Beste dingen om te doen in Hamburg

Hamburg is een van de belangrijkste havensteden van Europa en ook een van de epicentra van entertainment op het continent. Ontdek deze bestemming, die plezier combineert met traditie en cultuur.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

12 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Hamburg

Hamburg | ©Christos Constantinou

Samen met Berlijn en München is Hamburg een van de meest traditionele bestemmingen van Duitsland en de geschiedenis is nauw verbonden met de ontwikkeling van het land. De stad werd in de Middeleeuwen gesticht als kuststad om de voordelen van de rivier de Elbe te benutten, later werd het een van de industriële centra van het continent en tegenwoordig is het een van de meest bezochte plaatsen vanwege het culturele en recreatieve aanbod.

Enkele van de beste dingen die je in Hamburg kunt doen om de stad beter te leren kennen zijn een bezoek aan het Internationaal Scheepvaartmuseum, het bijwonen van een show in de Elbe Philharmonie, het verkennen van de wijk Reeperbahn, zeilen langs de kust en de plaatselijke haven, het ontdekken van het culturele leven in St. Pauli, het bekijken van de gotische architectuur van de St. Michaelskerk en een wandeling door de Blankenese visserswijk.

1. Bezoek het Internationale Maritieme Museum

Internationaal Scheepvaartmuseum Hamburg| ©Fred Romero
Internationaal Scheepvaartmuseum Hamburg| ©Fred Romero

Het Internationaal Scheepvaartmuseum, strategisch gelegen aan de oever van de rivier de Elbe, is een van de culturele hoogtepunten van de regio. Met zijn traditionele architectuur en rijke collectie, die werken van lokale kunstenaars combineert met historische tentoonstellingen, verbindt het het havenverleden van Hamburg met zijn heden als avant-gardistische, industriële en artistieke stad.

In het museum kun je de havengeschiedenis van de stad ontdekken aan de hand van tentoonstellingen die variëren van oude schepen tot moderne vaartuigen. Verken gedetailleerde maquettes, navigatie-instrumenten uit verschillende tijdperken en interactieve tentoonstellingen die het rijke maritieme erfgoed van Hamburg onthullen, dat ooit voor 10% werd ingenomen door de hoofdhaven die op de zijrivier werd gebouwd.

Daarnaast vind je in de tentoonstellingen ook een verzameling kaarten en interactieve opstellingen die de ontwikkeling van de handel en scheepvaart in de regio illustreren, waardoor dit een van de mooiste musea van Hamburg is.

Van de tijd van de handelsgilden tot de moderne tijd biedt het museum een uitgebreid overzicht van de invloed van de haven op de identiteit van de stad, die er vanaf de middeleeuwen tot nu omheen is gevormd. Vandaag de dag is Hamburg nog steeds een belangrijk havenknooppunt in Europa, maar ook een van de cultureel meest complete bestemmingen in Duitsland.

Koop kaartjes voor het Internationaal Scheepvaartmuseum

2. Bekijk een show in de Elbe Philharmoniker

Elbe Philharmonie| ©Miguel Ángel Prieto
Elbe Philharmonie| ©Miguel Ángel Prieto

Als je wilt deelnemen aan een van de culturele hoogtepunten van Hamburg, mag je een show in de Elbe Philharmonie niet missen. Dit architectonische juweel, gehuisvest in een avant-gardistisch gebouw dat het ontwerp van de havenpakhuizen combineert met de innovatie van het modernisme, is een cultureel baken in de regio en brengt elk seizoen gerenommeerde artiesten.

De concertzaal opent elk jaar in maart en verwelkomt naast het lokale orkest ook klassieke werken zoals Madame Butterfly of La Boheme van Giacomo Puccini of Het Zwanenmeer van Pjotr Tsjaikovski. De kleine maar ruime omvang van de Elbe Philharmonic draagt ook bij aan een niet te missen visuele ervaring die perfect past bij de zuivere akoestiek van de zaal.

Vanuit het gebouw heb je ook een panoramisch uitzicht op de rivier de Elbe en de skyline van Hamburg, wat een schilderachtige dimensie toevoegt aan de ervaring. Vanwege de storende architectuur wordt het concertgebouw vaak opgenomen in de panoramische rondleidingen van de beste rondleidingen door Hamburg.

