Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Amsterdam in 3 dagen: tips, bezienswaardigheden en nog veel meer

Als je drie dagen naar Amsterdam komt, geen probleem, ik heb een tour samengesteld zodat je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad kunt leren kennen. Zullen we beginnen?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

12 minuten lezen

Amsterdam in 3 dagen: tips, bezienswaardigheden en nog veel meer

Gebouwen Amsterdam | ©Jeswin Thomas

Drie dagen lijkt misschien niet veel tijd als je bedenkt wat er allemaal te zien is in Amsterdam. Als u uw reis echter goed organiseert, krijgt u de kans om de meest representatieve plaatsen van de Nederlandse hoofdstad te zien, van de grachten tot de Wallen en het historische centrum.

Ik weet dat het een hele klus kan zijn om voor elke dag een route uit te stippelen, maar ik heb op uw wensen geanticipeerd en een route uitgestippeld die die drie dagen in Amsterdam de moeite waard maakt en u in staat stelt om de plaatsen te zien die u niet mag missen. Op de eerste dag concentreert u zich op het meest historische deel van het stadscentrum, maar op de volgende twee dagen is er tijd om meer specifieke, maar even essentiële plaatsen te bezoeken, zoals de bloemenmarkt of de historische buurten.

Dag 1: Amsterdams beroemdste

Buiten het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi
Buiten het Van Gogh Museum| ©Marcelo Campi

Op uw eerste dag zal Amsterdam u verwelkomen met zijn meest culturele kant. Profiteer van het begin van uw reis om de meest typische aspecten van de stad te leren kennen en haar musea te bezoeken, waar u een eerste voorproefje van haar geschiedenis kunt krijgen. Maak je geen zorgen, er zal ook tijd zijn om weer op krachten te komen na een dag wandelen.

Bewonder de kunst van de musea

Wat dacht je ervan om de dag te beginnen op het Museumplein? We zouden kunnen zeggen dat dit gebied, dat bekend staat als het Museumkwartier, het culturele en artistieke centrum bij uitstek van Amsterdam is. Uiteraard zijn niet alle kunstgaleries en expositieruimtes van de stad hier gevestigd, maar de belangrijkste musea van Amsterdam, zoals het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Museum voor Moderne Kunst, zijn dat wel.

Zelfs als u elk kaartje apart moet kopen, raad ik u aan een of twee van deze musea een ochtend te bezoeken; ze zijn zonder twijfel emblematisch voor Amsterdam. Natuurlijk, omdat ze zulke wereldberoemde collecties hebben, ontvangen ze het hele jaar door veel bezoekers, dus koop uw kaartjes altijd van tevoren. Wat zijn mijn aanbevelingen?

  • Van Gogh Museum: als er een Nederlandse kunstenaar is die zijn eigen museum verdient, dan is het Vincent Van Gogh wel. Daar kunt u de geschiedenis van deze schilder leren kennen aan de hand van zijn schilderijen, brieven en schetsen.
  • Rijksmuseum: meer dan twee miljoen mensen bezoeken dit museum elk jaar om kennis te maken met de kunst van de Nederlandse Gouden Eeuw, waar u werken kunt zien van onder anderen Vermeer en Rembrandt.
  • Stedelijk: als u van moderne kunst houdt, zult u met plezier de creaties van Picasso, Renoir of Andy Warhol in dit museum bewonderen, geloof me.

Koop uw kaartjes voor de beste musea van Amsterdam

Ontspan en geniet van een picknick in het Vondelpark

Wandelen door het Vondelpark| ©Curtis Poe
Wandelen door het Vondelpark| ©Curtis Poe

Ik ben er zeker van dat zoveel kunst u een beetje hongerig heeft gemaakt; het is tenslotte een hele wandeling van de ene museumzaal naar de andere. Nou, het is tijd om een hapje te eten en ik heb een plan voor je: een picknick in het Vondelpark. Het goede is dat je in dit park, dat het grootste, mooiste en belangrijkste van Amsterdam is, een mandje eten kunt kopen als je je eigen eten niet meeneemt.

Als u uw maag heeft gevuld, kunt u een eindje wandelen door een deel van de 45 hectare van het Vondelpark. Het is veel, ik weet het, maar ik raad aan om in ieder geval naar het openluchttheater te gaan, waar meestal wel concerten zijn, vooral in de zomer in Amsterdam. In ieder geval zult u zeker genieten van een wandeling door dit door Jan David Zocher ontworpen landschap in de zuiverste Engelse stijl, met vijvers, bossen en tuinen.

Bezoek het beroemdste plein van de stad, de Dam

Er kan geen minuut voorbijgaan zonder de Dam te zien, het centrum van Amsterdam. Hier worden in april belangrijke evenementen in Amsterdam gehouden, zoals de tulpenmarkt of het grote Koningsdagfeest. Zelfs als het geen speciale dag is, is het een plek die u altijd moet bezoeken, omdat het de thuisbasis is van belangrijke monumenten en gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis (nu een locatie voor officiële evenementen) of het Nationaal Monument voor de Nederlandse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast het Paleis en het Monument vindt u op de Dam ook het Amsterdam Wax Museum, waar u wassen beelden van belangrijke Nederlandse en internationale persoonlijkheden kunt bekijken. Als u zin hebt in iets traditionelers, kunt u de Nieuwe Kerk binnengaan, die veel historische waarde heeft, hoewel het interieur niet erg aantrekkelijk is.

Ga de Begijnhof binnenplaats op

Begijnhof Binnenplaats| ©Christophe PINARD
Begijnhof Binnenplaats| ©Christophe PINARD

Vlakbij de Dam ligt het Begijnhof, een prachtig binnenplein met veel geschiedenis achter de rug. Om te beginnen moet u weten dat het een religieus karakter heeft, dus wees stil en respectvol als u er bent. Het werd in de Middeleeuwen gesticht als toevluchtsoord uit de drukte van de stad, maar zijn faam dankt het aan de gemeenschap van christelijke en ongehuwde vrouwen die er woonden en van waaruit zij de daklozen van de stad hielpen.

Tegenwoordig behoort het Begijnhof toe aan de Engelse Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk van Nederland, maar de structuur en vooral de huizen, gebouwd in de gotische stijl en elk met een totaal ander uiterlijk dan de andere, zijn behouden gebleven. Daaronder is de oudste in Amsterdam, die dateert uit 1528.

Verdwaal in de straten van het historische centrum van Amsterdam

Nu u kennis hebt gemaakt met het historische centrum van Amsterdam, is de volgende stap om de rest van de gebouwen, straten en geheimen die in dit gebied verborgen liggen, te leren kennen. Misschien hebt u er al een paar gezien toen u in de stad aankwam, want het Centraal Station bevindt zich hier. Vlak ernaast staat de St. Nicolaaskerk, een must-see als u meer wilt weten over de katholieke geschiedenis en traditie van Amsterdam.

Een van de beste plaatsen om te wandelen is Spui, een reeks autovrije straten waar nauwelijks auto's passeren. Als u honger begint te krijgen of zin krijgt in een pauze, zit u hier goed, want er zijn genoeg restaurants voor snacks en coffeeshops.

Dag 2: Ontdek de natuur in het hart van de stad

Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen
Kanaalboten| ©Erik Cleves Kristensen

Voor de tweede dag is mijn voorstel een veel natuurlijker en lumineuzer deel van Amsterdam. U kunt zich vast al voorstellen dat de grachten een van de taferelen zullen zijn waar u doorheen zult lopen, maar ik heb nog meer verrassingen in petto, zoals de bloemenmarkt, dus het is tijd om aan de slag te gaan!

Fiets langs de grachten van Amsterdam

Maak je geen zorgen, je hoeft niet atletisch te zijn om een fietstochtje langs de Amsterdamse grachten te kunnen maken. Het is eigenlijk een heel vlak terrein, wat er ongetwijfeld toe heeft bijgedragen dat iedereen in Amsterdam zich het liefst op twee wielen verplaatst. Mijn advies is om een fiets te huren of, als je het niet aandurft om alleen te gaan, een rondleiding te boeken om de hele Amsterdamse grachtengordel te leren kennen.

Het voordeel van deze tour in de ochtend is dat u meer energie heeft om de drie belangrijkste grachten te verkennen: Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht. De ring gevormd door de drie wordt de Grachtengordel genoemd. Onderweg zien u en uw fiets luxe herenhuizen aan de oevers van de Herengracht en u steekt ook enkele van de meer dan duizend bruggen over. Let op dat u uw fiets nergens achterlaat, want u zult niet de eerste zijn van wie de fiets wordt gestolen.

Stop om de beste kaas van Amsterdam te proeven

Je zult waarschijnlijk je energie moeten aanvullen met wat voedsel. Welnu, kaas is net zo typisch als fietsen in Amsterdam, dus ik raad u aan naar een gespecialiseerde winkel te gaan of naar het Kaasmuseum zelf, dat aan de Prinsengracht ligt en ongeveer 1 euro kost om binnen te komen. Daar kom je niet alleen meer te weten over de geschiedenis van dit voedsel, maar kun je ook verschillende soorten proberen (gratis en onbeperkt) en vervolgens de soorten kopen die je het lekkerst vindt.

Kaas heeft een lange traditie in Nederland en als hoofdstad kun je in Amsterdam verschillende smaken vinden en ook de meest gangbare soorten, die naar een belangrijke stad zijn genoemd (Gouda, Maasdam of Edam, bijvoorbeeld). Laat me weten welke je het lekkerst vindt nadat je ze hebt geproefd!

Snuif de geuren op van de bloemenmarkt

Op de bloemenmarkt| ©Gerard Stolk
Op de bloemenmarkt| ©Gerard Stolk

Om onze tour van de meest kleurrijke en typische plaatsen in Amsterdam voort te zetten, waarom gaan we niet naar de Bloemenmarkt? Ik zal u niet voor de gek houden, de beste tijd om te gaan is wanneer het lente wordt in Amsterdam, maar elk moment van het jaar is een goed moment om rond te struinen langs de kraampjes, de vele bloemen (vooral de tulpen) te waarderen en misschien wat zaadjes te kopen.

De Nederlandse hoofdstad houdt van bloemen, en de Bloemenmarkt is hun favoriete plek om ze te kopen, dus denk niet dat het alleen een plek voor toeristen is. Naast reeds gekweekte bloemen en planten kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om bollen of zaden te kopen, ze zijn een geweldig cadeau en souvenir van uw reis! Zo niet, dan kunt u ook gewoon rondlopen, want de geur is een belevenis op zich.

Boek een rondleiding in Amsterdam

Bekijk het Rembrandtplein en zijn geschiedenis van dichtbij

Er zijn veel pleinen in Amsterdam, maar na de Dam is het Rembrandtplein een van de beroemdste. Waarom is dat? Want hier staat het oudste standbeeld van de stad, dat hulde brengt aan de schilder naar wie het plein is genoemd, Rembrandt van Rijn. Bovendien vindt u er ook het vroegere huis van de kunstenaar, dat nu is omgebouwd tot zijn museum. U kunt het bezoeken, wat ik aanbeveel als u zijn grote werken wilt zien (entree is ongeveer €15).

Als geschiedenis niet uw ding is en u meer een sportliefhebber bent, kunt u een kort bezoek brengen aan de officiële winkel van Ajax, het beroemdste voetbalteam van Nederland. Een gebouw dat zeker uw aandacht zal trekken is het Pathé Tuschinski Theater. Het dateert uit 1921 en zelfs als je niet naar binnen gaat, is de gevel genoeg om je met open mond te laten staan. Waarom? Omdat het is ontworpen volgens Art Deco motieven.

Ontspan tijdens een nachtelijke cruise langs de grachten

Ook als u 's ochtends al op de grachten bent geweest, raad ik u aan om aan het begin van de middag terug te komen voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Als het zonlicht begint te vervagen, is het tafereel dat het achterlaat op het water, de bruggen en de oevers prachtig. Als je het ziet, begrijp je waarom ze op de Werelderfgoedlijst staan.

Hoewel u ze op elk moment kunt boeken, raad ik u aan 's avonds een rondvaart door de grachten van Amsterdam te maken. Op dat moment beginnen de belangrijkste gebouwen en monumenten van de stad op te lichten, een prachtig schouwspel dat alleen vanaf een boot op het water kan worden gezien. U krijgt ook een gids die u uitleg geeft over alles wat u ziet, zoals de Gouden Bocht, de Smalle Brug en het Anne Frank Huis.

Boek een rondvaart in Amsterdam

Dag 3: Ontdek de historische wijken van Amsterdam

Jordaan| ©Antonio Fassina
Jordaan| ©Antonio Fassina

Dit is de laatste dag, maar niet de minst belangrijke. Op deze derde dag in Amsterdam krijgt u de kans om de beroemde Jordaan te verkennen, maar ook het huis van Anne Frank, dat essentieel is om een van de droevigste en pijnlijkste periodes van de Nederlandse cultuur te begrijpen. Maar er zal ook tijd zijn voor meer levendige activiteiten, beloofd!

Bekijk de oude Jordaan

Begin de dag in de Jordaan, die van een van de armste buurten van de stad is uitgegroeid tot een van de drukste en meest avant-gardistische. De reden hiervoor is dat tijdens de Gouden Eeuw de stad moest uitbreiden en de Jordaan ontstond, waar arme arbeiders in krappe, kleine huizen woonden. Tijdens uw bezoek zult u dit alles kunnen zien, want de burgers hebben ervoor gevochten dat in 1970 niet alle gebouwen zouden worden gesloopt en dat de geschiedenis van de plaats zou worden gerespecteerd.

Hoewel het nu een moderne wijk is, zijn er nog steeds monumenten die in de loop der jaren veel betekenis hebben gekregen. Een van de meest recente is het Homomonument, dat mensen herdenkt die om hun seksuele identiteit zijn vervolgd. Als u nog iets wilt drinken voordat u verdergaat, kunt u stoppen bij de Brouwersgracht, een gracht die grenst aan de Jordaan, waar u de oudste brouwerijen van de stad vindt.

Verken het huis van Anne Frank en de Joodse wijk

Buitenkant van het huis van Anne Frank| ©Daryl Mitchell
Buitenkant van het huis van Anne Frank| ©Daryl Mitchell

Aan de Prinsengracht 263 vindt u een van de belangrijkste en meest plechtige plekken van Amsterdam: het huis van Anne Frank. Anne en haar familie bleven daar bijna drie jaar, tot iemand hen verraadde aan de nazi's en ze naar concentratiekampen werden gestuurd. Alleen haar vader overleefde het, die besloot de beroemde dagboeken te publiceren die je waarschijnlijk hebt gelezen. Hun vroegere huis is nu een museum dat hun verhaal vertelt.

Het is geen geheim dat het bezoek zwaar is; u dwaalt door raamloze, benauwde kamers waar een groep mensen om onrechtvaardige redenen gedwongen werd te leven. Toch denk ik dat het een must-see is tijdens je reis; zorg er alleen voor dat je je kaartjes maanden van tevoren koopt, want ze zijn snel uitverkocht.

Op weg naar buiten, nodig ik u uit voor een rondleiding door de Joodse wijk van Amsterdam. Vóór de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk centrum voor joden in Europa en, hoewel de bevolking nu logischerwijze sterk is afgenomen, behoudt het nog steeds de invloed van zijn cultuur. Het is ook de thuisbasis van het Nationaal Holocaust Monument, het Museum voor Joodse Geschiedenis en de Porguesa Synagoge (er was een grote gemeenschap van Portugese Joden in Amsterdam).

Boek uw bezoek aan het Anne Frank Huis

Bewonder het uitzicht over Amsterdam vanaf de Westerkerk

Naast het huis van Anne Frank staat de Westerkerk, die Anne Frank verschillende keren in haar dagboek vermeldt. De kerk is ook beroemd omdat het de grootste protestantse kerk van Amsterdam is, dus je kunt hem niet missen. Ik raad u vooral aan de toren te beklimmen, die 85 meter hoog is en een indrukwekkend uitzicht over de stad biedt. Let op, de toegang moet van tevoren worden gereserveerd, want de toegang is in zeer kleine groepen en met een Engelssprekende gids.

De toren en de klokkentoren zijn duidelijk de aantrekkelijkste elementen van de Westerkerk, want het interieur van de kerk is niet zo opvallend. De toegang is echter gratis, dus u verliest niets door naar binnen te gaan en rond te kijken.

Kom weer op krachten met een hapje eten in Chinatown

Amsterdam Chinatown| ©Barbara De Sica
Amsterdam Chinatown| ©Barbara De Sica

Begin je honger te krijgen? Dat is een teken dat het tijd is om te stoppen voor een hapje te eten. Op slechts een paar minuten lopen van de Joodse buurt ligt Chinatown, waar u, zoals u zich kunt voorstellen, de beste restaurants van Amsterdam vindt. Neem een pauze en ga bij een van hen binnen om hun smakelijke menu's te proeven. Als u in de stemming bent voor ander Aziatisch eten, zult u het ook vinden, aangezien dit gebied zich heeft opengesteld voor culturen zoals Koreaans en Thais.

Naast de winkels in Chinatown, dat overigens de oudste van Europa is (het werd rond 1910 gesticht), moet u zeker een bezoek brengen aan de boeddhistische tempel Fo Guang Shan He Hua. Het is recent gebouwd (in 2000), maar het belang ervan is sindsdien gestaag toegenomen. Het is de eerste boeddhistische tempel in Europa, en tevens de grootste op het continent. De toegang is vrij, maar vergeet niet dat het een religieus gebouw is en dat het met stilte en consideratie moet worden gerespecteerd.

Bekijk de Nieuwmarktmarkt en het Nieuwmarktplein

Nieuwmarkt is de naam van een van de pleinen van Amsterdam en ook de naam van de markt die er elke dag van 9 tot 17 uur wordt gehouden. Het plein werd aangelegd rond een van de middeleeuwse poorten van de stad, waardoor het een historische bezienswaardigheid is geworden. Ik raad u aan er een wandeling te maken, hoewel het gebouw De Waag (het Huis van de Gewichten) onmiddellijk uw aandacht zal trekken. Het is nu een restaurant, maar vroeger maakte het deel uit van de stadsmuur en, iets later, was het de plaats waar de weegschalen werden geplaatst om de levensmiddelen op de markt te wegen.

De Nieuwmarkt is misschien niet het beroemdste plein van de stad, maar de sfeer die er hangt, energiek en gastvrij tegelijk, is aanstekelijk. Hoe laat u ook gaat, u kunt altijd terecht in een van de vele cafés en restaurants die er zijn.

Sluit de dag af met een rondleiding op de beroemde Wallen

Dacht u dat uw reis naar Amsterdam zou eindigen zonder een bezoek aan de Wallen? Het is zeker een van de plaatsen die de meeste nieuwsgierigheid wekt, maar om te begrijpen wat er allemaal gebeurt en hoe de sfeer werkelijk is, kun je het beste 's nachts gaan. Wees niet bang, het is een veilige buurt, maar om meer over de geschiedenis te weten te komen, raad ik u aan een rondleiding door de Wallen te boeken.

Controverse, alcohol, prostitutie en gokken zijn de hoofdrolspelers op de Amsterdamse Wallen. De straten verbergen echter ook gebouwen met een prachtige architectuur en vele legenden om te ontdekken. Wees voorzichtig, respecteer altijd de mensen die je daar ontmoet.

Ontdek de Amsterdamse Wallen tijdens een rondleiding