Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Toledo Dagtrips vanuit Madrid

Een reis naar Toledo vanuit Madrid is als een reis terug in de tijd naar zijn Arabische en middeleeuwse verleden.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Toledo Dagtrips vanuit Madrid

Uitzicht op de rivier de Taag die door Toledo stroomt | ©Hugh Llewelyn

Toledo staat bekend als de Stad van de drie culturen, omdat zijn erfgoed is opgebouwd uit christelijke, islamitische en joodse elementen. Een uitstapje naar Toledo vanuit Madrid is een van de beste opties om uw reis compleet te maken.

1. De beste excursies naar Toledo vanuit Madrid

Toledo vanuit de lucht
Toledo vanuit de lucht

In Toledo is veel te zien en om optimaal van de dag te genieten en al het culturele erfgoed in u op te nemen, raad ik u aan een georganiseerde excursie te boeken met een rondleiding. Dit zijn de belangrijkste opties:

2. Rondleiding door Toledo

Edgardo W. Olivera| ©Edgardo W. Olivera
Edgardo W. Olivera| ©Edgardo W. Olivera

Deze rondreis naar Toledo is de goedkoopste optie om de stad te bezoeken met een gespecialiseerde gids, die u de culturele hoogtepunten zal uitleggen en u vrije tijd laat om Toledo in uw eigen tempo te bezoeken. De excursie omvat de transfer vanaf drie ontmoetingsplaatsen in Madrid in een bus met airconditioning. Hier zijn de belangrijkste haltes op de tour.

Kathedraal van Toledo

Het is de parel in de kroon van de stad en het zou een culturele zonde zijn de stad te verlaten zonder haar te bezoeken. Aarzel niet om naar binnen te gaan en plaatsen te bezoeken zoals de Hoofdkapel, de Kapittelzaal, de Mozarabische Kapel of de Schatkamer. Dit is een van de indrukwekkendste kathedralen ter wereld, in gotische stijl.

Historisch centrum

Slenteren door het historische centrum van Toledo is alsof u enkele eeuwen terug in de tijd stapt. Geplaveide straten en stenen gebouwen vormen een landschap vol geschiedenis achter elke hoek. Wees gewaarschuwd: in Toledo zijn er veel heuvels en de wandeling kan vermoeiend zijn.

Synagoge van Santa María la Blanca

Dit is een tot kerk verbouwde Mudejar-synagoge uit de 12e eeuw. Het bevindt zich in de Joodse wijk van Toledo en is een van de mooiste monumenten in de omgeving. Het labyrint van witgekalkte bogen valt op.

Kerk van Santo Tomé

Als u het Prado Museum in Madrid hebt bezocht, zult u enkele van El Greco's werken hebben gezien. Deze kunstenaar werd geboren in Toledo en in deze kerk hangt een van zijn beroemdste schilderijen: De begrafenis van de graaf van Orgaz. De gids zal u vertellen over de verschillende en interessante interpretaties van het werk.

Klooster van San Juan de los Reyes

Isabella I van Castilië gaf opdracht tot de bouw van dit Franciscaner klooster. Het klooster, in gotische en Elizabethaanse stijl, is een van de mooiste plaatsen van Toledo. Haast u niet om door de gangen te lopen en het contrast tussen de steen en het groen van de binnenplaatsen te bewonderen.

Houdt u er rekening mee dat

De prijs van deze excursie omvat niet de toegangsprijzen voor de bezienswaardigheden (deze zijn over het algemeen laag geprijsd en geven u de tijd om de binnenkant te bekijken als u uw kaartje ter plaatse koopt) of eten en drinken. U kunt uw eigen eten meenemen, maar ik raad u aan van de gelegenheid gebruik te maken om in een van de restaurants in Toledo te gaan eten; het eten is er erg goed (vooral de patrijs of het speenvarken) en de prijzen zijn lager dan in Madrid. U kunt uw gids om aanbevelingen vragen.

3. Rondleiding door Toledo met toeristentreintje

Uitzicht op de stad vanaf de rivier
Uitzicht op de stad vanaf de rivier

De duur van deze excursie naar Toledo met de toeristische trein is ongeveer acht uur. De gids haalt u op in Madrid op een centraal ontmoetingspunt dat zal worden aangegeven wanneer u online boekt en brengt u per bus naar Toledo.

Waar bestaat deze tour uit

Eenmaal in Toledo bestaat de tour uit drie delen: een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Toledo, een rondrit door de stad met het toeristentreintje en vrije tijd voor u om de stad in uw eigen tempo te bezoeken voordat u terugkeert naar Madrid.

Maar Toledo heeft nog veel meer te bieden en het is niet gemakkelijk om dat allemaal in een wandeltocht te vinden. Daarom is een van de belangrijkste attracties van de stad een treintje dat vanuit het centrum vertrekt en de hele stad door kruist in een rondleiding van ongeveer 50 minuten; zie het niet als een afleiding voor toeristen, want na er zelf in te hebben gereden, kan ik u verzekeren dat het de moeite waard is.

De prijs van het treinkaartje is inbegrepen in de prijs van de rondleiding (ongeveer 33 euro). Wat niet is inbegrepen is eten, maar u zult zonder problemen tapas kunnen eten in een van de bars en restaurants in het stadscentrum.

Routebeschrijving

 • Kathedraal van Toledo
 • Kerk van Santo Tomé en de schilderijen van El Greco
 • Oude Joodse wijk
 • Klooster van San Juan de los Reyes
 • Uitkijkpunt Mirador del Valle (een plaats buiten het stadscentrum waar u kunt genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over Toledo).

4. Rondleiding door Toledo (met treinkaartje en toeristenkaart)

Binnenplaats van het klooster van San Juan de los Reyes| ©Nic McPhee
Binnenplaats van het klooster van San Juan de los Reyes| ©Nic McPhee

Als u Toledo liever in uw eigen tempo bezoekt, is de hogesnelheidstrein een van de gemakkelijkste manieren om de stad te bereiken. Hij vertrekt van station Atocha en doet er ongeveer 30 minuten over. Deze tour is ontworpen als een pakketreis om Toledo op eigen gelegenheid te bezoeken.

Is het het waard? Als u zich geen zorgen wilt maken over alles tijdens uw bezoek, ja, gezien het feit dat de helft van de prijs wordt besteed aan de treinkaartjes. Hoewel het vertrek uit Madrid vroeg is, is de terugreis in de vroege namiddag (tussen 17.25 en 18.25 uur), zodat u uw bezoek zult moeten haasten om het meeste uit de toeristenkaart te halen.

Wat is inbegrepen in deze tour

 • Retour treinkaartjes
 • De Toledo Travel Card, waarmee u 24 uur per dag gratis toegang heeft tot alle musea en monumenten van de stad.
 • Gebruik van de toeristische bus en rondleidingen
 • Een menu van voor-, hoofd- en nagerecht om te ruilen in twee geselecteerde restaurants om te genieten van de Spaanse gastronomie.

5. Excursie naar Toledo met bezoek met gids aan El Escorial en de Vallei der Gevallenen in Madrid

Klooster van San Lorenzo del Escorial| ©manuel m. v.
Klooster van San Lorenzo del Escorial| ©manuel m. v.

Veel excursies naar steden in de buitenwijken van Madrid maken van de reis gebruik om ook andere toeristische attracties in de buurt van de hoofdstad te bezoeken die vanuit het centrum niet gemakkelijk te bereiken zijn. Deze georganiseerde excursie naar Toledo omvat een bezoek aan El Escorial en de Vallei van de Gevallenen; twee plaatsen die niet al te veel van uw tijd in Toledo in beslag zullen nemen en zeer interessant zijn om te bezoeken. Hun reisroute is hieronder samengevat.

Klooster van El Escorial

Het werd gebouwd in de 16e eeuw onder het bewind van Filips II en tijdens deze rondleiding zal de gids u vertellen waarom het een van de populairste plaatsen in de omgeving van Madrid is om te bezoeken. Tijdens de rondleiding bezoekt u de binnenkant van het klooster, maar de echte schoonheid ligt in de tuinen en het uitzicht.

Vallei van de Gevallenen

Het is een omstreden monument dat is opgericht ter ere van de gevallenen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Als u niets over deze historische periode weet, is dit een ideale gelegenheid om de uitleg van uw gids in u op te nemen; ik garandeer u dat u het heel interessant zult vinden om deze plaats vanuit een ander perspectief te zien.

Historisch centrum van Toledo

Na uw bezoek aan Madrid gaat u op weg naar Toledo en in ongeveer een uur wandelt u door de straten van het stadscentrum. Tijdens de rondleiding komt u in de Synagoge van Santa María la Blanca en de Kerk van Santo Tomé waar u het schilderij van El Greco kunt bewonderen. Daarna heeft u vrije tijd om door de stad te slenteren of om plaatsen als de kathedraal nader te verkennen.

Houdt u er rekening mee dat

De rondleiding omvat toegangskaarten voor het Escorial, de Synagoge van Santa María la Blanca in Toledo en de Kerk van Santo Tomé in Toledo.

Hotel pick-up is niet beschikbaar; u zult de rest van de tourgroep moeten ontmoeten op een ontmoetingspunt in het centrum van Madrid en u zult de verschillende punten van de tour bereiken in een comfortabele bus met airconditioning.

6. Wat te zien en te doen in Toledo in één dag

Het Alcazar van Toledo| ©manuel m. v.
Het Alcazar van Toledo| ©manuel m. v.

Als u Toledo bezoekt in het kader van een georganiseerde rondleiding, hoeft u zich nergens zorgen over te maken: de rondleiding zal u de belangrijkste bezienswaardigheden laten zien. Als u daarentegen de stad zelf wilt ontdekken, zullen deze verwijzingen nuttig zijn, zodat u de Stad van de Drie Culturen niet verlaat zonder de meest emblematische plaatsen te hebben gezien.

Uitzichtpunt van de Vallei

Het is niet altijd gemakkelijk te bereiken omdat het aan de rand van de stad ligt, maar een taxi vanuit het centrum van Toledo zou niet te veel mogen kosten voor een retourtje. Het uitzicht vanaf deze plek is zo adembenemend dat het voor mij bovenaan de lijst van bezienswaardigheden in Toledo moet staan.

De Kathedraal

Natuurlijk is het de belangrijkste attractie, want het is een van de meest bezochtekathedralen in Spanje en een van de meest verbazingwekkende in Europa. Zelfs van buitenaf zal de voorgevel van deze gotische kathedraal u betoveren, maar sluit een bezoek binnen niet uit: het is de moeite waard.

De historische wijk

Ook al gaat u op eigen gelegenheid, als u de mogelijkheid hebt om een rondleiding door het centrum van Toledo te huren, raad ik u dat aan. Zij zullen u vertellen over de geschiedenis en de geheimen die in deze stad verborgen liggen en zullen de verschillende monumenten die er verspreid zijn in hun context plaatsen.

De Synagoge van Santa María la Blanca

Laat u niet misleiden door het uiterlijk; deze Mudejar-synagoge in de Joodse wijk springt van buiten misschien niet in het oog, maar u zult verrast zijn door het interieur vol bogen en witte muren.

San Juan de los Reyes Klooster

Het is een labyrint van stenen muren, tuinen en hoge plafonds en is misschien wel een van de mooiste bezoeken die u in Toledo aflegt.

De Alcazar

Dit middeleeuwse fort ligt in het hoogste deel van de stad en, zelfs als u het bezoek aan het interieur overslaat, is het de moeite waard een bezoek te brengen aan het Alcázar om de façade en het uitzicht over de stad te bewonderen.

Ana's Reizigerstip

Als u de stad zonder gids gaat bezoeken, raad ik u aan vooraf over de belangrijkste bezienswaardigheden te lezen om meer over de geschiedenis te weten te komen.

7. Praktische tips voor uw bezoek aan Toledo

Witgekalkte bogen binnen de Synagoge van Santa María la Blanca| ©amaianos
Witgekalkte bogen binnen de Synagoge van Santa María la Blanca| ©amaianos

Wanneer moet je gaan?

U kunt Toledo op elk moment van het jaar bezoeken, maar vermijd een bezoek in de zomer als u geen last wilt hebben van de hitte. In de zomer kan het in Toledo warmer zijn dan in Madrid. In de winter is het daarentegen wat koeler, zodat je een extra jas nodig hebt.

Er zijn altijd toeristen in Toledo, maar het zijn er niet zoveel dat u niet van de stad kunt genieten, ongeacht welke dag van de week u kiest om te gaan (er zullen altijd meer mensen zijn op feestdagen).

Aanbevolen duur van het bezoek

Toledo kan in een dag worden gezien, maar het is niet gek om een nacht in de stad door te brengen om de stad grondiger te bekijken zonder de klok in de gaten te hoeven houden. Het enige is dat als u in Toledo wilt slapen, u uw accommodatie ruim van tevoren moet boeken, anders zou u in het donker op straat kunnen komen te staan en dat zou niet prettig zijn.

Wat te eten

Uitstekende kwaliteit tegen betaalbare prijzen - wat wil je nog meer? In Toledo kunt u tapas gaan eten in de oude wijk of een goed restaurant boeken om uzelf te trakteren op enkele van zijn beroemdste gerechten, zoals gestoofde patrijs, cochifrito manchego, carcamusa (een stoofpot van vlees en groente), arroz a la toledana (rijst op Toledo-wijze), of mazapán de Toledo (marsepein uit Toledo).

Wat mee te nemen naar Toledo

Als je veel gaat lopen, kan het geen kwaad om een paar pleisters in je rugzak te stoppen. Toledo heeft veel heuvels en u zult vooral comfortabele schoenen nodig hebben. Verder kunt u dezelfde dingen meenemen als op elke andere excursie, maar u kunt wel wat van de typische snoepjes of Manchego-kazen mee terug naar Madrid nemen: een heerlijk souvenir.

Ana's Reizigerstip

Vergeet niet het uitzicht op Toledo vanaf het uitkijkpunt Mirador del Valle in u op te nemen; het zal u versteld doen staan.

8. Als u geïnteresseerd bent in een reis naar Toledo, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Aquaduct van Segovia| ©Blair-39
Aquaduct van Segovia| ©Blair-39

Na uw bezoek aan Toledo zult u ontdekken dat Spanje, naast de provinciehoofdsteden, een aantal indrukwekkende steden heeft die u kunt bezoeken zonder al te veel tijd op de weg door te brengen. Een andere dergelijke stad is Segovia; voorafgegaan door zijn beroemde aquaduct, ligt het op een uur van Madrid en er zijn verschillende georganiseerde excursies en rondleidingen beschikbaar. Ik heb deze gids over Segovia Dagtrips vanuit Madrid geschreven die voor u van belang kan zijn.

Als u liever in Madrid blijft en van elke seconde in de hoofdstad wilt genieten, raad ik u aan om een rondleiding door de stad te nemen: het zal u helpen om elke hoek van de straten en de geschiedenis beter te begrijpen. Dit artikel op Madrid reizen geeft u alle informatie die u nodig hebt om uw rondleiding te organiseren.

Veelgestelde vragen

 • Hoe ver is Toledo van Madrid?

  Toledo ligt ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Het duurt ongeveer 1 uur om er vanuit de hoofdstad te komen.

 • Waar staat Toledo bekend om?

  Toledo is bekend om zijn middeleeuwse architectuur en historische monumenten, zijn makers van zwaarden, marsepein en andere zoetigheden, en het prachtige uitzicht op de rivier de Taag.

 • Is het mogelijk om Toledo in één dag te bezoeken?

  Eén dag in Toledo is genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, maar er is nog veel meer te zien dan dat. Als u echter de Puerta del Sol en de Catedral Primada bezoekt, de brug over de rivier de Taag oversteekt en door de geplaveide straten van de stad slentert, hebt u het belangrijkste wat Toledo te bieden heeft wel gezien.