Prado Tickets

Een bezoek aan het Prado Museum om de werken van Goya en Velázquez te bekijken is een must tijdens uw bezoek aan Madrid: hier leest u hoe u aan kaartjes komt.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Prado Tickets

Prado Museum | ©Emilio

Het Prado Museum is het pronkstuk, niet alleen van Madrid maar van heel Spanje en een groot deel van Europa. De namen die verbonden zijn aan een van de beroemdste kunstgalerijen ter wereld zijn Velázquez, El Greco, Raphael, Goya, Rubens en Bosch.

Vooraf en online tickets kopen is de beste manier om een bezoek aan het Prado te verzekeren zonder wachtrijen en met meer gemoedsrust, om te voorkomen dat u het museum al moe binnenkomt na een lange wachttijd. Dit zijn, in volgorde, de beste online opties om het Prado te bezoeken:

De beste optie

Madrid Prado Museum rondleiding

Het beste van het Prado, van de hand van een deskundige gids

Perfect voor een rondleiding door de essentiële werken van het Prado Museum, begeleid door een professional.

Duur: 2 uren

Metdeze twee uur durende rondleiding door het Prado Museum ziet u de belangrijkste schilderijen van het museum met een deskundige gids. U kunt de kwaliteit van de kunst zelf beoordelen, maar de boodschappen achter elk werk zijn wat werkelijk fascinerend is aan dit museum. Wanneer u voor werken staat als Las Meninas, El Jardín de las Delicias of Los fusilamientos del 3 de mayo, wees dan niet gehaast om naar de volgende te gaan.

U zult zien dat ik deze optie heb verkozen boven het individuele ticket, want op een plek als het Prado, met zoveel geschiedenis en symboliek achter de gangen en elk van zijn werken, denk ik dat een inleidende rondleiding van ongeveer twee uur de beste manier is om het museum te leren kennen en er het beste van te maken. De groep bestaat uit maximaal 30 personen.

Binnen in het Prado Museum| ©Number 10
Binnen in het Prado Museum| ©Number 10

Waarom ik deze optie leuk vind: ik denk dat een rondleiding door het Prado essentieel is vanwege de omvang en het grote aantal werken dat het herbergt. Met deze optie doet u het bovendien tegen de beste prijs.

Aanbevolen als... u een rondleiding door het Prado wilt zonder al te veel tijd of budget te investeren om de meest essentiële werken van het museum te zien.


De meest premium optie

Madrid Prado Museum rondleiding

De essentie van het Prado met een deskundige gids speciaal voor u

Bezoek het Prado in de meest intieme ervaring met een kunstkenner die u en uw gezelschap exclusief begeleidt.

Duur: 2 uren

Als de optie van een rondleiding door het Prado u aanspreekt, sluit dan niet uit dat u een privérondleiding door het Prado Museum neemt. De prijs is iets hoger dan de standaard rondleidingen, maar de gids wijdt zich uitsluitend aan u en uw groep.

De rondleiding begint met een korte rondleiding door de Paseo del Prado en de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Casa de América, de Cibeles-fontein en de Neptunus-fontein. De gids zal de details van de essentiële bezienswaardigheden in het centrum van Madrid uitleggen voordat hij overgaat tot een rondleiding in het museum. Met de bij deze tour inbegrepen tickets kunt u ook de wachtrijen bij de kassa overslaan, wat de tour veel aangenamer en vlotter maakt.

Gangen van het Prado Museum| ©John Linton
Gangen van het Prado Museum| ©John Linton

Waarom ik deze tour leuk vind: Hoewel de prijs hoger is dan de andere opties, biedt deze rondleiding een meer hoogwaardige en complete ervaring, omdat de gids u naast het privébezoek aan het Prado een korte rondleiding door de omgeving geeft.

Aanbevolen als... u de omgeving van het museum beter wilt leren kennen en wilt genieten van de intimiteit en exclusiviteit van een gids die alleen voor u is.


Samengevat vergelijken we de opties:


Koop kaartjes voor het Prado Museum aan de kassa

Detail van Las Meninas| ©Sara Mejías
Detail van Las Meninas| ©Sara Mejías

Voor het imposante gebouw van het Prado Museum ziet u tuinen bezaaid met klassieke beelden en begrensd door geplaveide paden. Dit alles zou erg leuk zijn als er geen rijen bezoekers stonden die op bepaalde momenten van de dag meters lang kunnen zijn... Als u toch besluit uw kaartjes aan de kassa te kopen, raad ik u aan dit ' s ochtends vroeg te doen om de drukte van de toeristen te vermijden.

Plan uw bezoek aan het Prado

Kerk van San Jerónimo el Real| ©Celso FLORES
Kerk van San Jerónimo el Real| ©Celso FLORES

Wanneer te gaan

Het Prado Museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. De beste tijd om te gaan en niet te veel mensen aan te treffen is op doordeweekse ochtenden, want de vrije openingstijden beginnen 's middags en het aantal bezoekers is veel hoger.

Hoe kom ik bij het Prado?

Het Prado ligt aan de Paseo del Arte in Madrid, tussen de Botanische Tuinen en de Cibeles-fontein. De dichtstbijzijnde metrohalte is Atocha en u kunt de locatie ervan gemakkelijk vinden op elke kaart. De toegangsdeur bevindt zich aan de kant die het dichtst bij Cibeles ligt en wordt voorafgegaan door een dubbele trap.

Audiogids

Een bezoek aan het museum met een audiogids is voor mij een must, althans bij het eerste bezoek. Het is verkrijgbaar bij de ingang voor vier euro in verschillende talen en, hoewel sommige uitleg een beetje moeilijk kan zijn, is het de moeite waard. Natuurlijk geniet u altijd meer van een rondleiding met gids.

Het Prado met kinderen

Binnen in het Prado Museum| ©Hellotickets
Binnen in het Prado Museum| ©Hellotickets

Het Prado Museum is een van de best aangepaste musea voor kinderen; ze hebben een audiogids met video voor het bezoek waarin geanimeerde personages de schilderijen uitleggen in hun eigen taal. Neem ze zeker mee naar het museum tijdens hun bezoek aan Madrid.

Waar te eten

In de buurt van het museum vindt u niet veel restaurants, hoewel er een Starbucks is en een Museo del Jamón (broodjes ham voor een euro om staand op te eten) op de stoep voor het museum. Als u naar het centrum loopt, vindt u nog veel meer restaurants om te eten, hoewel de meest typische tavernes meestal in de Barrio de las Letras liggen of in andere, verder weg gelegen gebieden zoals Lavapiés of Malasaña.

Rond El Prado

De Paseo del Arte is een heerlijke plek om rond te wandelen, en als u het museum gaat bezoeken kunt u bij Atocha uitstappen en de helling van de boekhandelaren oplopen die naar het Retiro leidt; daar vindt u straatstalletjes met honderden kunstboeken, romans en echte schatten als u weet hoe u ze moet zoeken. Bewaar een bezoek aan het Retiro Park voor een andere keer en ga via de Botanische Tuinen omhoog in de richting van het museum (voorbij het station).

Daarachter, de trap op, staat de prachtige kerk van San Jerónimo el Real; het uitzicht daarop vanuit het museum is adembenemend. Als u klaar bent met uw bezoek kunt u naar Cibeles lopen en vandaar naar het centrum afdalen langs de Gran Vía naar het Metropolitan gebouw, een van de meest emblematische van Madrid.

Vlakbij het Prado ligt ook het Reina Sofía Museum, een aanrader voor kunstliefhebbers. Hier is een praktische gids om u te helpen uw bezoek aan het Reina Sofía te organiseren: Museo Reina Sofia Tickets.

Als u het Prado Museum met kinderen bezoekt, is er een voor hen aangepaste audiogids met video, waardoor zij op een leuke manier kennis kunnen maken met kunst.

Boek een bezoek aan het Prado Museum

Wat is er te zien in het Prado?

De geklede Maja en de naakte Maja van Goya| ©Nathan Hughes Hamilton
De geklede Maja en de naakte Maja van Goya| ©Nathan Hughes Hamilton

U kunt het Prado Museum in twee uur bekijken (als u een rondleiding krijgt en langs de belangrijkste schilderijen wordt geleid) of u kunt vijf uur lang door de galerijen toeren. De duur van uw bezoek hangt af van u en uw belangstelling voor kunst. Er zijn in ieder geval werken die u niet mag missen.

Een selectie maken van de werken in het Prado Museum die u niet mag missen is erg moeilijk; als u er een toevoegt aan de lijst, herinnert u zich twee andere die u niet mag missen. Neem dit als een zeer kleine persoonlijke selectie:

Las Meninas van Velázquez

Dit is een familieportret waarin de schilder het moment vastlegt waarop de Infanta Margarita samen met haar hofdames (de Meninas) de kamer betreedt waarin hijzelf (zelf afgebeeld op het schilderij met het kruis van Santiago) aan het werk is. U vindt verschillende legendes en geheimen achter dit schilderij, dus zorg ervoor dat u de audiogids activeert of wat onderzoek doet voordat u het gaat bekijken.

De Tuin der Lusten door Bosch

Dit is mijn favoriete schilderij en ik bezoek het elke keer als ik naar het museum ga. Hemel en hel worden uitgebeeld in dit drieluik dat je niet van zijn vele details af laat brengen. Vanuit mijn oogpunt is het onmogelijk om niets te voelen bij dit schilderij, dus mijn advies is om het eerst goed te bekijken en dan te luisteren naar zijn verhaal.

Goya's vuurpeloton van de 3e mei

Als u tijdens uw bezoek aan Madrid de Tempel van Debod al hebt bezocht, zult u zeker het uitzicht vanaf deze heuvel hebben bewonderd. Wat u misschien niet weet is dat op die plek de leiders van de opstand tegen Napoleon op 2 mei 1808 werden doodgeschoten. Het schilderij is een uitstekende weergave van de soldaten als gezichtsloze mannen en de leiders van de opstand in hun doodsstrijd.

De 3 Gratiën door Rubens

Het barokke schoonheidsideaal stond ver af van het huidige, wat misschien een van de redenen is waarom Rubens' schilderij in de loop der jaren gerechtvaardigd is. Kuisheid en mythologie zijn thema's die in dit schilderij samenkomen.

De Annunciatie door Fran Angelico

Veel schilders hebben bijbelse scènes afgebeeld in hun schilderijen. Als je een beetje onderzoek doet, kun je de boodschappen ontdekken die achter veel van deze schilderijen verborgen zouden zitten; je hebt een hele reeks geheimen en samenzweringen tot je beschikking. Dit religieuze schilderij is een van de beroemdste in het museum; vraag uw gids naar de betekenis ervan als u meegaat op een rondleiding - u zult misschien verrast zijn.

De Kruisafneming door Van Der Weyden

De kruisafneming, door Rogier Van der Weyden| ©Angel de los Rios
De kruisafneming, door Rogier Van der Weyden| ©Angel de los Rios

Iedereen voelt voor elk schilderij iets anders, maar zonder in te gaan op het verhaal erachter, heeft dit schilderij altijd mijn aandacht getrokken door de gedetailleerdheid en het kleurenpalet dat uit het schilderij lijkt te springen. Neem de tijd om de details van de plooien en schaduwen van de kleding te observeren en zet vervolgens de audiogids aan het werk om de personages op het schilderij te identificeren.

Saturnus die zijn kinderen verslindt door Goya

Goya's zwarte schilderijen zijn nogal een schok voor wie alleen bekend is met de meest klassieke werken van de kunstenaar. Geplaatst in een aparte ruimte, is het onvermijdelijk ernaar te kijken en iets te voelen van de angst die de schilder tijdens de laatste jaren van zijn leven omringde. Dit is een van de bekendste uit de collectie en de expressiviteit ervan is overweldigend.

Goya's Naakte Maja

Men had zich een paar eeuwen geleden niet kunnen voorstellen dat een schilderij dat door de Heilige Inquisitie in beslag was genomen en vervolgens in een donkere kamer was opgeborgen, nu een van de meest bezochte schilderijen in het Prado Museum zou zijn. Naast La maja desnuda kunt u ook La maja vestida zien. De grote vraag over dit schilderij is wie Francisco de Goya inspireerde om het te schilderen; een van de meest verbreide theorieën is dat het misschien de hertogin van Alba was.

De Fabel van Arachne door Velázquez

De naam van het schilderij doet misschien geen belletje rinkelen, maar als het De spinners heet, is de kans groter dat u weet naar welk werk het verwijst. Dit is een van Diego de Velázquez' meest raadselachtige schilderijen, omdat historici het niet eens zijn over wat de schilder met het schilderij wilde overbrengen.

De smidse van Vulcanus door Velázquez

In Madrid is een bekende bar genoemd naar dit schilderij, dat al jaren een van de meest bestudeerde schilderijen op scholen is. Velázquez beeldde daarin een mythologische scène uit tussen de god Apollo en de god van het vuur (Vulcanus), die alle metalen voorwerpen op de Olympus maakte. De eerste gaat de tweede vertellen dat zijn vrouw Venus verliefd is geworden op Mars, de god van de oorlog.

Boek een bezoek aan het Prado Museum

Veelgestelde vragen

  • Zijn alle ervaringen in het Prado Museum rondleidingen?

    Nee, sommige ervaringen omvatten alleen een museumticket en misschien een audiogids, dus als u specifiek op zoek bent naar een rondleiding door het Prado Museum, zorg er dan voor dat u de juiste ervaring kiest om verrassingen te voorkomen.

  • Hoe lang duurt het om het Prado Museum te bezoeken?

    De meeste rondleidingen in het museum duren ongeveer 1 uur en 30 minuten, maar u mag daarna wel in het museum blijven en op uw eigen tempo rondkijken. Het kan een goed idee zijn om van tevoren de exacte locatie te controleren van een specifiek kunstwerk dat u wilt zien, zodat u het niet mist en tijd bespaart bij het ronddwalen door het museum.

  • Kan ik een bezoek aan het Prado Museum combineren met andere ervaringen?

    Ja, bij sommige van onze belevenissen kunt u een rondleiding door het museum combineren met een bezoek aan het Retiro Park, privérondleidingen door Madrid en rondleidingen in het Reina Sofia Museum.