10 beste musea in Hamburg

Hamburg is een van de culturele bakens van Duitsland en veel van zijn nalatenschap ligt in de gevarieerde tentoonstellingen. Ik vertel je over de beste musea die je kunt bezoeken tijdens je rondreis door de stad.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

10 beste musea in Hamburg

Hamburg | ©QSO4YOU

Hamburg werd in de Middeleeuwen gesticht als havenstad, die zich in de loop der jaren ontwikkelde tot een industrieel centrum en nog steeds een belangrijke speler is in de internationale handel van Europa. In de afgelopen jaren is het echter ook het culturele epicentrum van Noord-Duitsland geworden en een van de bestemmingen van het land met het grootste aantal musea, waarvan sommige zeer vooraanstaand zijn.

Enkele van de leukste dingen om te doen in Hamburg zijn een bezoek aan het Internationaal Scheepvaartmuseum, een rondleiding door het eclectische Rickmer Rickmers Museum, de wassenbeeldenexpositie Panoptikum bekijken, dwalen door de galerieën van de Kunsthalle, verdwalen in het Geschiedenismuseum, een kijkje nemen in het BallinStadt Immigratiemuseum, deelnemen aan de meeslepende Cap San Diego ervaring en zelfs een duikboot bezoeken in het U-Boat Museum.

1. Internationaal Scheepvaartmuseum Hamburg

Internationaal Scheepvaartmuseum Hamburg| ©Fred Romero
Internationaal Scheepvaartmuseum Hamburg| ©Fred Romero

De beste manier om meer te leren over de havengeschiedenis van Hamburg is een bezoek aan het Internationaal Scheepvaartmuseum, dat ook een culturele enclave is en een van de beste musea van de stad. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis door de eeuwen heen en onderzoekt de invloed van de plaatselijke haven op de wereldhandel.

In het museum vind je gedetailleerde modellen van historische schepen, nautische artefacten en interactieve tentoonstellingen die het verhaal vertellen van de Europese en wereldwijde scheepvaart en het belang van de rivier de Elbe als vluchtroute vanuit het noorden van het continent. Daarnaast is de directe verbinding met het havenverleden van de stad duidelijk zichtbaar in de interactieve displays in de galerijen.

Kortom, wat het Internationaal Scheepvaartmuseum onderscheidt van andere tentoonstellingen is de uitgebreide aanpak vanaf de tijd van de handelsgilden tot aan de moderne tijd, zodat je jezelf kunt onderdompelen in een ongekende historische reis, vooral als je van plan bent Hamburg in de winter te bezoeken, wanneer het weer koud en enigszins vijandig wordt in de stad.

De kwaliteit van de tentoonstellingen, de zorgvuldige samenstelling van de collecties en de manier waarop het bezoekers door de tijd voert, maken het tot een van de beste dingen om te doen in de stad. Daarnaast zorgt de architectuur van het museum, met zijn ruime ruimtes en moderne design, voor een uitnodigende sfeer die de ervaring voor toeristen verbetert.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 17 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Koreastraße 1, Hamburg.

Koop kaartjes voor het Internationaal Scheepvaartmuseum

2. Rickmer Rickmers Museum

Rickmer Rickmers Museum| ©Reading Tom
Rickmer Rickmers Museum| ©Reading Tom

Voor een andere ervaring in Hamburg mag je het Rickmer Rickmers Museum niet missen, dat wordt beschouwd als een van de beroemdste scheepsmusea in Duitsland. Dit voormalige driemastvrachtschip, gebouwd in 1896, getuigt van de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Voor anker in de haven van Hamburg sinds het begin van de 20e eeuw, biedt het Rickmer Rickmers bezoekers de mogelijkheid om de dekken te verkennen en zich onder te dompelen in het fascinerende leven aan boord van een authentiek zeilschip uit het verleden.

Tijdens een bezoek aan het Rickmer Rickmers Museum kun je een rondleiding krijgen door de verschillende delen van het schip, van de ruimen tot het hoofddek, en de authenticiteit van het leven aan boord ervaren. De gedetailleerde tentoonstelling vertelt het verhaal van de Rickmer Rickmers als vrachtschip en de latere transformatie tot een museum, en geeft een uitgebreid inzicht in de evolutie van het zeilschip door de jaren heen.

Opmerkelijke attracties zijn onder andere de mogelijkheid om de machinekamer, de kapiteinshut en andere originele ruimtes van het schip te verkennen. Daarnaast bieden thematentoonstellingen en navigatie-instrumenten een diepere duik in het tijdperk waarin de Rickmer Rickmers de zeeën bevoeren.

Authenticiteit en zorg voor conservering maken een bezoek aan het scheepsmuseum een leerzame en spannende ervaring voor liefhebbers van maritieme geschiedenis.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 6 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Bei den St. Pauli-Landungsbrücken 1A, Hamburg.

Boek een rondleiding in het Rickmer Rickmers Museum

3. Wassenbeeldenmuseum Panoptikum

Wassenbeeldenmuseum Panoptikum| ©Mark Michaelis
Wassenbeeldenmuseum Panoptikum| ©Mark Michaelis

Als je de voorkeur geeft aan een alternatieve ervaring of van plan bent Hamburg met kinderen te bezoeken, is een goed alternatief een bezoek aan de fascinerende wereld van het Panoptikum Wassenbeeldenmuseum, een tentoonstelling die de aandacht trekt van bezoekers van alle leeftijden met zijn verbazingwekkende wassen beelden.

Dit museum is vergelijkbaar met het beroemde Madame Tussauds in andere steden. Het biedt een unieke ervaring met realistische replica's van historische figuren, hedendaagse beroemdheden en iconische figuren uit de film- en popcultuur.

In het Panoptikum Wassenbeeldenmuseum kun je van dichtbij kennismaken met je favoriete helden en sterren. Van legendarische muzikanten tot historische leiders, de minutieus gedetailleerde wassen beelden creëren een fascinerende sfeer die bezoekers meeneemt naar verschillende tijdperken en settings. De diversiteit aan personages spreekt alle doelgroepen aan, waardoor het Panoptikum een ideale gezinsbestemming is.

Wat het Panoptikum Wassenbeeldenmuseum vooral aantrekkelijk maakt om met kinderen te bezoeken, is de kans voor de kleintjes om hun helden van het witte doek of sprookjesfiguren te ontmoeten. Interactiviteit en fotomomenten met de wassenbeelden geven het bezoek een speels tintje, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt voor het hele gezin.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 7,50 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur.
 • Plaats: Spielbudenpl. 3, Hamburg.

Koop kaartjes voor het Wassenbeeldenmuseum Panoptikum

4. Museum Kunsthalle

Museum Kunsthalle| ©Fred Romero
Museum Kunsthalle| ©Fred Romero

De Kunsthalle is een van de beste kunstmusea van Hamburg en dat is voor een groot deel te danken aan de gevarieerde en eclectische collectie, die alles omvat van klassieke meesterwerken tot hedendaagse uitingen en bezoekers een complete ervaring biedt die de evolutie van de kunst door de eeuwen heen volgt.

Onder de juweeltjes van het Kunsthalle Museum bevinden zich werken van gerenommeerde kunstenaars als Rembrandt, Goya, Monet en Van Gogh. Daarnaast hebben de galerijen iconische schilderijen in bruikleen, zoals Titiaans Venus van Urbino, die betovert met haar sensualiteit, en Leonardo da Vinci's Madonna met kind en St. Anne, beschouwd als een van de meesterwerken van het Florentijnse genie.

Ook de architectuur van het Kunsthalle Museum, met zijn mix van historische en moderne elementen, creëert een ideale omgeving voor artistieke waardering. De ruime galerijen en zorgvuldig ontworpen ruimtes zorgen ervoor dat bezoekers zich kunnen verliezen in de meesterwerken die de muren sieren.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 16 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Glockengießerwall 5, Hamburg.

Koop kaartjes voor de Kunsthalle

5. Geschiedenis Museum Hamburg

Foto's van het Hamburger Geschiedenismuseum| ©Biodiversity Heritage
Foto's van het Hamburger Geschiedenismuseum| ©Biodiversity Heritage

Sinds zijn stichting in de Middeleeuwen als havenstad heeft Hamburg een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Duitsland. Later was het ook een van de industriële centra van het land en tegenwoordig ontpopt het zich als het culturele epicentrum van de regio. Als je geïnteresseerd bent in het lokale erfgoed, kun je in het Geschiedenismuseum terugblikken op al deze gebeurtenissen.

In de galerijen van dit museum kun je de belangrijkste gebeurtenissen in de stad en de evolutie van de metropool door de eeuwen heen ontdekken. De tentoonstellingen bieden bezoekers een meeslepende ervaring, variërend van de middeleeuwse oorsprong van de stad tot haar centrale rol in de internationale maritieme handel.

Daarnaast biedt het museum interactieve tentoonstellingen die bezoekers de mogelijkheid bieden om terug te keren in het dagelijks leven van verschillende tijdperken, van het middeleeuwse dorp tot het heden, die Hamburg als wereldstad ondersteunen.

Het museum is strategisch gelegen in het stadscentrum en kan worden bereikt met het openbaar vervoer of met een van de beste sightseeingbussen van Hamburg.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 3 euro per persoon.
 • Openingstijden: woensdag tot maandag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Holstenwall 24, Hamburg.

Kaartjes kopen voor de sightseeingbus

6. Museum BallinStadt

Museum BallinStadt| ©Reading Tom
Museum BallinStadt| ©Reading Tom

Als je een van de meest ontroerende ervaringen in Hamburg wilt meemaken, mag je het BallinStadt Museum niet missen, een tentoonstelling die zich richt op de immigratiegolven die in de stad plaatsv onden en die de essentie van deze havenstad vastlegt. Daarom is dit museum een van de belangrijkste in de regio vanwege zijn toewijding aan het bewaren en vertellen van de geschiedenis van de immigranten die door de deuren van dit museum kwamen op zoek naar een nieuw leven en een betere toekomst.

De museumzalen richten zich op de cruciale rol van Hamburg als vertrekpunt voor miljoenen emigranten in de 19e en begin 20e eeuw. Tentoonstellingen recreëren de omstandigheden en ervaringen van degenen die hun huis verlieten op zoek naar kansen overzee, met displays die de uitdagingen en hoop tonen waarmee ze werden geconfronteerd tijdens hun reis en aanpassing aan nieuwe landen.

Het belang van het BallinStadt Museum ligt in zijn vermogen om de herinnering aan dit migratiefenomeen in een van de meest kosmopolitische steden van Duitsland te bewaren, en biedt bezoekers een aangrijpend inzicht in de individuele verhalen en gemeenschappen die zich rond de plaatselijke haven vormden.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 13 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 16.30 uur.
 • Locatie: Veddeler Bogen 2, Hamburg.

7. Miniatur-Wunderland Museum

Miniatur-Wunderland Museum| ©alex.ch
Miniatur-Wunderland Museum| ©alex.ch

Net als in andere steden over de hele wereld kun je in Hamburg de belangrijkste gebouwen, monumenten en toeristische attracties van de stad en het land op schaal bekijken. In het Miniatur-Wunderland Museum vind je modellen van de beroemdste landschappen en bouwwerken van Duitsland, maar ook miniatuurtreinen en treinstations.

Een ideale plek om te bezoeken als je Hamburg met kinderen bezoekt. De thematische afdelingen van het museum variëren van alpine skylines en Duitse steden tot weelderige landschappen en internationale gebouwen zoals het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren. Elk detail is zorgvuldig weergegeven, met lay-outs variërend van treinen die bergen doorkruisen tot schepen die de oceanen bevaren die op schaal zijn weergegeven.

Voor de kleintjes is het Miniatur-Wunderland Museum niet alleen een plek om te bewonderen, maar ook om met elkaar in contact te komen. Kinderen kunnen samen met hun familie actief deelnemen aan de zoektocht naar kleine verrassingen die in elk scenario verstopt zijn, wat een element van plezier en onderdompeling aan het bezoek toevoegt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20 euro voor volwassenen en 12,50 euro voor kinderen tot 12 jaar.
 • Openingstijden: zondag tot maandag van 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 7.30 tot 13.00 uur.
 • Locatie: Kehrwieder 2/Block D, Hamburg.

8. Museum Deichtorhallen

Museum Deichtorhallen| ©V A N D E E
Museum Deichtorhallen| ©V A N D E E

Als je even wilt ontsnappen aan de traditionele drukte en het populaire circuit van Hamburg, kun je kiezen voor een bezoek aan het Deichtorhallen Museum, een tentoonstelling van fotografie en hedendaagse kunstwerken gevestigd in een voormalige marktplaats in een gebied in de buurt van Speicherstadt. Toegewijd aan avant-gardistische artistieke expressie, daagt het met zijn tijdelijke galerijen de conventionele reikwijdte van kunst uit.

In de Deichtorhallen kun je een verscheidenheid aan tentoonstellingen bekijken, variërend van schilderkunst en beeldhouwkunst tot multimedia foto-installaties. Tentoonstellingen van bekende hedendaagse en opkomende kunstenaars geven het museum een dynamiek die de huidige trends weers piegelt. Bovendien vind je in de gerenoveerde historische markt een café en een cadeauwinkel.

De toewijding van het museum aan artistieke innovatie en het vermogen om werken van invloedrijke kunstenaars te presenteren, maken het een must-see bestemming voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Daarnaast plaatst de unieke architectuur van de tentoonstellingsgebouwen, waarin het historische van de pakhuizen samensmelt met het moderne van de glas- en staalconstructies, dit museum op het circuit van de beste rondleidingen van Hamburg.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 15 euro per persoon.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Deichtorstraße 1-2, Hamburg.

9. Museum Cap San Diego

Museum Cap San Diego| ©abbilder
Museum Cap San Diego| ©abbilder

Een van de beste alternatieven om de maritieme geschiedenis van Hamburg te bekijken is een bezoek aan het Cap San Diego Museum, een cultureel juweeltje dat je de mogelijkheid biedt om aan boord te gaan van een van de laatste vrachtschepen die nog in de plaatselijke haven dobberen. Dit vrachtschip, gebouwd in 1961, getuigt niet alleen van de gouden eeuw van de scheepvaart, maar functioneert ook als een drijvend museum dat je uitnodigt om de structuur en de werking ervan te verkennen.

Het museum geeft je de kans om je in het dagelijkse leven van de bemanning te verdiepen, de hutten, de stuurhut en de machinekamer te verkennen. Lokale gidsen zullen ook hun authentieke inzicht geven in de transoceanische reizen van de Cap San Diego, waarbij het belang van de haven van Hamburg in de internationale handel tijdens de 20e eeuw wordt benadrukt.

Kortom, het Cap San Diego Museum is een levende getuigenis van de band van Hamburg met zijn maritieme verleden. De tentoonstelling aan boord varieert van de geschiedenis van het schip tot de evolutie van de haven en biedt een educatieve ervaring die de legende van Hamburg als havenstad helpt uit te breiden.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 27 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Locatie: Überseebrücke, Hamburg.

Koop kaartjes voor Cap San Diego

10. U-Bootmuseum Hamburg

U-Boat Museum Hamburg| ©Daniel Mennerich
U-Boat Museum Hamburg| ©Daniel Mennerich

Als je een oorlogsfanaat bent en van interactieve tentoonstellingen houdt, dan mag je het U-Boat Museum niet missen, een tentoonstelling die je onderdompelt in de diepten van de marinegeschiedenis en je meeneemt in de wereld van onderzeeërs en de intriges van de Tweede Wereldoorlog. Dit museum is gevestigd in een echte onderzeeër, de B-515, die tijdens de Koude Oorlog dienst deed in de marine van de Duitse Democratische Republiek.

In het U-Boat Museum kun je de krappe vertrekken van een echte onderzeeër betreden en het leven aan boord van de bemanning ontdekken. Met zijn nauwe gangen en compartimenten geeft de ervaring je een schokkend inzicht in de omstandigheden waarin de onderzeeboten leefden en werkten. Je kunt ook de machinekamer en de torpedoruimte verkennen .

Deze onderzeeër, die ooit onder militaire geheimhouding door de wateren patrouilleerde, opent nu zijn deuren als museum, waar bezoekers de geheimen van zijn verleden kunnen ontrafelen en meer te weten kunnen komen over de onderzeeërtechnologie van dit model, waarvan er in bijna 40 jaar slechts 18 werden gebouwd.

En omdat het museum dicht bij de haven ligt, kun je dit bezoek combineren met een ritje op een van de beste cruiseschepen van Hamburg of een rondleiding door de pittoreske wijk St. Pauli, die wordt beschouwd als een van de epicentra van entertainment in Europa.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 9 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Locatie: St. Pauli Fischmarkt 10, Hamburg.

Boek een rondvaart door de haven van Hamburg