Steden vlakbij Amsterdam, de beste tours

Als ik de dorpen in de buurt van Amsterdam in één woord zou moeten omschrijven, zou dat zijn: charmant. Als je wilt weten wat deze dorpen zijn en wat de beste manieren zijn om ze te leren kennen, lees dan verder.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Steden vlakbij Amsterdam, de beste tours

Uitzicht op een brug in Amsterdam | ©Liam Gant

Er is ongetwijfeld veel te zien en te doen in het bruisende en eclectische Amsterdam, maar hoe zit het met de omliggende gebieden? Een bezoek aan Amsterdam zonder een moment te nemen om de schilderachtige dorpjes in de buurt te bekijken is bijna een misdaad, vooral omdat ze zo gevarieerd, zo mooi en zo toegankelijk zijn.

Hieronder heb ik een lijst samengesteld van wat ik beschouw als de beste dorpsrondleidingen in Amsterdam, zodat als je naar de Nederlandse hoofdstad reist, je ze in je reisschema kunt opnemen.

Rondleidingen in Volendam

Een bezoek aan Volendam| ©Paul Smeets
Een bezoek aan Volendam| ©Paul Smeets

Een kleine havenstad met 22.000 inwoners op 22 km ten noordwesten van Amsterdam. Een bezoek aan Volendam is echt een leuke ervaring vanwege de typische charme van het kustplaatsje en de prachtige architectuur.

Tours naar Volendam zijn inclusief gratis en veilig vervoer vanuit Amsterdam. De meeste worden meestal aangeboden als onderdeel van een pakketreis waarbij ook nabijgelegen steden als Edam worden aangedaan; in de stad zie je de Volendamse kaasboerderij.

Als je alleen bent... Je kunt de veerboot nemen vanuit Amsterdam of de bus, die ongeveer €5 per kaartje kost.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf ongeveer € 39 per persoon
 • Duur van de tour: De tour duurt ongeveer 5 uur, afhankelijk van de bestemming.
 • Aanrader als... Je een leuk vissersdorpje wilt zien.

Boek een tour naar Volendam en andere dorpen

Rondleidingen naar Edam

In Edam| ©Zaloa Etxaniz
In Edam| ©Zaloa Etxaniz

Edam is een kleine stad met slechts 7.000 inwoners in de buurt van Volendam en ligt 22 km van het centrum van Amsterdam. Edam is beroemd om de heerlijke kaas die hier wordt geproduceerd: Edammer kaas. Voor dit stadje vind je Amsterdamse fietstochten die een groep reizigers vanuit het centrum van Amsterdam naar het noordwestelijke deel van het platteland brengen; het is een van de favoriete uitjes voor Nederlanders in Amsterdam.

Dit type excursie wordt vaak aangeboden als een gezamenlijke tour langs verschillende dorpen op het platteland, met strategische stops in Edam, Marken en Volendam. Voor dit soort avontuur is het mogelijk om een Engelssprekende gids te krijgen die de meest interessante aspecten van het gebied uitlegt, maar je moet wel van tevoren reserveren.

Alsje alleen bent... De EBS Waterland buslijn rijdt vanuit het centrum van Amsterdam, het kaartje kost ongeveer €5. Je kunt ook de veerboot naar Marken nemen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Vanaf €30.
 • Duur van de reis: tussen 6 en 7 uur, afhankelijk van het aantal bestemmingen dat je wilt bezoeken.
 • Aanrader als... je wilt genieten van het beste van het platteland ten noordwesten van Amsterdam zonder je al te veel zorgen te maken over de planning van je reis.

Boek een tour naar Edam vanuit Amsterdam

Tochten naar Marken

Marken| ©Ramon Boersbroek
Marken| ©Ramon Boersbroek

De schoonheid en charme van Marken is moeilijk in woorden uit te drukken en wordt door reizigers gezien als een van de meest Instagrammable bestemmingen ten noordwesten van Amsterdam. Het is een klein eilandje dat lange tijd van Nederland was afgescheiden totdat er een dijk werd gebouwd die het met Volendam verbond.

