Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Anne Frank Museum: tickets, rondleidingen, tips...

Het Anne Frank Museum in Amsterdam is een geweldige plek om te bezoeken: ontdek de attracties van dit stukje Nederlandse geschiedenis en hoe je binnenkomt in de schuilplaats van Anne Frank.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Anne Frank Museum: tickets, rondleidingen, tips...

Anne Frank Huis, Amsterdam, | ©Charles

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is tot stand gekomen in samenwerking met Otto Frank, de vader van het meisje wiens verhaal de hele wereld overging. De organisatie die het museum beheert, vertelt het verhaal van Anne Frank aan de wereld en stelt de schuilplaats waar haar familie tijdens de Holocaust woonde, open voor jou. Lees verder om erachter te komen hoe je het museum kunt bezoeken.

Wat kosten kaartjes voor het Anne Frank Museum?

In de rij voor het huis van Anne Frank| ©mattmangum
In de rij voor het huis van Anne Frank| ©mattmangum

Kaartjes voor het Anne Frank Museum kosten ongeveer 16 euro voor volwassenen, 7 euro voor kinderen van 10-17 jaar en 1 euro voor kinderen van 0-9 jaar.

Als je ook het introductieprogramma wilt boeken, betaal je 7 euro extra. Het programma is beschikbaar voor bezoekers vanaf 10 jaar.

De rondleiding door Anne Frank, waarbij je een kijkje krijgt in het verhaal van de ballingschap van het Joodse meisje terwijl je door de straten van haar buurt loopt, kost ongeveer 28 euro.

Boek de rondleiding door Amsterdam

Hoe kom ik aan kaartjes voor het Anne Frank Museum?

Exterieur van het Anne Frank Huis| ©Daryl Mitchell
Exterieur van het Anne Frank Huis| ©Daryl Mitchell

Tickets voor het Anne Frank Museum zijn alleen online te koop via de officiële website van het museum. Je kunt ze kopen volgens een vooraf vastgesteld tijdschema, dat je kunt kiezen uit de opties die het museum aanbiedt. Dit geldt zowel voor het algemene publiek als voor kindertickets en Anne Frank Museum kortingskaarten.

Tickets voor een maand gaan op de eerste dinsdag van de maand in de verkoop, dus houd er rekening mee dat als ze uitverkocht zijn, je ze niet meer kunt kopen.

Als je niet op tijd bent en geen kaartjes voor het museum kunt krijgen, kun je je opgeven voor de Anne Frank tour door de Amsterdamse Jodenbuurt. Deze activiteit geeft je de kans om meer te leren over de geschiedenis en de omgeving waar het Duitse meisje en haar familie zich verborgen hielden, dankzij de uitleg van een deskundige gids.

Boek de rondleiding door Amsterdam

De beste manier om je bezoek compleet te maken: de Anne Frank tour door de Joodse Buurt

Straten van Jodenbuurt| ©maduarte
Straten van Jodenbuurt| ©maduarte

Een andere manier om meer te weten te komen over het leven van Anne Frank, als je liever door een deskundige gids wordt rondgeleid, is de Anne Frank-tour door de Amsterdamse Jodenbuurt.

Deze twee uur durende tour neemt je mee naar de plekken waar de familie zich moest verstoppen om aan de nazi-vervolging te ontkomen en geeft je een overzicht van het harde leven in de stad tijdens de Holocaust.

Je loopt onder andere door de Jodenbuurt, de Jordaan waar het Achterhuis zich bevindt en het gebied rond het Joods Historisch Museum. Een hele wijk vol eerbetoon aan de Joodse gemeenschap en die probeert haar herinnering terug te krijgen.

Boek de Anne Frank tour door Amsterdam

Zijn er rondleidingen in het Anne Frank Museum en is het de moeite waard?

Entree museum| ©Chan K
Entree museum| ©Chan K

In het Anne Frank Museum kun je een kaartje kopen met een inleidend programma, waarmee je kennis kunt maken met het museum. Het museum biedt echter geen rondleidingen aan.

Mijn advies is echter om het Anne Frank Museum te bezoeken en eerder op de dag een Anne Frank tour te doen door de Amsterdamse Jodenbuurt, waar het museum is gevestigd. Tijdens deze rondleidingen ligt de nadruk op de jonge Anne, dus je komt met een andere motivatie aan bij het Anne Frank Huis.

Deze rondleiding duurt twee uur en is een geweldige manier om de Joodse buurt te leren kennen voordat je het museum ingaat. Het is ideaal voor geschiedenisliefhebbers van de 20e eeuw. De rondleiding kan worden geboekt in de taal van je keuze, zodat je geen details mist over de geschiedenis van de Holocaust.

Tijdens de rondleiding loop je over het stuk tussen de Joodse buurt en het Anne Frank Huis, en leer je over een van de donkerste episodes uit de wereldgeschiedenis.

Boek de Anne Frank tour door Amsterdam

Openingstijden van het Anne Frank Museum

Anne Frankzaal| ©Jil D
Anne Frankzaal| ©Jil D

Je kunt het Anne Frank Museum bezoeken van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur of, als je besluit om op een dag tussen vrijdag en zondag te gaan , van 9.00 tot 19.00 uur.

Let op: tickets moeten van tevoren worden gekocht en je moet een tijdvak binnen dit bereik kiezen voordat je je ticket koopt. Er kunnen geen tickets worden gekocht zonder aan te geven welk tijdsvak je gaat bezoeken.

In het geval van de Anne Frank-tour door de Amsterdamse Jodenbuurt kun je kiezen uit twee tijdstippen om de tour te doen, om 10:00 of 14:00 uur, die je ook moet selecteren wanneer je reserveert, en de tour duurt 2 uur.

Boek een rondleiding door Amsterdam

Routebeschrijving naar het Anne Frank Museum

Routebeschrijving naar het Anne Frank Huis| ©Talya Price
Routebeschrijving naar het Anne Frank Huis| ©Talya Price

Het Anne Frank Huis in Amsterdam ligt in het centrum van de stad. Het is gevestigd aan de Prinsengracht 263-267. De ingang van het huis is echter net om de hoek, op de Westermarkt 20.

Het is ongeveer twintig minuten lopen vanaf het Centraal Station. Je kunt ook tram 13 of 17 nemen en uitstappen bij de halte "Westermarkt".

Je kunt ook bussen 170, 171 en 172 nemen. Vergeet niet om altijd Google Maps en een goed internetsignaal bij de hand te hebben, zodat je niet verdwaalt en je door de stad kunt verplaatsen alsof je haar altijd al hebt gekend.

Is het aan te raden om het introductieprogramma te boeken voor een bezoek aan het Anne Frank Museum?

Binnen in het huis| ©Chan K
Binnen in het huis| ©Chan K

Het inleidende programma is een lezing van 30 minuten die je wegwijs maakt in het museum. Of je dit programma wel of niet moet boeken hangt af van je kennis van het Nederlands of Engels, de talen waarin het programma wordt aangeboden. Zo ja, dan is het zeker een goed idee om het te boeken.

Het inleidende programma in het Anne Frank Museum duurt een half uur. Daarna kun je het museum bezoeken. Het is een goede manier om wat context te krijgen voordat je een wandeling maakt door het huis van het meisje dat met haar dagboek vol tienerherinneringen de hele wereld in beroering bracht.

Met het inleidende programma krijg je informatie die helpt om de informatie die je al bij je hebt aan te vullen, zodat je beter op de hoogte bent van de context waarin je je begeeft. Je krijgt onder andere informatie over Annes geschiedenis, over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast leer je alles over de inrichting van het museum en de organisatie die het museum bestuurt.

Zijn kaartjes voor het Anne Frank Museum inbegrepen bij een sightseeingpas voor Amsterdam?

Amsterdam Pas| ©HappyW
Amsterdam Pas| ©HappyW

De Amsterdam Pas is niet inclusief toegang tot het Anne Frank Museum. Er is echter geen andere Amsterdam City Pass die dit wel in het pakket heeft. De I Amsterdam City Card bijvoorbeeld niet.

Als je echter een van de beste rondleidingen door Amsterdam boekt, zul je zien dat sommige rondleidingen deze stop wel hebben, zodat je het Anne Frank Museum kunt bezoeken en tegelijkertijd door Amsterdam kunt wandelen.

Zelfs als je de Nederlandse Museumkaart hebt, moet je kaartjes kopen. In dit geval betaal je alleen de reserveringskosten, maar als je geen kaartje koopt, kun je het museum niet bezoeken.

Boek een rondleiding door Amsterdam

Is het aan te raden om met kinderen naar het Anne Frank Museum te gaan?

Standbeeld ter nagedachtenis aan Anne Frank| ©jack_g
Standbeeld ter nagedachtenis aan Anne Frank| ©jack_g

Allereerst moet je weten dat het museum zelf kaartjes heeft voor kinderen vanaf de jongste leeftijd. Er is namelijk absoluut niets in het museum dat het afraadt om met kinderen te gaan. Ik denk echter dat het een beslissing is die je persoonlijk moet nemen.

Hieronder lees je hoe ik de voor- en nadelen zie van een bezoek aan het Anne Frank Museum met kinderen.

Voordelen:

  • Als je op vakantie bent, hoef je niet te bedenken waar je ze moet laten.
  • Als je je kinderen graag respect bijbrengt voor diversiteit, zul je het zeker heel leerzaam vinden.
  • Kaartjes voor kinderen en tieners zijn heel betaalbaar.

Nadelen:

  • Als je kinderen veel huilen of schreeuwen, ben je misschien van het weer afgesneden.
  • Niet veel anders: neem ze mee!

Als je hebt besloten naar Amsterdam te reizen, bekijk dan zeker onze 10 tips voor reizen naar Amsterdam!

