10 beste reistips voor Amsterdam

Met deze Amsterdam-specifieke tips haal je het meeste uit je bezoek en voorkom je ongelukken die je verblijf zouden kunnen verpesten.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

10 beste reistips voor Amsterdam

Uitzicht op Amsterdam | ©Javier M

Amsterdam is een charmante stad die soms regelrecht uit een sprookje lijkt te komen. Weten hoe je ervan kunt genieten, maakt je reis echter compleet.

Het belangrijkste idee achter deze tips is dat je geld kunt besparen, fouten kunt voorkomen, goed kunt eten en de kans kunt vergroten dat alles gaat zoals verwacht- of beter.

1. Koop een toeristenpas

Amsterdam Pas| ©HappyW
Amsterdam Pas| ©HappyW

Waar denk je dat je het meeste geld aan uitgeeft tijdens je verblijf in Amsterdam, afgezien van de verblijfskosten? Ik weet zeker dat je denkt aan lokaal vervoer, rondvaarten, kaartjes voor musea, eten, enzovoort.

Daarom raad ik je aan om de Amsterdam All Inclusive Pass te boeken, waarmee je geld kunt besparen op al deze activiteiten. Dit is inclusief:

  • Gratis toegang tot de meeste van de beste musea van Amsterdam.
  • Onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer (trams, bussen en metro's).
  • Gratis fietsverhuur en rondleidingen
  • Gratis of met kortingrondvaarten door de grachten
  • Kortingen bij veel restaurants

Interessante details

Afhankelijk van de duur van je verblijf kun je een kaart krijgen die 1 tot 5 dagen geldig is. Een 24-uurskaart kost 59 € en een 5-daagse kaart kost 124 €

Als je meer wilt weten over deze en andere Amsterdam sightseeing passen, raad ik je aan het artikel over De beste Amsterdam sightseeing passen te lezen.

Boek de Amsterdam All Inclusive Pas

2. Ga naar de coffeshops in Amsterdam

Bordje coffeeshops| ©Hellotickets
Bordje coffeeshops| ©Hellotickets

Een coffeeshop in Amsterdam is niet hetzelfde als een coffeeshop, maar betekent iets heel anders. Ik vind het mijn plicht om je te informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ik weet zeker dat je al weet dat Amsterdam een van de weinige plekken op aarde is waar je legaal marihuana kunt kopen en consumeren voor persoonlijk gebruik. Dit gebeurt niet op straat, maar in de coffeeshops waar je verschillende soorten wiet, hasj en edibles kunt zien.

Als je dit wilt ervaren, maar een beetje aarzelt of onzeker bent, kan het boeken van een tour door Amsterdam misschien een paar twijfels wegnemen.

Boek een rondleiding door Amsterdam

3. Neem geen foto's op de Wallen

Wallen in Amsterdam| ©Julian Pan
Wallen in Amsterdam| ©Julian Pan

Prostitutie is legaal in Amsterdam en de Wallen komen tot leven zodra de avond valt. Als je 's nachts door de Wallen loopt, zie je prostituees uit bijna elk glazen raam steken.

Als je de Amsterdamse Wallen bezoekt, fotografeer dan geen sekswerkers, want dat is respectloos tegenover hen.

Het wordt niet alleen afgekeurd, maar je kunt ook ernstige problemen krijgen met de autoriteiten en zelfs een fikse boete betalen. Je kunt ook kaartjes boeken voor het Red Light Secrets museum in Amsterdam om meer te weten te komen over deze buurt.

Boek tickets voor het Red Light Secrets Museum

4. Bespaar geld met uit eten gaan in Amsterdam

Foodtruck in Amsterdam| ©Tobias Niepel
Foodtruck in Amsterdam| ©Tobias Niepel

Eten op straat is een redder in nood voor wie geld wil besparen op zijn reis. Je vindt er straatverkopers en foodtrucks met een aantal Nederlandse favorieten zoals stroopwafels, haring, frites, bitterballen, leidse kaas en poffertjes.

'Dagschotel' is als het ware de dagschotel van Amsterdam en staat op de meeste menukaarten van restaurants. Het is het goedkoopste gerecht op de menukaart en je kunt er een paar euro mee besparen.

Eten waar de lokale bevolking eet is een van de handigste reistips. De Nederlanders in Amsterdam brengen hun tijd door in wat zij 'bruin cafés' noemen. Deze lijken op cafés en serveren authentiek eten voor een betaalbare prijs. De Wetering, In 't Aepjen, Papeneiland en Het Molenpad zijn enkele van de beste.

Ontdek de buffetten

De Amsterdamse buffetten zijn ook een geweldige manier om geld te besparen. Ze serveren eten voor minder dan €20, maar bieden meestal Chinese of Aziatische specialiteiten. Enkele goede restaurants van dit type zijn:

En als je jezelf op een bijzondere dag in Amsterdam wilt verwennen voor een betaalbare prijs, raad ik je aan een tafel te reserveren bij het Hard Rock Café. Voor 22 euro ben je verzekerd van meerdere gangen Amerikaans eten met live muziek.

Reserveer een menu bij het Hard Rock Café Amsterdam

5. Vermijd de toeristenvallen van Amsterdam

Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman
Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman

Alle beroemde steden hebben wel 'toeristenvallen'. Hiermee bedoel ik plekken om te eten die duur en van gemiddelde kwaliteit zijn, plekken die niet voldoen aan de verwachtingen die ze beloven en plekken die misbruik maken van de illusies van toeristen.

Amsterdam heeft bijvoorbeeld veel nepmusea. Sommige zijn winkels die beweren musea te zijn. Om er een paar te noemen: het wodkamuseum, het kaasmuseum, het tulpenmuseum, enz. In plaats van naar deze plekken te gaan, raad ik je aan een echt museum te bezoeken zoals het Rijksmuseum of een kaartje te kopen voor het Van Gogh Museum.

Als je zeker wilt zijn van eten met een goede prijs-kwaliteitverhouding, ga dan naar De Pijp, FoodHallen of Noord. Ik raad je ook aan om de "Tours and ticket" winkels te vermijden, ze zitten in alle toeristische gebieden en zijn erg duur. In plaats daarvan raad ik je aan om toeristenpassen te kopen als je op zoek bent naar besparing en comfort.

Boek tickets voor het Van Gogh Museum

6. Pas op voor fietsers

De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel in Nederland.| ©Anneke Vermeulen
De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel in Nederland.| ©Anneke Vermeulen

Een van de eerste dingen die je opvallen in Amsterdam zijn de wegen die gedomineerd worden door fietsen. De stad staat er vol mee en de inwoners zijn dol op fietsen. Voor het geval je het nog niet wist: Amsterdam is uitgeroepen tot de meest fietsvriendelijke stad ter wereld.

Merk op dat fietspaden in Amsterdam meestal rood zijn. Ze zijn allemaal gemarkeerd met een fietspictogram bij elke ingang, zodat het fietspad niet kan worden verward met een voetpad. Veel toeristen beseffen dit echter niet en lopen erop.

Als je geen ongeluk wilt krijgen, moet je deze stroken in de gaten houden. In sommige gebieden zijn ze bijna gevaarlijker dan de wegen. Maar als je een Nederlander durft te zijn, kun je een fietstour door Amsterdam boeken en meer leren over de gebruiken.

Boek een fietstour in Amsterdam

7. Neem altijd een paraplu mee

Persoon met paraplu| ©Nayara Dinato
Persoon met paraplu| ©Nayara Dinato

Het weer in Amsterdam is vrij onvoorspelbaar en de stad heeft gemiddeld 200 regendagen per jaar, wat betekent dat de kans dat je in de regen terechtkomt vrij groot is.

Dus wat de weerapp ook zegt, zorg dat je altijd een mackintosh of paraplu bij de hand hebt!

Het oceaanklimaat, beïnvloed door de Noordzee, is de belangrijkste reden voor de hevige regenval. Maar dankzij de vele musea, galerieën, winkels en een efficiënt openbaar vervoersysteem is er altijd wel iets te doen, ongeacht het weer.

8. Neem een fles mee en drink water uit de kraan

Water uit de kraan| ©Steve Johnson
Water uit de kraan| ©Steve Johnson

Nederland is een van die landen waar de kwaliteit van kraanwater is gereguleerd en het is volkomen veilig om te drinken en smaakt geweldig.

Het is niet milieuvriendelijk om altijd flessenwater te kopen. Als je denkt dat gebotteld water schoner is, kan ik je vertellen dat dit afhangt van hoe het wordt bewaard en vervoerd. Deze flessen zijn gemaakt van plastic en als ze lang in de zon staan, zijn ze niet meer zo veilig.

Water in flessen is ook niet goedkoop in Amsterdam en kan in sommige toeristische gebieden wel €2,50 kosten. Je krijgt zelden gratis water in restaurants, dus het is een goed idee om een fles van thuis mee te nemen en die te vullen bij een van de openbare drinkwaterpunten in de stad.

9. Parkeer buiten het centrum

Gasper Camping| ©Nadine S
Gasper Camping| ©Nadine S

Parkeren in Amsterdam is duur en kan wel 10 euro per uur kosten. Dus als je naar Amsterdam rijdt, raad ik je aan je auto niet in het centrum te parkeren om geld te besparen.

Let op de borden "P + R" op de snelweg naar Amsterdam, want hier moet je parkeren. Parkeren kost hier meestal 1 euro per dag en vanaf deze punten kun je gemakkelijk het openbaar vervoer van Amsterdam nemen naar waar je maar heen wilt.

Als je met de camper in Amsterdam aankomt, zul je blij zijn om te weten dat er genoeg plekken zijn om te parkeren, zij het een beetje ver van het stadscentrum. De beste zijn Gasper Camping en Camping Zeeburg.

10. Neem je identiteitsbewijs met foto mee

ID met foto| ©Dom J
ID met foto| ©Dom J

Je hebt niet alleen een identiteitsbewijs met foto nodig als je een museum of belangrijke plek bezoekt, maar de politie kan je op straat aanhouden en om identificatie vragen. Dit gebeurt meestal als mensen bedwelmd lijken door drugsgebruik.

Soms kan het gewoon zijn omdat je moe bent, door je manier van lopen of omdat je 's nachts niet slaapt. Maar als je ongelukken wilt voorkomen, moet je je identiteitsbewijs altijd bij je houden. Als je bang bent om je paspoort te verliezen, is het geen slecht idee om je rijbewijs bij je te hebben.