Hoe verplaats je je door Amsterdam

Om het meeste uit Amsterdam te halen, moet je weten hoe je je door de stad kunt verplaatsen. Ik vertel je over alle opties die je hebt, waaronder fietsen of het nemen van een watertaxi.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Hoe verplaats je je door Amsterdam

Fietsen in Amsterdam | ©Gaurav Jain

Te voet, op de fiets, met de tram, de metro of de bus? Er zijn veel manieren om je door Amsterdam te verplaatsen. Maar de beste manier om Amsterdam vanuit een ander perspectief te zien is door een veerboot te nemen. Je zult genieten van een spectaculair uitzicht en het is allemaal gratis!

Maar vergeet niet dat het openbaar vervoer van de stad, GVB Amsterdam, volledig contantvrij is. Hieronder leg ik elke vorm van vervoer in detail uit.

Te voet door Amsterdam

Wandelen in Amsterdam| ©Jean Carlo Emer
Wandelen in Amsterdam| ©Jean Carlo Emer

In tegenstelling tot andere stedelijke gebieden in Europa, is Amsterdam een wonder om te voet te verkennen dankzij het vlakke karakter en de relatief compacte opzet.

Er zijn verschillende wandelroutes in de Nederlandse hoofdstad, zodat je je benen kunt strekken en van de frisse lucht kunt genieten, vooral in de parken.

Omdat voetgangers het trottoir delen met fietsen en scooters, moet je niet alleen op auto's letten, maar ook op deze vervoersmiddelen en hun ruimte respecteren, evenals de verschillende borden. Als je dit niet gewend bent, kan het in het begin een beetje een schok zijn.

Boek een rondleiding door Amsterdam

Met de tram, een interessant alternatief

Tram Amsterdam| ©Gary Todd
Tram Amsterdam| ©Gary Todd

De meeste blauwe en grijze trams rijden langs de meeste hoofdstraten van de stad. Er zijn 14 tramlijnen, waarvan er 9 (lijnen 2, 4, 11, 12, 13, 14, 17, 24 en 26) beginnen en eindigen bij het Centraal Station, dus je kunt altijd terug naar dat beginpunt als je verdwaalt en opnieuw moet beginnen.

Lijnen 2, 3, 5 en 12 zijn handig voor een bezoek aan de belangrijkste musea van Amsterdam, dat wil zeggen het zuiden van de stad en het Museumplein. Als je bijvoorbeeld de Dam, de Prinsengracht en de Keizersgracht, het Leidseplein en het Rijksmuseum wilt bezoeken, kijk dan naar lijn 2.

Om uit de tram te stappen, moet je misschien op een knop drukken met een "deuren open" afbeelding. De deuren van de tram gaan automatisch dicht en sluiten vrij snel, dus doe er niet te lang over.

Met de bus door Amsterdam

Bussen in Amsterdam| ©Tim Castricum
Bussen in Amsterdam| ©Tim Castricum

Hoewel Nederlanders het liefst met de tram reizen, kun je in Amsterdam ook met de bus door de stad reizen, zowel overdag als 's nachts. Hoewel ik het overdag als toerist niet aanraad, omdat het interessanter is om de tram te nemen, verandert dat 's avonds. Bovendien is de prijs hetzelfde als die van de tram.

Ik laat je in deze link ook een kaart achter met alle routes van het openbaar vervoer in Amsterdam, zodat je weet waar ze stoppen.

Wat ik je als toerist echter wel aanraad, is om de toeristenbus van Amsterdam te boeken, die door de meest karakteristieke gebieden van de stad rijdt en je de mogelijkheid biedt om in en uit te stappen waar en wanneer je maar wilt.

Boek de sightseeingbus van Amsterdam

Met de veerboot door Amsterdam

Amsterdam Veerboot| ©Ed Webster
Amsterdam Veerboot| ©Ed Webster

De veerboten van het GVB zijn gratis voor alle passagiers en verbinden het centrum van de stad met Amsterdam-Noord, via het IJ. Als je geen rondvaart door Amsterdam kunt boeken, heb je deze optie. Minder comfortabel en luxueus, maar wel gratis.

De meeste veerboten vertrekken vanaf Waterplein West, achter het Centraal Station.

  • De hoofdroute brengt je naar de Buiksloterweg (voor attracties zoals het Eye Film Instituut en de A'dam Toren). De rit duurt iets meer dan 5 minuten en de pendeldiensten rijden de hele dag door om de 4 tot 12 minuten.
  • De op één na bekendste route brengt je naar NDSM-Werf, een tocht van 14 minuten met veerboten die van maandag tot vrijdag van 6.45 tot middernacht varen en in het weekend vanaf 7.15 uur.
  • De derde route van mogelijk belang brengt je naar het IJplein, een meer oostelijk punt en aan de noordkust, met veerboten die tussen 7 en 15 minuten varen en in actie zijn van 6:30 tot middernacht.

Boek een boottocht in Amsterdam

Met de taxi, perfect als je je comfortabel wilt verplaatsen in Amsterdam

Taxi| ©Rodolfo Clix
Taxi| ©Rodolfo Clix

In dit geval kun je het beste een van de taxistandplaatsen opzoeken. Deze vind je overal in de stad, meestal bij de luxe hotels, op de grote pleinen zoals de Dam, het Spui, het Rembrandtplein, de Westermarkt en het Leidseplein en natuurlijk bij het Centraal Station.

Taxi's zijn bemeterd, hebben dakborden en meestal blauwe nummerplaten. Het receptiepersoneel van het hotel kan ook een taxi voor je roepen als je er een nodig hebt.

