Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Amsterdam in de zomer

Als de zomer in Amsterdam aanbreekt, is de stad gevuld met licht, muziek en duizenden buitenactiviteiten. Kijk je ernaar uit om erheen te gaan?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

13 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in de zomer

Amsterdam met de fiets | ©Franklin Heijnen

Wie wil er nu niet naar Amsterdam om de stad in de zomer te zien? Het is een geweldige tijd om de hoofdstad van Nederland te bezoeken. Waarom zeg ik dat? Want het weer, zacht van temperatuur en weinig neerslag, nodigt uit om erop uit te trekken en plannen te maken waarbij muziek, kunst en natuur de sterren zijn.

Hoewel het duidelijk is dat de toestroom van toeristen groter is, heeft Amsterdam een speciale sprankeling in de maanden juni, juli en augustus. Mijn favoriete plannen zijn, net als die van alle Amsterdammers, om buiten te zijn en te genieten van de lange, warme nachten. U kunt er ook van genieten door naar concerten en openluchtbioscopen te gaan, maar ook door de omgeving van de stad te verkennen.

1. Geniet van een rondvaart door de grachten

Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen
Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen

Wanneer het zomer wordt in Amsterdam, verplaatst het leven zich naar de grachten- je moet het beste maken van elke zonnestraal, die de rest van het jaar niet zo gebruikelijk zijn! Als u erheen gaat, zult u zeker verrast zijn om ze vol mensen en kleur te zien, die u uitnodigen om ze te verkennen. Hier is een plan: maak een boottocht door de grachten van Amsterdam. Op die manier kunt u er op uw gemak langs varen, met de zachte zon op uw gezicht en het zachte deinen van de golven die het tafereel nog idyllischer maken, nietwaar?

Het mooie van deze boottochten op de Amsterdamse grachten is dat u de meest emblematische plekken van de stad vanaf het water en vanaf een benijdenswaardig uitkijkpunt kunt zien. Bijvoorbeeld? Nou, het huis van Anne Frank, de Smalle Brug of de Gouden Bocht, vanwaar je ongelooflijke huizen ziet die altijd bewoond zijn geweest (en verhandeld met) de rijkste mensen. Als u wilt, kunt u ook ' s avonds, wanneer de zon ondergaat en de lichten in de stad aangaan, een cruise maken door de Amsterdamse grachten.

Mocht u nog een reden nodig hebben om van de grachten te genieten in de zomer, dan wilt u misschien weten dat ze op de Werelderfgoedlijst staan. Ik verzeker u dat in het zomerlicht en de zonneschijn hun schoonheid nog meer tot uiting komt, dus denk er niet te lang over na en boek nu een cruise.

Boek een rondvaart in Amsterdam

2. Volg het ritme van de concerten in het Vondelpark

Amsterdam Vondelpark| ©Franklin Heijnen
Amsterdam Vondelpark| ©Franklin Heijnen

Zomer klinkt als muziek, en in Amsterdam in het bijzonder komen de deuntjes uit het Vondelpark. Waarom? Want in juni, juli en augustus worden in het Vondelpark, het grootste en beroemdste park van de stad, veel concerten en voorstellingen voor kinderen gegeven in het theater. Natuurlijk profiteren ze van de aangename temperaturen en vinden ze plaats in de open lucht - een beter plan is er niet! Vooral als je het vergezeld met een picknick.

Het programma van elk concert kan worden geraadpleegd op hun website, maar ik kan u nu al zeggen dat de muziekstijlen gevarieerd zijn en dat, als u met de kleintjes reist, zij echt zullen genieten van het plan, aangezien er speciaal voor hen ontworpen toneelstukken worden opgevoerd. Afgezien van deze voorstellingen is het Vondelpark het toneel van vele straatartiesten en mensen die er hun instrumenten brengen om te oefenen. De zomer is hun favoriete seizoen om dit te doen, omdat ze dan een groter publiek hebben en een klimaat dat iedereen inspireert.

