Beste cruises in Hamburg

Hamburg is een havenstad en daarom is een van de beste alternatieven om de stad te leren kennen een cruise. Hieronder vertel ik je over de opties die je kunt vinden om deze bestemming vanaf het water te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste cruises in Hamburg

Cruise Hamburg | ©Jürgen von Riegen

Hamburg werd in de middeleeuwen gesticht als havenstad en heeft sindsdien bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Duitsland. Tijdens de gouden eeuw van de internationale handel nam de haven een tiende van het stadscentrum in beslag en vandaag de dag is het nog steeds de thuisbasis van een van 's werelds belangrijkste maritieme verbindingspunten, die ook aanleiding geeft tot cruiseschepen en hun grote verscheidenheid aan mogelijkheden.

Een van de beste dingen om te doen in Hamburg om de attracties van de stad te ontdekken zijn cruisetours, die je overdag en 's nachts rond de haven brengen, op kaas- en wijnproeverij excursies, rond het Alstermeer en zelfs rond de belangrijkste dokken van de regio, zodat je de bestemming vanuit een ander perspectief kunt zien, met stops bij de meest bezochte locaties.

1. Havenrondvaart Hamburg

Haven van Hamburg| ©Henry Mühlpfordt
Haven van Hamburg| ©Henry Mühlpfordt

Hamburg staat bekend als Duitslands poort naar de wereld, en dat komt omdat het lange tijd de drukste haven van het land was voor internationale handel. Vandaag de dag is de waterkant een van de meest bezochte gebieden van de stad en een rondvaart door de haven is de traditionele manier om de stad te leren kennen.

Met deze excursies leer je de omvang van de haven kennen tijdens een rondleiding van ongeveer een uur. Tijdens de rondvaart kun je Speicherstadt, 's werelds grootste houten pakhuis op palen, en de iconische Elbtunnel vanaf het water bekijken. Vanaf het dek kunt u ook genieten van een prachtig uitzicht op de oude stad en de containerhaven, die zich uitstrekt langs de horizon.

In de buurt van het vertrekgebied van de cruise kunt u ook het Elbe Philharmonic gebouw zien, het beroemde concertgebouw van de stad, dat een van de beste akoestiek ter wereld heeft en verrassend is vanwege het unieke ontwerp, dat de traditie van de havenpakhuizen combineert met avant-garde architectuur. Dit bouwwerk is meestal opgenomen in de rondleidingen van de beste rondleidingen door Hamburg.

Houd er ook rekening mee dat dit een ideale ervaring is om snel een andere kant van de stad te leren kennen, wat ideaal is als je een kort verblijf in de stad plant of als je deze excursie wilt combineren met een andere tour over land om verschillende perspectieven van de bezienswaardigheden van Hamburg te zien.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 25 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1 uur.
 • Voordelen van deze rondleidingen: je krijgt een panoramisch uitzicht op de haven tijdens een van de traditionele rondleidingen door Hamburg.
 • Nadelen van deze rondleidingen: er wordt meestal niet gestopt en door de lengte van de rondleiding krijg je niet veel van de bezienswaardigheden aan de kust te zien.

Boek een havenrondvaart door Hamburg

2. Hamburg Light Cruise bij nacht

Nachthaven van Hamburg| ©Marco Verch
Nachthaven van Hamburg| ©Marco Verch

Een van de beste uitzichten van Hamburg is vanaf het water als de zon ondergaat. Met deze rondvaarten kun je de nachtelijke schoonheid van deze bestemming ontdekken en je verbazen over de verlichte stad bij nacht, op een route die je van de haven van vertrek naar het Zollkanal of Douanekanaal brengt, een van de meest bezochte plekken aan de rivier de Elbe.

De routes van deze tours laten je meestal HafenCity ontdekken, de plaatselijke Philharmonie, de mythische rode bakstenen pakhuizen van Speicherstadt en zelfs de traditionele structuur van het Internationaal Scheepvaartmuseum, dat unaniem wordt beschouwd als een van de beste musea in Hamburg.

Tijdens de tour kun je kiezen voor de hulp van een meertalige audiogids en live commentaar dat de geschiedenis van de verschillende attracties weergeeft terwijl je passeert. Merk ook op dat deze tour je de stadsverlichting laat ontdekken, waardoor dit een totaal andere ervaring is dan de tours overdag.

Als u van plan bent Hamburg te bezoeken tijdens de kerstperiode, kunt u ook de beste kerstversieringen ontdekken vanaf het cruisedek, waaronder enkele van 's werelds beroemdste reusachtige dennenbomen versierd met slingers en lichtjes, omdat Duitsland een traditie heeft van het versieren van bomen tijdens de feestdagen als een manier om feest te vieren.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 28 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1 uur.
 • Voordelen van deze tours: je krijgt een andere kant van de stad bij nacht te zien en tegelijkertijd ontdek je een aantal van de beroemdste gebouwen van Hamburg.
 • Nadelen van deze tours: hoewel je 's nachts de skyline van de stad te zien krijgt, is het een heel andere tour dan overdag omdat veel bezienswaardigheden na zonsondergang niet meer zichtbaar zijn.

Doe mee aan een nachtcruise tour

3. Havenrondvaart met wijn- en kaasproeverij bij zonsondergang

Cruise Dag| ©fakepunju
Cruise Dag| ©fakepunju

De rivier de Elbe en gastronomie zijn twee van de populaire middelen van de stad om bezoekers aan te trekken, en op deze tochten kun je beide aspecten combineren. Bovendien kun je met deze rondleidingen, die in de late namiddag beginnen, ook de zonsondergang ontdekken vanaf het dek van het cruiseschip, terwijl je lokale kazen en wijnen proeft, die meestal wit en rood zijn.

Tijdens de tour word je bijgestaan door een deskundige lokale gids en kun je de zonsondergang bekijken, maar ook enkele van de gotische gebouwen die de oude stad beroemd maken. Onder hen kun je het onmiskenbare silhouet van de klokkentoren van de kerk van San Miguel zien. Je kunt ook de Elbe Philharmonie zien en de historische wijk Speicherstadt, die door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Houd er rekening mee dat als je van plan bent Hamburg in de winter te bezoeken, deze tours vaak hun tijdschema veranderen, omdat de zonsondergang dan aanzienlijk vroeger is. Houd hier rekening mee als je deze ervaring wilt combineren met een bezoek aan enkelevan de beste musea van de stad, zoals de Kunsthalle of het International Maritime Museum, dat in een gebied dicht bij de cruisehaven ligt.

Houd er rekening mee dat als je dieetbeperkingen hebt, je de aanbieder van de tour van tevoren moet informeren, idealiter op het moment van boeking. Deze ervaringen bevatten echter vaak veganistische of glutenvrije opties voor bezoekers.

Details

 • Prijs: ongeveer 38 euro per persoon, inclusief lokale kaas- en wijnproeverij.
 • Duur: ongeveer 2 uur.
 • Voordelen van deze tours: je kunt twee van de belangrijkste attracties van Hamburg combineren, namelijk het havenleven en de gastronomie.
 • Nadelen van deze tours: hoewel je de belangrijkste bezienswaardigheden van Hamburg kunt bezoeken, wordt er niet gestopt bij de nabijgelegen havens.

Koop kaartjes voor de Kunsthalle

4. Rondvaart door de Alstermeer in Hamburg

Nachtelijke rondvaart| ©Kiptoo Kiprop
Nachtelijke rondvaart| ©Kiptoo Kiprop

Als je wilt deelnemen aan een andere ervaring die niet bestaat uit een bezoek aan de rivier de Elbe, maar aan het Alstermeer, het beroemdste meer van Hamburg, kun je kiezen voor een stadsrondvaart op dit meer. Tijdens de tocht vaar je ook langs de Alsterfontein en onder de iconische Lombardbrug door, rechtstreeks de serene Buiten-Alster in.

Deze cruise brengt je ook door enkele van de populairste woonwijken van de stad, waar je iconische gebouwen kunt ontdekken zoals het Atlantic Hotel, de Blauwe Moskee, het Amerikaanse consulaat-generaal en het historische Vier Jahreszeiten Hotel.

Als je van plan bent Hamburg met Kerstmis te bezoeken, kun je ook de reusachtige dennenboom zien, die in december met zijn versieringen in het midden van de Alster staat en die volgens de traditie een eerbetoon is aan de stad, die in de middeleeuwen de gewoonte begon om kerstbomen op de vooravond van de feestdag op te zetten.

De route over het meer geeft je ook een glimp van het natuurlijke leven aan de oevers van het meer, dat je zal verrassen met zijn diversiteit. Vanaf het dek van de boot kun je de inheemse vogels zien die het gebied bewonen, evenals de vreemde planten die de oever sieren, waardoor er een fusie ontstaat tussen het stedelijke en het natuurlijke.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1 uur.
 • Voordelen van deze rondleidingen: je leert een van de populairste plekken voor locals in Hamburg vanuit een ander perspectief kennen.
 • Nadelen van deze tochten: als je van plan bent om in de winter te reizen, moet je er rekening mee houden dat sommige delen van het meer vaak gesloten zijn omdat het vriest en andere gesloten zijn omdat ze gereserveerd zijn voor andere activiteiten.

5. Hop on hop off cruise in de haven van Hamburg

Straten en bus| ©bb_productionz
Straten en bus| ©bb_productionz

Als je steden liever in je eigen tempo verkent en de skyline van de haven wilt zien, is de hop-on-hop-off cruise misschien iets voor jou. Met dit alternatief kun je jezelf onderdompelen in de cultuur en maritieme sfeer van deze plaats, terwijl je een rondleiding krijgt door de historische Speicherstadt en de moderne HafenCity. Het schip maakt negen strategische stops bij iconische toeristische bezienswaardigheden.

De veelzijdigheid van deze tour is het onderscheidende kenmerk, want als je eenmaal een kaartje hebt gekocht kun je de hele dag zo vaak op en af stappen als je wilt. Je kunt populaire bezienswaardigheden bezoeken zoals de Elbe Philharmonie, BallinStadt en het Internationale Maritieme Museum, dat wordt beschouwd als een van de beste musea van Hamburg. Je kunt ook Miniatur Wunderland en de eclectische interactieve tentoonstelling in Cap San Diego bezoeken.

Tijdens de cruise heb je toegang tot een audiogids in verschillende talen, zodat je de geschiedenis van elke bezienswaardigheid kunt ontdekken. Je kunt ook een app downloaden met informatie over de toeristische attracties in de omgeving van de haltes.

Hamburg hop-on-hop-off cruise haltes

 • Landingsbruggen / Brug 10
 • Elbe-eiland / Wilhelmsburg
 • BallinStadt
 • Hamburgs havenmuseum
 • Internationaal Maritiem Museum
 • Elbe Filharmonisch Zaal
 • Speicherstadt / Wunderland / Kerker
 • Kaap San Diego
 • Brug 10

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 22 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 1,5 uur voor de totale rondvaart en je hebt vanaf de activering 24 uur de tijd om zo vaak op en af te stappen als je wilt.
 • Voordelen van deze excursies: je kunt de stad in je eigen tempo verkennen en je eigen route uitstippelen.
 • Nadelen van deze rondleidingen: hoewel je een volledige dag hebt om van de rondleidingen gebruik te maken, moet je kiezen voor een zeer intensieve rondleiding om de bezienswaardigheden bij elk van de haltes in detail te bezoeken.

Koop tickets voor het Internationaal Scheepvaartmuseum

Hoe boek je een cruisetour in Hamburg?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Je kunt cruisetours in Hamburg van tevoren online boeken of wanneer je in de stad bent. Houd er wel rekening mee dat als je van plan bent om in de zomer of tijdens het hoogseizoen te reizen, toplocaties uitverkocht kunnen raken, waardoor je tocht wordt belemmerd of je je route moet verzetten. Dit kan nadelig zijn voor een kort verblijf.

Vooraf boeken kan je ook geld besparen, want tarieven zijn dynamisch en last-minute boekingen stijgen vaak in prijs. Veel activiteiten omvatten ook voorrangstickets of skip-the-line tickets voor de beste musea en andere belangrijke gebouwen in Hamburg, zoals de Elbe Philharmonie, waardoor je ook tijd bespaart en geen tijd verliest met het kopen van tickets aan de kassa.

Wat zie ik tijdens deze tour?

Cruise| ©Travelinho
Cruise| ©Travelinho

Tijdens dit type rondleiding krijg je voornamelijk het weidse uitzicht over de stad vanaf de Elbe te zien, evenals een aantal van de populairste gebouwen en buurten van de stad. Als je voor de nachttours kiest, krijg je ook de kans om de verlichte skyline van deze bestemming te ontdekken.

Sommige van deze tours, zoals de hop on hop off cruise, geven je de kans om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te zien, georganiseerd in strategische stops bij de beste musea, buurten en gebouwen. Combineer deze tour met de Hamburg sightseeing bustour en je kunt de hele stad zien.

Koop tickets voor de sightseeingbus

Tips voor een rondvaart door Hamburg

Middagrondvaart| ©Wessel Blokzijl
Middagrondvaart| ©Wessel Blokzijl

Als je van plan bent om de stad in de zomer of tijdens het hoogseizoen te bezoeken, is het aan te raden om de rondleidingen van tevoren te boeken. Op die manier kun je je plaats op de rondleidingen veiligstellen en vertragingen of prijsverhogingen op het laatste moment voorkomen. Cruisetours behoren vaak tot de beste tours in Hamburg, dus ze zijn vaak snel uitverkocht.

Als je daarentegen van plan bent om in de winter door Hamburg te toeren, houd er dan rekening mee dat de drukte aanzienlijk minder is, waardoor je misschien niet van tevoren hoeft te boeken, hoewel het weer vaak erg koud is, waardoor routes kunnen veranderen of tours geannuleerd moeten worden. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur op het schip erg laag zal zijn.

Waarom een cruise excursie in Hamburg?

Zonsondergang en cruise| ©Marcus Horstbrink
Zonsondergang en cruise| ©Marcus Horstbrink

Hamburg is een stad die zijn ontwikkeling centreert rond de haven, het werd zelfs een van de belangrijkste commerciële zijrivieren in Europa en een groot deel van de uitwisseling van Europese producten circuleert momenteel langs de rivier de Elbe, dus op een cruise-excursie in deze bestemming leert u zijn ware eigenaardigheid en zijn oorsprong kennen, die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Bovendien liggen enkele van de belangrijkste toeristische attracties van de stad rond de haven, zoals de Elbe Philharmonie en het Internationaal Scheepvaartmuseum. Deze ervaringen bieden ook de ideale gelegenheid om de geschiedenis van de stad vanuit het beste gezichtspunt te ervaren. Ben je klaar om aan boord te gaan?