Rijksmuseum: alles wat je moet weten

Ontdek alles wat je moet weten over kaartjes kopen, hoe je een rondleiding kunt krijgen en wanneer je een bezoek kunt brengen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Rijksmuseum: alles wat je moet weten

Rijksmuseum, Amsterdam | ©Miriam Papp

Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan het Rijksmuseum, een van de grootste en belangrijkste musea van de stad. Het is zo groot dat zelfs 5 uur niet genoeg is om alle werken te bekijken.

Het museum is echter zeer goed georganiseerd, zodat je de werken en collecties kunt bezoeken die je het meest interesseren voordat je visueel moe wordt van het zien van zoveel schoonheid in schilderijen. Er is ook een souvenirwinkel, café en boekwinkel voor het geval je je blik wilt verleggen of iets mee naar huis wilt nemen.

De beste optie

Amsterdam rondleiding Rijksmuseum

Je begeleide entree tot het Rijksmuseum zonder wachtrijen

Een echte aanrader als je wilt genieten van een uitstekend bezoek en de beste werken van Nederlandse kunst wilt zien. En dat alles zonder tijd te verspillen aan wachten in de rij.

Duur: 2 uren

Met deze rondleiding door het Rijksmuseum in Amsterdam kun je genieten van een 2 uur durende wandeling door de met kunst en geschiedenis gevulde gangen van dit belangrijke Amsterdamse museum. Je hebt een deskundige gids aan je zijde die je begeleidt en je informeert over alle artistieke aspecten die je aandacht trekken.

Aanrader als: naast het zien van de hoogtepunten van het Rijksmuseum, je geïnteresseerd bent in het begrijpen van kunst en meer wilt weten over de Nederlandse geschiedenis en cultuur.


Hoe kom ik aan kaartjes voor het Rijksmuseum?

Binnen in het museum| ©Michael Beckwith
Binnen in het museum| ©Michael Beckwith

Als je tijdens je bezoek aan Amsterdam overweegt om het Rijksmuseum te bezoeken, een plan dat ik als een must beschouw, kun je tickets kopen via de officiële website, ze aan de kassa kopen of de website van Hellotickets bezoeken waar je verschillende opties hebt.

Zijn er rondleidingen in het Rijksmuseum en zijn ze de moeite waard?

Bibliotheek van het Rijksmuseum| ©erich2448
Bibliotheek van het Rijksmuseum| ©erich2448

Als je kiest voor een rondleiding door het Rijksmuseum, al dan niet privé, hoef je niet ter plekke een kaartje te kopen. Ook met een privérondleiding door het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum kun je tijd besparen. Dus aarzel niet, kies voor een van deze drie opties.

De rondleidingen duren meestal twee uur en een kunstexpert zal je begeleiden en ervoor zorgen dat je de meesterwerken niet mist. Hij vertelt interessante verhalen en anekdotes om je bezoek leven en betekenis te geven. Na afloop kun je zo lang als je wilt in het museum blijven ronddwalen. Toegang voor volwassenen begint bij €60.

Een andere optie is een privérondleiding door het museum. Dit is de duurdere en professionelere optie waarbij een deskundige kunstgids de technische aspecten van de schilderijen uitlegt en de verborgen betekenissen van sommige werken onthult. Het ticket kost vanaf €117.

Een manier om geld te besparen als je van plan bent om de twee belangrijkste musea van Amsterdam te bezoeken, is door een privérondleiding door het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam te boeken, die goedkoper zal zijn dan wanneer je ze afzonderlijk koopt. Dit ticket kost vanaf €230.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Wat kosten tickets voor het Rijksmuseum?

Binnen in het Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
Binnen in het Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid

De goedkoopste en populairste tickets voor het Rijksmuseum zijn de tickets voor een rondleiding op eigen gelegenheid. Deze kosten € 21 voor alle volwassenen vanaf 19 jaar. De toegang tot het Rijksmuseum is gratis voor kinderen van 18 jaar en jonger, maar je moet dit wel duidelijk maken voordat je het museum binnengaat, of door je leeftijd aan te geven als je online reserveert.

Het Nederlandse kunstmuseum biedt geen korting voor senioren of studenten. Als je echter een I Amsterdam-kaart hebt, krijg je op vertoon daarvan 100% korting op je bezoek aan het Rijksmuseum.

Vroeger waren kaartjes voor het Rijksmuseum 12 maanden geldig vanaf de datum van aankoop, maar tegenwoordig moet je zelf de datum en tijd van je bezoek kiezen en minstens 10 minuten voor het gekozen tijdstip in het museum zijn. Met het entreeticket kun je tot 15 minuten na de op het ticket vermelde tijd het museum in, dus pas op dat je niet te laat komt.

