Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Beste dingen om te doen in Amsterdam

De hoofdstad van Nederland is een fascinerende stad en als u een reis plant om haar te bezoeken, vergeet dan niet dat u ook de omgeving kunt (en moet) verkennen. Hier zijn mijn must-sees in dit artikel

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

11 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Amsterdam

Typisch Nederlandse grachtenpanden | ©Javier M.

Amsterdam heeft een rijk cultureel erfgoed van kerken, monumenten en musea, met werken van grote Nederlandse kunstenaars als Van Gogh, Vermeer of Rembrandt. De unieke geografische ligging maakt het ook een goede uitvalsbasis voor excursies in de omgeving. Er zijn veel originele dingen te doen in Amsterdam, maar hier is een lijst van een aantal dingen die je niet mag missen.

1. Bezoek het Anne Frank Huis

Anne Frank Huis Museum| ©Guilhem Vellut
Anne Frank Huis Museum| ©Guilhem Vellut

Een niet te missen activiteit in Amsterdam is een bezoek aan het huis dat onderdak bood aan de familie Frank en waar de jonge Anne haar beroemde dagboek schreef, een memoires van de tragische dagen van de Joodse gemeenschap tijdens de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Het is een ontroerende en aangrijpende ervaring, en ik raad je aan het Anne Frank Huis te bezoeken met een professionele gids die uitleg geeft over de geschiedenis van het huis en de geschiedenis van de grote Joodse gemeenschap die sinds de 11e eeuw in Amsterdam woont.

2. Bezoek het Van Gogh Museum

Van Gogh Museum| ©Alan de la Cruz
Van Gogh Museum| ©Alan de la Cruz

s Werelds beste museum over de grote post-impressionistische kunstenaar en het op een na meest bezochte museum in de Nederlandse hoofdstad, met meer dan 2 miljoen toeristen per jaar. Bewonder van dichtbij meer dan 200 schilderijen, zoals 'De kamer in Arles' en een versie van 'Zonnebloemen', 500 tekeningen en honderden brieven van Van Gogh.

U kunt het Van Gogh Museum bezoeken door een individueel kaartje te kopen, maar het is ook een van de attracties die zijn opgenomen in de Amsterdam Pass. Bent u nog niet bekend met de voordelen van deze toeristenkaart? Ik heb dit artikel voorbereid op I Amsterdam Pass en andere stadspassen waar u kunt onderzoeken of u al dan niet een Amsterdam Sightseeing Pass moet krijgen. Velen raden aan deze pas te kopen als een van de belangrijkste tips voor een reis naar Amsterdam.

3. Verwonder u over het Rijksmuseum

Rijksmuseum| ©Ed Webster
Rijksmuseum| ©Ed Webster

Het is het Nationaal Museum van Nederland en het beste van het land, omdat het de geschiedenis van de Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw laat zien aan de hand van meer dan 8.000 werken, met opmerkelijke schilderijen zoals Rembrandts 'Rond bij nacht', Johannes Vermeers 'Het melkmeisje' en Frans Hals' 'De vrolijke drinker'.

De beste manier om het Rijksmuseum te bezoeken is met de Amsterdam Pass, aangezien de 2 miljoen bezoekers per jaar lange rijen voor de ingang betekenen, of met een rondleiding die is inbegrepen in de Amsterdam City Sightseeing Bus Tour.

4. Verwen uzelf met de Heineken Experience

Toegang tot de Heineken Experience| ©Elroy Serrao
Toegang tot de Heineken Experience| ©Elroy Serrao

Een van de leukste dingen om te doen in Amsterdam is een rondleiding door de twee eeuwen oude Heineken brouwerij, waar het beroemdste drankje van het land vandaan komt.

U kunt de geheimen van de geschiedenis en het brouwen leren kennen tijdens een interactieve rondleiding door de oorspronkelijke faciliteiten, uw eigen bier proberen te brouwen en twee glazen Heineken proeven. Als u nog steeds niet overtuigd bent, kunt u over deze ervaring lezen in mijn artikel over de Heineken Experience.

5. Ontdek het Rembrandthuis Museum

Museum Het Rembrandthuis| ©Lukas Koster
Museum Het Rembrandthuis| ©Lukas Koster

Rembrandt is waarschijnlijk de belangrijkste kunstenaar in de geschiedenis van Nederland. In zijn tot museum omgebouwde en gerestaureerde oorspronkelijke 17e-eeuwse huis kunt u zich onderdompelen in de persoonlijke en professionele geschiedenis van deze meester van de gravure, schilderkunst en tekenkunst.

