10 dingen om te doen in Amsterdam in januari

Winterweer kan intimiderend zijn en je huiverig maken om naar Europa te reizen. Maar als je de juiste kleren aan hebt en bereid bent om op ontdekkingstocht te gaan, kun je genieten van deze geweldige stad waar iedereen verliefd op is.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in januari

Gebouw Amsterdam | ©Pixabay

Nederland wordt gekenmerkt door de onmiskenbare Amsterdamse grachtenwandelingen en fantastische fietstochten in Amsterdam. De stad ondergaat elk jaargetijde een metamorfose en Amsterdam in de winter biedt je andere kleuren, andere landschappen en andere evenementen die het koude weer slechts anekdotisch maken. Hier zijn onze toptips over wat te doen in Amsterdam in januari om je te helpen het meeste uit je avontuur in deze hoek van de wereld te halen.

1. Neem een sightseeing bustour

Amsterdam sightseeing bus| ©John D
Amsterdam sightseeing bus| ©John D

Stap uit de kou en bekijk de stad vanuit je comfortabele stoel. De bussen hebben gidsen die je wat vertellen over de geschiedenis van wat je ziet vanaf het dak van de bus, en je kunt ze alle vragen stellen die je maar wilt. Je zult niet alleen genieten van het zien van de stad, maar er ook over leren.

Waar het plaatsvindt

De hoofdroute omvat de belangrijkste bezienswaardigheden, maar je kunt het ook combineren met museumbezoeken of rondvaarten. Zie ons bericht over de beste Amsterdamse sightseeingbussen voor meer informatie en details.

Boek je plaats in de Amsterdam Sightseeing Bus

2. Begin het jaar met een duik in het water

Scheveningen Strand| ©Sven Wusch
Scheveningen Strand| ©Sven Wusch

Ja, dat lees je goed. Let niet op de lage temperaturen als het gaat om het volgen van lokale tradities. Deze in het bijzonder werd geboren in 1965, toen een zwemclub besloot het jaar te beginnen met een duik in de koude januarizwem. Deze geestige zwemmers werden gevolgd door steeds meer mensen. En toen werd het evenement gesponsord door een bekend merk, waardoor de Nederlandse gewoonte werd bezegeld.

De drukstbezochte zwemtocht vindt plaats op het strand van Scheveningen, waar meer dan.... 10.000 mensen! moed en hun zwemkleding pakken en elk jaar de zee in duiken.

Waar het plaatsvindt

Het strand van Scheveningen ligt op ongeveer een uur rijden van Amsterdam, maar er zijn meer dan 200 gemeenten in het land waar je in zee of in een meer kunt springen. Hier is een lijst zodat je geen excuses hebt - het is aan jou!

 • Noordzeestranden: Scheveningen, Zandvoort, Bloemendaal, Wijk aan Zee, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee.
 • Waddeneilanden: Texel, Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog
 • IJsselmeer: Hoorn, Medemblik, Hindeloopen, Lemmer, Gaasperplas, IJburg en Sloterpas

Boek een tour vanuit Amsterdam

3. Schaatsen midden in de stad

Schaatsen in de stad| ©EVERT ELZINGA
Schaatsen in de stad| ©EVERT ELZINGA

Koude temperaturen zijn precies wat we nodig hebben om te kunnen schaatsen op de Amsterdamse grachten. In januari bevriest het water een aantal dagen, waardoor overal in de stad perfecte ijsbanen liggen. Klinkt geweldig, toch?

Bovendien wordt Amsterdam op muziek gezet zodat je je echt in een film waant. En voor de liefhebbers zijn er kleine kiosken waar je warme dranken en sterke drank kunt vinden om je lichaam op te warmen terwijl je een geweldige tijd beleeft.

Waar het plaatsvindt

 • Rembrandtplein ijsbaan,
 • Jaap Eden IJsbaan (ervaren schaatsers)
 • Museumplein ijsbaan (met op de achtergrond het Rijksmuseum)

Kaartjes

Dagkaart: 2,50€. Huur: 5€.

4. Vier "Nationale Tulpendag"

Tulpen| ©Boudewijn Huysmans
Tulpen| ©Boudewijn Huysmans

Voor het geval je het nog niet wist, Amsterdam wordt ook wel "De Bloemenwinkel van de Wereld" genoemd. Dat komt omdat in de lente de bloemenvelden van Nederland veranderen in een deken van prachtige tulpen.

Je hebt de klassieke ansichtkaart vast wel eens gezien en nu kun je het in het echt zien door je :::link|text=tickets voor Keukenhof Tuinen|element=pa-2823::. Als je de stad in januari bezoekt, kun je het:::link|text=Nationale Tulpendagfestival|url=https://tulipfestivalamsterdam.com/event/national-tulip-day-centre-amsterdam/::: bijwonen, dat plaatsvindt op de derde zaterdag van de maand en het seizoen verwelkomt, dat loopt tot april.

Waar het wordt gehouden

Het beste deel is dat het evenement plaatsvindt op de Dam, het belangrijkste en centrale plein van de stad, en je hoeft niet eens een kaartje te kopen om deel te nemen - iedereen is welkom! Reistip Maak deel uit van de traditie! Wie op deze speciale dag naar het plein komt, mag gratis een tulp plukken en mee naar huis nemen. Vergeet niet dat het niet zomaar een bloem is. Ze zijn gekweekt door Nederlanders die trots zijn op hun inzet en toewijding - er zijn er ongeveer 200.000!

5. Geniet van het "Festival of Lights"!

Amsterdam Licht Festival| ©Hector Montero
Amsterdam Licht Festival| ©Hector Montero

Dit wereldberoemde festival vindt plaats in december en het grootste deel van januari. Er is dus nog tijd om te genieten van de meest ongelooflijke lichtprojecties in de oude binnenstad. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden alle grachten verlicht met ontwerpen van de beste nationale en internationale lichtkunstenaars.

Waar het plaatsvindt

Er zijn twee routes door de stad en elke route volgt een ander thema, ontworpen door de kunstenaar. Deze routes zijn ontworpen in een bepaalde volgorde, zodat je het concept van het werk kunt begrijpen.

 • Wandelroute: deze is gratis toegankelijk en je vindt een routebeschrijving langs de Keizersgracht. Je kunt ook om een van de gratis kaarten vragen. Ik raad je aan om 's ochtends een begeleide wandeling door Amsterdam te maken, zodat je bekend bent met de routes en de stad zelf.
 • Rondvaart met een rondvaartboot: het kunstwerk is anders dan de rondleiding te voet, maar het feit dat je vaart terwijl je van de kunst geniet ook. Vergeet niet om je nachtelijke rondvaart door Amsterdam van tevoren te boeken, want ze zijn in deze tijd van het jaar snel uitverkocht.

Openingstijden festival

Dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur. Rondom het festival kun je ook genieten van speciale evenementen in andere delen van de stad buiten de grachten. Bezoek de Botanische Tuinen en Park Frankendael voor meer lichtjes en meer kunst.

Boek je nachtelijke rondvaart door Amsterdam

6. Bezoek de beste musea van Amsterdam

Het is goed om buiten van Amsterdam te genieten, zelfs in de winter, maar er moeten ook momenten zijn om te schuilen. En hoe kun je dat beter doen dan door een paar van de beste musea van de stad te bezoeken.

Er zijn veel musea in Amsterdam, maar dit zijn de musea die ik persoonlijk aanbeveel (klik op de naam voor de kaartjes):

 • Van Gogh Museum: een van de populairste musea in de stad met de grootste collectie werken van de kunstenaar en andere hedendaagse schilders.
 • Het Upside Down Museum: het grootste museum van Europa gewijd aan Instagram. Het heeft leuke, fotogenieke scènes vol optische illusies.
 • Stedelijk Museum: het museum voor hedendaagse, moderne en designkunst. Ik raad de audiogids ten zeerste aan om er op een ander niveau van te genieten.
 • Ripley Museum: het heeft de belangrijkste collectie menselijke, natuurlijke, wetenschappelijke en artistieke rariteiten ter wereld. Durf je het te bezoeken?
 • Red Light Secrets Museum: je leert de complete geschiedenis van de Wallen kennen vanuit een oud bordeel uit de 17e eeuw.

Boek je ticket voor de Amsterdamse musea

7. Bezoek de "Realisme Art Fair".

Op de Realisme Art Fair| ©Gary Top
Op de Realisme Art Fair| ©Gary Top

Deze beurs is een van 's werelds belangrijkste beurzen voor hedendaagse kunst.

Eens per jaar, meestal in de eerste helft van januari, worden er werken tentoongesteld die gerelateerd zijn aan een genre dat typisch is voor Nederland, een mix van realistische en figuratieve kunst. Daarnaast kunnen bezoekers tekenen en schilderen in de realistische stijl met lessen die gratis worden gegeven aan deelnemers. Ben je er klaar voor?

Waar het plaatsvindt

Passenger Terminal Amsterdam - PTA. Hier is het exacte adres: Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam.

Tickets

Het algemene ticket kost € 12,50, maar mensen onder de 18 betalen slechts € 8. Kinderen onder de 12 mogen gratis naar binnen.

8. Geniet van de muziek op het Eurosonic Noorderslag festival

Eurosonic Noorderslag Festival| ©zak mc
Eurosonic Noorderslag Festival| ©zak mc

Elk jaar vindt het Eurosonic Noorderslag Festival plaats en 4 volle dagen lang staan artiesten uit heel Europa op het podium om hun nieuwe muziek te promoten.

Het festival dankt zijn naam aan ESNS (Eurosonic Noorderslag), een non-profitorganisatie die als missie heeft de circulatie van Europese muziek op het Europese continent en daarbuiten te bevorderen. Het staat erom bekend dat het voor veel artiesten de gelegenheid is om naam te maken en rechtstreeks naar de roem te springen. Je ziet zo'n 300 optredens van topniveau in hartje Groningen en er worden ook prijzen uitgereikt voor de beste optredens.

Waar het plaatsvindt

Het festival vindt plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Groningen. Vanaf Amsterdam ben je er in ongeveer twee uur met de auto, maar je kunt er ook met de trein komen.

Tickets

Je kunt hier je tickets kopen. Ga je het missen?

9. Profiteer van de laatste dagen van de Leidse Kerstmarkten!

Kerstmarkt Amsterdam| ©Colin D
Kerstmarkt Amsterdam| ©Colin D

Ook al is Kerstmis voorbij, deze kerstmarkt is elk jaar tot 5 januari geopend.

In Leiden vind je het perfecte excuus om een wandeling te maken over de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. De stad, die wordt beschouwd als een van de mooiste en oudste van het land, organiseerteen markt vol lichtjes en een unieke sfeer, waar je shows kunt bekijken, kunt eten en kunt genieten van de speciale sfeer die alleen deze tijd van het jaar biedt.

Waar het plaatsvindt

Het vindt plaats rond de Nieuwe Rijn, maar hier is de exacte locatie: Stationsweg 26, 2312 AV Leiden, Nederland. Je kunt er gemakkelijk komen met de trein vanuit Amsterdam, het duurt ongeveer een half uur en het kaartje kost ongeveer 10 €.

Tickets

De toegang is helemaal gratis.

10. Woon het grootste filmfestival van Nederland bij in Rotterdam

Filmfestival Rotterdam| ©Travelinglao
Filmfestival Rotterdam| ©Travelinglao

Van 26 januari tot 8 februari is de stad Rotterdam elk jaar gastheer van dit evenement van film, beeldende kunst en live optredens. Je maakt kennis met nieuwe regisseurs en aanstormend talent in de filmwereld, en de kroon op het werk: de VPRO Tiger Awards.

Waar het plaatsvindt

Rotterdam ligt op ongeveer een uur rijden van Amsterdam. Als je besluit de trein te nemen, kost een kaartje ongeveer € 15 en duurt de reis naar schatting 45 minuten.

Tickets

Je kunt je tickets hier kopen.

11. Proef de winterse gastronomie

Erwtensoep, het typische wintergerecht van Amsterdam| ©Ivinst
Erwtensoep, het typische wintergerecht van Amsterdam| ©Ivinst

Na een rondleiding door Amsterdam krijgen we allemaal honger, vooral in de winter, als ons lichaam honger heeft naar iets warms om ons op de been te houden.

En nog meer in de winter, wanneer ons lichaam hunkert naar iets warms om ons op de been te houden. Nou, dan heb je geluk, want Amsterdam heeft een aantal heerlijke wintergerechten die je niet mag missen. Hier heb ik de beste voor je geselecteerd om te proberen, en laat me weten wat je ervan vindt.

 • Erwtensoep: dit is de traditionele Nederlandse soep gemaakt van groene erwten. Het is gewoon heerlijk, en als je wilt kun je er Nederlandse worst bij eten. Zo kun je twee typische gerechten in één lunch proberen.
 • Stamppot: Dit is een heerlijke stoofpot typisch voor Nederland, ideaal voor de winter en koude temperaturen. Het is gemaakt van kool, zuurkool en gerookt vlees. Maar zoals je al hebt gemerkt, kun je overal worst aan toevoegen. En Nederlanders doen dat zeker. Beter te veel dan te weinig.
 • Oliebollen: als je in de winter naar Amsterdam reist, ben je bevoorrecht. Waarom? Oliebollen zijn alleen in deze tijd van het jaar verkrijgbaar, omdat ze over het algemeen worden geassocieerd met oudejaarsavond. Het zijn gefrituurde knoedels bedekt met poedersuiker. Ze worden ook geleverd met rum en sultana's, indien gewenst. Deze beignets liggen warm op je te wachten.
 • Poffertjes: deze Nederlandse pannenkoeken zijn een suiker- en zoetbom. De noodzakelijke energieboost voor elke wintertoerist. Voeg boter toe en, waarom niet, nog meer suiker.

Het weer in Amsterdam in januari

Amsterdam in de kou| ©Sjaak Kempe
Amsterdam in de kou| ©Sjaak Kempe

In de maand januari liggen de temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius, en tegen het einde van de maand wordt het nog kouder. Ja, het is de koudste en natste tijd van het jaar.

Maar dit opent ook een heel nieuw universum van mogelijkheden voor een andere en even plezierige vakantie. Het beste advies dat ik je kan geven, op basis van mijn ervaring, is om goed na te denken bij het inpakken van je koffers. Vergeet niet omnaast warme kleding ook winterjassen, handschoenen, sjaal, muts en, waarom niet, een regenjack mee te nemen. Met de juiste kleding zijn lage temperaturen geen probleem en kun je genieten van deze geweldige stad op de manier die je verdient. Een goede reis!