Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe verplaats je je door Amsterdam

Om het meeste uit Amsterdam te halen, moet u weten hoe u zich door de stad moet verplaatsen. Ik zal je vertellen over alle opties die je hebt, waaronder fietsen of een watertaxi nemen.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Hoe verplaats je je door Amsterdam

Fietsen in Amsterdam | ©Gaurav Jain

Het grootste deel van Amsterdam is gemakkelijk te voet of met de fiets te verkennen, maar vergeet niet een ritje te maken met de trams die door de straten van de stad kronkelen. De metro kan ook nuttig zijn als u verder weg gelegen bestemmingen bezoekt. Bussen zijn het minst populair, maar ze zijn er wel.

Maar de beste manier om Amsterdam vanuit een ander perspectief te bekijken is met de veerboot. U zult genieten van spectaculaire uitzichten en het is allemaal gratis!

Vergeet niet dat het openbaar vervoer van de stad, GVB Amsterdam, volledig vrij is van contant geld.

Ga naar

Rondwandelen in Amsterdam| ©Jean Carlo Emer
Rondwandelen in Amsterdam| ©Jean Carlo Emer

In tegenstelling tot andere stedelijke gebieden in Europa, is Amsterdam een wonder voor wandelliefhebbers dankzij het vlakke karakter en de relatief compacte opzet. Met zijn fiets-, tram- en voetgangerspaden is Amsterdam een stad die gewend is om verschillende vormen van openbaar vervoer te gebruiken, wat een gevoel van veiligheid met zich meebrengt. Ideaal voor liefhebbers van mooie wandelingen.
In de Nederlandse hoofdstad zijn verschillende wandeltochten beschikbaar, die u de gelegenheid geven uw benen te strekken en van de frisse lucht te genieten, vooral in de parken.

Boek een rondleiding in Amsterdam

Met de tram

Amsterdam Tram| ©Gary Todd
Amsterdam Tram| ©Gary Todd

De meeste blauwe en grijze trams rijden langs de meeste hoofdstraten van de stad. Er zijn 14 tramlijnen, waarvan er 9 (lijnen 2, 4, 11, 12, 13, 14, 17, 24 en 26) beginnen en eindigen bij het Centraal Station, zodat u altijd naar dat beginpunt kunt terugkeren als u verdwaalt en opnieuw moet beginnen.

Lijnen 2, 3, 5 en 12 zijn handig voor een bezoek aan de belangrijkste musea van Amsterdam, namelijk het zuidelijke deel van de stad en het Museumplein. Tram 2 rijdt vanaf het Centraal Station en passeert veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Dus als u de Dam, de Prinsengracht en de Keizersgracht, het Leidseplein en het Rijksmuseum wilt bezoeken, moet u lijn 2 nemen.

De trams hebben een toegangsdeur die automatisch opengaat, meestal aan de achterkant.Aanwijzers met pijlen wijzen de weg naar de deur. Om in een tram te stappen die geen pijlborden heeft, drukt u op de knop naast de hoofdingang, aan de buitenkant van de tram natuurlijk. Om uit te stappen, moet je misschien op een knop drukken met een "deuren open" teken. De deuren van de tram sluiten automatisch, en vrij snel, dus doe er niet te lang over.

Door Ferry

Amsterdam Veerboot| ©Ed Webster
Amsterdam Veerboot| ©Ed Webster

De veerboten van het GVB zijn gratis voor alle passagiers en verbinden het centrum van de stad met Amsterdam-Noord, via het IJ. Als u niet kunt kiezen voor een cruise op de Amsterdamse grachten, hebt u deze optie. Minder comfortabel en luxueus, maar gratis.

De meeste veerboten vertrekken vanaf Waterplein West, achter het Centraal Station. De hoofdroute brengt u naar de Buiksloterweg (voor attracties als het Eye Film Instituut en de A'dam Toren), de tocht duurt iets meer dan 5 minuten en de veerboten vertrekken elke 4-12 minuten gedurende de hele dag.

De op een na bekendste route brengt u naar de NDSM-Werf, een tocht van 14 minuten met veerboten die van maandag tot en met vrijdag van 6.45 uur tot middernacht varen, en in het weekend vanaf 7.15 uur.

De derde route die mogelijk interessant is, brengt u naar het IJplein, een meer oostelijk gelegen punt en aan de noordkust, met veerboten die tussen 7 en 15 minuten varen en actief zijn van 6.30 tot middernacht.

Boek een boottocht in Amsterdam

Per Taxi

Taxi| ©Rodolfo Clix
Taxi| ©Rodolfo Clix

Vroeger kon je in Amsterdam nergens een taxi nemen, maar tegenwoordig stoppen ze waarschijnlijk wel als je dat doet. U kunt echter het beste een van de taxistandplaatsen vinden, die overal in de stad te vinden zijn, meestal in de buurt van de luxe hotels, op de belangrijkste pleinen zoals de Dam, het Spui, het Rembrandtplein, de Westermarkt en het Leidseplein, en natuurlijk bij het Centraal Station.

Taxi's hebben een meter, borden op het dak en meestal blauwe nummerplaten. Het receptiepersoneel van het hotel kan ook een taxi voor u regelen als u dat vraagt.

De tarieven zijn in de hele stad gelijk geregeld. De meter begint bij 3,19 euro en er wordt 2,35 euro per kilometer aangerekend. Als u geen taxistandplaats ziet, kunt u Taxi Centrale Amsterdam bellen (tel. 020/777-7777), de ritprijs is inclusief fooi.

U kunt ook om een extra service vragen, zoals hulp met uw bagage of een nuttig gesprek. De meeste Amsterdamse taxichauffeurs praten graag en hebben veel kennis over hun stad, dus maak daar gebruik van.

Uber

Een Uber bestellen| ©freestocks.org
Een Uber bestellen| ©freestocks.org

UberBLACK is ook beschikbaar in de stad van en naar de luchthaven Schiphol. In het algemeen zijn de luchthaventarieven met een UberBLACK iets goedkoper dan met een taxi (ongeveer 35 €-40 € tegenover 45 € -50 €). In ieder geval raad ik u een post aan voor meer informatie over transfers tussen de luchthaven en Amsterdam.

Met de auto

Rijdend door de stad| ©Jackson David
Rijdend door de stad| ©Jackson David

Het heeft geen zin een auto te huren als u van plan bent één dag of twee dagen in Amsterdam te blijven, aangezien het openbaar vervoer zeer efficiënt werkt en de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Bovendien zijn de straten smal, veel eenrichtingsverkeer en zijn ze allemaal vol fietsers. Kortom, rondrijden in de stad is een nachtmerrie.

Als u echter buiten Amsterdam reist, is het meestal goedkoper om online een huurauto te boeken. Probeer AutoSlash, een van de meest aanbevolen opties in Amsterdam. Als u meer wilt weten over excursies vanuit Amsterdam, zal dit bericht nuttig zijn.

Denk er ook aan dat parkeren in de stad beperkt is, maar er zijn genoeg Park + Ride mogelijkheden in de buitenwijken, met tarieven vanaf €8 voor 24 uur. Als u per se in de stad wilt parkeren, zijn er aangewezen parkeerterreinen in het centrum. De handigste voor toeristen zijn het Waterlooplein (Valkenburgerstraat 238) of Beursplein 15. Ze kosten tussen de 3 en 8 euro per uur.

Belangrijk advies

Waag hetniet om uw auto langer op straat te laten staan, want het openbaar parkeren in de stad wordt streng gecontroleerd en als u een overtreding begaat , kan uw auto worden weggesleept en moet u een boete van maximaal 373 euro betalen (contant geld wordt niet geaccepteerd).

Als uw auto helaas wordt weggesleept, bevindt de ophaalplaats zich aan de Daniël Goedkoopstraat 9 en is elke dag de hele dag geopend.

Met de fiets

De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel in heel Nederland.| ©Anneke Vermeulen
De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel in heel Nederland.| ©Anneke Vermeulen

Fietsen is een heel gebruikelijke activiteit in Amsterdam, en met goede reden, want er zijn honderden en honderden kilometers fietspaden. Met andere woorden, de stad is een broedplaats voor fietsen. Bovendien, dankzij het vlakke karakter van de stad, zijn fietstochten door Amsterdam zeer nuttig om de meest interessante bezienswaardigheden te bezoeken.

Een van de meest voorkomende namen die je in Amsterdam tegenkomt als het gaat om fietsverhuur is MacBike. MacBike heeft verschillende plaatsen in de stad gereserveerd en is een prima optie om een fiets te huren als je de stad op twee wielen wilt verkennen. Hun fietsen zijn al geprijsd vanaf € 5 per uur voor het basismodel met voetrem (achteruit rijden om te remmen).

U kunt meestal een fiets huren van 9.00 tot 18.00 uur; fietsen moeten echter tijdens de openingsuren worden teruggebracht. Als u echter een Amsterdam Sightseeing Pass heeft, kunt u profiteren van 25% korting op bijna elke fiets die u huurt. Meer informatie over Amsterdam Sightseeing Passes vindt u hier.

Boek een fietstocht in Amsterdam

Tips voor het gebruik van het Amsterdamse openbaar vervoer

Amsterdam Pas| ©HappyW
Amsterdam Pas| ©HappyW

Je zult zien dat de lokale bevolking een elektronische plastic kaart, de OV-chipkaart, gebruikt om te betalen voor het openbaar vervoer. Dit is niet de beste optie voor een kort verblijf, aangezien de kaart alleen al € 7,50 kost. Als u echter van plan bent 5 dagen of langer in Amsterdam te blijven, kunt u het misschien nuttig vinden.

Als u van plan bent het openbaar vervoer vaak te gebruiken, kunt u het beste een dagkaart of een meerdaagse kaart kopen: 24 uur (€ 8), 48 uur (€ 13,50), 72 uur (€ 19), 96 uur (€ 24,50), 120 uur (€ 29,50), 144 uur (€ 33,50) en 168 uur (€ 36,50). Er zijn gereduceerde tarieven voor kinderen van 4 tot 11 jaar en kinderen jonger dan 3 jaar reizen gratis.

Het openbaar vervoer in de stad is ook gratis als u een I Amsterdam City Card koopt. Met beide kaarten houdt u uw kaart aan het begin en het einde van uw reis gewoon tegen de elektronische lezer.

De centrale informatie- en kaartverkooppunten van GVB Amsterdam zijn GVB Tickets & Info, Stationsplein, tegenover het Centraal Station en naast het VVV-kantoor van Amsterdam. Zij zijn geopend van maandag tot vrijdag van 7.00 tot 21.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zondag van 9.00 tot 21.00 uur. Daarnaast zijn kaartjes verkrijgbaar bij de loketten van het GVB en de Nederlandse Spoorwegen op metro- en treinstations, bij kaartjesautomaten op metro- en treinstations en bij bepaalde haltes langs tramlijn 2.

Het tram-, bus- en metronetwerk rijdt van 6.00 tot 12.30 uur. Nachtbussen zijn er ook tussen 3.00 en 7.00 uur.

Als u bezorgd bent over uw impact op het milieu en niet graag fietst, kunt u een riksja (fietstaxi) gebruiken om u door de stad te verplaatsen. Ze zijn schoon, relatief comfortabel en kunnen gemakkelijk door drukke straten glijden. Riksja's zijn overal in de stad heel gewoon, maar vooral rond het Centraal Station, Leidseplein, Museumplein en Waterlooplein, of u kunt uw eco-taxi van tevoren bestellen.

U kunt contact opnemen met Amsterdam Fietstaxi (tel. 065/348-1860). De tarieven liggen meestal rond de 10 euro voor tochten in het stadscentrum, terwijl rondleidingen van een half uur 25 euro kosten.