Opera's die worden uitgevoerd door plaatselijke artiesten grijpen vaak terug op de haventraditie van de stad, dus als je een van de uitvoeringen in dit concertgebouw bijwoont, kun je niet alleen een van de beroemdste culturele locaties van Hamburg ervaren, maar ook de plaatselijke eigenaardigheden ontdekken.

3. Wandeling door de wijk Reeperbahn

Reeperbahn| ©Jorge Franganillo
Reeperbahn| ©Jorge Franganillo

Hamburg is beroemd om zijn culturele activiteiten en ook om de rivier de Elbe, maar een deel van zijn charme is ook te vinden in de binnenwijken. Reeperbahn, gebouwd rond de gelijknamige centrale laan, is een van de meest levendige en eclectische delen van de stad.

De geplaveide straten van de Reeperbahn zijn een van de epicentra van het nachtleven van Hamburg, maar er is veel meer in dit gebied dan bars, clubs, theaters en restaurants. De straatkunstinterventies worden gecombineerd met de historische gevels en weerspiegelen de culturele smeltkroes die Reeperbahn kenmerkt. Hoewel Reeperbahn binnen St. Pauli ligt, heeft het zich van deze buurt weten te onderscheiden om een meer persoonlijke kant te laten zien.

De Reeperbahn is ook een van de belangrijkste uitgaansgelegenheden voor volwassenen in de stad en heeft de eer de locatie te zijn geweest waar de Beatles in de jaren 1960 op verschillende podia optraden. Ter herdenking hiervan ligt hier het Beatles-Platz, een eerbetoon aan de Britse band dat vaak wordt opgenomen in de beste geschiedenisrondleidingen door Hamburg.

Doe mee aan een rondleiding door de wijk Reeperbahn

4. Maak een rondvaart door de haven van Hamburg

Zonsondergang en cruise| ©Marcus Horstbrink
Zonsondergang en cruise| ©Marcus Horstbrink

Een van de beste dingen om te doen in de stad is deelnemen aan een van Hamburgs beste cruises bij zonsondergang. Tijdens deze ervaringen, die een eerbetoon zijn aan de rijke haventraditie van de bestemming, kun je de wateren verkennen die eeuwenlang getuige zijn geweest van de intense maritieme handel in de regio.

De haven van Hamburg, met zijn uitgestrekte netwerk van grachten en dokken, is de perfecte achtergrond om de iconische havenarchitectuur en het profiel van de schepen die de maritieme scène tot leven brengen te bekijken. Het is ook het perfecte excuus om de Elbe van dichtbij te bekijken en meer te leren over zijn geschiedenis en het economische belang van deze zijrivier, die een cruciale motor is geweest voor de ontwikkeling van de stad en Noord-Duitsland.

Vanaf het dek van het cruiseschip kunt u iconische plekken ontdekken zoals de Speicherstadt, waar rode bakstenen pakhuizen de oevers van het kanaal omzomen en de skyline van de haven van Hamburg vormen.

Tijdens de tour vertellen deskundige lokale gidsen u over de evolutie van de haven en haar vitale rol in de groei van Hamburg als een centrum voor internationale handel, in een ervaring die u de stad vandaag laat zien, maar ook laat ontdekken hoe het was in het verleden.

Vaar door de haven van Hamburg

5. Beleef de multisensorische ervaring Dialoog in het donker.

Dialoog in het donker| ©Dialogue-in-the-Dark
Dialoog in het donker| ©Dialogue-in-the-Dark

Als je een van de populairste permanente meeslepende ervaringen van Hamburg wilt meemaken, is de show Dialogue in the Dark een must. Deze multisensorische activiteit heeft zowel inwoners als bezoekers versteld doen staan en is een van de meest fascinerende attracties van de stad geworden. Je wordt meegenomen om het dagelijks leven in volledige duisternis te verkennen, je zintuigen te vertrouwen en je perceptie van je omgeving te verscherpen.

Dialoog in het donker biedt je de kans om de wereld vanuit een ander perspectief te ervaren. Onder begeleiding van mensen met een visuele beperking word je ondergedompeld in volledige duisternis en vertrouw je op je tastzin, gehoor, reuk en smaak om door alledaagse situaties te navigeren en conclusies te trekken uit de ervaring.