Boek een privérondleiding door het Rijksmuseum

Openingstijden van het Rijksmuseum

Enkele werken in het museum| ©Eric de Redelijkheid
Enkele werken in het museum| ©Eric de Redelijkheid

Het Rijksmuseum gaat het hele jaar door open om 9.00 uur en sluit om 17.00 uur. De laatste toegang is om 16.30 uur en dan sluit ook de kassa van het Rijksmuseum.

De tuinen van het Rijksmuseum, de Rijkswinkel en het Rijkscafé zijn van 9.00 tot 6.00 uur geopend voor bezoekers.

Voor een bezoek aan het Rijksmuseum moet je in twee rijen staan. De eerste rij is voor de kassa en afhankelijk van de dag en het seizoen kan de wachttijd oplopen van 10 minuten tot een uur. Als je je kaartjes al van tevoren hebt gereserveerd, kun je direct in de tweede rij gaan staan. Hoewel het waar is dat je de tweede rij niet kunt overslaan, is het goede nieuws dat deze erg snel gaat.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Hoeveel tijd heb je nodig om het Rijksmuseum te bezoeken

Het Melkmeisje in het Rijksmuseum| ©Pikis
Het Melkmeisje in het Rijksmuseum| ©Pikis

Het Rijksmuseum raadt aan om minstens vijf uur uit te trekken om alle tentoonstellingen in het kunstmuseum te bekijken, maar als je je alleen wilt concentreren op de meesterwerken, kun je de rondleiding al in twee uur afronden.

Trouwens, na het tweede uur begint de vermoeidheid toe te slaan, dus het is verstandig om even te pauzeren voordat je verder gaat met je rondleiding. Je hebt ook de optie om je bezoek in tweeën te splitsen alsof het een serie is. Op de eerste dag zie je een deel van het museum en op de tweede dag zie je het ontbrekende deel. De rekening is misschien iets duurder, maar je zult meer genieten van de rondleiding.

Boek een rondleiding in het Rijksmuseum

Hoe kom ik bij het Rijksmuseum?

Tram Amsterdam| ©Gary Todd
Tram Amsterdam| ©Gary Todd

Het Rijksmuseum ligt aan de Museumstraat en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Amsterdam is autovriendelijk, maar ik raad aan om het openbaar vervoer in Amsterdam te gebruiken om er te komen. Met de I Amsterdam Card heb je gratis toegang tot 44 musea en attracties in Amsterdam en kun je voor één vast bedrag gratis reizen met het openbaar vervoer. Ik raad je aan om uit te zoeken wat de beste toeristenpassen in Amsterdam zijn.

Tramlijnen 2, 5, 19 en 12 kunnen je naar de tramhalte Rijksmuseum brengen. Als je ver weg bent, raad ik je de Amsterdamse metro aan, Weesperplein is het dichtstbijzijnde metrostation. Vanaf daar kun je overstappen op lijn 1, 7 of 19 en uitstappen bij tramhalte Spiegelgracht, op slechts twee minuten lopen van het museum.

Rijksmuseum is ook bereikbaar met regionale bussen. Bus 288 brengt je van streekbusstation Marnixstraat naar de halte Rijksmuseum. Bus 397 brengt je ook van Schiphol naar het Rijksmuseum.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Beste tijd om het Rijksmuseum te bezoeken

Door de gangen van het museum| ©erich2448
Door de gangen van het museum| ©erich2448

De beste tijd om het Rijksmuseum te bezoeken is zodra het open gaat, om 9 uur 's ochtends. De volgende beste tijd om het Rijksmuseum te bezoeken is na 15.00 uur, omdat dan de grote rondleidingen zijn vertrokken. Als je het museum om 15.00 uur binnengaat, heb je maximaal twee uur om het museum te verkennen, want ze sluiten om 17.00 uur. Houd hier dus rekening mee.

Als je Amsterdam in de zomer of in mei bezoekt, moet je er rekening mee houden dat het dan erg druk is in het Rijksmuseum en bezoekers soms wel 1 uur moeten wachten voordat ze naar binnen kunnen (vandaar het belang van online reserveren).

Ook vrijdagen, weekenden en schoolvakanties zijn niet de beste tijd om het Rijksmuseum te bezoeken. Als je niet van lange wachtrijen houdt, kun je regenachtige dagen beter vermijden om niet onooglijk binnen te komen.

Boek een rondleiding in het Rijksmuseum

Waarom het Rijksmuseum bezoeken?

Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman
Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman

Het Rijksmuseum ligt aan het Museumplein in Amsterdam en is een beroemd kunstmuseum dat over de hele wereld bekend en gerespecteerd is. In dit museum kun je genieten van een grote verscheidenheid aan kunstwerken van kunstenaars met een grote bekendheid en geschiedenis, zoals: Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en nog veel meer.

