Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe kom je vanuit Amsterdam in Brugge

Een bezoek aan de prachtige stad Brugge vanuit Amsterdam is veel gemakkelijker dan u denkt. Heeft u tijd in uw reisschema om deze charmante bestemming te bezoeken? Hier is alles wat je moet weten om het te laten gebeuren.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Amsterdam in Brugge

Ansichtkaarten uit Amsterdam | ©Flora Westbrook

Als u een vakantiereis naar Amsterdam plant, zult u al snel merken dat van de vele dingen die in Amsterdam te zien en te doen zijn, excursies naar steden in de buurt van Amsterdam en uitstapjes naar nabijgelegen steden eruit springen. De reden? Amsterdam is een goed verbonden toeristische bestemming met veel alternatieven en overstapmogelijkheden voor reizigers van over de hele wereld.

Een van de meest populaire bestemmingen buiten Nederland is natuurlijk de magische en charmante stad Brugge, door velen "het Venetië van Noord-Europa" genoemd. Het doel van deze gids is u alle informatie te verstrekken die u nodig hebt om het meest geschikte vervoersalternatief te kiezen dat aan uw specifieke behoeften voldoet. Laten we beginnen!

De beste manier om in Brugge te komen: een georganiseerde excursie vanuit Amsterdam.

Marktpleinrestaurants in Brugge| ©Paul Lewin
Marktpleinrestaurants in Brugge| ©Paul Lewin

Brugge wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa vanwege de prachtig bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen en is een frequente reisbestemming vanuit Amsterdam. Vanuit Amsterdam vertrekken dagelijks excursies van verschillende maatschappijen, die toeristen en plaatselijke bewoners van het centrum van Amsterdam naar de beroemde Belgische stad brengen op een traject van ongeveer 250 km.

Maar je vraagt je misschien af of je Brugge in één dag kunt zien? Het antwoord is zeker ja. Hoewel Brugge een mooie en charmante stad is, is ze ook klein, zodat een goed georganiseerde dagtocht volstaat om alle belangrijke bezienswaardigheden en hoogtepunten te zien.

Routes en bedrijven die deze dienst aanbieden

Brugge is een favoriet uitje voor zowel Nederlanders als de duizenden toeristen die Amsterdam bezoeken en een vijf- of zevendaagse vakantie in de stad plannen. Als gevolg hiervan vindt u een aantal bedrijven die deze reiservaring vanuit het centrum van Amsterdam aanbieden. Tours naar Brugge vanuit Amsterdam zijn er in twee hoofdvormen, vergelijkbaar in vele opzichten en verschillend in specifieke kenmerken.

**Groepsreizen
**Groepsreizen naar Brugge gaan gepaard met een bustransfer vanuit het centrum van Amsterdam om de tourgroep door het Nederlandse en Belgische platteland te brengen. Tijdens de tocht kunt u prachtige landschappen bewonderen en bij aankomst in Brugge kunt u genieten van een rondleiding door de stad van minstens een uur met een gids in uw eigen taal; de rest van de tijd kunt u op eigen gelegenheid door de straten van de stad zwerven tot het tijd is om terug te keren naar de stad. De prijs die u betaalt kan ook de toegang tot een museum of attractie van bijzonder belang omvatten.

**Privérondleidingen
**Privérondleidingen in Brugge zijn inclusief ophalen en wegbrengen uit het centrum van Amsterdam in een kleine auto voor maximaal vier personen. Dit is een ideaal alternatief als u met vrienden of familie naar Amsterdam reist, aangezien de totale prijs die u betaalt de kosten van de groepsreis kan compenseren. Hoewel de meeste van deze rondleidingen in het Engels zijn, zijn er ook bedrijven met Engelssprekende privé-gidsen, maar deze moeten wel van tevoren worden geboekt.

Nuttige informatie over Brugge

 • Prijs: Voor busreizen in groep bedraagt de minimumprijs ongeveer €60 en meer. Excursies met een eigen voertuig hebben een basisprijs van gemiddeld 335 euro.
 • Duur van de reis: Gezien de afstand tussen de twee bestemmingen zullen alle excursies, zowel privé als in groep, gemiddeld 11 tot 12 uur duren; dit is uiteraard inclusief de transfer van en naar de stad en de excursie naar de stad.
 • Aanbevolen als... Uw doel is om een ontspannen, zorgeloze vakantie te hebben en de interessantste aspecten van de mooie stad Brugge te leren kennen. Wanneer u voor de tour betaalt, hoeft u alleen maar op het aangegeven tijdstip op de ontmoetingsplaats te zijn en te genieten, want het bedrijf zal alle nodige logistieke aspecten organiseren.

Boek uw reis naar Brugge

De snelste optie: neem de trein vanuit Amsterdam

Trein vanuit Amsterdam| ©Rob Dammers
Trein vanuit Amsterdam| ©Rob Dammers

De trein is een van de snelste en doeltreffendste manieren om tussen Nederland en België te reizen, gezien de nabijheid van beide bestemmingen en de frequentie van de reizen. U kunt gemakkelijk vervoer vinden tussen de twee grote steden Amsterdam en Brussel, maar het is altijd het beste om uw tickets van tevoren te boeken, vooral als u op zoek bent naar manieren om geld te besparen tijdens uw reis.

Routes en bedrijven die deze dienst aanbieden

Als u met de trein van Amsterdam naar Brugge reist, moet u er rekening mee houden dat er geen rechtstreekse treinverbinding tussen beide steden is. Dit is echter de gemakkelijkste manier om de twee bestemmingen te verbinden met zo weinig mogelijk stops en overstappen.

Neem de hoge snelheidstrein.

De hogesnelheidstrein is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om tussen Europese steden te reizen. Tussen Nederland en België vindt u twee opties voor comfort, kwaliteit van de dienstverlening en efficiëntie: Thalys en Eurostar. U kunt een van deze twee opties nemen vanaf Amsterdam Centraal Station naar België.
Voor een gemakkelijke, probleemloze route neemt u de trein naar Antwerpen en stapt u uit in het Centraal Station van Antwerpen; van daar neemt u de Belgische stadstrein naar Gent en Brugge.

Tips voor overstappen in Antwerpen

Als u in het station van Antwerpen overstapt, vindt u twee reisroutes: de eerste en meest gebruikelijke route omvat een overstap in Gent, de tweede (die meestal iets langer duurt) brengt u rechtstreeks naar Brugge zonder dat u hoeft over te stappen. Kies voor de tweede optie, die u tussen 40 minuten en een uur geeft om het Centraal Station van Antwerpen te verkennen. Het werd in het begin van de 20e eeuw voltooid en wordt beschouwd als een van de mooiste treinstations ter wereld.

Nuttige informatie

 • Prijs: Tickets voor de hogesnelheidstrein kosten tussen €60 en €110 per persoon; vervoer binnen België kost tussen €10 en €16 per ticket.
 • Reistijd: De hele reis vanaf Amsterdam, inclusief wachttijd op het station, duurt ongeveer 4 uur.
 • Aanbevolen als... U wilt een comfortabele en relatief snelle reis; ook als u gemakkelijk kunt communiceren in een van de gangbare talen in dit deel van Europa, zoals Nederlands en Engels.

Goedkoopste optie: met de bus vanuit Amsterdam

Amsterdam Bus| ©Vitaly Volkov
Amsterdam Bus| ©Vitaly Volkov

Een ander uitstekend vervoersalternatief waarmee u tussen de twee bestemmingen kunt reizen, is de bus op een rechtstreekse route Amsterdam-Brujas; dit alternatief gaat iets langzamer, maar biedt het voordeel van een rechtstreeks vervoer, zonder haltes en zonder tussenstops. De hele route loopt door het prachtige landschap van het Nederlandse en Belgische platteland met onderweg prachtige vergezichten.

Het is echter een reisalternatief dat enige planning en organisatie vereist. Vooral wat het tijdstip van uw terugkeer naar Amsterdam betreft; om de lange reis de moeite waard te maken, moet u in Brugge overnachten en de volgende avond naar Amsterdam terugkeren. Niet aan te bevelen als je maar een paar dagen in Amsterdam bent.

Routes en bedrijven die deze dienst aanbieden

FlixBus is de maatschappij binnen Nederland met het grootste aantal routes en dienstregelingen en het beste alternatief voor busreizen van Amsterdam naar Brugge. Hij vertrekt van station Amsterdam Sloterdijk naar het centraal station in Brugge.
Er zijn gewoonlijk twee bussen per dag, de eerste vertrekt 's ochtends om 09.20 uur, hoewel ze in het weekend tot twee uur eerder kunnen vertrekken. De laatste bussen vertrekken van Brugge naar Amsterdam om 16.30 en 17.30 uur.

Nuttige informatie

 • Prijs: De prijs van een ticket ligt tussen € 15 en € 19 per enkele reis, met één ticket naar Brugge en één ticket terug naar Amsterdam.
 • Reistijd: Het reistraject alleen al, exclusief de wachttijden op het station, kan door de stops in totaal minimaal 4,5 uur in beslag nemen.
 • Aanrader als... u ruim de tijd heeft en langer dan een week in Amsterdam bent, zodat u twee dagen kunt uittrekken voor een bezoek aan de twee belangrijkste steden van België: Brugge en Brussel, of drie dagen.

De meest aanpasbare optie: Huur een auto in Amsterdam

Auto Tour| ©Jackson David
Auto Tour| ©Jackson David

Met de auto naar Brugge reizen vanuit Amsterdam of de omliggende steden is een gebruikelijke route voor Nederlanders en een die ook u zonder veel problemen zou kunnen doen.

Als u een meerdaagse reis met vrienden of familie wilt maken en de interessantste steden en bestemmingen in dit deel van Europa wilt aandoen, namelijk Rotterdam, Brussel en Brugge, dan is deze optie misschien wel de slimste van de lijst, want in het grote Amsterdam vindt u veel bedrijven die zich toeleggen op autoverhuur. Het enige waar u aan moet denken is dat het voertuig moet worden teruggebracht naar het inleverpunt in Amsterdam, anders kunnen de kosten die u aan het bedrijf moet betalen om het in een andere stad of een ander land op te halen, zeer hoog oplopen.

Routes en bedrijven die deze dienst aanbieden

Een aantal bedrijven in Amsterdam biedt autoverhuur aan, waarbij de prijzen variëren naargelang het type voertuig dat u kiest en de grootte van het voertuig. Hieronder vindt u een lijst van de meest populaire met het adres van hun kantoren.

 • Europcar Kantoren gevestigd aan de Overtoom 197, 1054 HT.
 • Sixt is gevestigd op De Ruijterkade 44b, 1012.
 • Enterprise Rent-A-Car Kantoren gevestigd op Harry Banninkstraat 129 Oosterdokeiland, 1011.
 • Diks Autoverhuur Gevestigd aan de Willem de Zwijgerlaan 336D, 1055.

Nuttige informatie

 • Prijs: Afhankelijk van het type auto dat u kiest, kost een huurauto tussen €28 en €40 per dag, plus de brandstofkosten, die variëren naar gelang van het aantal uren dat u onderweg bent, en de kosten voor het parkeren van de auto in de steden.
 • Reistijd: Een non-stop reis van Amsterdam naar Brugge met de auto kost u slechts ongeveer 2,5 uur, waarmee het een van de snelste alternatieven is.
 • Aanrader als... u niet met andere mensen wilt reizen en u het avontuur van het plannen van alle details van uw reis erg interessant vindt; om ongemakken te voorkomen moet u goed kunnen communiceren in het Engels of Nederlands.

De minst handige optie: Met het vliegtuig vanuit Amsterdam

Vliegtuig| ©Chuks Spotting
Vliegtuig| ©Chuks Spotting

Hoewel vliegen van Amsterdam naar Brugge een mogelijkheid is, is het geen optie die ik aan mijn reisvrienden aanbeveel. De reden is simpel: het is een beetje duur (tenzij je tickets met korting vindt) en de transfers tussen luchthavens maken het net zo tijdrovend, zo niet tijdrovender dan de andere opties die eerder in dit artikel zijn besproken.

Routes en bedrijven die deze dienst aanbieden

Een van de traditionele maatschappijen die rechtstreekse vluchten tussen Nederland en België aanbiedt, is KLM Cityhopper. Het grootste nadeel is dat Brugge geen luchthaven in de buurt heeft, dus de onderstaande route houdt in dat u naar de Belgische hoofdstad vliegt, vervolgens naar Brussel en dan naar de stad Brugge.

Transfer naar Amsterdam Airport: Om van het centrum van Amsterdam naar de luchthaven en vice versa te komen, kunt u kiezen voor een privétransfer vanaf Amsterdam Airport of de Intercity 3549 nemen.

Transfer van de luchthaven van Brussel naar Brugge: Brussel heeft twee luchthavens. Om van de luchthaven van Zaventem naar Brugge te komen, neemt u de Belgische NMBS/SNCB-trein op lijn IC2842; de reistijd naar Brugge bedraagt ongeveer 1,5 uur, inclusief haltes.
Als u echter op de luchthaven van Charleroi landt, moet u eerst de Flibco-bus naar Brussel nemen en van daaruit de Belgische trein IC 1543 naar Brugge. De reis duurt minstens 2 uur.

Nuttige informatie

 • Prijs: Vliegtickets Amsterdam-Brussel beginnen bij ongeveer €70 en openbaar vervoer transfers van de luchthaven naar de steden kosten ongeveer €10-15 per stuk.
 • Reistijd: De vliegroute, inclusief transfers tussen luchthavens, neemt minimaal 6 uur in beslag.
 • Aanrader als... je een heel goedkoop vliegticket kunt krijgen. Houd er echter rekening mee dat de meeste goedkope vluchten landen op de luchthaven van Charleroi in Brussel. Deze luchthaven, die een uur buiten de stad ligt, is het meest afgelegen en u vindt er geen directe vervoersmogelijkheden naar de stad Brugge.

Boek uw reis naar Brugge