Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Amsterdam in de lente

Een bezoek aan Amsterdam in de lente is een onvergetelijke ervaring, niet alleen vanwege de kleuren van de grachten, maar ook vanwege de activiteiten die u in deze tijd van het jaar in de Nederlandse hoofdstad kunt doen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Amsterdam in de lente

Tulpen, Amsterdam | ©Maria Eklind

Hoewel veel toeristen de voorkeur geven aan een bezoek aan Amsterdam in de zomer, is de lente nog steeds de beste tijd om de stad te bezoeken. Het is een seizoen van mooi weer, bloemen, eten en culturele evenementen. Na een sombere winter komt Amsterdam tot leven met bloemen in de parken, zonneschijn in de lucht en rondvaarten over de grachten.

Alle belangrijke evenementen, vieringen en attracties van de stad zijn in de lente beschikbaar. Bovendien wordt u tijdens dit seizoen begroet door een explosie van tulpenvelden, unieke festivals en een van de beroemdste Nederlandse feesten: Koningsdag.

1. Bezoek de tulpenvelden van Lisse

Tulpen in Amsterdam| ©Marcelo Campi
Tulpen in Amsterdam| ©Marcelo Campi

Van de bloemenmarkten tot de weelderige tuinen van de stad, er zijn veel plaatsen om tulpen te vinden in Amsterdam. Meer dan 1 miljoen toeristen komen in het voorjaar naar Amsterdam met de bedoeling deze tulpenvelden te zien en van hun schoonheid te genieten.

De beste manier om de tulpenvelden van Lisse te ervaren is door te kiezen voor een fietstocht door Amsterdam en langs de verschillende gemarkeerde routes te rijden, die u door uitgestrekte bloemenzeeën voeren.

Even ten westen van Lisse ligt Noordwijkerhout, waar de Bollenstreek ligt. Ik raad u aan door dit uitgestrekte gebied van tulpenvelden te fietsen als u tussen Haarlem en Leidan reist. Het is echter ook mogelijk om een deel van de strook te bezoeken als u vanuit Lisse naar het westen reist en dan langs de Leidsevaart naar het zuiden.

Er rijden elk uur bussen van Schiphol naar Lisse - het is allemaal een kwestie van de weg weten in Amsterdam.

Boek een fietstocht door Amsterdam

2. Wandel door Keukenhof

Rondleiding Keukenhof| ©Heribert Bechen
Rondleiding Keukenhof| ©Heribert Bechen

Keukenhof is een van de grootste tuinen ter wereld en de belangrijkste reden voor mensen om Amsterdam in het voorjaar te bezoeken. Als u van de natuur houdt, hebt u waarschijnlijk online foto's gezien van de bloementuinen, een uniek landschap.

Om er te komen, kunt u kiezen voor een excursie vanuit Amsterdam naar de Keukenhof-tuinen, aangezien deze uitstapjes in het voorjaar heel gebruikelijk zijn. Vergeet echter niet dat de tuinen alleen open zijn van half maart tot half mei, dus plan uw reisroute dienovereenkomstig. Voor meer informatie over toegangsprijzen en openingstijden raad ik u aan de officiële website van Keukenhof te bezoeken.

Omdat dit een van de populairste attracties in het voorjaar is, moet u ruim van tevoren kaartjes kopen om er zeker van te zijn dat u de dag van uw keuze kunt bezoeken. In het algemeen is het beter de namiddagen te vermijden als u een minder drukke ervaring wenst. Ik raad ook sterk aan om het Paasweekend te vermijden, omdat Keukenhof dan overvol is.

Boek een excursie naar Keukenhofl Tuinen

3. Koningsdag vieringen

Koningsdag vieren| ©Charlotte de Vries
Koningsdag vieren| ©Charlotte de Vries

Op 27 april gaan de Amsterdammers, net als de rest van het land, de straat op om Koningsdag te vieren. De inwoners van Amsterdam toveren de stad om in een zee van oranje met hun kleurrijke kostuums, hoeden en pruiken, een ervaring die u niet mag missen als u Amsterdam in april of in het lenteseizoen wilt bezoeken.

Voor activiteiten met het gezin is het Vondelpark de place to be. En als u op zoek bent naar een beetje nachtleven, dan zijn de Koningsnachtfeesten (op de vooravond van Koningsdag) iets voor u; deze vinden plaats in de Jordaan. De hele wijk wordt overspoeld met nachtelijke straatfeesten die gepaard gaan met muziek en feestelijkheden.

4. Pasen vieren in Amsterdam

Paasbrood, typisch paasbrood in Amsterdam| ©Tidbits T
Paasbrood, typisch paasbrood in Amsterdam| ©Tidbits T

Doe mee met de lokale bevolking als ze Pasen vieren in Amsterdam, vooral op paaszondag en paasmaandag. Proef de heerlijke taarten en koekjes van de Amsterdamse bakkerijen en geniet van de traditionele Nederlandse paasmaaltijden op de markten in de stad.

Hoewel de datum van Pasen van jaar tot jaar verschilt, gebeurt een deel ervan altijd in de lente, dus profiteer van de feestdag om enkele van de beste chocoladewinkels in de stad te vinden. Een van de beste winkels voor de gelegenheid is Van Soest aan de Utrechtsestraat, waar u de mooiste en lekkerste paaseieren kunt vinden. Het hoogtepunt van het paasfeest in Nederland is de uitgebreide brunch, een mix van ontbijt en lunch, waarvan u kunt genieten in verschillende restaurants en eetgelegenheden in de stad.

5. Maak een dagtocht om windmolens te zien

Zaanse Schans landelijke gebieden| ©Gabriel Bermejo
Zaanse Schans landelijke gebieden| ©Gabriel Bermejo

Een andere manier om de tulpenvelden en de lentesfeer te zien, terwijl u geniet van een van de meest toeristische dorpen van de stad, is per trein of bus naar de Zaanse Schans te gaan, het beroemde molendorp. Het is een van de meest bewonderde Nederlandse landschappen.

Er zijn veel manieren om vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans te komen, waaronder een georganiseerde rondleiding. Toegang tot de Zaanse Schans is gratis met de Amsterdam City Card, een van de beste toeristenpassen van Amsterdam.

Maar als je niet veel tijd hebt en geen zin hebt in een dagje Amsterdam, maak je geen zorgen! In Amsterdam staan acht molens en sommige zijn heel gemakkelijk te bereiken, zoals de molen bij Brouwerij 't IJ.

Boek een dagtocht van Amsterdam naar Zaanse Schans

6. Reflecteren op de World Press Photo Tentoonstelling en Festival

Exterieur van de World Press Photo in Amsterdam| ©Tanmouss
Exterieur van de World Press Photo in Amsterdam| ©Tanmouss

Een van de favoriete tentoonstellingen van het jaar begint in het voorjaar, meestal van april tot juni, en vindt plaats in een van de oudste kerken van Amsterdam, de Nieuwe Kerk. De World Press Photo-tentoonstelling is een tentoonstelling met prachtige foto's van Amsterdam en van enkele van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Een ongelooflijke manier om te leren over wat er gebeurd is door de kunst van fotografie.

Amsterdam heeft ook het geluk om in april het World Press Photo Festival te organiseren. Hier is de sfeer gezelliger en er zijn tal van micro-evenementen van enige faam. Beide zijn niet te missen als u geïnteresseerd bent in fotografie of evenementen in de stad.

7. Voer babydieren op een van de boerderijen in Amsterdam

Het voeden van de dieren bebe| ©R Boed
Het voeden van de dieren bebe| ©R Boed

Een van de meest typische lente-evenementen in Amsterdam is het voederen van babydieren, een aloude traditie die is uitgegroeid tot een toeristische attractie. De lente is traditioneel de tijd van het jaar waarin babydieren worden geboren. En je hoeft de stad niet uit om dit schattige schouwspel mee te maken. Ga naar een van de vele Amsterdamse dierentuinen of kinderboerderijen en laat je omringen door babygeitjes, lammetjes, konijntjes, biggetjes en nog veel meer... In Amsterdam vind je tientallen dierenverzorgingscentra.

Of u nu kinderen hebt of niet, een bezoek aan de babyboerderijdieren is een prachtige lenteactiviteit en een geweldige manier om een paar uur aan het stads leven te ontsnappen. Ik raad de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos aan, en de kinderboerderijen in het Amstelpark en Westerpark. Er is zelfs een kleine stadsboerderij in de Pijp.

8. Ga naar een rommelmarkt

Westerstraat Markt| ©Frans R
Westerstraat Markt| ©Frans R

Tijdens de lente in Amsterdam staan alle straatmarkten vol met verkopers van verse bloemen, verschillende soorten voedsel en kleine snuisterijen. In deze tijd van het jaar zijn er verschillende interessante straatmarkten, dus het is de moeite waard om er een paar te verkennen.

De Albert Cuypmarkt en de markt in de Westerstraat zijn het sfeervolst, maar in het voorjaar is de Bloemenmarkt een must. Deze historische bloemenmarkt is de beste plek om tulpenbollen in Amsterdam of tuinsouvenirs te kopen, en als u op zoek bent naar afwisseling, kunt u terecht op de zaterdagmarkten in de Kinkerstraat, Noordermarkt en Lindengracht.

De dagmarkt op Albert Cuyp is de topmarkt, maar in het voorjaar is het er vaak te druk, dus richt niet al uw bezoek op deze markt.

9. Beleef Amsterdams Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Voorbereidingen voor het Drijvend Concert| ©José D
Voorbereidingen voor het Drijvend Concert| ©José D

Als u in mei naar Amsterdam reist, tik dan op 5 mei, omdat Amsterdam en Nederland op die dag stilstaan bij de bevrijding van het land van de Duitse troepen. Om de sociale vrijheden van het land te vieren, komt de stad tot leven met een keur aan festivals, concerten en speciale evenementen, waaronder openbare banketten die bekend staan als Vrijheidsfeesten en een groot drijvend concert op de Amstel, bijgewoond door de Koning en de Koningin.

Niet alleen dat, maar het is ook een van de beste dagen om de Amsterdamse Joodse wijk te bezoeken, omdat het er erg sfeervol is en in harmonie met de vieringen. Voor meer informatie over Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Amsterdam bezoek deze website.

10. Trap op de pedalen nu het nog niet zo druk is!

Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar
Toeristen op een kanaalbrug| ©Abir Anwar

Het is waar dat fietsen in Amsterdam het hele jaar door mogelijk is, maar als er een goede tijd is om te fietsen in Amsterdam, dan is het wel in de lente. Dat komt omdat er minder toeristen zijn dan in de zomer, maar het is ook een betrouwbaarder tijd van het jaar om te fietsen dan in de winter, waar de gladde ondergrond en het koude weer het fietsen een gezondheidsrisico maken.

Ik beveel fietstochten door de stad aan, die een **geweldige manier zijn om Amsterdam te leren kennen en de files te vermijden. Maar **bovenal raad **ik aan om door de parken van Amsterdam te fietsen.

Boek een fietstocht door Amsterdam

Voorjaarsweer in Amsterdam

Lente in Amsterdam| ©Naval S
Lente in Amsterdam| ©Naval S

Tijdens de lentemaanden ondergaat het weer in Amsterdam een opmerkelijke verandering. Terwijl de winter gevuld is met regenachtige dagen die koud en ietwat ellendig zijn, brengen de lentemaanden koel weer en heldere luchten.

Van half maart tot eind mei is Amsterdam gevuld met strakblauwe luchten, zonneschijn en milde temperaturen. Overdag varieert de temperatuur van een lage 10° tot ongeveer 20° op een goede dag.

In de lente kan het een paar dagen regenen, maar daardoor ziet het gras er groener uit en bloeien de bloemen meer.

Lente in Amsterdam

Amsterdam in lentestemming| ©Salo Waas
Amsterdam in lentestemming| ©Salo Waas

De lente is een van de mooiste seizoenen om van de stad te genieten; het is echter ook het op een na meest bezochte seizoen in Amsterdam. Het merkwaardige is dat het aantal bezoekers in het voorjaar een lineair stijgende lijn vertoont, waarbij maart de minst drukke lentemaand is en mei de drukste. Als u zich dus zorgen maakt over het aantal toeristen, raad ik u aan half maart te komen, wanneer u, ondanks de zware regenval, nog een glimp van de lente kunt zien.

De beste maand om Amsterdam te bezoeken in de lente

Een bezoek aan het Nederlandse platteland| ©Karene
Een bezoek aan het Nederlandse platteland| ©Karene

Hoewel de lente een paar maanden duurt en elke maand een andere wereld is, als ik slechts één maand moest kiezen, zou het zonder twijfel april zijn. April is in Amsterdam de maand waarin de tulpen op hun mooist zijn, en het is ook de maand met de meeste evenementen, en het aantal bezoekers is veel lager dan in de piekzomermaanden of in mei. Eerlijk gezegd hangt het er een beetje van af wat u graag wilt zien, dus ik raad u aan uit te zoeken wat er in elk van de lentemaanden (maart, april en mei) bijzonder is om een veel beter idee te krijgen.