Vergeet niet dat het een van de belangrijkste musea in Amsterdam is, dus let goed op de kwaliteit van de werken die je er vindt*. Dit zijn onder andere Het zelfportret van Vincent Van Gogh en Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Daarnaast bevat Nederlands belangrijkste kunstgalerie, Galerij van de Nachtwacht, enkele van de populairste collecties die je zult vinden als je door de gangen van dit prachtige museum wandelt. Je kunt er bijvoorbeeld Rembrandts eigen**'De Nachtwacht**' zien.

Boek een rondleiding in het Rijksmuseum

Topwerken die je niet mag missen in het Rijksmuseum

Indrukwekkende werken in het museum| ©erich2448
Indrukwekkende werken in het museum| ©erich2448

Als je weinig tijd hebt, kun je het Rijksmuseum het beste verkennen door je te richten op de meesterwerken.

  • Eenvan de hoogtepunten van het museum is 'De Nachtwacht', geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1642. Het is het beroemdste olieverfschilderij van de kunstenaar.
  • De tweede optie om te zien is"Het Melkmeisje", geschilderd door Johannes Vermeer tussen 1658 en 1660 en toont een typisch keukenmeisje dat wat melk in een potje giet.
  • De derde optie die je kunt bekijken is het "Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen", een schilderij uit 1622 van Franz Hals, dat voor 17e-eeuwse begrippen een ongewoon portret is. Ten eerste was het in die tijd zeldzaam om de geportretteerden te laten lachen en ten tweede was het ongebruikelijk dat een echtpaar zo dicht bij elkaar zat in het openbaar.
  • Het vierde werk dat ik je aanraad is <a href="link|text="De bedreigde zwaan|url=https://www.infobae.com/cultura/2021/11/09/la-belleza-del-dia-el-cisne-amenazado-de-jan-asselijn/">"De bedreigde zwaan'' van Jan Asselijn geschilderd in 1650.
  • Het vijfde werk dat ik je ook aanraad om te bekijken is de "Slag bij Waterloo'', geschilderd door Jan Willem Pieneman in 1824.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Tips voor een bezoek aan het Rijksmuseum

Tentoonstelling in het Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
Tentoonstelling in het Rijksmuseum| ©Eric de Redelijkheid
  • Het Rijksmuseum is onderverdeeld in verschillende afdelingen, zones en verdiepingen, allemaal afhankelijk van het jaar waarin het schilderij is gemaakt. Als je het museum voor het eerst bezoekt, kun je moeite hebben om je weg te vinden. Een plattegrond van het Rijksmuseum kan je helpen tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je de meesterwerken niet mist. Een plattegrond helpt je ook bij het vinden van toeristische voorzieningen zoals toiletten, cafés, rookruimtes, souvenirwinkels, etc.
  • Fotograferen en filmen is toegestaan, maar je mag geen flits of verlichting van welke aard dan ook gebruiken. Daarnaast moet je schriftelijk toestemming vragen voor het gebruik van statieven / selfie sticks.
  • Het Rijksmuseum beschikt over een gratis garderobe waar je je tas, paraplu's, rugzakken en andere spullen kunt achterlaten. Er is echter geen ruimte voor grotere voorwerpen, dus houd hier rekening mee voordat je het museum bezoekt.
  • Het Rijksmuseum is inbegrepen in bijna alle toeristische passen van Amsterdam, dus houd daar rekening mee.
  • In de drukste maanden kun je een wachttijd van 20-30 minuten verwachten. Deze maanden zijn mei, juli en augustus. Hier zijn nog meer tips voor je bezoek aan Amsterdam.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Zo ziet de winkel van het Rijksmuseum eruit

Binnen in de Rijksmuseum winkel| ©Ilias C
Binnen in de Rijksmuseum winkel| ©Ilias C

De museumwinkel heeft een exclusieve collectie cadeaus en souvenirs van het Rijksmuseum. Je kunt er allerlei decoratieve artikelen voor in huis, speelgoed, boeken en zelfs sieraden kopen. De meeste artikelen hebben een moderne Nederlandse vormgeving en zijn geïnspireerd op werken van Rembrandt en Vermeer. De boekenafdeling behandelt onderwerpen als beeldende kunst, geschiedenis en fotografie.

Ook de webshop van het Rijksmuseum levert. Waar je ook bent, je kunt een werk uit het Rijksmuseum in huis halen. Maar als je liever ter plekke iets koopt, raad ik je aan om van tevoren de website van de winkel te bezoeken, zodat je een idee hebt van wat er te koop is en wat niet.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum