Museo Reina Sofia Tickets

Liefhebbers van hedendaagse kunst hebben een afspraak in het Reina Sofía Museum in Madrid: ik vertel je hoe je aan kaartjes komt, hoeveel ze kosten en hoe je het kunt bezoeken.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Museo Reina Sofia Tickets

Detail van Guernica door Picasso | ©Citizen59

In 1990 ontstond wat nu een van de belangrijkste musea van Spanje is. Picasso, Miró, Dalí, Juan Gris, Delaunay, Yves Klein en Francis Bacon zijn enkele van de kunstenaars in het Reina Sofía.

Vooraf en online tickets kopen is de beste optie. Het is niet ongewoon om een meterslange rij bezoekers voor de trappen van het museum aan te treffen. Dit zijn de beste manieren om het museum te bezoeken:

De meest economische

Madrid Reina Sofia Museum tickets

Het Reina Sofía, in uw eigen tempo en zonder in de rij te staan

Perfect als u het Reina Sofia Museum in uw eigen tempo wilt bezoeken, zonder deel te nemen aan een rondleiding, maar de wachtrijen bij de kassa wilt overslaan.

Het is niet ongewoon om bij de deuren van het museum een lange rij te vinden, gevormd door degenen die hun kaartjes voor de permanente collectie of tijdelijke tentoonstellingen nog niet hebben gekocht en wachten om naar het loket te gaan.

U kunt zich het wachten besparen door uw kaartjes voor het Reina Sofía online te reserveren: u hoeft alleen maar de dag te kiezen waarop u het museum wilt bezoeken. Zodra u uw tickets voor het Reina Sofía online reserveert, ontvangt u per e-mail een ontvangstbewijs dat u op de dag van uw bezoek in het museum kunt inwisselen voor uw ticket.

Waarom ik deze optie leuk vind: dit is de goedkoopste optie om het museum in uw eigen tempo te bezoeken.

Aanbevolen als... u het museum wilt bezoeken met een beperkt budget.


Ticket + rondleiding

Madrid Reina Sofia Museum rondleiding

Rondleiding door het interieur van het Reina Sofía Museum met een deskundige gids

Wilt u de interessantste werken van het Reina Sofía ontdekken met een gespecialiseerde gids, ga dan mee met deze rondleiding.

Als u het museum in anderhalf uur wilt zien zonder de belangrijkste hoogtepunten van de collectie te missen, raad ik u deze rondleiding met gids en skip-the-line-ticket aan. De ervaring van een bezoek aan het museum met een gids stelt u in staat de werken op een veel intiemere en persoonlijkere manier te ontdekken en natuurlijk belangrijke lessen te leren over hedendaagse kunst.

Een rondleiding in het Reina Sofía is in elk museum de moeite waard en zeker in dit museum, omdat hedendaagse kunst een rijke culturele context achter zich heeft die rijk is aan nuances die op het eerste gezicht niet worden waargenomen.

Waarom ik deze optie leuk vind: een museum bezoeken met een gespecialiseerde gids die je helpt alles wat je ziet in context te plaatsen lijkt me essentieel, en het Reina Sofía Museum, met de hoeveelheid kunst die het herbergt, kan niet minder zijn.

Aanbevolen als... je met een gespecialiseerde gids wilt weten wat er achter de essentiële werken van het Reina Sofía schuilgaat.


Spaarpakket

Madrid Prado Museum en Reina Sofia Museum rondleiding

Bezoek aan het Prado en het Reina Sofía met een deskundige gids

Het Museo del Prado en het Reina Sofía zijn twee van Madrid's must-see musea, en door ze te leren kennen met een deskundige gids haal je het meeste uit je bezoek.

Het Reina Sofía en het Prado Museum zijn essentieel voor alle kunstliefhebbers die Madrid bezoeken. De Spaanse kunstreis is niet compleet zonder een van deze twee musea, omdat ze allebei verschillende periodes bestrijken.

Tijdens een gezamenlijke rondleiding door het Prado en het Reina Sofia heb je toegang tot beide met een deskundige gids die uitleg geeft over de belangrijkste werken.

Als je weinig tijd hebt om deze musea te bezoeken, is dit een aanrader: de prijs ligt rond de € 71 en de kaartjes voor beide musea zijn inbegrepen zonder wachtrij.

Waarom ik deze optie leuk vind: met dit zeer betaalbare pakket kunt u de twee belangrijkste musea bezoeken met een deskundige gids.

Aanbevolen als... u wilt genieten van de kunst van deze twee musea in Madrid onder begeleiding van een gids en tijd en geld wilt besparen, want het is goedkoper dan wanneer u beide bezoeken afzonderlijk zou boeken.Tickets voor het Reina Sofía kopen aan de kassa

Gevel van het Reina Sofía Museum| ©Son of Groucho
Gevel van het Reina Sofía Museum| ©Son of Groucho

Als u uw kaartje niet hebt geboekt, kunt u naar het loket gaan en het daar kopen om direct toegang te krijgen, maar u zult waarschijnlijk in het hoogseizoen of midden op de dag in de rij moeten staan. U bespaart niet veel door uw kaartje aan het loket te kopen, maar als u het toch gaat doen, is het beter om 's ochtends vroeg te gaan, zodat u het museum met meer rust en minder toeristen kunt bezoeken.