Boek een Anne Frank tour door Amsterdam

Wat je niet mag missen in het Anne Frank Museum

De schuilplaats van Anne Frank| ©Dennis Jarvis
De schuilplaats van Anne Frank| ©Dennis Jarvis

Het Anne Frank Museum in Amsterdam neemt, zoals je weet, de fysieke ruimte waar Anne Frank leefde voordat ze werd gevonden en recreëert de ruimte zodat je je volledig kunt inleven in haar tragische verhaal. Hier is een overzicht van de beste dingen die je in dit museum kunt zien:

Het Achterhuis

Vraag je je af wat het Achterhuis is? Het is het huis waar Anne Frank en haar familie zich verborgen voor de nazi's die hun stad binnenvielen. De onderduikmedewerkers hebben een deel van Anne Franks bezittingen kunnen redden nadat ze was gearresteerd, maar het meeste is verloren gegaan.

De kamers die je in dit deel van het museum ziet, zijn anders dan de kamers die Anne Frank daadwerkelijk tot haar beschikking had om de oorlog te overleven. Maar je kunt ze wel nabootsen met foto's, borden, posters en je eigen indrukken uit het dagboek van Anne Frank. Ben je het met me eens dat je het beter eerst kunt lezen?

Dagboeken van Anne Frank

Wat je ook zeker niet mag vergeten is op te letten als je op weg bent naar de begane grond. Je ziet een kamer met veel tentoongestelde voorwerpen, en daarbinnen, jawel: de originele dagboeken van Anne Frank. Je kunt ze door glas niet aanraken, maar je kunt ze zeker zien.

Zonder twijfel een van de spannendste elementen van het Anne Frank Museum: het van dichtbij kunnen zien van die oude notities die ooit onder de pen van Anne Frank lagen.

Free2choose Kamer

Tot slot raden we een bezoek aan de Free2choose ruimte aan. Dit is een educatieve ruimte waar je kunt leren en tegelijkertijd je overtuigingen over vrijheden en racisme kunt testen. Je leert jezelf beter kennen en meet je tolerantie voor verschillen.

Je zult ontdekken dat het Anne Frank Museum niet alleen een plek voor toeristen is: het is een ruimte van verzet, waar mensen actie ondernemen om de loop der dingen te veranderen.

Hoeveel tijd heb je nodig om het Anne Frank Museum te bezoeken?

Foto's van Anne Frank in het museum| ©Jil D
Foto's van Anne Frank in het museum| ©Jil D

Hoewel er geen tijdslimiet is voor uw bezoek aan het Anne Frank Museum, is het handig om te weten dat u het museum in ongeveer een uur kunt bezoeken.

Als u daarna nog wat meer tijd wilt besteden aan een rondleiding door het museum, een drankje in het café of wat rondsnuffelen in de winkel van het Anne Frank Museum, bent u vrij om te doen wat u wilt.

Als u een toegangsbewijs voor het Anne Frank Huis met tijdregistratie boekt, krijgt u een vooraf bepaalde tijd om het museum binnen te gaan. Het tijdstip van vertrek bepaalt u zelf.

Waar eet je in de buurt van het Anne Frank Huis?

Café bij het Anne Frank Museum| ©Cris Toala Olivares
Café bij het Anne Frank Museum| ©Cris Toala Olivares

Dit zul je leuk vinden. Je kunt niet alleen vlakbij, maar ook binnen in het Anne Frank Museum een kopje koffie drinken. Het museum zelf heeft een eigen café met uitzicht op de Prinsengracht. In het café van het Anne Frank Museum kun je kiezen tussen warme en koude dranken.

In het café van het Anne Frank Museum in Amsterdam kun je ook snacks bestellen en je kunt er zelfs lunchen.

Je kunt het café alleen in als je het Anne Frank Huis bezoekt en binnen kun je alleen met creditcard betalen. Alleen al de kennismaking met dit café met ongelooflijk uitzicht is reden genoeg om naar het museum te gaan, en het is niet eens de meest interessante reden.

Is het belangrijk om het Dagboek van Anne Frank gelezen te hebben voordat je het museum bezoekt?

De rest van het dagboek van Anne Frank| ©Heather Cowper
De rest van het dagboek van Anne Frank| ©Heather Cowper

Dit is geen antwoord dat ik je kan geven, omdat ik denk dat het echt van ieders criteria afhangt. In mijn geval, nu ik het gelezen heb, kan ik zeggen dat ik denk dat hoe meer hulpmiddelen we hebben om in dit soort ruimtes te komen, hoe meer we eruit halen.

Het is niet zo dat je niet begrijpt wat er gebeurt als je het dagboek niet leest, natuurlijk niet. Maar ik neem aan dat je de dingen die je waarneemt op een andere manier herkent als je het verslag van de jonge Anne in de eerste persoon hebt gelezen.

Ik vind het trouwens een must-read, zelfs als je niet van plan bent om het Anne Frank Museum in Amsterdam te bezoeken. Het schrijven van het verborgen tienermeisje, met haar alledaagse, alledaagse problemen terwijl alles om haar heen instort, is absoluut een fascinerende en ontroerende ervaring.

Ik moet je wel zeggen dat als je het Dagboek van Anne Frank nog niet hebt gelezen en dat ook niet van plan bent voordat je naar Amsterdam afreist, je het nog steeds in de winkel van het Anne Frank Museum zelf kunt kopen. Er is geen ontkomen aan, toch?

Boek een rondleiding door Amsterdam