10 dingen om te doen in Amsterdam in de lente

Een bezoek aan de Nederlandse hoofdstad in deze tijd van het jaar is een onvergetelijke ervaring, niet alleen vanwege de kleuren van de grachten, maar ook vanwege de activiteiten die je kunt doen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in de lente

Tulpen, Amsterdam | ©Maria Eklind

De lente is de beste tijd om Amsterdam te bezoeken. Het is een seizoen waarin mooi weer, bloemen, gastronomie en culturele evenementen samenkomen.

De belangrijkste evenementen, feesten en attracties van de Nederlandse hoofdstad zijn in de lente te vinden. Bovendien word je in dit seizoen begroet door een explosie van tulpenvelden, unieke festivals en een van de beroemdste Nederlandse feesten: Koningsdag.

1. Laat je betoveren door een rondvaart over de Amsterdamse grachten

Rondvaart door Amsterdam| ©Reinhard Schuldt
Rondvaart door Amsterdam| ©Reinhard Schuldt

Met de komst van de lente is een van de populairste plannen een rondvaart over de Amsterdamse grachten. Er zijn talloze opties:

  • Rondvaart door Amsterdam op een boot met glazen dak, vanaf € 18, van waaruit je de populairste monumenten en bezienswaardigheden van de stad kunt zien, zoals het Anne Frank Huis, de rijke Gouden Bocht, de Wallen of de Straatbrug, en je hebt een audiogids tot je beschikking.
  • Grachtengordel' rondvaart, vanaf € 21, ook een uur lang en met audiogids, waarbij je langs de grachtengordel vaart, een van de beroemdste gebieden van de stad.
  • Nachtcruise langs de Amsterdamse grachten, vanaf € 27, waarbij je de meest karakteristieke plekken van de stad zoals de Moulin Rouge, het Rijksmuseum en de Blauwbrug kunt zien onder het sterrenlicht tijdens een anderhalf uur durende tour.

Daarnaast kun je een combinatieticket kopen met de rondvaart en een andere activiteit, zoals:

Boek een rondvaart in Amsterdam

2. Bezoek de tulpenvelden van Lisse

Tulpen in Amsterdam| ©Marcelo Campi
Tulpen in Amsterdam| ©Marcelo Campi

Van bloemenmarkten tot weelderige stadstuinen, er zijn genoeg plekken in Amsterdam waar je tulpen kunt vinden.

M eer dan 1 miljoen toeristen komen in het voorjaar naar Amsterdam om deze tulpenvelden te bekijken en van hun schoonheid te genieten. De beste manier om de tulpenvelden van Lisse te ervaren is dooreen fietstocht door Amsterdam te boeken en langs de verschillende gemarkeerde routes te rijden, die je langs uitgestrekte bloemenzeeën voeren. Even ten westen van Lisse ligt Noordwijkerhout, de bakermat van de Bollenstreek. Ik raad je aan om tussen Haarlem en Leidan door deze strook tulpenvelden te rijden.

Het is echter ook mogelijk om een deel van de strook te bezoeken als je vanuit Lisse naar het westen reist en dan langs de Leidsevaart naar het zuiden. Je hebt ook de mogelijkheid om een bus door Amsterdam te nemen.Er vertrekken elk uur bussen van Schipol Airport naar Lisse.

Boek een fietstour in Amsterdam

3. Maak een dagtocht om molens te bekijken

Landelijk gebied Zaanse Schans| ©Gabriel Bermejo
Landelijk gebied Zaanse Schans| ©Gabriel Bermejo

Een andere manier om de tulpenvelden en lentesfeer te zien en tegelijkertijd te genieten van een van de meest toeristische dorpen van de stad is door een dagtocht te boeken vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans, het beroemde molendorp, dat een van de meest bewonderde Nederlandse landschappen heeft. Er zijn veel manieren omvanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans te gaan, waaronder een georganiseerde tour.

De toegang tot de Zaanse Schans is gratis met de Amsterdam City Card, een van de beste toeristenpassen van Amsterdam. Maar als je niet veel tijd hebt en geen zin hebt in een dagje Amsterdam, maak je dan geen zorgen!In Amsterdam staan acht molens en sommige zijn heel gemakkelijk te bereiken, zoals de molen bij Brouwerij 't IJ.

Boek een dagtocht van Amsterdam naar Zaanse Schans

4. Wandel door Keukenhof

Rondleiding door Keukenhof| ©Heribert Bechen
Rondleiding door Keukenhof| ©Heribert Bechen

Keukenhof is een van de grootste tuinen ter wereld en de belangrijkste reden voor mensen om Amsterdam in de lente te bezoeken.

Als je van natuur houdt, heb je online vast wel eens foto's gezien van de bloementuinen, een uniek landschap. Om er te komen kun je kiezen voor eenKeukenhof tour met een rondvaart door de molen. Deze tochten zijn heel gebruikelijk in de lente. Maar omdat dit een van de populairste voorjaarsattracties is, moet je ruim van tevoren kaartjes voor de Keukenhof kopen** om er zeker van te zijn dat je er op de gewenste dag heen kunt.

Over het algemeen kun je het beste de middagen vermijden als je een minder drukke ervaring wilt. Ik raad ook sterk aan om het Paasweekend te vermijden, omdat Keukenhof dan erg druk is.

Boek een tour naar Keukenhofl

5. Trap af nu het nog niet zo druk is!

Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar
Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar

Fietsen in Amsterdam kan het hele jaar door, maar als er een goede tijd is om een fietstour door Amsterdam te boeken, dan is het wel in de lente.

Dat komt omdat er dan minder toeristen zijn dan in de zomer, maar het is ook een betrouwbaardere tijd van het jaar om te fietsen dan in de winter, waar de gladde grond en het koude weer fietsen tot een gezondheidsrisico maken. Ik raadAmsterdamse fietstours aan, die een geweldige manier zijn om Amsterdam te leren kennen en de files te vermijden. Hier zijn een paar opties die je kunt overwegen:

  • Amsterdam Bike Tour, vanaf € 28, waarbij je in een tweeënhalf uur durende tour geen van de must-see plekken van Amsterdam mist.
  • Historische fietstour door Amsterdam, vanaf ** € 31**, waarbij je de belangrijkste plekken in Amsterdam ontdekt, zoals het Vondelpark en de Jordaan.
  • Verborgen Amsterdam Fietstour, vanaf ** € 39**, die je meeneemt naar de verborgen en minder bezochte plekken van de Nederlandse hoofdstad.

Maar ik raad je vooral aan om door de Amsterdamse parken te fietsen.

Boek een fietstour door Amsterdam

6. Vier Koningsdag

Koningsdag vieren| ©Charlotte de Vries
Koningsdag vieren| ©Charlotte de Vries

Op 27 april gaan Amsterdammers, samen met de rest van het land, de straat op om Koningsdag te vieren. De inwoners van Amsterdam toveren de stad om in een zee van oranje met kleurrijke kostuums, hoeden en pruiken- een must-see ervaring als je Amsterdam in april of in het lenteseizoen wilt bezoeken.

Voor gezinsactiviteiten moet je in het Vondelpark zijn. En als je op zoek bent naar een beetje nachtleven, dan zijn de Koningsnachtvieringen (op de vooravond van Koningsdag) iets voor jou; deze vinden plaats in de Jordaan. Je zult zien hoe de hele wijk wordt overspoeld met nachtelijke straatfeesten die gepaard gaan met muziek en feestelijkheden.

7. Beleef Pasen in Amsterdam

Paasbrood, typisch paasbrood in Amsterdam| ©Tidbits T
Paasbrood, typisch paasbrood in Amsterdam| ©Tidbits T

Vier samen met de lokale bevolking Pasen in Amsterdam, vooral op eerste en tweede paasdag. Proef heerlijke taarten en koekjes van de Amsterdamse bakkerijen en geniet van traditionele Nederlandse paasgerechten op de markten in de stad.

Hoewel de datum van Pasen van jaar tot jaar verschilt, valt een deel ervan altijd in de lente, dus maak optimaal gebruik van de feestdag om een aantal van de beste chocoladewinkels in de stad te vinden.

Een van de beste winkels voor de gelegenheid is Van Soest aan de Utrechtsestraat, waar je de mooiste en lekkerste paaseieren kunt vinden. Het hoogtepunt van de paasviering in Nederland is derijke brunch, een mix van ontbijt en lunch, waarvan je kunt genieten in verschillende restaurants en eetgelegenheden in de stad.

8. Reflecteer op de World Press Photo Tentoonstelling en Festival

Buiten de World Press Photo in Amsterdam| ©Tanmouss
Buiten de World Press Photo in Amsterdam| ©Tanmouss

Een van de favoriete tentoonstellingen van het jaar begint in de lente, meestal van april tot juni, en vindt plaats in een van de oudste kerken van Amsterdam, de Nieuwe Kerk.

De World Press Photo Exhibit is een tentoonstelling met prachtige foto's van Amsterdam en de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar.

Amsterdam heeft ook het geluk gastheer te zijn van het World Press Photo Festival in april. Hier is de sfeer gezelliger en zijn er tal van micro-evenementen van enige faam. Beide mag je niet missen als je geïnteresseerd bent in fotografie of evenementen in de stad.

9. Voer de babydieren op een van de Amsterdamse boerderijen

Babydieren voeren| ©R Boed
Babydieren voeren| ©R Boed

Een van de meest typische lente-evenementen in Amsterdam is het voeren van babydieren, een eeuwenoude traditie die is uitgegroeid tot een toeristische attractie. De lente is traditioneel de tijd van het jaar waarin babydieren worden geboren.

En je hoeft de stad niet uit om getuige te zijn van dit schattige schouwspel. Ga gewoon naar een van de vele dierentuinen of kinderboerderijen in Amsterdam en laat je omringen door babygeitjes, lammetjes, konijntjes, biggetjes en nog veel meer. Amsterdam heeft tientallen dierenverzorgingscentra.

Of je nu kinderen hebt of niet, naar de babyboerderijdieren gaan kijken is een prachtige lenteactiviteit en een geweldige manier om een paar uur aan de stad te ontsnappen. Ik raad de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos aan, en de dierenboerderijen in het Amstelpark en Westerpark.

Er is zelfs een kleine stadsboerderij in De Pijp.

10. Ga naar een vlooienmarkt

Westerstraatmarkt| ©Frans R
Westerstraatmarkt| ©Frans R

Tijdens de lente in Amsterdam zijn alle straatmarkten gevuld met verkopers van verse bloemen, verschillende soorten eten en kleine snuisterijen.

Er zijn verschillende interessante straatmarkten in deze tijd van het jaar, dus het is de moeite waard om er een paar te verkennen. DeAlbert Cuypmarkt en de Westerstraatmarkt zijn het meest sfeervol, maar de Bloemenmarkt is een must-see in de lente. Deze historische bloemenmarkt is de beste plek om tulpenbollen in Amsterdam of souvenirs met een tuinthema te kopen. Als je daarentegen op zoek bent naar afwisseling, kun je terecht op de zaterdagmarkten in de Kinkerstraat, Noordermarkt en Lindengracht.

Hoewel de Albert Cuyp-dagmarkt de topmarkt is, is het er in het voorjaar vaak te druk, dus concentreer niet al je bezoek op deze markt.

11. Beleef Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Amsterdam

Voorbereiden op het Floating Concert| ©José D
Voorbereiden op het Floating Concert| ©José D

Als je in de maand mei naar Amsterdam reist, tatoeëer dan de datum 5 mei, want op deze dag staan Amsterdam en Nederland stil bij de bevrijding van het land van de Duitse troepen. Om de sociale vrijheden van het land te vieren, komt de stad tot leven met een keur aan festivals, concerten en speciale evenementen, waaronder openbare banketten die bekend staan als Vrijheidsfestivals en een groot drijvend concert op de Amstel, bijgewoond door de Koning en Koningin.

Niet alleen dat, maar het is ook een van de beste dagen om de Joodse buurt van Amsterdam te bezoeken, omdat het er erg sfeervol is en in harmonie met de vieringen. Bezoek deze website voor meer informatie overDodenherdenking en Bevrijdingsdag in Amsterdam.

Lenteweer in Amsterdam

Lente in Amsterdam| ©Naval S
Lente in Amsterdam| ©Naval S

Tijdens de lentemaanden ondergaat het weer in Amsterdam een opmerkelijke verandering.

Terwijl de winter gevuld is met regenachtige dagen die koud en enigszins ellendig zijn, brengen de lentemaanden koel weer en heldere luchten. Van half maart tot eind mei is Amsterdam gevuld met strakblauwe luchten, zonneschijn en milde temperaturen.

De dagtemperaturen variëren van een dieptepunt van 10°C tot ongeveer 20°C op een goede dag. In de lente kun je een paar regenachtige dagen hebben, maar daardoor ziet het gras er alleen maar groener uit en bloeien de bloemen meer.

Boek een rondleiding door de rosse buurt van Amsterdam

Toeristische drukte in het voorjaar in Amsterdam

Amsterdam in lentesfeer| ©Salo Waas
Amsterdam in lentesfeer| ©Salo Waas

De lente is een van de mooiste seizoenen om van de stad te genieten; het is echter ook het op een na drukst bezochte seizoen in Amsterdam. Het interessante is dat het aantal bezoekers in de lente een lineaire opwaartse trend volgt, waarbij maart de minst drukke lentemaand is en mei de drukste.

Dus als je je zorgen maakt over het aantal toeristen, zou ik je aanraden om de stad halverwege maart te bezoeken, wanneer je ondanks de hevige regenval nog steeds glimpen van de lente kunt zien.

Boek de City Sightseeing sightseeing bus van Amsterdam

Beste maand om Amsterdam in de lente te bezoeken

Een bezoek aan het Nederlandse platteland| ©Karene
Een bezoek aan het Nederlandse platteland| ©Karene

Hoewel de lente een paar maanden duurt en elke maand een andere wereld is, als ik maar één maand zou moeten kiezen, zou het zonder twijfel april zijn.

A pril in Amsterdam is de maand waarin de tulpen het mooist in bloei staan en het is ook de maand met de meeste evenementen. Ook is het aantal bezoekers beduidend lager danAmsterdam in de zomer of in mei. Maar om eerlijk te zijn hangt het er een beetje vanaf wat je graag wilt zien, dus ik raad je aan om uit te zoeken wat er speciaal is in elk van de lentemaanden (maart, april en mei) om een veel beter idee te krijgen.

Boek Amsterdam Explorer Pass