Je kunt het Rembrandthuis snel en goedkoop bezoeken met de Amsterdam Pass en naar het Rembrandthuis gaan als onderdeel van de hop-on hop-off sightseeing bus tours.

6. Bezoek de kerken van Amsterdam

Oude kerk| ©Christophe PINARD
Oude kerk| ©Christophe PINARD

De Nieuwe kerk is de 15e-eeuwse Nieuwe Kerk, met zijn spitsbogen en indrukwekkende glas-in-loodramen, waar sinds 1814 koninklijke huwelijken en de kroning van Nederlandse vorsten hebben plaatsgevonden.

De Oude kerk is de belangrijkste kerk van Amsterdam en het oudste historische gebouw. Paradoxaal genoeg ligt het in het hart van de meest controversiële en "liederlijke" wijk van de stad, de Wallen. U kunt het bezoeken als onderdeel van de Amsterdamse Wallen Wandeltour in kleine groepen. U kunt mijn artikel lezen over Amsterdam Tours als u denkt aan een rondleiding door de stad.

Het Amstelkring Museum is de locatie van een van de meest verrassende kerken in Amsterdam, omdat het zich op de zolder van een voormalig bedrijfspand bevindt. Vreemd, is het niet? Na de protestantse reformatie werd de katholieke eredienst verboden en al snel werd dit soort ondergrondse kerk opgericht voor de katholieken van de stad. Aan de buitenkant van het gebouw is niets te zien dat erop wijst dat daar een kerk is gevestigd. Om Nuestra Señora del Attico te bezoeken moet je een paar steile, smalle trappen op, maar het prachtige laatbarokke altaar is de klim meer dan waard.

7. Fiets door de stad op een fiets

Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar
Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar

De fiets is het belangrijkste vervoermiddel om Amsterdam te verkennen, dus als je de stad als een echte Amsterdammer wilt verkennen, is een fietstour door Amsterdam een van de meest authentieke ervaringen die je tijdens je reis kunt opdoen. Bovendien is de stad er zo op ingesteld dat er allerlei fietstochten en fietsverhuur beschikbaar zijn.

8. Vervul de Nederlandse droom Keukenhof Tuinen

Tuinen Keukenhof| ©yisris
Tuinen Keukenhof| ©yisris

Jaarlijks worden meer dan 7 miljoen bloemen geplant in de tuinen van de Keukenhof, een spectaculair veld van tulpen, hyacinten, narcissen, orchideeën, rozen, anjers, irissen, lelies en vele andere bloemen. Een spektakel voor ogen en neus dat u zeker niet mag missen tijdens een georganiseerde excursie naar de Keukenhof Tuinen.

9. Per boot door de grachten van Amsterdam

Rondvaart door Amsterdam| ©Greger Ravik
Rondvaart door Amsterdam| ©Greger Ravik

De grachten van Amsterdam vormen de essentie van de stad en u kunt genieten van een boottochtje over het water. Met rondvaarten door Amsterdam ziet u de stad vanuit een ander perspectief en vanuit het comfort van een bootstoel, een zeer ontspannende ervaring. Lees er meer over in mijn artikel over rondvaarten in Amsterdam en als je twijfelt, er zijn rondvaarten in alle prijsklassen en ook op alle tijdstippen van de dag, dus sluit een avondrondvaartniet uit om Amsterdam bij nacht vanuiteen ander perspectief te bekijken.

10. Op jacht naar de mooiste zonsondergang vanaf Amsterdamse uitkijkpunten

Uitzicht vanaf A'dam Lookout| ©Moritz Lüdtke
Uitzicht vanaf A'dam Lookout| ©Moritz Lüdtke

A'dam Lookout is het meest indrukwekkende uitkijkpunt van Amsterdam en er zijn kosten aan verbonden, maar je kunt er met de Amsterdam Pass naar toe. Een andere plek om een mooie zonsondergang te zien is bij de Westerkerk: deze heeft een 85 meter hoge toren. Het kost €7,50 om binnen te komen, maar het uitzicht zal u niet onverschillig laten.

11. Proef de sfeer van Amsterdam op de pleinen

De Dam| ©Travelinglao
De Dam| ©Travelinglao

Het Leidseplein is een van de meest bezochte gebieden van Amsterdam met een levendige sfeer van straatmuzikanten, terrassen, Art Deco architectuur en een intens nachtleven.

De Dam is het zenuwcentrum en het belangrijkste plein van Amsterdam, met monumenten zoals het Nationaal Monument uit 1956, dat de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende gewapende conflicten herdenkt, en het classicistische Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het Spuiplein staat bekend om zijn ligging op slechts enkele meters van het Begijnhof, een groep majestueuze huizen die in 1346 werden gebouwd om onderdak te bieden aan een vrouwenorde.