Vanwege de nabijheid van andere mooie bestemmingen is het beste alternatief altijd om een tour te nemen die de Volendam, Marken en Edam route omvat. Deze zijn meestal altijd onder begeleiding van een privégids, waarbij de hoogtepunten van elke bestemming worden bezocht en de windmolens in het noordwesten van Amsterdam worden bewonderd.

Als je alleen bent... Neem de veerboot naar Marken of bus 315 van EBS Waterland in het centrum van Amsterdam.

Praktische informatie

 • Prijs: Ongeveer € 40 per deelnemer.
 • Duur van de tour: ongeveer 5 uur, afhankelijk van de route en bestemmingen.
 • Aanrader als... Je de prachtige architectuur van de oude vissersdorpen van Amsterdam wilt leren kennen.

Boek een tour naar Marken en andere dorpen

Tours naar Zaanse Schans het eiland ten noordwesten van Amsterdam

Windmolens van de Zaanse Schans| ©Murdockcrc
Windmolens van de Zaanse Schans| ©Murdockcrc

Een bezoek aan de Zaanse Schans, 20 minuten ten noordwesten van Amsterdam, geeft je het gevoel alsof je door de tijdbarrière naar de 17e en 18e eeuw bent gestapt. Typische middeleeuwse huizen en indrukwekkende windmolens zijn details van dit magische bezoek die je niet mag missen.

Omdat dit een klein gebied is dat in korte tijd kan worden bezocht, combineren veel reisorganisaties dit bezoek met het verkennen van andere noordelijke steden zoals Edam.

Als je alleen bent... Neem de Sprinter trein van station Amsterdam Sloterdijk naar Zaandam Kogervel. Vanaf hier kun je lopen of de 391 Connexxion bus nemen.

Handige informatie

 • Prijs: ongeveer €36 voor individuele excursies naar deze bestemming.
 • Duur van de tour: ongeveer 8 uur, afhankelijk van de tijd bij elke halte.
 • Aanrader als... Je een aantal van de mooiste windmolens ten noorden van Amsterdam wilt zien.

Boek een tour naar de Zaanse Schans en andere dorpen

Tochten naar Giethoorn en de afsluitdijk van Amsterdam

Het "Venetië van Holland", zoals de pittoreske gemeente Giethoorn wordt genoemd, ligt in de provincie Overijssel en kan worden bezocht tijdens een halve dagtocht vanuit Amsterdam, aangezien het slechts anderhalf uur van de hoofdstad ligt.

Het is een excursie die je niet mag missen, want de vele grachten, houten bruggetjes en rietgedekte huisjes maken het bijzonder charmant. Een wandeling door dit sprookjesachtige dorp is een echte aanrader.

Maar als je het combineert met een bezoek aan de Afsluitdijk, heb je een zeer complete dag met deze excursie. Je kunt dan wandelen langs de 32 kilometer van dit kunstwerk dat het noorden van Nederland met de Waddenzee verbindt.

Praktische informatie

 • Prijs: Ongeveer €80 per deelnemer.
 • Duur van de tour: ongeveer 9 uur, dus je zult bijna de hele dag moeten boeken.
 • Aanrader als... Je het "Nederlandse Venetië" wilt leren kennen en je wilt vergapen aan de dromerige huisjes en kanalen.

Boek een tour naar Giethoorn en de afsluitdijk

Tours naar Lisse en Keukenhof Tuinen

Keukenhof Tuinen| ©jimj0will
Keukenhof Tuinen| ©jimj0will

Als je maar één tour uit deze lijst kunt doen, dan zouden Lisse en de prachtige **Keukenhof Tuinen **een van de eerste keuzes moeten zijn. Deze tuin staat ook wel bekend als de Tuin van Europa en is het grootste tuinengebied ter wereld. Als je Amsterdam in de lente bezoekt, is het schouwspel van het bloemenveld werkelijk adembenemend.

Naast een ervaren gids in jouw taal en vervoer van het centrum van Amsterdam naar Lisse en terug: dit type tour naar Keukenhof Tuinen vanuit Amsterdam omvateen rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, een bezoek aan de Tuinen en interessante bestemmingen in de omgeving.

Als je op eigen gelegenheid bent... Neem de Sprintertrein van het centrum van Amsterdam naar station Sassenheim in Lisse. Kom aan op busstation Noordwijk, neem route 361 en loop vanaf de halte in Lisse, Meer en Duin een paar minuten.

Handige informatie

 • Prijs: Deze belevenis is beschikbaar vanaf €60 per persoon bij een groepsrondleiding.
 • Duur van de tour: Met de tour naar de bloemenvelden en andere bestemmingen moet je tussen de 6 en 9 uur reserveren voor deze ervaring.
 • Aanrader als... Je je wilt vergapen aan de prachtige Nederlandse flora en kennis wilt maken met een van de mooiste bloemenvelden ter wereld.

Boek een tour naar Keukenhof

Rondleidingen naar Haarlem

Bezoek Haarlem| ©Kata Pal
Bezoek Haarlem| ©Kata Pal

Haarlem is een prachtige oud-Hollandse stad op ongeveer 30 km van Amsterdam. De belangrijkste attracties zijn de geplaveide straten, oude gebouwen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland; een 3800 hectare groot natuurgebied vlakbij zee. De meeste tours naar Haarlem zijn privérondleidingenvanuit Amsterdam voor kleine groepen van 4 tot 6 personen.

Naast het comfortabele en veilige vervoer van en naar Amsterdam, zijn de meest interessante bezienswaardigheden zoals de Centrale Markt in Haarlem, de middeleeuwse Sint-Bavokerk, het Theehuis de Haarlemmerhout dat wordt beschouwd als het oudste park van Nederland en nog veel meer inbegrepen.

Als je op eigen gelegenheid bent... heb je verschillende vervoersmogelijkheden, de Sprinter trein met kaartjes vanaf €10 per rit of de Connexxion bussen met kaartjes vanaf €4 per rit.

Nuttige informatie

 • Prijs: Aangezien dit privérondleidingen zijn, zijn ze beschikbaar vanaf €175 met de mogelijkheid voor kleine groepen van maximaal 4 personen.
 • Duur van de tour: 5 uur inclusief terugreis vanaf Amsterdam.
 • Aanbevolen als... Als je als gezin of met een kleine groep vrienden reist, compenseert de prijs wellicht de individuele kosten bij gebruik van andere vervoersalternatieven.

Boek een tour vanuit Amsterdam

Rondleidingen naar Gouda en zijn heerlijke kaas

Een bezoek aan Gouda| ©Getty Images
Een bezoek aan Gouda| ©Getty Images

Gouda ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Amsterdam en is, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, wereldberoemd vanwege de populaire Nederlandse kaasmarkten en de heerlijke stroopwafels. Een bezoek aan Gouda is synoniem aan jezelf onderdompelen in niet alleen een prachtig landschap maar ook in heerlijk eten, want het streetfood is bovenal heerlijk.

Rondleidingen naar deze bestemming zijn er meestal in twee soorten: privérondleidingen met een deskundige gids of gecombineerde rondleidingen waarbij ook andere bestemmingen worden aangedaan, zoals de stad Rotterdam en de Keukenhof Tuinen. Binnen Gouda moet je echter zeker een bezoek brengen aan: de markt, het centrale plein en de Sint-Janskerk.

Als je alleen bent... Het beste alternatief is om de Sprintertrein te nemen van station Amsterdam Amstel naar het centrum van Gouda.

Nuttige informatie over Gouda

 • Prijs: Of het nu gaat om een privétour of een tour met meerdere bestemmingen, de prijs voor deze ervaring begint bij €100.
 • Duur van de tour: Afhankelijk van het aantal bestemmingen dat je bezoekt, kan de tour minimaal 4 uur duren (alleen Gouda) en maximaal 8 uur als je andere steden bezoekt.
 • Aanrader als... je wilt proeven van de lekkerste Nederlandse cultuur.