Naast de livemuziek is er in dit park van alles te doen en zijn er honderden hectaren om in rond te dwalen. Als u het te voet wilt doen, neem dan comfortabele schoenen mee en veel energie, want u zult het nodig hebben. Zo niet, dan kunt u ook een fiets of rolschaatsen huren. Natuurlijk mag je de kans niet missen om een foto te laten maken bij het beroemde iamsterdam monument, dat zich in het park bevindt.

3. Vier de zomer op de Amsterdamse festivals

Uitmarkt, Amsterdam| ©Martijn van Exel
Uitmarkt, Amsterdam| ©Martijn van Exel

Cultuur markeert de zomer in de Nederlandse hoofdstad, en als je me niet gelooft, wacht dan tot ik je vertel hoeveel festivals, waarvan vele gratis, er in deze tijd in Amsterdam worden gehouden. Afgezien van hun betaalbare of soms onbestaande prijskaartje, zijn bijeenkomsten zoals Amsterdam Roots een geweldige manier om de stad op een unieke manier te leren kennen.

Amsterdam is een jonge plaats, met veel cultuur en een verlangen om plezier te maken, dus tussen juni en augustus zijn er enkele festivals die je niet mag missen. Denk echter niet dat het alleen om muziek draait, want in de zomer staat ook gastronomie op de agenda.

Amsterdam Roots

Het Amsterdam Roots Festival zet zich in voor jong, internationaal talent en geeft ruimte aan weinig bekende, niet-westerse groepen. Het is een ode aan de diversiteit en de beroemde grachten van de stad, evenals andere belangrijke plaatsen in de stad, vormen het decor.

Het beste aan Roots is dat het gratis is, dus je hebt geen excuus om naar een van de plaatsen te gaan waar het wordt georganiseerd en de cultuur van verschillende delen van de wereld te leren kennen via muziek zoals flamenco, hiphop of reggaeton. Natuurlijk, als u moet kiezen tussen slechts één concert, ga dan naar het Oosterpark, waar op één dag meer dan 40 optredens zijn.

Bacchus Wijnfeest

Wie houdt er niet van een paar glazen wijn om een zomeravond te verlengen? De Nederlanders blijkbaar wel, en daarom vindt elk jaar in juni het Bacchus Winefestival plaats. Hier kunt u niet alleen wijnen van over de hele wereld proeven, maar ook eten van foodtrucks. Dit alles natuurlijk met goede muziek, gedraaid door lokale DJ's op de achtergrond.

Mijn advies is te komen om van de sfeer te genieten en ook om je kennis over wijn uit te breiden, want tijdens het festival zijn er ook lezingen door deskundige sommeliers en restaurants die hun perfecte parfums aanbieden.

Grachtenfestival Amsterdam

De grachten van Amsterdam zijn elk jaar in augustus rustig, maar met hen komen, hoewel het tegenstrijdig lijkt, duizenden mensen. De reden? Het Grachtenfestival Amsterdam, dat elke zomer, gedurende 10 dagen, de beste klassieke muziekartiesten ter wereld bijeenbrengt. Om het nog spectaculairder te maken, spelen ze meestal op boten en zijn de concerten gratis.

De meeste toeschouwers luisteren vanaf de oevers van de grachten, maar ook vanaf hun boten. Het hoogtepunt van het festival is echter op het ponton van het Pulitzer Hotel, waar het Prinsengrachtconcert wordt gehouden, dat ook gratis is en wordt uitgezonden op de nationale zender.

Uitmarkt

Geloof het of niet, voor alle evenementen die in de zomer plaatsvinden, vindt de opening van het culturele seizoen in Amsterdam plaats tijdens de Uitmarkt in augustus. Dit festival brengt honderdduizenden mensen samen die naar de meer dan 30 podia (verspreid over de stad) komen om te luisteren naar hun favoriete jazz-, cabaret- of zelfs komedieartiesten.

Zoals bijna alle cultuur in Amsterdam is het ook gratis, en als extraatje is er een gedeelte dat alleen voor kinderen is, de Uitmarkt Junior. Welke leeftijd je ook hebt en wat je smaak ook is, dit festival zal je bevallen.

