Zaanse Schans daguitstappen vanuit Amsterdam

Verlaat Amsterdam voor een dag om het prachtige Nederlandse platteland te verkennen en ontdek de authenticiteit van landelijk Nederland en zijn typische windmolens!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Zaanse Schans daguitstappen vanuit Amsterdam

Nederlandse windmolen bij zonsondergang | ©Malcolm Lightbody

Amsterdam is een opwindende stad, met een unieke esthetiek en veel interessante bezienswaardigheden.

Maar waarom zou je deze reis naar Nederland niet aangrijpen om andere plekken in het land te zien? Aarzel niet en ga op avontuur naar het prachtige Nederlandse platteland.

Maak een georganiseerde reis naar de Zaanse Schans

Zaanse Schans| ©Moritz Kindler
Zaanse Schans| ©Moritz Kindler

Windmolens, kaasmakerijen, klompenmakerijen, theehuizen, meren, prachtige bloembedden... Als je de schatten van landelijk Nederland wilt ontdekken, kun je het beste een dagtocht per bus maken naar Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken. De eerste stop op deze tour is de Zaanse Schans, een dorp aan de oevers van de rivier de Zaan, beroemd om zijn windmolens.

Als je wilt ontdekken hoe het leven in Nederland er in de 17e en 18e eeuw uitzag, is een wandeling door dit kleine dorpje op het Nederlandse platteland een goede manier om dat te doen. Houd je camera gereed, want het bucolische landschap ziet eruit als iets uit een sprookje en je zult de hele tijd foto's willen maken.

De windmolens bij de rivier zijn de belangrijkste attractie van de Zaanse Schans. De gids legt uit dat deze regio in de 17e eeuw de eerste industriële regio van het land werd met meer dan 600 windmolens die werden gebouwd voor de productie van oliën, verfstoffen, verf, houten planken en om specerijen te malen.

Vergelijk de beste tours naar Zaanse Schans

Combineer je Zaanse Schans tour met andere bezoeken zoals Edam, Volendam en Marken of de Keukenhof Tuinen

Als je het meeste uit je dagje Amsterdam wilt halen en het Nederlandse platteland wilt leren kennen, kun je je Zaanse Schans tour aanvullen met een bezoek aan Edam, Volendam en Marken of zelfs met een bezoek aan de Keukenhof tulpen tuinen.

Welke optie je ook kiest, je krijgt de kans om het land beter te leren kennen en te profiteren van de nabijheid van verbazingwekkende natuurgebieden in de hoofdstad.

Wat houdt een reis naar Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken in?

 • Professionele gids.
 • Vervoer per bus.
 • Bezoek aan de molens van de Zaanse Schans.
 • Bezoek aan de kaasmarkt of de theehuizen aan het Edammer kanaal.
 • Bezoek aan het dorp Volendam, een klompenmakerij, een traditionele kaasmakerij en gratis proeverij van typische producten.
 • Bezoek aan het eiland Marken.

Boek een gecombineerde excursie naar Zaanse Schans


Tips voor een bezoek aan de Zaanse Schans

Zonsondergang bij de Zaanse Schans| ©Malcolm Lightbody
Zonsondergang bij de Zaanse Schans| ©Malcolm Lightbody

Wat moet je meenemen?

 • Comfortabele kleding en schoenen.
 • Een paraplu of mackintosh is altijd een goed idee in Nederland omdat het weer wisselvallig is en het elk moment kan regenen.
 • Een fles water en wat snacks
 • Zin in een leuke tijd.

Reis je met bagage?

Geen zorgen, die kun je tijdens de tour in de bus laten. Bij terugkomst in Amsterdam parkeert de chauffeur direct naast het Centraal Station zodat je de trein kunt nemen naar het vliegveld of je volgende bestemming.

Boek een combinatietour naar Zaanse Schans

Wanneer is de beste tijd om de Zaanse Schans te bezoeken?

Bloemrijke velden in de lente| ©Aswathy N
Bloemrijke velden in de lente| ©Aswathy N

Mei tot oktober is de beste tijd om Amsterdam of een ander deel van het land te bezoeken.

 • De lente is een speciale tijd omdat de velden in bloei staan en de natuur op zijn mooist is.
 • De zomers zijn mild, de dagen zijn langer en de temperaturen liggen rond de 26°C, dus sightseeing in deze tijd van het jaar is een genot.
 • In de herfst daarentegen worden de dagen korter en is het nodig om warme kleren aan te trekken als het weer begint af te koelen.
 • Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de winters koud met veel regen, mist, vorst en harde wind. Met andere woorden, het weer is niet zo gunstig als in andere tijden van het jaar om te wandelen, hoewel het voor sommige mensen ook zijn charme kan hebben.

Zo ziet Edam, de stad van de populaire Nederlandse kaas, eruit

Typisch Nederlandse windmolens| ©Arjan de jong
Typisch Nederlandse windmolens| ©Arjan de jong

De volgende halte op deze rondreis over het Nederlandse platteland is Edam, en als je het over dit stadje hebt, kun je niet anders dan aan zijn kaas denken. In de 17e eeuw exporteerde Nederland al dit beroemde product en sindsdien gaat het al eeuwenlang naar alle uithoeken van de wereld.

Deze tocht geeft ons de gelegenheid om de beroemde traditionele kaasmarkt te bezoeken, die al sinds de middeleeuwen in bedrijf is en in de zomer organiseren ze historische reënactments zodat toeristen kunnen zien hoe het er toen aan toe ging. Een bezoek aan de Edammer kaasmarkt met een gids is een zeer interessante ervaring die een deel van de geschiedenis van de stad levend houdt.

Maar Edam is meer dan alleen kaas. Het is een prachtige stad gelegen op 20 kilometer van Amsterdam in een gebied genaamd Laag Holland dat eruit ziet als iets uit een sprookje.

Wandelend door het oude centrum van dit typische dorp aan de oevers van het IJsselmeer vind je kleine winkelstraatjes, mooie theehuisjes aan de gracht en gezellige terrasjes waar je iets kunt drinken. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint Nicolaaskerk, het stadhuis, het 16e-eeuwse Carillon en het Edam Museum.

Boek een pakketreis naar Zaanse Schans

Hoe is Volendam, de haven van Edam?

Dit kleine vissersdorpje, gelegen tussen Edam en Marken, op slechts 20 minuten van Amsterdam, is een van de mooiste en meest authentieke dorpen van het Nederlandse platteland dankzij de mooie haven, smalle straatjes en kleurrijke huizen.

De beste manier om Volendam te ontdekken is daarom te voet. De gids leidt je langs verbazingwekkende plekken zodat je prachtige foto's van de tour kunt maken terwijl ze de geschiedenis van Volendam en de connectie met de zee uitlegt.

Tijdens de rondleiding zie je plekken als de Doolhof en de Dijk, twee oude wijken vol vissershuizen in een doolhof van smalle, zeer gedecoreerde straatjes en grachten, die al eeuwenlang vele kunstenaars fascineren.

Je ziet ook plekken als de dijk van de vissershaven, de prachtige kerken, de winkels... en je ontdekt de oorsprong van deze stad als de haven van Edam.

Maar voor de rondleiding door de stad bezochten we een traditionele kaasmakerij waar ze ons uitlegden hoe ze typische kazen uit de regio zoals Gouda of Edam maken en aan het eind werden we getrakteerd op een gratis proeverij van traditionele producten die heerlijk waren. Het was een van de leukste momenten van de dag, want ik ben dol op dit soort excursies.

Daarna werden we meegenomen naar een traditionele klompenmakerij. Net als tulpen of windmolens zijn deze klompen een ander nationaal icoon van Nederland. Tijdens het bezoek laat de meester-klompenmaker je zien hoe ze worden gemaakt en wat zijn meest opvallende creaties zijn. Ik heb nog nooit zoiets gezien en het is een heel bewerkelijk en merkwaardig ambachtelijk proces - een must-see!

Hoe is Marken, het idyllische eiland?

Aan de andere kant van het IJsselmeer, net tegenover Volendam, ligt Marken, een eiland dat in de 13e eeuw door een storm werd gescheiden van het vasteland van Nederland.

Een van de dingen die ons het meest opvielen aan dit stadje zijn de houten huizen op aarden en kunstmatige terpen die "terpen" worden genoemd. Ze zijn uniek in de wereld! De gids legde ons uit dat ze zo gebouwd waren om schade door regen en overstromingen, die in dit gebied vaak voorkomen, te voorkomen.

Het is verbazingwekkend om de grote vindingrijkheid te zien die deze mensen hadden om de getijden het hoofd te bieden, ondanks het feit dat het water geleidelijk terrein won op het dorp. Eeuwenlang leefden de inwoners van Marken in afzondering en pas in 1957 werd er een dijk gebouwd die een einde maakte aan de overstromingen en het dorp in staat stelde een schiereiland te worden door het met het vasteland te verbinden.

Als je Marken binnenwandelt, merk je dat deze plek vol charme is. Geen wonder dat filmregisseur Tim Burton zich hierdoor liet inspireren voor zijn film 'Big Fish'.

Als je door de straten slentert en de vissershuisjes en protestantse kerken van dichtbij bekijkt , krijg je het gevoel dat je door een museumdorp loopt dat ondanks de jaren zijn authenticiteit heeft weten te behouden - het is alsof je een reis terug in de tijd maakt naar de Nederlandse Gouden Eeuw!

Boek een excursie naar Zaanse Schans

Als deze excursie je bevalt, ben je misschien ook geïnteresseerd in...

Een uitstapje naar Amsterdam is een geweldige manier om de stad uit te gaan en andere plekken te zien op één dag, toch?

In het artikel De beste excursies vanuit Amsterdam vind je een aantal leuke suggesties om je trip naar de Nederlandse hoofdstad compleet te maken. Mis het niet!