Segovia Dagtrips vanuit Madrid

Alleen al het aanschouwen van het imposante aquaduct is een bezoek aan Segovia waard, maar als u ook de voortreffelijke gastronomie kunt proeven, is er geen twijfel over mogelijk.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Segovia Dagtrips vanuit Madrid

Alcazar van Segovia | ©Sander Morais

Als u Madrid op tijd bezoekt, kunt u niet alleen genieten van alles wat de stad te bieden heeft, maar ook een uitstapje maken naar nabijgelegen steden die ook veel te bieden hebben. Een van de meest aan te bevelen is Segovia, op iets meer dan een uur van Madrid.

1. De beste excursies naar Segovia

Aquaduct van Segovia
Aquaduct van Segovia

De meest comfortabele manier om Segovia te bezoeken is met een georganiseerde excursie die u bij uw hotel ophaalt en u, met de hulp van een gespecialiseerde gids, de stad en haar belangrijkste bezienswaardigheden laat zien. Enkele van de excursies die het overwegen waard zijn:

2. Georganiseerde tour naar Segovia en tour in Madrid

San Esteban Kerk| ©Catedrales e Iglesias/Cathedrals and Churches
San Esteban Kerk| ©Catedrales e Iglesias/Cathedrals and Churches

Ik beveel deze excursie naar Segovia en rondleiding door Madrid om verschillende redenen aan. Ten eerste heeft u voor een zeer betaalbare prijs het gemak dat u bij uw hotel wordt opgehaald en aan het eind van de dag, na een intensieve excursie, weer naar uw hotel wordt gebracht. Ten tweede is het zeer goed georganiseerd en voorbereid om van de stad Segovia te genieten zonder dat u zich hoeft te haasten, aangezien de rondleiding een geleid bezoek combineert met vrije tijd in de stad.

Waar bestaat de tour uit

De bus haalt u op bij uw hotel en maakt van de reis naar Segovia gebruik om aan boord van de bus een rondleiding te krijgen langs de belangrijkste plaatsen van Madrid. Zo komt u meer te weten over de geschiedenis van plaatsen in Madrid die ver van het stadscentrum liggen, en kunt u vervolgens besluiten of u die al dan niet nader wilt bezoeken.

Bij aankomst in Segovia bezoekt u de meest emblematische bezienswaardigheden van de stad (zie hieronder voor details over wat ze zijn en waarom ze belangrijk zijn) en heeft u vrije tijd om Segovia op uw gemak te verkennen, door de smalle straatjes van het historische centrum te dwalen of te gaan winkelen.

Bij uw terugkeer in Madrid, na een vermoeiende dag, zet de bus u weer af bij uw hotel.

Wat ziet u in Segovia?

 • Het aquaduct: het is het symbool van de stad en de belangrijkste reden waarom honderden toeristen het het hele jaar door bezoeken.
  De kathedraal: het is een romaanse en katholieke kerk, gebouwd in het midden van de 16e eeuw in gotische stijl. Het bevindt zich op het belangrijkste plein van de stad en is gewijd aan de cultus van de Maagd Maria.
 • De kerk van San Esteban: een van de middeleeuwse kerken van de stad en beroemd om zijn romaanse klokkentoren.
 • Alcázar van Segovia: op korte afstand van het aquaduct bevindt zich het Alcázar van de stad, dat door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Het is vermoedelijk gebouwd in de 12e eeuw en is sindsdien een vesting, gevangenis, koninklijk paleis en hoofdacademie geweest.

Extra fooi

Zoek een goed restaurant voor de lunch (lunch is niet inbegrepen in de tour). Ik raad u aan vooraf te reserveren voor plaatsen waar u speenvarken kunt eten (als u niet in het historische centrum bent, is het goedkoper), de typische delicatesse van deze streek.

3. Georganiseerde excursie naar Segovia en stop in Avila

De muren van Avila| ©Salva RC.
De muren van Avila| ©Salva RC.

Met deze excursie naar Segovia bezoekt u ook de nabijgelegen stad Ávila en een gespecialiseerde gids geeft u een rondleiding door beide steden. Bovendien krijgt u bij aankomst in Segovia een drankje en een tapa inbegrepen in de prijs van de tour (u moet zelf voor een lunch zorgen). U zult minder vrije tijd hebben om Segovia te verkennen, maar in ruil daarvoor zult u een andere Spaanse stad leren kennen die ook belangrijk is vanwege haar historische relevantie.

Routebeschrijving

 • Nationaal Park Sierra de Guadarrama: een bergketen die zich uitstrekt over het midden van het Iberisch schiereiland.
 • De stadsmuren van Ávila: het meest complete vestingwerk van Spanje en de belangrijkste attractie van de stad.
 • De kathedraal van Ávila: een katholieke kerk gebouwd als fort met romaanse en gotische architectuur.
 • De Basiliek van San Vicente: een van de beste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje.
 • Het klooster van Santa Teresa de Jesús: kerk en klooster waar Santa Teresa de Ávila zou zijn geboren.
 • Het Aquaduct van Segovia: het belangrijkste symbool van Segovia en een van de best bewaarde Romeinse aquaducten die er bestaan.
 • De kathedraal van Segovia: een gotische katholieke kerk gewijd aan de Maagd Maria.
 • Het Alcázar van Segovia: een middeleeuws fort dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en een bijzondere vorm heeft die doet denken aan de boeg van een schip.

Houdt u er rekening mee dat

Niet inbegrepen in de prijs van de tour is de transfer vanaf het hotel in Madrid (de tour vertrekt vanaf een ontmoetingspunt dat zal worden bevestigd wanneer u online boekt), lunch of entreegelden voor monumenten die u optioneel uitgebreid kunt bezoeken tijdens de vrije tijd die u zult hebben in de steden van bestemming.

Waarom ik van deze tour hou

Hoewel u minder tijd zult hebben om Segovia te verkennen, zijn zowel Ávila als Segovia relatief kleine steden die elk in een paar uur kunnen worden bezocht. Als u het niet erg vindt om uw vrije tijd op te offeren voor een bezoek aan deze steden en u uw tijd wilt maximaliseren, is dit een goede optie, aangezien u twee steden zult zien in plaats van één. En geloof me, het wordt niet vermoeiend dankzij de grootte van beide.

4. Georganiseerde tour naar Segovia en Toledo

Het Alcazar van Toledo| ©Mussi Katz
Het Alcazar van Toledo| ©Mussi Katz

Segovia en Toledo zijn de meest bezochte steden in de buurt van Madrid door zowel toeristen als de plaatselijke bevolking die de hoofdstad een weekendje willen ontvluchten. Deze dagtocht combineert een wandeltocht door de twee steden en de transfer tussen de steden vanuit Madrid met de bus.

Als eerste kennismaking met deze steden kan het zeer interessant zijn, want de prijs, 46, is heel redelijk voor de reis en de duur van de excursie. U moet er echter rekening mee houden dat u geen tijd zult hebben om deze steden grondig te leren kennen of om de verschillende monumenten in elk van hen te bezoeken.

Houdt u er rekening mee dat

De wandeltocht in beide steden is inbegrepen, maar niet de lunch in elk van de steden of het ophalen van het hotel (u zult uw gids moeten ontmoeten op het ontmoetingspunt in Madrid). Tijdens deze tocht krijgt u de gelegenheid bezienswaardigheden te bezichtigen zoals het aquaduct en het Alcazar in Segovia en het historische centrum en de kathedraal in Toledo.

Waarom ik van deze tour hou

Ook deze gecombineerde tour biedt de kans om twee steden op één dag te zien. Persoonlijk vind ik dat Toledo zelf een bezoek van minstens een volledige dag verdient, maar als u geen tijd hebt of genoegen neemt met de hoogtepunten van één stad, is dit een zeer goede optie. Wat duidelijk is, is dat u Toledo ten minste één keer in uw leven moet bezoeken en dit zou uw kans kunnen zijn.

5. Wat te zien en te doen in Segovia in één dag

Kathedraal van Segovia
Kathedraal van Segovia

Tijdens een georganiseerde excursie van Madrid naar Segovia ziet u alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Eén dag is voldoende om deze stad te leren kennen, die, hoewel zij vele bezienswaardigheden heeft, toch vrij overzichtelijk is. Als je daar eenmaal bent, kun je het volgende doen:

Bewonder het aquaduct

Het is bijna 16 km lang en is een constructie die werd gebruikt om de steden van water te voorzien. Het aquaduct van Segovia telt 120 pijlers die tot 30 meter boven de grond uitsteken en 167 bogen. Hoe vaak je het ook al op foto's hebt gezien, je zult versteld staan als je er bent. Neem geen genoegen met de obligate selfie ervoor (hoewel die ook geldig is): speel met je camera om een originele foto te maken die zal dienen als souvenir van je reis.

Wandel door het centrum

Laat je niet overweldigen door sightseeing. Slenteren door het historische centrum van Segovia is een van de mooiste ervaringen die u in de stad kunt hebben. De geplaveide straten zijn bezaaid met historische gebouwen, drukke pleinen, middeleeuwse gebouwen en natuurlijk winkels en restaurants waar u in de open lucht van een biertje kunt genieten.

Ga de kathedraal binnen

Het is een belangrijke bezienswaardigheid in Segovia en u vindt het midden in het centrum. De toegangsprijs is zeer betaalbaar met 3 euro en u kunt ook een rondleiding in de toren boeken. Het is geopend van 's morgens tot 18.30 uur in de winter en tot 21.30 uur in de zomer.

Eet het typische speenvarken

Elk weekend komen honderden bezoekers uit Madrid naar Segovia om het beroemde gebraden speenvarken te proeven. Alle restaurants zijn hiervoor geschikt, maar als u in het weekend gaat, is het beter vooraf te reserveren, vooral als u met een grote groep bent.

Bezoek het Alcazar

Het is geopend van 10.00 tot 18.00 uur in de winter en van 10.00 tot 20.00 uur in de zomer. Het is een van de meest bezochte monumenten in Segovia en Spanje en is elke dag van het jaar open voor het publiek, behalve op specifieke feestdagen. Het volledige ticket met toegang tot de toren kost zes euro en kan worden gekocht aan de kassa of door online te reserveren op hun website (daar kunt u ook een virtuele rondleiding volgen om u ervan te overtuigen hoe noodzakelijk dit bezoek is als onderdeel van uw reis naar Segovia).

Wandeling door de Joodse wijk

Neem tijdens uw bezoek de tijd om door de smalle straatjes van de Joodse wijk te slenteren en de Puerta del Sol over te steken, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt op de rivier die door de stad stroomt. In de Joodse wijk bevindt zich onder andere de Corpus Cristi-kerk, vroeger de hoofdsynagoge.

6. Segovia op eigen gelegenheid

Ingang van het Alcazar van Segovia| ©Son of Groucho
Ingang van het Alcazar van Segovia| ©Son of Groucho

Als u de stad liever in uw eigen tempo bezoekt, zijn er verschillende opties beschikbaar. Verlaat Madrid vroeg om de dag in Segovia optimaal te benutten en reserveer online in een van de restaurants om het beroemde speenvarken te proeven. Neem comfortabele kleren en schoenen mee voor een bezoek aan de stad. Wat vervoer betreft, kunt u Segovia bereiken vanuit Madrid:

 • Met de auto: als u een auto heeft gehuurd en er het beste van wilt maken, bent u er in een uurtje, maar het kan zijn dat u bij aankomst een parkeerplaats moet zoeken.
 • Met de trein: de hogesnelheidstrein AVANT kost ongeveer 14 euro en zet u in ongeveer een half uur af bij station Guimar in Segovia. De bus vertrekt van het station Chamartín in Madrid en eenmaal in Segovia aangekomen, moet u een bus nemen naar het stadscentrum.
 • Met de bus: dit is een zeer handige optie. Bussen vertrekken vanaf het Moncloa knooppunt in Madrid elke 15 tot 30 minuten voor ongeveer vier euro en zetten u af in het centrum van de stad. De reistijd vanuit Madrid bedraagt ongeveer één uur en twintig minuten.

7. Praktische tips voor een bezoek aan Segovia

Aquaduct van Segovia| ©Pedro
Aquaduct van Segovia| ©Pedro

Wanneer moet je gaan?

Segovia ontvangt het hele jaar door bezoekers, maar in het weekend is de stad veel drukker als bezoekers uit Madrid komen om cochinillo (speenvarken) te eten of om langs het aquaduct te wandelen. Als u uw reis naar Segovia doordeweeks kunt maken, zult u merken dat de stad veel leger is en dat u in alle rust van uw bezoek kunt genieten.

Aanbevolen duur van het bezoek

Een dag is genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden van Segovia te bezoeken, door de straten te slenteren en op een terrasje van een aperitief te genieten. Maar vergeet niet Madrid 's morgens vroeg te verlaten om de dag optimaal te benutten; vergeet niet dat het in de winter vroeger donker wordt, zodat uw sightseeing tour korter zal zijn.

Het weer in Segovia

De temperatuur in Segovia is lager dan in Madrid. Midden in de zomer zult u er misschien niet veel van merken, aangezien het aquaductgebied weinig schaduw heeft en de hitte ook zinderend kan zijn, maar u zult het verschil zien wanneer u door de straten van het centrum slentert. In de winter moet u er rekening mee houden dat u zich in Segovia warmer zult moeten aankleden dan in Madrid.

Wat te eten in Segovia

Hoewel speenvarken het stergerecht is, kunt u in de restaurants van Segovia ook genieten van andere lekkernijen. Judiones de la granja, gebraden zuiglam, forel op Segoviaanse wijze en Segoviaanse punch zijn enkele van de gerechten die u niet mag missen.

Wat mee te nemen naar Segovia

Het belangrijkste is dat u comfortabele kleding draagt en, als u Segovia in de winter bezoekt, een extra trui of jas meeneemt, ook al denkt u die in Madrid misschien niet nodig te hebben. Als u naar Segovia gaat op een georganiseerde tour, zorg er dan voor dat u controleert of eten al dan niet inbegrepen is, zodat u ofwel geld kunt meebrengen om naar een van de restaurants te gaan, ofwel uw eigen eten van thuis mee kunt nemen.

8. Als u geïnteresseerd bent in een reis naar Segovia, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Prado Museum| ©Emilio
Prado Museum| ©Emilio

Segovia is niet de enige stad in de buurt van Madrid die u in één dag kunt bezoeken. Een andere opmerkelijke stad, gelegen aan de andere kant van de stad dan Segovia, is Toledo. In Toledo vindt u ook middeleeuwse gebouwen, een historisch centrum dat, hoewel het vrij steil is, een bezoek meer dan waard is, en een indrukwekkende kathedraal die ook een van de meest opmerkelijke van Spanje is. Als u meer wilt weten over excursies naar Toledo kunt u dit artikel bezoeken: Toledo Dagtrips vanuit Madrid.

Als u het meeste uit Madrid wilt halen, raad ik u aan uw reis te beginnen met een georganiseerde rondleiding die u wegwijs maakt in de geschiedenis, de wijken en de belangrijkste anekdotes van de hoofdstad van Spanje. Alle informatie die u nodig hebt om uw rondleiding te organiseren, vindt u in dit artikel op Madrid reizen.

Ten slotte hebben museumliefhebbers geluk, want Madrid herbergt enkele van de belangrijkste musea van Europa. Mijn persoonlijke aanbeveling, El Prado (natuurlijk) en het Reina Sofía. U kunt uw bezoek organiseren aan de hand van mijn praktische gidsen voor beide musea: Prado Tickets en Museo Reina Sofia Tickets.

Veelgestelde vragen

 • Hoe ver is Madrid van Segovia?

  Segovia ligt bijna 69 km ten noordwesten van Madrid en de reis per auto of bus duurt meestal 1 à 2 uur, terwijl de treinreis ongeveer 30 minuten duurt.

 • Welke souvenirs kan ik van Segovia mee naar huis nemen?

  De meeste mensen nemen een miniatuurreplica van het Aquaduct mee, maar voor fijnproevers is er een typische taart die bekend staat als "Ponche Segoviano" en als u het kenmerkende gerecht van de stad, de Cochinillo, hebt geprobeerd, wilt u misschien zelfs een klein decoratief varken meenemen.