U kunt deze pleinen bezoeken als onderdeel van wandeltochten door de stad of als onderdeel van haltes op de Amsterdamse sightseeing bussen en cruises. Hier is een link naar mijn artikel over de beste Amsterdamse sightseeing bussen, zodat u deze optie grondig kunt onderzoeken.

12. Neem een rondleiding op de Wallen

Wallen| ©Pavel Ivanov
Wallen| ©Pavel Ivanov

De Amsterdamse Wallen zijn zowel controversieel als fascinerend. Het is een verrassende en volkomen veilige plek om te bezoeken vanwege de beroemde coffeeshops, waar een verscheidenheid aan legale drugs kan worden geconsumeerd, en de ongelooflijke roodverlichte winkelpuien, waar prostitutie volledig legaal is.

Je kunt de Wallen bezoeken tijdens een rondleiding of als onderdeel van een sightseeing bus tour door Amsterdam.

13. Maak kennis met de Joodse wijk

Binnen in het Verzetsmuseum| ©Ana Paula Hirama
Binnen in het Verzetsmuseum| ©Ana Paula Hirama

In deze interessante en historische wijk zijn de gebieden bewaard gebleven waar de joodse vluchtelingengemeenschappen zich vanaf de 11e eeuw vestigden vanwege de vrijheid van godsdienst die heerste in Amsterdam, dat toen bekend stond als 'het Europese Jeruzalem'.

Er zijn talrijke monumenten, musea en bezienswaardigheden, zoals het Anne Frank Huis en het Verzetsmuseum, waar u meer te weten kunt komen over de woelige tijden die deze gemeenschap heeft doorgemaakt tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Mijn aanbeveling is om de Joodse wijk te leren kennen met een begeleide wandeling door de oude Joodse wijk van Amsterdam.

14. Maak een wandeling in Westerpark

Westerpark| ©Guilhem Vellut
Westerpark| ©Guilhem Vellut

Deze dynamische en alternatieve Amsterdamse buurt zit vol groene ruimtes, trendy restaurants, iconische architectuur en kunstgaleries en is te bereiken via een sightseeingbus of cruiseschip.

15. Proef de lokale keuken op de Amsterdamse markten

Albert Cuypmarkt| ©Michael Coghlan
Albert Cuypmarkt| ©Michael Coghlan

De Albert Cuypmarkt is de grootste en populairste markt van de stad en Nederland, opgericht in 1904, met meer dan 300 gevarieerde kramen en gelegen in het Quartier Latin van Amsterdam.

De Waterloopleinmarkt is een dagelijkse vlooienmarkt die wordt gehouden op het toeristische Waterlooplein, waar opmerkelijke gebouwen staan zoals de Stopera, de zetel van de gemeenteraad, en het operagebouw.

De Bloemenmarkt is een 140 jaar oude drijvende markt en een favoriete plek voor Amsterdammers om hun planten te kopen. Het is een onmisbare plek om de Nederlandse bloem bij uitstek, de tulp, te zien en wat zaadjes als souvenir te kopen.

16. Maak een tocht door landelijk Nederland

Nederlands platteland| ©Vishwas Katti
Nederlands platteland| ©Vishwas Katti

Naast een bezoek aan de fascinerende stad Amsterdam zijn er vele andere bezienswaardigheden in de omgeving die u kunt ontdekken met handige en praktische georganiseerde rondleidingen. Dompel uzelf onder in het Nederlandse platteland met een tour door de dorpen in de buurt van Amsterdam met hun iconische windmolens zoals Vollendam of Marken, prachtige tulpentuinen en ambachtelijke kaas- en klompenmakerijen.

U kunt deze rondleidingen op eigen gelegenheid doen, maar als ik u een tip mag geven, de ervaring is gemakkelijker en comfortabeler met een georganiseerde rondleiding vanuit Amsterdam. Als u op zoek bent naar een contrast met de grote stad, raad ik u aan te kiezen voor de rondleiding op de Zaanse Schans om de molens te zien.

17. Slenteren door de Negen Straatjes

Het Singelkanaal ligt binnen de Negen Straatjes| ©Steve Jones
Het Singelkanaal ligt binnen de Negen Straatjes| ©Steve Jones

In de plaatselijke taal bekend als de Negen Straatjes, is dit een buurt van kunstgaleries, vintage winkels en charmante cafés. Het ligt op een steenworp afstand van de Dam, tussen de Leidsestraat en de Raadhuisstraat, en is de ideale plek om een ochtendje te slenteren tussen het winkelen en het snoepen door.

