Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Zaanse Schans daguitstappen vanuit Amsterdam

Verlaat Amsterdam voor een dag om het prachtige Nederlandse platteland te verkennen en ontdek de authenticiteit van het platteland van Holland en zijn typische windmolens!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Zaanse Schans daguitstappen vanuit Amsterdam

Hollandse windmolen bij zonsondergang | ©Malcolm Lightbody

Amsterdam is een opwindende stad met een unieke esthetiek en een schat aan interessante bezienswaardigheden.

Maar waarom zou u niet van deze reis naar Nederland profiteren om andere plaatsen in het land te zien? Aarzel niet en ga op avontuur in het prachtige Nederlandse landschap.

1. Maak een georganiseerde tour naar de Zaanse Schans

Zaanse Schans| ©Moritz Kindler
Zaanse Schans| ©Moritz Kindler

Windmolens, kaasmakerijen, klompenmakerijen, theehuizen, meren, prachtige bloembedden... Als u de schatten van landelijk Nederland wilt ontdekken, kunt u het beste een dagtocht per bus maken naar de Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken. De eerste stop op deze reis is de Zaanse Schans, een dorp aan de oevers van de rivier de Zaan, beroemd om zijn windmolens.

Als u wilt weten hoe het leven er in de 17e en 18e eeuw in Holland uitzag, is een wandeling door dit kleine dorp op het Nederlandse platteland een goede manier om dat te doen. Houd uw fototoestel gereed, want het bucolische landschap lijkt op iets uit een sprookje en u zult de hele tijd foto's willen maken.

De molens bij de rivier zijn de belangrijkste attractie van de Zaanse Schans. De gids legde uit dat deze streek in de 17e eeuw de eerste industriële streek van het land werd met meer dan 600 windmolens die werden gebouwd voor de productie van oliën, verfstoffen, verf, houten planken en voor het malen van specerijen.

Het is verbazingwekkend te zien dat deze molens na al die tijd nog steeds in gebruik zijn en niet alleen van buiten maar ook van binnen kunnen worden bezocht.

We hadden het geluk dat de dag van de excursie naar de Zaanse Schans zonnig was, iets ongebruikelijks in Nederland, en de tijd die we daar doorbrachten konden we langs de centrale straat lopen en genieten van het landschap van grachten, weiden, bloemen, molens en typisch Nederlandse huizen. Een prachtige plek!

Vergelijk de beste excursies naar Zaanse Schans

2. Combineer uw Zaanse Schans tour met andere tours zoals Edam, Volendam en Marken of Keukenhof Gardens

Als u uw dagje Amsterdam optimaal wilt benutten om het Nederlandse platteland te leren kennen, kunt u uw uitstapje naar de Zaanse Schans afronden met een bezoek aan Edam, Volendam en Marken of zelfs een uitstapje naar de tulpentuinen van Keukenhof.

Welke optie u ook kiest, u zult de gelegenheid hebben om het land veel beter te leren kennen en te profiteren van de nabijheid van prachtige natuurgebieden in de hoofdstad.

Wat houdt een uitstapje naar de Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken in?

 • Professionele gids.
 • Vervoer per bus.
 • Bezoek aan de molens van de Zaanse Schans.
 • Bezoek aan de kaasmarkt of de theehuizen aan het Edammer kanaal.
 • Bezoek aan het dorp Volendam, een klompenmakerij, een ambachtelijke kaasmakerij en gratis proeverij van typische producten.
 • Bezoek aan het eiland Marken.

Vergelijk de beste excursies naar Zaanse Schans


Tips voor een bezoek aan de Zaanse Schans

Zonsondergang bij de Zaanse Schans Molens| ©Malcolm Lightbody
Zonsondergang bij de Zaanse Schans Molens| ©Malcolm Lightbody

Wat moet je meenemen?

 • Comfortabele kleren en schoenen.
 • Een paraplu of mackintosh is altijd een goed idee in Nederland omdat het weer veranderlijk is en het elk moment kan regenen.
 • Een fles water en wat snacks
 • Een verlangen om een leuke tijd te hebben.

Reist u met bagage?

Maak je geen zorgen, je kunt het in de bus laten tijdens de tour. Bij terugkomst in Amsterdam parkeert de chauffeur direct naast het Centraal Station zodat u de trein kunt nemen naar het vliegveld of uw volgende bestemming.

Wanneer is de beste tijd om de Zaanse Schans te bezoeken?

Bloemrijke velden in de lente| ©Aswathy N
Bloemrijke velden in de lente| ©Aswathy N

Mei tot oktober is de beste tijd om naar Amsterdam of een ander deel van het land tereizen.

 • De lente is een bijzondere tijd omdat de velden in bloei staan en de natuur op haar mooist is.
 • De zomers daarentegen zijn zacht, de dagen zijn langer en met temperaturen rond 26°C is sightseeing in deze tijd van het jaar een plezier.
 • In de herfst daarentegen beginnen de dagen korter te worden en is het noodzakelijk warme kleren aan te trekken omdat het weer begint af te koelen.
 • De winters zijn, onder invloed van de Atlantische Oceaan, koud met vaak regen, mist, vorst en harde wind. Met andere woorden, het weer is niet zo gunstig als in andere perioden van het jaar om te wandelen, hoewel het voor sommigen ook zijn charme kan hebben.

