Appeltaart

De typische Amsterdamse appeltaart, waar je hem ook probeert, ziet er altijd heel huisgemaakt uit, omdat ze het traditionele recept van de grootmoeders proberen te respecteren.

In het Nederlands heten ze Appeltaart, en het dikke deeg dat de gebakken appel en kaneelvulling bedekt is altijd verrassend. De meest aanbevolen is die van restaurant Winkel 43; de smaak is onmiskenbaar en ik ken niemand die hem niet lekker vond, en ik denk niet dat jij de eerste zult zijn!

Oliebollen

Nog steeds een zoetekauw? Als je op oudejaarsavond in Amsterdam bent, kun je het traditionele nieuwjaarsdessert proberen: Oliebollen. Deze gefrituurde broodjes doen denken aan donuts en donuts, hoewel ze iets zachter zijn.

De geschiedenis van dit dessert gaat terug tot de Germaanse tijd, toen inheemse volkeren Oliebollen aten om de winterzonnewende te vieren.

9. Vier Tulpendag in Amsterdam

Tulpen, Tulpendag| ©Boudewijn Huysmans
Tulpen, Tulpendag| ©Boudewijn Huysmans

Je zou er toch niet aan denken Amsterdam te verlaten zonder een tulp? Het is de meest iconische bloem van de stad en veel kraampjes en winkels moedigen je aan om een boeket mee te nemen. Maar als je in januari in Amsterdam bent, kun je de opening van het tulpenseizoen, dat op 21 januari begint, bijwonen en er een (of meer) gratis krijgen.

Dat klopt, januari is de maand waarin de tulpen en hun kleuren beginnen te bloeien. Om dit te vieren verzamelen zich elk jaar duizenden mensen op de Dam rond de tulpentuin. Als je meegaat, kun je een gratis bloem krijgen en een van de evenementen bijwonen die tegelijkertijd worden georganiseerd. Houd er wel rekening mee dat er een grote menigte mensen samenkomt, dus je zult in de rij moeten staan en wachten.

Als je geen tulpen meer hebt, maak je dan geen zorgen, want vanaf dat moment beginnen tientallen winkels, markten en kraampjes in de stad ze te verkopen. In feite worden er van de winter tot de lente elk jaar miljoenen bloemen en zaden verkocht.

10. Laat je van je zoete kant zien tijdens het Chocoladefestival

Chocoladefestival in de Beurs Van Berlage in Amsterdam| ©Pavol Cevicela
Chocoladefestival in de Beurs Van Berlage in Amsterdam| ©Pavol Cevicela

Hoeveel soorten chocolade ken jij? Tijdens je reis naar Amsterdam in de winter leer je er meer dan 700 kennen dankzij het Chocoladefestival, dat elk jaar in februari de beste ambachtslieden samenbrengt en ook lekkerbekken die elke reep willen proeven.

Het evenement vindt plaats in de Beurs van Berlage, in het centrum van Amsterdam. Het wordt bijgewoond door professionals uit de chocoladewereld (chef-koks, boeren, producenten, enz.), maar het is ook toegankelijk voor het publiek voor een prijs van ongeveer € 13 om meer bekendheid te geven aan dit product en alles wat eromheen hangt.

Natuurlijk raad ik je aan om naar de proeverijen te gaan, maar ik moedig je ook aan om naar de lezingen te luisteren of de workshops bij te wonen, waarvan er veel gericht zijn op de duurzaamheid van de chocoladeproductie en respect voor de gebieden waar het wordt verbouwd.

Hoe is het weer in Amsterdam in de winter?

Winter in Amsterdam| ©Amsterdamming
Winter in Amsterdam| ©Amsterdamming

Hier is een tip die je vast wel gewend bent: wees voorbereid op de kou. Amsterdam is een stad met vrij lage temperaturen in de winter (maxima rond de 7°C), vooral 's nachts, wanneer het zo laag als 0°C kan worden. Regen komt vaak voor, maar sneeuw niet. Controleer in ieder geval altijd de weersverwachting.

Naast de kou is er nog iets waar je rekening mee moet houden, namelijk dat de daglichturen tussen november en maart veel korter zijn. Tegen vier uur 's middags is er bijna geen zonlicht meer, wat sommige bezoeken beperkt. Desondanks is Amsterdam een zeer moderne, kosmopolitische stad waar genoeg te doen is, zelfs op de donkerste, koudste dagen.

Wat moet ik meenemen als ik naar Amsterdam ga?

Je koffer inpakken| ©Craig Adderley
Je koffer inpakken| ©Craig Adderley

Omdat de temperaturen tot het vriespunt kunnen dalen, moet je je warm inpakken. In je koffer mag het niet ontbreken:

  • Truien en een mackintosh, die je ook beschermen tegen de wind, want het zal veel regenen en een paraplu is niet altijd comfortabel.
  • Dicht en stabiel schoeisel, want het kan vriezen en de grond kan glad zijn.
  • Handschoenen, muts en sjaal, waarvan ik zeker weet dat je ze 's nachts graag bij je hebt, wanneer de temperaturen nog verder dalen en elke extra laag warmte van pas komt.

Ben je klaar voor je winterplannen in Amsterdam? Vergeet je jas niet, maar vergeet ook niet om goed voorbereid te zijn - je zult zeker een geweldige tijd hebben!