Deze unieke ervaring is niet alleen voor volwassenen, maar is ook een ideale activiteit voor het hele gezin, vooral als je van plan bent Hamburg met kinderen te bezoeken, want deze multisensorische reis stimuleert de nieuwsgierigheid en moedigt creativiteit aan.

6. Ontdek het nachtleven van de stad in St. Pauli

St. Pauli| ©Ralf Kaiser
St. Pauli| ©Ralf Kaiser

Je kunt pas zeggen dat je Hamburg hebt ervaren als je St. Pauli hebt bezocht, het epicentrum van het bruisende plaatselijke nachtleven en ook een van de beroemdste feestplekken van Europa. Met zijn levendige straten, eclectische bars en bruisende clubs heeft deze wijk zich gepositioneerd als dé ontmoetingsplaats voor plezier- en muziekliefhebbers in de stad.

St. Pauli staat echter ook bekend als een van de beroemdste rosse buurten ter wereld. De straten zijn verlicht met neonlichten die de aanwezigheid aankondigen van cabarets, stripclubs en een verscheidenheid aan etablissementen die bijdragen aan de gedurfde en gewaagde reputatie van deze iconische wijk, die nek aan nek concurreert met Amsterdam om te worden beschouwd als een van de meest liberale plaatsen ter wereld.

St. Pauli is ook de thuisbasis van een van de meest unieke voetbalteams van Duitsland: FC St Pauli. In deze buurt kunnen fans de sfeer van de wedstrijden proeven en de ongebreidelde passie van de supporters ervaren. De band tussen het team en de buurt gaat verder dan sport en maakt van wedstrijden evenementen die de rebelse geest van de wijk aanwakkeren.

Ga mee met een rondleiding door St. Pauli

7. Bezoek de Kunsthalle

Kunsthalle| ©Patrick
Kunsthalle| ©Patrick

Het Kunsthalle Museum is een van de beroemdste musea van Hamburg en is ook een van de populairste attracties in de oude stad. Hier vind je een collectie Europese kunst van de middeleeuwen tot nu, die bezoekers de kans geeft om verschillende artistieke stromingen en stijlen door de eeuwen heen te ontdekken.

In het museum vind je werken van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Goya, Monet en Van Gogh. Daarnaast zijn de permanente tentoonstellingen ingedeeld naar de stroming waartoe de schilderijen en sculpturen behoren, variërend van klassieke kunst tot avant-garde. Als je van plan bent Berlijn te bezoeken vanuit Hamburg, kun je in de Duitse hoofdstad ook het Pergamon Museum bezoeken, dat een samenwerkingsovereenkomst heeft met de Kunsthalle voor de uitwisseling van kunstwerken.

Het Kunsthalle Museum ligt in de oude binnenstad van Hamburg en is niet alleen een venster op het artistieke verleden, maar ook een toegangspoort tot de rijke architectuur die het gebied omringt, met andere beroemde gebouwen in de buurt zoals de Sint-Pieterskerk en het historische Operagebouw.

Koop tickets voor het Kunsthalle Museum

8. Bezoek de Sint-Michielskerk

Sint-Michielskerk| ©Mat Rab
Sint-Michielskerk| ©Mat Rab

De St. Michaelskerk is de grootste van de vijf protestantse kerken in de stad en een van de beroemdste religieuze gebouwen van Hamburg. De kerk, die vooral bekend staat om haar barokke architectuur, werd gebouwd in de 17e eeuw en onderging verschillende verbouwingen als gevolg van instortingen door stormen.

Vanaf de klokkentoren van de kerk, 132 meter boven zeeniveau, kun je genieten van een van de mooiste panoramische uitzichten van Hamburg. Je kunt er ook komen in een lift met informatie over de bouw van de kerk en haar faam als een van de onafscheidelijke symbolen van de skyline van de stad.

De koepel, onmiskenbaar vanaf de haven van Hamburg, werd ooit verlicht door een lantaarn, vergelijkbaar met die van een vuurtoren, om zeelieden de weg te wijzen tijdens winterse afvaarten of stormachtige dagen. