10 dingen om te doen in Hamburg met Kerstmis

Hamburg wordt beschouwd als een van de kersthoofdsteden van Europa en tijdens de feestelijke vooravond biedt het een overvloed aan plannen voor bezoekers. Hier vertel ik je alle alternatieven die je kunt vinden om de kerstsfeer in deze bestemming te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Hamburg met Kerstmis

Kerst in Hamburg | ©Norbert Wegner

Als je een bezoek aan Hamburg plant, kun je een van de belangrijkste steden van Duitsland leren kennen. De stad werd gesticht als havenstad, was het epicentrum van de industriële ontwikkeling van het land en is nu een cultureel baken van Noord-Europa, maar het is ook een bestemming die op kerstavond volledig wordt omgetoverd met verlichte straatdecoraties, themamarkten en een aanstekelijke feeststemming.

Een paar van de leukste dingen die je met kerst in Hamburg kunt doen, zijn een seizoensconcert bijwonen in de Elbe Philharmonie, de lichtjes van de stad ontdekken tijdens een rondvaart, naar de dennenboom op het Alstermeer staren, schaatsen in de EisArena, snuffelen op de plaatselijke markten, slenteren over de Neuer Wall en je vergapen aan het vuurwerk.

1. Bezoek de kerstmarkt op het stadhuisplein.

Stadhuisplein en kerstmarkt| ©Nancy Ppunkt
Stadhuisplein en kerstmarkt| ©Nancy Ppunkt

Duitsland heeft een lange traditie van kerstmarkten, die erg populair zijn in verschillende steden in het land, en Hamburg is daarop geen uitzondering. In Hamburg is de markt op het stadhuisplein het populairst op de vooravond van kerstavond en biedt een feestelijke sfeer waar je kraampjes kunt bekijken die versierd zijn met traditioneel handwerk, cadeaus en een breed scala aan culinaire aanbiedingen.

Het magische van deze markt is dat hij op het plein voor het stadhuis van Hamburg staat, een van de mooiste gebouwen van de stad. De verlichte voetgangerspaden en winterdecoraties dragen bij aan de kerstsfeer. De markt biedt ook seizoensgebonden lekkernijen zoals gegrilde worstjes en zoetigheden en wordt daarom vaak opgenomen in de beste foodtours van Hamburg.

Als je van plan bent de stad met kinderen te bezoeken, vind je er ook een kleine schaatsbaan, live kerstliedjesconcerten en zelfs de aanwezigheid van de kerstman, die in december meerdere keren per dag op verschillende tijden op de markt verschijnt.

Hamburg, dat ook wel de poort naar de wereld in Duitsland wordt genoemd, biedt tijdens de feestdagen meer dan 15 kerstmarkten door de hele stad. Naast de markt op het stadhuisplein kun je ook de St. Pauli markt bezoeken, die gespecialiseerd is in eten, en de nabijgelegen Lübeck kerstbomenmarkt, beroemd om zijn feestelijke decoraties en handgemaakte producten, ideale plekken voor een culinaire rondleiding door de stad.

Boek een foodtour in Hamburg

2. Woon een kerstconcert bij van het Elbe Philharmonisch Orkest

Elbe Filharmonisch Orkest| ©Miguel Ángel Prieto
Elbe Filharmonisch Orkest| ©Miguel Ángel Prieto

De Elbe Philharmonie is een van de populairste culturele hotspots van Hamburg en tijdens het kerstseizoen kun je de afsluitende kerstvoorstellingen bijwonen.

Het concertgebouw, dat het traditionele havenpakhuisdesign combineert met avant-gardistische architectuur, biedt een panoramisch uitzicht over de stad, maar wordt ook beschouwd als een van de beste akoestische zalen ter wereld, dus je krijgt de volledige ervaring.

Tijdens kerstavond biedt de Elbe Philharmonic alles van tijdloze klassieke uitvoeringen tot hedendaagse interpretaties. Naast de optredens van het plaatselijke orkest zijn theatervoorstellingen van werken zoals De Notenkraker een ideaal alternatief als je van plan bent Hamburg met kinderen te bezoeken.

Merk op dat het bijwonen van een concert van de Elbe Philharmonie tijdens Kerstmis veel meer is dan alleen een muzikale ervaring, het is ook een manier om jezelf onder te dompelen in de lokale eigenaardigheden en te delen in een van de meest traditionele activiteiten van de stad.

3. Ontdek de kerstverlichting van de stad tijdens een rondleiding op een cruiseschip

Kerst in Hamburg| ©Michael Beyer
Kerst in Hamburg| ©Michael Beyer

Hamburg is in wezen een havenstad, dus een van de beste manieren om de stad te leren kennen is door een cruise te maken op een van debeste cruiseschepen van de stad. Deze ervaringen krijgen tijdens Kerstmis een extra tintje, omdat ze je in staat stellen om vanuit een ander perspectief de lichtjes te ontdekken die deze bestemming op kerstavond kenmerken en de skyline van de stad in een schitterend schouwspel veranderen.

Hamburg krijgtin de winter een feestelijke sfeer die zich verspreidt door de straten, pleinen en gebouwen, die je vooral kunt ontdekken als je kiest voor een nachtelijke boottocht op de rivier de Elbe.

Vanaf het dek van de boot kun je de belangrijkste verlichte monumenten van de stad ontdekken, de gigantische kerstbomen die de meest bezochte verkeersaders bekronen en genieten van een ontspannen wandeling langs de waterkant.

De meeste nachtcruises beginnen bovendien na zonsondergang, zodat je deze activiteit kunt combineren met het kijken naar de zonsondergang vanaf de oevers van de Elbe. In het havengebied vind je ook enkele van de beste musea van Hamburg.

Boek een nachtcruise

4. Bekijk de kerstboom op het Alstermeer

Kerstboom| ©Álvaro Canivell
Kerstboom| ©Álvaro Canivell

Een van de populairste tradities van Hamburg tijdens de feestdagen is de installatie van reusachtige kerstbomen op verschillende plekken in de stad, en de kerstboom aan het Alstermeer is daarvan de bekendste. Vanaf de eerste dagen van december wordt deze boom een centraal element in het stadsbeeld en trekt hij de aandacht van zowel inwoners als bezoekers.

De structuur van de dennenboom, versierd met fonkelende lichtjes en bijzondere decoraties, creëert een oogverblindend visueel spektakel dat wordt weerspiegeld in het water van het meer. Deze symbolische kerstboom geeft niet alleen een feestelijk tintje aan de omgeving, maar wordt ook een traditioneel ontmoetingspunt voor mensen die de geest van het seizoen willen opsnuiven.

Een van de beste manieren om de dennenboom aan het Alstermeer te ontdekken is door deel te nemen aan een fietstocht door de omgeving of door te kiezen voor desightseeing bustoursin Hamburg, die een stop in het gebied inhouden en je in staat stellen om er te komen terwijl je schuilt voor de kou en de winterse temperaturen.

Op kerstavond wordt de kerstboom het feestelijke symbool voor het begin van het seizoen en het epicentrum van de activiteiten en evenementen in de stad.

Koop kaartjes voor de toeristenbus

5. Proef de kerstgastronomie in St. Pauli

Kerstmis in St. Pauli| ©Tobias
Kerstmis in St. Pauli| ©Tobias

St. Pauli staat ook bekend als een van 's werelds beroemdste rosse buurten. Het is niet alleen een van de meest pittoreske buurten van de stad, maar ook het middelpunt van lokaal entertainment en de beste plek om de lokale keuken te proeven. Tijdens de kerstperiode verandert de plaatselijke vlooienmarkt in een thematentoonstelling die het rijke culinaire erfgoed van de regio weerspiegelt.

Typische gerechten zijn de populaire braadworsten met pittige sauzen, peperkoek en aardappelbeignets. Je kunt ook glühwein proberen, een gekruide glühwein die deel uitmaakt van een lang gevestigde traditie in de Duitse cultuur tijdens de kerstperiode en ideaal is om de kou van de winter in Hamburg te bestrijden.

In St. Pauli kun je ook de culturele diversiteit van de stad ontdekken en de populaire rosse buurt, die wordt beschouwd als een van de meest bezochte in Europa. Tijdens de tour krijg je de kans om de meer erotische kant van deze bestemming te ontdekken en ook de straten die ooit deel uitmaakten van de verboden zone. Dit alles plaatst de wijk op het circuit van de beste rondleidingen in Hamburg.

Doe mee aan een rondleiding door St. Pauli

6. Ga schaatsen op de ijsbaan EisArena.

Schaatsen op de EisArena ijsbaan| ©Topaas
Schaatsen op de EisArena ijsbaan| ©Topaas

Als je wilt deelnemen aan een van de meest traditionele kerstactiviteiten van Hamburg, mag je het schaatsen op de EisArena ijsbaan niet missen. In dit open microstadion, gelegen aan de rand van de stad, kun je genieten van deze sport in een thematische omgeving versierd met kerstmotieven.

Rondom het stadion vind je naast de kerstversiering ook kinderspelletjes, bars en restaurants en plekken waar je materiaal zoals schoenen en schaatsen kunt huren. Tijdens de winter in Hamburg kun je in de EisArena ook genieten van andere seizoensgebonden sporten zoals curling.

Deze activiteit is ideaal als je van plan bent Hamburg met kinderen te bezoeken en een lijst met gezinsplannen aan het samenstellen bent. Maar er is ook plezier voor volwassenen, of je nu wilt schaatsen of gewoon wilt ontspannen en een warm drankje wilt drinken aan de rand van de ijsbaan.

7. Kerst vieren met de Beatles

Beatles| ©Sara
Beatles| ©Sara

Als je denkt dat kerst vieren met de Beatles onmogelijk is, dan komt dat omdat je Hamburg nog niet hebt bezocht. Deze Duitse stad was erg belangrijk voor de muzikale ontwikkeling van de legendarische band, die in het begin van de jaren 60 hun stijl vormgaf in de kroegen van Reeperbahn, dus vandaag de dag kun je in het gebied, dat geografisch gezien in het district St. Pauli ligt maar informeel gezien een aparte wijk vormt, de Beatles Platz vinden.

Deze ruimte is een eerbetoon aan de Fab Four en biedt tijdens kerstavond een andere ervaring, waar fans van de band samenkomen om hun passie voor hun muziek te delen, waarbij de plek wordt omgetoverd tot een geïmproviseerd podium voor spontane concerten. Tijdens de kerstperiode is de Reeperbahn de enige plek in de stad waar kerstliederen worden vervangen door de legendarische liedjes van de Beatles.

Net als Strawberry Fields in New York en andere locaties over de hele wereld die een belangrijk deel uitmaakten van de nalatenschap van de band, voert de feestelijke en nostalgische sfeer op Beatles Platz de aanwezigen terug naar een gouden tijdperk van muziek. Dit unieke feest viert echter niet alleen Kerstmis, maar brengt ook hulde aan de onuitwisbare stempel die de Beatles op Hamburg en de geschiedenis van de wereldmuziek hebben gedrukt.

Kerst vieren op Beatles Platz is een ervaring waarbij de passie voor muziek samensmelt met de geest van het seizoen. De mix van tijdloze nummers, feestelijke verlichting en het gezelschap van gepassioneerde fans creëert een uniek evenement dat de blijvende invloed van de Beatles eert en generaties met elkaar verbindt.

Doe mee aan een rondleiding door de Reeperbahn

8. Ontdek de kerstverlichting van de Neuer Wall

Kerstversieringen| ©Ralph Behrens
Kerstversieringen| ©Ralph Behrens

Buiten de maritieme en visserswijken heeft Hamburg ook enkele van de meest exclusieve wijken van Duitsland, maar geen enkele bereikt het niveau van Neuer Wall. Deze kleine wijk, genesteld tussen kanalen in het noorden van de stad, is de plek van luxe winkelen en in de kersttijd het epicentrum van feestelijke decoraties, met slingers, verlichte etalages en versieringen op elke hoek.

