Amsterdam in 2 dagen: alles wat je moet weten

Ga je voor 2 dagen naar Amsterdam? Hoewel het misschien niet zo lijkt, kun je met 2 dagen veel plezier hebben in de Nederlandse hoofdstad. Hier lees je hoe.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Amsterdam in 2 dagen: alles wat je moet weten

Amsterdamse grachten | ©Adrien Olichon

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof een uitje van twee dagen niet genoeg is om alles te zien en te doen in Amsterdam. De hoofdstad van Nederland is echter geen enorme stad, maar wel heel overzichtelijk.

Daarom kun je in 2 dagen, hoewel je niet alles uitgebreid kunt verkennen, wel de must-sees zien.

Dag 1: Leer het beste van Amsterdam kennen

De Dam| ©Travelinglao
De Dam| ©Travelinglao

Op de eerste dag pakken we de meest interessante monumenten, straten, grachten en wijken aan.

Het is een goede gelegenheid om rond te dwalen en de sfeer van de stad op te snuiven. Ik laat je zien hoe je er te voet het beste van kunt genieten, maar je kunt natuurlijk ookeen fietstour door Amsterdam boeken waarbij je al fietsend veel van de charmes van de stad ontdekt.

Boek een fietstour door Amsterdam

Ontbijt op en rond de Dam

Deze historische ruimte wordt gedomineerd door het barokke Nationaal Paleis en het Nationaal Monument, een 22 meter hoge obelisk ter nagedachtenis aan de Nederlandse gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De Dam is ook een ontmoetingsplek voor de lokale bevolking, dus er is geen tekort aan plekken om te zitten en iets te drinken. Het is misschien wel de beste plek om de dag te beginnen met een stevig ontbijt.

Ik raad je aan een typisch Nederlands ontbijt te bestellen, dat bestaat uit toast met boter, kaas en jam, maar ook vleeswaren, sap en koffie. Vlakbij staat een van de meest opvallende monumenten van de stad: hetNieuwe Werk, een laatgotische kathedraal waar je voor € 10 binnen kunt van 11.00 tot 17.00 uur.

Slenter langs de grachten

Rondvaart door de Amsterdamse grachten| ©DennisM2
Rondvaart door de Amsterdamse grachten| ©DennisM2

Amsterdam heeft meer dan 160 grachten en op slechts 10 minuten lopen van het Nieuwe Werk kom je bij de Raadhuisstraat, die door verschillende grachten loopt:

 • Singel
 • Herengracht
 • Keizersgracht
 • Prinsergracht

Een wandeling langs de grachten kost je slechts 20 minuten en is een zeer bevredigend plan. Maar als dat een van je favoriete dingen is om te doen, en je geen genoegen wilt nemen met het uitzicht vanaf de bruggen, kun je een rondvaart maken in Amsterdam.

Boek een rondvaart in Amsterdam

Een hapje eten in de Jordaan

Als je trek hebt gekregen, ben je in de buurt van een van de meest levendige wijken van de stad: de Jordaan. Het ligt net voorbij de Prinsergracht, dus je hoeft niet van je route af te wijken.

Het is een wijk vol eetgelegenheden en als je het meeste uit je tijd wilt halen, ben je in een buurt vol toeristische attracties die je niet mag missen. Na de lunch kun je de stad verder verkennen in de Jordaan, met de belangrijkste bezienswaardigheden in deze wijk:

Terug naar de geschiedenis van Nederland in het Anne Frank huis

Exterieur van het Anne Frank Huis| ©Daryl Mitchell
Exterieur van het Anne Frank Huis| ©Daryl Mitchell

Het Anne Frank Huis ligt op ongeveer 6 minuten lopen van de Rozengracht, een van de belangrijkste verkeersaders van de Jordaan.

Het is gewijd aan het beroemde Joodse meisje dat in haar dagboek schreef over het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap onder de nazi-bezetting van Nederland. Hier kun je je onderdompelen in het verhaal van Anne Frank. Foto's, archieven, films en originele voorwerpenhelpen je om de politieke en oorlogscontext rond Anne Frank beter te begrijpen.

Je kunt ook een rondleiding door de Joodse wijk boeken, zodat je niet alleen het verhaal van Anne Frank leert kennen, maar ook de buurt met een gids kunt verkennen.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

Uitgaan op het Leidseplein en de Wallen

Op ongeveer 15 minuten lopen van het Anne Frank Huis ligt het Leidseplein en de omliggende straten.

Het is een van de levendigste buurten van de stad, met zijn vele restaurants, winkels, bars en nachtclubs. Zou het niet geweldig zijn om door de straten en pleinen te slenteren en daarna lekker uit eten te gaan? Daarnaast kom je tijdens je wandeling ook bezienswaardige gebouwen tegen, zoals de volgende:

 • Stadstheater
 • Amerikaans Hotel
 • Het Holland Casino

Wil je doorgaan met feesten? De Wallen liggen op ongeveer 15 minuten afstand in de richting van het centrum. Een controversiële plek, maar ook een feestgebied met kroegen en nachtclubs. Er is zelfs een Wallenrondleiding die je alles laat zien wat er te zien is.

Boek een tour op de Amsterdamse Wallen

Dag 2: De musea, de Joodse buurt en een paar coffeeshops

Exterieur van het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi
Exterieur van het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi

De tweede dag staat in het teken van een paar plekken die de moeite waard zijn om van dichtbij te bekijken, want Amsterdam heeft een indrukwekkend kunstaanbod.

Bezoek het Van Gogh Museum

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Amsterdam waar je het werk van de beroemde Nederlandse schilder kunt leren kennen, een voorloper voor veel van de avant-garde van de 20e eeuw.

Binnen kun je een aantal van de beroemdste werken van de schilder zien, zoals "De Zonnebloemen" en "De Aardappeleters". Het heeft in totaal 3 verdiepingen, maar ik raad je aan niet alles te bekijken. Je zou in een roes kunnen vertrekken en het idee is om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Om dit te voorkomen kun jehet beste een rondleiding door het Van Gogh Museum nemen met een gids die precies weet wat de belangrijkste onderdelen zijn.

Boek tickets en bezoeken aan het Van Gogh Museum

De barokke pracht van het Rijksmuseum

Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman
Een bezoek aan het Rijksmuseum| ©Becky Houtman

De Nederlandse schilderschool is een van de bekendste en populairste ter wereld. Ze heeft enkele van de meest opmerkelijke kunstwerken voortgebracht, evenals onherhaalbare auteurs zoals Rembrandt, Rubens of Vermeer. Het Rijksmuseum is het Nationale Museum van de Schilderkunst, dus je kunt er de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst zien.

Er hangen werken zoals "De Nachtwacht" van Rembrandt en "Het Melkmeisje" van Vermeer.

 • Duur: 3 uur (als je geen liefhebber van schilderkunst bent, minder).
 • Openingstijden: van 09:00 tot 17:00 uur.
 • Ticketprijs: vanaf 28 €. Behalve voor kinderen onder de 19, die mogen gratis naar binnen.
 • Voor meer informatie... Bezoek de post over tickets en rondleidingen naar het Rijksmuseum.

Boek een rondleiding door het Rijksmuseum

Een hapje eten in de Joodse buurt

Amsterdam had in de 17e eeuw een van de grootste Joodse gemeenschappen in West-Europa, grotendeels als gevolg van de verdrijving van Joden uit Spanje en Portugal. Als jede dag ervoor hebt gekozen voor een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt, kun je hier je honger stillen.

Het kan zelfs de perfecte gelegenheid zijn om de rondleiding alsnog te doen als je die hebt gemist. Je vindt er een breed scala aan restaurants, waaronderkoosjere eetgelegenheden.

Je krijgt er waar voor je geld en kunt er al vanaf € 6 eten.

Boek een rondleiding door de Joodse buurt in Amsterdam

Sluit de dag af bij een koffiebar

Coffeeshop Dampkring| ©Gary Todd
Coffeeshop Dampkring| ©Gary Todd

Coffeeshops zijn gelegenheden waar het mogelijk is om marihuana en hasj te roken. Dit is wettelijk toegestaan, maar alleen in deze gelegenheden.

Ze zijn niet semi-clandestien of hebben een dubieuze reputatie , maar zijn volledig geaccepteerd. Het zijn in alle opzichten bars, dusals je gewoon wat wilt drinken of zelfs dineren, dan kan dat ook. Er zijn meer dan 200 coffeeshops in Amsterdam, dus het is makkelijk om er eentje tegen te komen. De meeste sluiten om 00:00 of 01:00 uur. Als je nieuwsgierig bent, zijn hier een paar van de populairste:

Een beetje weinig tijd? Kies dan voor een sightseeingbus!

Amsterdam sightseeing bus| ©John D
Amsterdam sightseeing bus| ©John D

Als je denkt dat je met twee dagen niet genoeg tijd hebt om alle bezienswaardigheden te zien, kun je altijd nog in een toeristenbus stappen. Dit is een goed alternatief als je het belangrijkste wilt zien zonder er langer over te doen dan nodig is.

Dit geeft je meer tijd om te ontspannen in een park of, waarom niet, een paar musea aan je bezoek toe te voegen. Rondleidingen duren meestal ongeveer 7 uur en worden begeleid door uitleg.

En als je wilt stoppen bij een bijzonder interessante plek, kun je gewoon uitstappen en ervan genieten! Later neem je een andere sightseeingbus om je ontdekkingstocht voort te zetten.

Boek je plaats op de Amsterdam Sightseeing Bus