4. Maak kennis met het meest diverse Amsterdam tijdens Pride

Trots in Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck
Trots in Amsterdam| ©Kitty Terwolbeck

Wist je dat Amsterdam Pride een van de beroemdste Prides ter wereld is? Het wordt in de zomer gehouden, dus als u in deze tijd van het jaar reist, hebt u de kans om het zelf te zien. De locaties in de stad zijn gevuld met LGTBIQ+ regenbogen, zodat iedereen zich vertegenwoordigd en vrij voelt tijdens de dagen van de viering en ook tijdens de rest van het jaar.

Mijn advies is om deel te nemen aan deze viering van gelijkheid, vooral aan de jaarlijkse optocht die natuurlijk op het water van de grachten plaatsvindt. Maar naast dit centrale evenement organiseert de stad lezingen, tentoonstellingen, sportwedstrijden, feesten... En nog veel meer, dus bekijk het programma en geniet van het mooie weer en de diversiteit.

Hoewel bijna elke hoek van Amsterdam Pride viert, als er één plek is waar je heen moet, is het Zandvoort aan Zee. Op dit kunstmatige strand zijn er tal van activiteiten om aan deel te nemen.

5. Neem een duik op de stadsstranden van Amsterdam

Strand IJburg| ©Franklin Heijnen
Strand IJburg| ©Franklin Heijnen

Ga je naar het strand in Amsterdam? Ja, dat kan in de zomer dankzij de kunstmatige eilanden van IJburg. Met het mooie weer kunt u misschien zelfs een paar zonnestralen opvangen tussen de duikjes door. U ziet, u hoeft de stad niet eens uit voor een verfrissende dag die tot in de avond duurt, wanneer vreugdevuren worden ontstoken en dj's muziek draaien.

Er is genoeg te doen op de stadsstranden van Amsterdam, maar als je wilt zwemmen kun je alleen naar IJburg, een avant-garde complex met een relaxte vibe waar zowel locals als toeristen op de heetste dagen van de zomer naar toe trekken. Deze buurt bestaat uit drie eilanden, Steigereiland, Haveneiland en Rieteilanden, en het mooiste is dat het maar 15 minuten met de trein vanaf het Centraal Station is.

Er is nog een ander strand, Strandzuid, maar zwemmen is hier niet toegestaan, hoewel ik het aanbeveel om een volleybalwedstrijd te bekijken of een cocktail te drinken in een hangmat.

6. Ga naar de openluchtbioscoop in de zomer in Amsterdam

Pluk de Nacht - Amsterdam| ©Michiel
Pluk de Nacht - Amsterdam| ©Michiel

Van juli tot september trekt de Amsterdamse bioscoop de straat op, naar de terrassen en stranden van de stad. Er worden niet alleen individuele vertoningen georganiseerd, maar ook meerdaagse festivals. Pak wat popcorn, huur een hangmat (of neem je eigen handdoek mee) en ga zitten om een film te kijken in het zachte briesje van de Amsterdamse zomer, het is een echte traktatie.

Een van de bekendste festivals is de Pluk de Nacht, die ook in andere Nederlandse steden wordt gehouden. Het komt net voor het einde van de zomer naar Amsterdam, waar je meer experimentele films en korte films kunt zien.

Modernere blockbusterfilms worden vertoond op het Forest Film Festival, dat plaatsvindt in het bos van de stad. Als u wilt dineren, kunt u een picknickmand reserveren. Een goede raad: ga niet weg als de film is afgelopen, want meestal is er een feest met muziek en drankjes.

Als u de ervaring nog geweldiger wilt maken, kunt u naar een van de [Rooftop Movie Night-evenementen](Rooftop Movie Night){target="_blank" rel="noopener"} gaan. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt het zich op een dak, dus naast de film heb je ook een panoramisch uitzicht over Amsterdam voor je ogen.

7. Fiets door de stad en de tuinen

Fietstocht| ©Franklin Heijnen
Fietstocht| ©Franklin Heijnen

Het is geen geheim dat Amsterdam een stad van fietsen is, hoewel toeristen vaak terughoudend zijn om ze te nemen vanwege de regen en de kou. Maar in de zomer, met het mooie weer, nodigt de stad u uit om haar per fiets te bezoeken. Ik raad u aan een fiets te huren en een fietstocht door Amsterdam te maken die u niet alleen door het centrum van de stad voert, maar ook door de parken en tuinen.

Omdat het niet te warm is en de straten vlak zijn, zal het fietsen u niet uitputten en, in feite, ik weet zeker dat u het leuk zult vinden. Als een echte Amsterdammer steekt u bruggen over en wandelt u door de beroemdste buurten van de stad. Bovendien zijn er in de maand juni Open Tuinendagen, waarop particuliere tuinen die normaal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek, kunnen worden bezocht. Ik moedig u aan uw fiets een tijdje te laten staan en een wandeling te maken tussen de vegetatie en de sculpturen.

Als u een pauze nodig hebt, kunt u naar een park gaan om even in de schaduw te pauzeren. Ze zijn meestal erg levendig in de zomer. Zo zijn de Sarphati en het Museumplein vol met atleten die acrobatiek doen, spelletjes spelen... En in het Oosterpark, hoewel rustiger, ontbreekt het niet aan muziek.

8. Maak een uitstapje naar nabijgelegen dorpen

Bezoeken Volendam| ©Paul Smeets
Bezoeken Volendam| ©Paul Smeets

Als u langer dan een dag in Amsterdam blijft, raad ik u ten zeerste aan de omliggende dorpen te bezoeken. Ik weet dat het geweldig is om in een grote stad te zijn, maar als je het Nederlandse platteland in de zomer leert kennen, zul je begrijpen waarom ik dat zeg. Het landschap is het hele jaar door betoverend, maar in de zomermaanden is het groener dan ooit en dankzij het lange daglicht kunt u het beste uit uw bezoek halen. En alsof dat nog niet genoeg is, is de zomer het seizoen voor Graskaas, en steden als Volendam zijn de beste plaatsen om die te proeven.

Volendam, Marken, Edam of de Zaanse Schans zijn enkele van de steden die op slechts een uur afstand van Amsterdam liggen en die u ongetwijfeld op ansichtkaarten hebt gezien. Hun windmolens en groene velden zijn hun grote emblemen, maar er is nog veel meer, zoals u van dichtbij kennis kunt maken met de Nederlandse traditie. Als u meer dan één dorp wilt bezoeken (wat ik aanraad), kunt u het beste een georganiseerde tour door de Amsterdamse dorpen nemen, omdat u dan altijd een voertuig tot uw beschikking hebt en een gids om u alles uit te leggen.

Volendam

Een van mijn favorieten, en als je van kaas houdt, zal het zeker ook de jouwe worden. De zomer is wanneer Graskaas wordt gemaakt. Hij wordt "weidekaas" genoemd omdat hij wordt gemaakt van de melk van de koeien die, na de lange winter, naar buiten komen om te grazen. Ze voeden zich met gras van hoge kwaliteit, zodat de resulterende kaas zacht en smakelijk is... Een echte delicatesse!

Maak tijdens uw bezoek aan Volendam van de gelegenheid gebruik om een kaasmakerij te bezoeken en de kaas te proeven, maar u moet ook de rest van het vissersdorp zien.

Marken

Op Marken raad ik u aan zoveel mogelijk protestantse kerken te bezoeken, want die zijn er erg bekend. Natuurlijk moet u ook de vissershuisjes op dit kleine eiland zien. Na een paar dagen in Amsterdam zal het een droom lijken om met zo'n traditioneel dorp in contact te komen. Zonder twijfel is dit een van de beste excursies die je vanuit Amsterdam kunt doen.

Edam

Edam is ook beroemd om zijn kaas, maar heeft nog een ander bekend product: thee. Er zijn veel theehuizen langs de kanaaloever. Slenteren door de stad is echter het beste wat je kunt doen. De gebouwen dateren uit de 17e eeuw, waaronder de scheve toren. Iets zegt me dat je niet weg wilt.

Zaanse Schans

Deze stad is een van de beroemdste, vooral om zijn windmolens. Als u niet van uw reis wilt terugkomen zonder een foto te hebben genomen met hen op de achtergrond achter een totaal groene grond, is dit de gelegenheid. U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om een klompenfabriek te bezoeken, die klompen die zo typisch zijn voor Holland.

Vind de beste excursies vanuit Amsterdam

9. Proef de Hollandse aardbeien, de zomerse lekkernij

Nederlandse aardbeien| ©Ben Eekhof
Nederlandse aardbeien| ©Ben Eekhof

Nederland is een monarchie, maar je zou kunnen zeggen dat in de zomer de "koningin van de zomer" een ander soort koningin is: aardbeien! Zomerkoninkjes" zijn zoet, en nog zoeter als ze vergezeld gaan van ijs of slagroom, iets wat je alle locals zult zien doen. Ze zijn zo typisch dat je ze als dessert kunt bestellen, maar ook op elk terras.

Hoewel je Nederlandse aardbeien in elk restaurant in Amsterdam kunt proeven, raad ik je aan ze te kopen op de Noordermarkt, de beste markt van de stad. De verkopers daar hebben de beste producten, dus u krijgt kwaliteitsvolle, verse en zeer smakelijke zomerkoninkjes. Zorg ervoor dat u op zaterdag gaat, want op maandag is de markt bijvoorbeeld een antiekmarkt.

10. Ontdek de dierentuin van Amsterdam tijdens de zomeravonden

Dierentuin Amsterdam| ©Charlotte de Vries
Dierentuin Amsterdam| ©Charlotte de Vries

Nederlanders genieten graag van de zomerdagen in Amsterdam. Dit is de enige tijd van het jaar dat het weer het toelaat om buiten te genieten, zodat u kunt profiteren van alle ruimten van de stad, met inbegrip van de dierentuin. Op zaterdagmiddagen van juni tot augustus vinden er Zoomeravonden plaats: educatieve voorstellingen, musicals, vertellingen, enz. Zowel kinderen als volwassenen worden vermaakt tot het vallen van de avond.

Dus wat gebeurt er op zaterdag in de dierentuin? Veel mensen komen om concerten te zien, maar ook om meer te weten te komen over de dieren die in dit gebied leven. Er is ook ruimte en tijd voor literaire en schilderactiviteiten. Aan het eind van de dag is er een concert om afscheid te nemen van de dag tot de volgende week.

Hoe zijn de zomertemperaturen in Amsterdam?

Zomer in Amsterdam| ©Franklin Heijnen
Zomer in Amsterdam| ©Franklin Heijnen

De zomer is, voor mij, de beste tijd om Amsterdam te bezoeken. De temperaturen zijn mild (tussen 10°C en 22°C); nooit te warm, maar toch kunt u door de stad wandelen zonder het regenachtige of koude weer dat u in de winter in Amsterdam verwacht. Er is geen gevoelstemperatuur en de neerslag is minimaal en bereikt de laagste waarden van het jaar.

Gedurende de rest van het jaar is regen heel gewoon in de Nederlandse hoofdstad, iets wat u gemakkelijk kunt vermijden als u in de zomer reist. Amsterdam is altijd mooi, maar met het licht, de zon en het milde zomerweer is een bezoek altijd nog aangenamer.

Toeristische drukte in Amsterdam in de zomer

De Amsterdamse Wallen| ©Jennifer K
De Amsterdamse Wallen| ©Jennifer K

Ik ga niet tegen u liegen, de warme, maar niet zinderende temperaturen maken van Amsterdam een zeer populaire bestemming tijdens de zomer. Dit betekent meer mensen in de stad, minder beschikbaarheid van accommodatie en hogere prijzen.

Mijn advies voor reizen naar Amsterdam is om vluchten en hotels van tevoren te boeken om koopjes te vinden. Ook als u van plan bent de beste musea van Amsterdam te bezoeken of een excursie te maken, moet u ruim van tevoren boeken, omdat er veel vraag naar is en de capaciteit de neiging heeft vol te lopen. Houd er ook rekening mee dat de meer populaire gebieden, zoals de Amsterdamse Wallen, drukker zullen zijn en u ze niet op dezelfde manier zult kunnen zien.

Tijdens de maanden juni, juli en augustus is de hele stad echter levendiger en wordt u met open armen ontvangen.

Wat zijn uw plannen om de zomer in Amsterdam te vieren? Ik hoop dat mijn aanbevelingen u zullen helpen bij uw keuze.