De Neuer Wall staat bekend als een paradijs voor shoppers, niet alleen omdat hier een aantal van de beroemdste merken ter wereld te vinden zijn, maar ook omdat je hier last-minute kortingen kunt krijgen vlak voor kerstavond, waardoor je op kerstavond exclusieve en goed geprijsde cadeaus kunt vinden.

Afgezien van het winkelen kun je tijdens een wandeling langs de Neuer Wall een charmante omgeving binnenwandelen die vaak wordt opgenomen in de routes van de beste rondleidingen door Hamburg, vooral als je van plan bent de stad in de winter of tijdens de seizoenswisseling te bezoeken, wanneer je kortingen en spotprijzen kunt vinden.

9. Bekijk het vuurwerk vanaf de oever van het Alstermeer

Vuurwerk| ©Martin Deja
Vuurwerk| ©Martin Deja

Een van de meest verwachte spektakels tijdens kerst in Hamburg is de vuurwerkshow op het Alstermeer, die je kunt bekijken vanaf de oever van het Alstermeer. Elk jaar op kerstavond wordt de hemel van de stad verlicht met fonkelingen en oogverblindende kleuren dankzij een vuurwerkshow die de feestelijke dag viert. Dit lichtspel draagt bij aan de sfeer die weerspiegeld wordt in het water van het meer.

Vanaf de oevers van de Alster kun je genieten van een bevoorrecht uitzicht op het vuurwerk, bekroond door de reusachtige dennenboom in het midden van het meer. Het silhouet van de stad op de achtergrond zal worden gesilhouet in de gloed van de kleurrijke explosies, waardoor een onvergetelijk decor ontstaat tijdens deze kersttraditie.

Vanaf de oever van het meer kun je ook de nabijgelegen plaatsen ontdekken die door het vuurwerk worden verlicht. Het gebied rond de Alster, zoals de Jungfernstieg en het stadhuisplein, wordt het epicentrum van de kerstfestiviteiten en je kunt ook het silhouet van het Kunsthalle-gebouw zien, waarin een van de mooiste musea van Hamburg is gevestigd.

Koop tickets voor de Kunsthalle

10. Doe mee aan een visafslag!

Visveiling| ©m.prinke
Visveiling| ©m.prinke

Als je op zoek bent naar een activiteit die een lokale Hamburgse traditie combineert met een eclectische ervaring, dan mag je een visveiling in de haven van de stad niet missen. Dit aloude gebruik krijgt speciale relevantie tijdens Kerstmis, vooral op Kerstavond, wanneer het bieden nog gewoner en drukker wordt dan tijdens de rest van het jaar.

Visveilingen in de haven zijn een lokale traditie die teruggaat op een gewoonte waarbij vissers, zodra ze hun vangst aan land hadden gebracht, deze aanboden aan de hoogste bieder. Toen de maritieme handel in Hamburg zich verder verspreidde, werden deze veilingen voortgezet, zij het in kleinere kring. Vandaag de dag is het een gewoonte die nog steeds wordt toegepast, waarbij families die op zoek zijn naar verse kwaliteitsvis voor het kerstdiner in de kersttijd bij elkaar komen.

Om deze unieke ervaring mee te maken, is het noodzakelijk om vroeg op te staan en vroeg in de ochtend aan te komen, rond 6.00 uur. Winkelend publiek en toeschouwers verzamelen zich in de bruisende haven, waar de concurrentie voor de beste producten intens is en strategische biedvaardigheden een integraal onderdeel vormen van de skyline van de haven van Hamburg.

Op het veilingterrein vindt u naast de geveilde vis nog meer kraampjes met verse etenswaren en zeevruchten. De veilingen beginnen meestal vroeg en eindigen rond het middaguur.