Hoe ziet Edam, het dorp van de populaire Nederlandse kaas, eruit?

Typisch Nederlandse windmolens| ©Arjan de jong
Typisch Nederlandse windmolens| ©Arjan de jong

De volgende halte op deze tocht door het Nederlandse platteland is Edam, en als men het over dit stadje heeft, kan men niet anders dan aan de kaas denken. In de 17e eeuw exporteerde Holland dit beroemde product al en het is eeuwenlang naar alle uithoeken van de wereld gegaan.

Dit uitstapje biedt ons de gelegenheid de beroemde traditionele kaasmarkt te bezoeken, die al sinds de Middeleeuwen in bedrijf is en waar in de zomer historische reënactments worden georganiseerd zodat de toeristen kunnen zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Een bezoek aan de Edammer kaasmarkt met een gids is een zeer interessante ervaring die een deel van de geschiedenis van de stad levend houdt.

Maar Edam is meer dan alleen kaas. Het is een prachtig stadje op 20 kilometer van Amsterdam in een gebied dat Laag Holland heet en dat eruit ziet als iets uit een sprookje.

Slenterend door het oude centrum van dit typische dorpje aan de oever van het IJsselmeer, vindt u kleine winkelstraatjes, leuke theehuisjes aan de gracht en gezellige terrasjes waar u kunt genieten van een drankje. Enkele van de belangrijkste monumenten zijn de Sint-Nicolaaskerk, het stadhuis, het 16e-eeuwse Carillon en het Edammer Museum.

Hoe ziet Volendam, de haven van Edam eruit?

Dit kleine vissersdorpje, gelegen tussen Edam en Marken, op slechts 20 minuten van Amsterdam, is een van de mooiste en meest authentieke van het Nederlandse platteland dankzij zijn mooie haven, smalle straatjes en kleurrijke huizen.

De beste manier om Volendam te ontdekken is dan ook te voet. De gids leidt u langs verbazingwekkende plekken zodat u mooie foto's van de tocht kunt maken terwijl zij de geschiedenis van Volendam en de band met de zee uitlegt.

Tijdens de tocht ziet u plaatsen als de Doolhof en de Dijk, twee oude wijken vol vissershuisjes in een doolhof van smalle, zeer versierde straatjes en grachten, die al eeuwenlang vele kunstenaars fascineren.

U zult ook bezienswaardigheden zien zoals de dijk van de vissershaven, de mooie kerken, de winkels... en u zult de oorsprong van deze stad als de haven van Edam ontdekken.

Maar voor de rondleiding door de stad bezochten we een traditionele kaasmakerij waar ze ons uitlegden hoe ze typische kazen van de streek maken zoals Gouda of Edam en aan het eind werden we getrakteerd op een gratis proeverij van traditionele producten die heerlijk waren. Het was een van de leukste momenten van de dag, want ik ben dol op dit soort uitstapjes.

Daarna werden we meegenomen naar een traditionele klompenwerkplaats of "klompen" zoals ze in het Nederlands worden genoemd. Net als tulpen of windmolens zijn deze klompen een ander nationaal icoon van Nederland. Tijdens het bezoek zal de meester-klompenmaker u laten zien hoe ze worden gemaakt en enkele van zijn meest opvallende creaties. Ik heb nog nooit zoiets gezien en het is een heel bewerkelijk en merkwaardig handwerkproces, een must-see!

Hoe ziet Marken, het idyllische eiland, eruit?

Aan de andere kant van het IJsselmeer, net tegenover Volendam, ligt Marken, een eiland dat in de 13e eeuw door een storm van het vasteland van Holland werd gescheiden.

Een van de dingen die ons het meest hebben getroffen aan deze plaats zijn de houten huizen op aarden en kunstmatige terpen, "terpen" genaamd. Ze zijn uniek in de wereld! De gids legde ons uit dat zij op deze manier waren gebouwd om schade door regen en overstromingen, die in dit gebied zeer vaak voorkomen, te voorkomen.

Het is verbazingwekkend om de grote vindingrijkheid van deze mensen te zien om de getijden het hoofd te bieden, ook al won het water geleidelijk terrein op het dorp. Eeuwenlang leefden de inwoners van Marken geïsoleerd en pas in 1957 werd een dijk gebouwd die een einde maakte aan de overstromingen en Marken in staat stelde een schiereiland te worden door het met het vasteland te verbinden.

Als u Marken binnenkomt, zult u beseffen dat deze plek vol charme is en het is geen wonder dat filmregisseur Tim Burton er inspiratie opdeed voor zijn film 'Big Fish'.

Door de straten slenteren en de vissershuisjes en protestantse kerken van dichtbij bekijken geeft je het gevoel door een museumstad te lopen die ondanks het verstrijken van de jaren haar authenticiteit heeft weten te bewaren. Het is alsof je een reis terug in de tijd maakt naar de Nederlandse Gouden Eeuw!

Als je deze rondleiding leuk vindt, ben je misschien geïnteresseerd in...

Een uitstapje naar Amsterdam is een goede gelegenheid om op één dag de stad uit te gaan en andere plaatsen te zien, nietwaar?

In het artikel De beste excursies vanuit Amsterdam vindt u een aantal leuke suggesties om uw reis naar de Nederlandse hoofdstad compleet te maken, dus mis het niet!