18. Proef gastronomie van over de hele wereld in Foodhallen

Foodhallen| ©Franklin Heijnen
Foodhallen| ©Franklin Heijnen

De Foodhallen, gevestigd in een voormalige tramremise, is een levensmiddelenmarkt waar u letterlijk alles kunt vinden wat u maar wilt eten. Gourmet donuts, gebarbecued vlees, dim sum, premium taco's... loopt het water u al in de mond? Vergeet niet een goede Ikea tas en decoraties voor het huis mee te nemen, ze verkopen altijd erg trendy dingen.

19. Reis naar een andere wereld in Electric Ladyland

Electric Ladyland Museum| ©ilovebutter
Electric Ladyland Museum| ©ilovebutter

Dit kleine plekje in de Jordaan is een van de enige musea gewijd aan kunst met fluorescerend licht en ultraviolet licht. Het is een belevenis voor het oog, en een curiositeit die u zeker nog lang zal heugen. Je kunt er alleen in als je van tevoren reserveert, maar het is zeker de moeite waard.

20. Reis terug in de tijd met een bezoek aan Brugge vanuit Amsterdam

Brugge| ©Olivier Depaep
Brugge| ©Olivier Depaep

Dankzij de geografische ligging van Amsterdam is het mogelijk om in één dag naar Brugge en terug te gaan. Ik deed het met een georganiseerde excursie waardoor ik het beste uit mijn bezoek kon halen en ik beveel het 100% aan. Hier is mijn samenvatting van de ervaring voor het geval u overweegt het buurland te bezoeken: bezoek Brugge vanuit Amsterdam met een georganiseerde rondreis. U kunt ook een van de populairste rondreizen in de omgeving doen : Amsterdam, Brugge en Brussel.

21. NDSM

NDSM| ©Randy Connolly
NDSM| ©Randy Connolly

Een oude pier werd een creatieve ruimte, met banken, foodtrucks, street art en industriële esthetiek. Je vindt er vintage kledingmarkten, af en toe muziekfestivals, filmvertoningen in de open lucht en je kunt er ontspannen in de strandsfeer van deze lokale favoriet in Amsterdam.

22. Andere musea in Amsterdam die u zullen verrassen

Toegang tot het Madame Tussauds Wassenbeeldenmuseum| ©Bootuitjes
Toegang tot het Madame Tussauds Wassenbeeldenmuseum| ©Bootuitjes

Het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum zijn waarschijnlijk de beroemdste musea in Amsterdam, maar er zijn nog veel meer minder bekende musea waar u een geweldige tijd kunt hebben om de Nederlandse cultuur op te snuiven.

Als je bijvoorbeeld met het gezin naar Amsterdam gaat, raad ik je een bezoek aan Madame Tussauds of het NEMO Science Museum aan, waar de kinderen zich zullen vermaken met alle verrassingen die ze te wachten staan! Bij Madame Tussauds kunnen ze op de foto met veel van hun favoriete personages, zoals Marvel-superhelden, terwijl ze bij NEMO kunnen leren over wetenschap en technologie door de interactieve tentoonstellingen van het museum aan te raken en ermee te spelen.

Er zijn echter genoeg andere musea in Amsterdam waar je een leuk dagje uit kunt hebben! Bekijk de top 10 musea in Amsterdam post om ze op uw lijst te zetten.

Wanneer naar Amsterdam

Pride Day in Amsterdam in de zomer| ©Kitty Terwolbeck
Pride Day in Amsterdam in de zomer| ©Kitty Terwolbeck

Elke tijd van het jaar heeft zijn voordelen, en hoewel een reis naar Amsterdam in de winter betekent dat je je erop voorbereidt het koud te hebben, kan het de moeite waard zijn om Amsterdam met Kerstmis te zien. Als u de hitte wilt ontvluchten, is een reis naar Amsterdam in de zomer of een reis naar Amsterdam in de lente waarschijnlijk een goed plan, omdat de stad nooit de hoge temperaturen bereikt die in andere Zuid-Europese landen worden aangetroffen.

Hoeveel dagen te besteden aan een reis naar Amsterdam

Fietstochten| ©Franklin Heijnen
Fietstochten| ©Franklin Heijnen

Amsterdam en omgeving hebben reizigers veel te bieden. Hier is een lijst met routes rond Amsterdam, afhankelijk van het aantal dagen dat u er gaat doorbrengen. Als u maar een paar dagen gaat, probeer dan tijd te besparen door uw transfer vanaf de luchthaven van Amsterdam (wat het ook is) van tevoren te boeken.