Boek tickets voor het Reina Sofia Museum

Wat er te zien is in het Reina Sofía

Meisje bij het raam van Salvador Dalí| ©Gabriela Rondon
Meisje bij het raam van Salvador Dalí| ©Gabriela Rondon

De verschillen tussen hedendaagse kunst en klassieke kunst zijn opmerkelijk: klassieke kunst vertelt een verhaal of een standpunt binnen een historische en culturele context. Voor de hedendaagse kunst ligt dat anders: zij zoekt experiment, breuk en emotie. Dit betekent niet dat werken uit de 20e eeuw geen context hebben; dat hebben ze wel, en ze hebben ook een reeks invloeden. Daarom raad ik u aan naar het Reina Sofía te gaan met de volgende kennis:

Picasso's Guernica

Dit is het beroemdste werk van het museum en een van de beroemdste van de 20e eeuw. Dit enorme doek beslaat een zaal in het museum en met zijn afmetingen kunt u de historische episode die het voorstelt tot in detail waarderen. Het is interessant om te zien hoe de kubistische techniek en het zwart-wit een hoge emotionele lading weten over te brengen. Als u de audiogids gebruikt, kunt u ongeveer twintig minuten uittrekken voor een commentaar op dit schilderij, omdat het veel van de personages en elementen van het doek weergeeft.

Het open raam van Juan Gris

De auteur van dit werk wordt beschouwd als een van de grote meesters van het kubisme. Hij viel samen met Pablo Picasso in Parijs en het was daar dat hij deze techniek ontwikkelde met de variant van het combineren van verschillende elementen op het doek om de uiteindelijke sensatie van collage te geven. Dit werk is daar een goed voorbeeld van.

Joan Miró's Huis met palmboom

Meestal associëren we Miró met het surrealisme, maar dit werk laat zien dat dit niet de enige artistieke periode is die de kunstenaar doormaakte. Het Huis met de palmboom behoort tot een van zijn vroegste periodes, toen hij besloot schilder te worden terwijl hij herstelde van een ernstige ziekte. Hoewel het een gewoon landschap is, is er een zekere droomlucht in te bespeuren die later tot het surrealisme zou leiden.

Meisje bij het raam door Salvador Dalí

Dalí had ook andere, meer conceptuele stadia voordat hij zich volledig op het surrealisme stortte, en dit vermeende portret van zijn zus is daar een voorbeeld van. Hij schilderde het tijdens zijn vormende jaren toen hij zijn techniek nog aan het ontwikkelen was, en tot op de dag van vandaag is het een van de meest bewonderde werken uit zijn oeuvre.

Francis Picabia's Totalisator

In de 20e eeuw waren machines en technologie belangrijk in de kunst. Picabia paste, na te hebben geëxperimenteerd met het dadaïsme, het idee van mechanisatie toe op de seksuele daad in dit werk, met behulp van cirkelvormige vormen.

Een wereld van heilige engelen

Ook de avant-garde kunst werd gedomineerd door mannen, waardoor deze kunstenaar tot voor kort onbekend was. Dit doek van drie meter hoog en drie meter breed is het resultaat van de intuïtie van de auteur, die door haar conditie niet zo goed op de hoogte was van de nieuwe artistieke stromingen als haar mannelijke collega's, die perfect geïntegreerd waren in het artistieke circuit. Om dit beeld te schilderen, zei de auteur dat ze zich liet inspireren door enkele verzen van Juan Ramón Jiménez.

De Grote Masturbator door Salvador Dalí

Dit is een van de bekendste schilderijen van Dalí, die door zijn tijdgenoten fel werd bekritiseerd omdat hij weigerde mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog en daarna in het land bleef tijdens de dictatuur van Franco. Dalí's genialiteit werd echter door iedereen erkend. Dit werk wil de transformatie weergeven die de verschijning van zijn geliefde Gala betekende voor een schilder die altijd geobsedeerd was door seksualiteit of geestelijke gezondheid.

Schilderij van Joan Miró (Slak, Vrouw, Bloem, Ster)

In dit schilderij herkennen we meer van het surrealistische profiel dat we met Miró associëren. De vrolijkheid van zijn eerdere schilderijen maakt in dit doek plaats voor drama en angst in een periode waarin het fascisme in heel Europa opkwam en Spanje zich opmaakte voor een burgeroorlog.

Personages die een rockconcert verlaten door Guillermo Pérez Villalta

Wie heeft er niet gehoord van de Madrid movida? Het schilderij van deze kunstenaar uit Cádiz is een eerbetoon aan deze periode. Met een verhalende techniek verwerkt hij figuratieve streken in dit werk waarin hij verschillende stereotypen of personages uit het Madrileense nachtleven voorstelt.

Vrouw in blauw door Pablo Picasso

Picasso is vooral bekend vanwege het kubisme, maar we vergeten vaak dat er ook andere periodes in het leven van de kunstenaar waren. Dit schilderij behoort bijvoorbeeld tot zijn zogenaamde blauwe periode, gekenmerkt door de pijn waarin de kunstenaar was gedompeld na de zelfmoord van een vriend en gekenmerkt door het gebruik van deze toon in zijn schilderijen.

Boek tickets voor het Reina Sofía Museum

Routebeschrijving naar het Reina Sofía

Groep die de uitleg voor Guernica volgt| ©Javier Majan
Groep die de uitleg voor Guernica volgt| ©Javier Majan

Het museum ligt tegenover het station Atocha. De hoofdingang is op het plein dat omgedoopt is tot "Juan Goytisolo", maar weinig mensen kennen het onder die naam. De gemakkelijkste manier om er te komen is met de metro. Als u uitstapt op het metrostation Estación del Arte, kunt u er komen door vanaf de uitgang rechtdoor te gaan en een paar meter verder rechtsaf te slaan.

De omgeving van het Reina Sofía

Het museum ligt in een van de meest centrale wijken van Madrid, dus je zult de omgeving erg levendig vinden. Ik raad u aan de Calle Argumosa op te zoeken, waar u een paar biertjes kunt drinken op een van de gezellige terrasjes in de traditionele wijk Lavapiés.

Kaartjes reserveren voor het Reina Sofía Museum

Organiseer uw bezoek aan het Reina Sofía Museum

Uitbreiding van het Reina Sofía Museum| ©saia.neogaia
Uitbreiding van het Reina Sofía Museum| ©saia.neogaia

Wanneer moet u gaan?

Het Reina Sofía Museum is op dinsdag gesloten. Op zondag is het geopend van 10.00 tot 14.30 uur en op andere dagen gaat het om 10.00 uur open en sluit het om 21.00 uur. Omdat de gratis openingstijden 's avonds om 19.00 uur beginnen, is het er vaak veel drukker, dus u kunt op een doordeweekse dag het beste vroeg in de ochtend gaan. U hebt ongeveer twee uur nodig om het museum te zien, dus als u gebruik maakt van de gratis openingstijden, ga er dan rond 18.00 of 18.30 uur heen om in de rij te staan.

Audiogids

De audiogids kost ongeveer 4,50 euro, met korting voor studenten en groepen. Ik raad een eerste bezoek aan het museum zonder audiogids aan om van de werken in het algemeen te genieten en te zien wat ze u vertellen zonder door hun context te worden beïnvloed. Bij een tweede bezoek kunt u de werken die de meeste indruk op u hebben gemaakt opnieuw bekijken en ze in hun context plaatsen met de informatie van de audiogids. U zult voor meer dan één verrassing komen te staan.

Waar kunt u eten?

Er zijn verschillende eetgelegenheden in de omgeving van het museum. Een van de meest legendarische is El Brillante, een bar waar u het beroemde broodje inktvis krijgt geserveerd waar Madrid beroemd om is. De prijzen zijn echter vrij hoog, dus ik raad elk ander restaurant in de omgeving aan; je hebt keuze te over. Als u klaar bent met het bekijken van het museum tijdens de brunch, is het museumrestaurant Nubel een erg leuke plek waar de brunch erg goed is.

Boek tickets voor het Reina Sofía Museum

Ga naar het Reina Sofía met kinderen

Tentoonstellingszaal van het Reina Sofía| ©LARS77722
Tentoonstellingszaal van het Reina Sofía| ©LARS77722

Het museum heeft verschillende activiteiten om de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen dichter bij kinderen te brengen. Zoek voor uw bezoek uit hoe u het bezoek thuis toegankelijker kunt maken voor de kleintjes, want er zijn ook gidsen in de museumwinkel om u daarbij te helpen.

Andere interessante musea

Als u nog trek hebt in meer, mag u een bezoek aan het Prado Museum niet overslaan. Het Prado ligt op slechts enkele meters van het Reina Sofía en is een cultureel juweel dat kunstliefhebbers niet mogen missen. Ik vertel u hoe in mijn artikel over Prado Tickets.

Boek tickets voor het Reina Sofia Museum

Andere interessante activiteiten in Madrid

Toeristische bus in Madrid| ©Son of Groucho
Toeristische bus in Madrid| ©Son of Groucho

Madrid is een grote stad, zeer geschikt om te wandelen en door de hele stad te toeren. Daarom kan ik je niet genoeg aanraden om een rondleiding door de stad te nemen. Nou ja, daarom en omdat Madrid, zoals je al gezien zult hebben, in elke hoek geschiedenis ademt. In dit artikel over Madrid reizen heb je alle informatie die je nodig hebt om de beste rondleiding voor je reis te kiezen.

En als u liever wat uitrust tussen de wandelingen door, kunt u verder genieten van Madrid aan boord van de beroemde toeristenbus. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een beetje een 'guiri' optie lijkt, is het toch comfortabel en praktisch om van de ene naar de andere kant van de bus te gaan. Hier heb je alle informatie die je moet weten: Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen.

Tickets boeken voor het Reina Sofía Museum