De tarieven zijn overal in de stad gelijk en de meter begint bij €3,19 en er wordt €2,35 per kilometer in rekening gebracht. Als je geen taxistandplaats ziet, kun je Taxi Centrale Amsterdam bellen (tel. 020/777-7777), de ritprijs is inclusief fooi.

Uber, vergelijkbaar met een taxi maar goedkoper

Een Uber bestellen| ©freestocks.org
Een Uber bestellen| ©freestocks.org

UberBLACK is ook beschikbaar in de stad van en naar Schiphol.

Over het algemeen zijn de tarieven op de luchthaven iets goedkoper met een UberBLACK dan met de taxi (ongeveer 35 €-40 € in vergelijking met 45 €-50 €). In elk geval raad ik je een post aan voor meer informatie over transfers tussen de luchthaven en Amsterdam.

Met de auto, de beste manier om bezienswaardigheden te bezoeken

Met de auto in de stad| ©Jackson David
Met de auto in de stad| ©Jackson David

Het heeft geen zin om een auto te huren als je van plan bent om één of twee dagen in Amsterdam te blijven, want het openbaar vervoer is erg efficiënt en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Daarnaast zijn de straten smal, zijn veel straten eenrichtingsverkeer, is er beperkt betaald parkeren en zijn ze allemaal vol met fietsers. Kortom, rondrijden door de stad is een nachtmerrie. Maar als je buiten Amsterdam reist, is het meestal goedkoper om een huurauto te boeken.

Probeer AutoSlash, een van de meest aanbevolen opties in Amsterdam. Als je meer wilt weten over excursies vanuit Amsterdam, is dit bericht handig. En als je per se in de stad wilt parkeren, raad ik je twee parkeergarages aan: Waterlooplein (Valkenburgerstraat 238) of Beursplein 15 en ze rekenen tussen de € 3 en € 8 per uur.

Belangrijk advies

Waag het niet om je auto langer op straat te laten staan, want openbaar parkeren in de stad wordt zeer streng gecontroleerd. Als je een overtreding begaat, is de kans groot dat je auto wordt weggesleept en dan moet je een boete betalen die kan oplopen tot 373 € (contante betalingen worden niet geaccepteerd).

Als je auto helaas wordt weggesleept, is de inzamelplaats aan de Daniël Goedkoopstraat 9 en deze is elke dag de hele dag geopend.

Fietsen als een local

Fietsen is het meest gebruikte vervoermiddel in heel Nederland.| ©Anneke Vermeulen
Fietsen is het meest gebruikte vervoermiddel in heel Nederland.| ©Anneke Vermeulen

Fietsen is een veel voorkomende activiteit in Amsterdam, want er zijn honderden en honderden kilometers aan fietspaden. De stad is een broedplaats voor fietsen. Daarnaast kun je in Amsterdam een fietstour boeken, er is een grote verscheidenheid en ze zijn erg handig om de topbezienswaardigheden te bezoeken.

Een van de meest voorkomende namen die je in Amsterdam tegenkomt als het gaat om fietsverhuur is MacBike. Met verschillende gereserveerde plekken in de stad is MacBike een geweldige optie voor het huren van een fiets als je de stad op twee wielen wilt zien.

Normaal gesproken kun je van 9.00 tot 18.00 uur een fiets huren voor slechts €5 per uur; fietsen moeten echter tijdens openingstijden worden teruggebracht. Als je echter een van de Amsterdamse toeristenpassen hebt, krijg je 25% korting op bijna elke fiets die je huurt.

Boek een fietstour door Amsterdam

Tips voor het gebruik van het openbaar vervoer in Amsterdam

Amsterdam Pas| ©HappyW
Amsterdam Pas| ©HappyW
  • Amsterdammers gebruiken de elektronische plastic OV-chipkaart om te betalen voor het openbaar vervoer. Het is niet de beste optie voor een kort verblijf, want het kost €7,50. Maar als je van plan bent om 5 dagen of langer naar Amsterdam te reizen, kan het handig zijn.
  • Als je van plan bent om heel vaak gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je het beste een 1- of meerdagenkaart kopen: 24 uur (€8), 48 uur (€13,50), 72 uur (€19), 96 uur (€24,50), 120 uur (€29,50), 144 uur (€33,50) en 168 uur (€36,50). Voor kinderen van 4-11 jaar gelden gereduceerde tarieven en kinderen onder de 3 jaar reizen gratis.
  • Het openbaar vervoer in de stad is ook gratis als je de I Amsterdam City Card koopt. Met beide kaarten houd je gewoon je kaart tegen de elektronische lezer aan het begin en einde van je reis.
  • De centrale informatie- en kaartverkooppunten van GVB Amsterdam zijn GVB Tickets & Info, Stationsplein, tegenover het Centraal Station en naast het Amsterdam Tourist Information Office. Ze zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 8.00 tot 21.00 uur en zondag van 9.00 tot 21.00 uur.
  • GVB Amsterdam kaarten zijn verkrijgbaar bij GVB en Nederlandse Spoorwegen loketten in metro- en treinstations, bij kaartautomaten in metro- en treinstations, en bij geselecteerde haltes langs tramlijn 2.
  • Het tramnetwerk, de bussen en de metro rijden van 6.00 tot 12.30 uur. Nachtbussen rijden ook tussen 3.00 en 7.00 uur.
  • Als je bezorgd bent over je impact op het milieu en niet graag fietst, kun je een riksja (fietstaxi) gebruiken om je door de stad te verplaatsen. Ze zijn schoon, relatief comfortabel en glijden gemakkelijk door drukke straten. Je kunt je eco-taxi ook van tevoren bestellen bij Amsterdam Fietstaxi (tel. 065/348-1860).

Boek de I Amsterdam City Card