Boek een tour vanuit Amsterdam

Rondleidingen naar Alkmaar

Alkmaar| ©Miguel Ángel Lorente
Alkmaar| ©Miguel Ángel Lorente

Alkmaar ligt ten noordwesten van Amsterdam in de provincie Noord-Holland en is een van de grootste steden buiten Amsterdam. Het culturele, gastronomische en architectonische aanbod is een wandeling door de straten meer dan waard. De meest interessante attractie is de beroemde Kaasmarkt op het Waagplein alleen op vrijdag van april tot september in Amsterdam.

Het komt vaak voor dat reizigers een bezoek aan Alkmaar combineren met een bezoek aan de Zaanse Schans, omdat ze op dezelfde route liggen en maar 30 minuten van elkaar verwijderd zijn. In Alkmaar bezoek je de beroemde kaasmarkt, indien in het seizoen, de prachtige gebouwen en je kunt ook een rondvaart maken door de grachten van de stad.

Als je alleen bent... De makkelijkste manier om er te komen is door de Intercity direct vanaf Amsterdam Centraal Station te nemen.

Nuttige informatie

 • Prijs: Deze ervaring kost ongeveer € 50.
 • Duur van de rondvaart: Voor een rondvaart moet je minstens 5 uur reserveren.
 • Aanbevolen als... Een bezoek aan Amsterdam in de openingsmaanden van de Kaasmarkt is een van de beroemdste en meest traditionele kaasmarkten in Europa.

Boek een tour vanuit Amsterdam

Tochten naar Zandvoort en haar prachtige stranden

Strand Zandvoort| ©Dennis Schäffer
Strand Zandvoort| ©Dennis Schäffer

Zandvoort is een van de favoriete badplaatsen van de Nederlanders. Het ligt op slechts 38 km van het stadscentrum en als u in de zomer Amsterdam bezoekt, is het de moeite waard om een uitstapje naar de kust te maken voor een charmant dorp en een rustig strand.

Rondleidingen naar Zandvoort zijn meestal privé, waarbij een gids jou en je groep (dat kunnen vrienden of familie zijn) begeleidt vanaf het startpunt in Amsterdam om de meest interessante aspecten van het stadje te zien en daarna urenlang plezier te hebben op het zand.

Als je alleen bent... Vanuit het centrum van Amsterdam op station Sloterdijk kun je de Sprintertrein nemen naar Zandvoort voor een rit van 30-40 minuten.

Nuttige informatie

 • Prijs: Privérondleidingen zijn beschikbaar vanaf 80; de prijs is exclusief treinkaartjes, maar er is meestal ruimte voor een kleine groep deelnemers.
 • Duur van de tour: Je moet minstens 5 uur van je reisschema reserveren voor deze tour.
 • Aanbevolen als... Je Amsterdam bezoekt met mooi weer en een paar verfrissende uurtjes aan zee wilt doorbrengen.

Boek een tour vanuit Amsterdam

Tours naar Weesp en zijn prachtige windmolens

Toeren door Weesp| ©Quistnix
Toeren door Weesp| ©Quistnix

Het stadje Weesp ligt in het zuidwesten van de regio en op slechts 15 km van het centrum van Amsterdam. Als je een kort uitstapje plant, zoals een excursie naar Weesp en de beroemde windmolens, kan het zeker de moeite waard zijn.

Vanwege de nabijheid van de stad zijn de beste excursies naar Weeps en de molens de beroemde fietstochten door het Amsterdamse platteland. Vanuit het centrum neemt een deskundige gids de tourgroep mee door het platteland voor een ontspannen, leuke rit die je alleen in Amsterdam kunt maken.

Als je op eigen gelegenheidgaat... de beste manier om er te komen is door de Sprintertrein te nemen vanaf Amsterdam Centraal Station en het kaartje kost ongeveer €10 per enkele reis.

Nuttige informatie

 • Prijs: Fietstours naar het Weepsgebied en de windmolens zijn beschikbaar vanaf €75 per persoon.
 • Duur van de tour: Het hangt een beetje af van het aantal stops op de tourroute, maar je moet rekening houden met minimaal 3 tot 4 uur voor de fietstour.
 • Aanrader als... je op een andere manier wilt genieten van het Nederlandse platteland of als je een snelle treinrit wilt maken om de prachtige windmolens te zien en te fotograferen.

Boek een tour vanuit Amsterdam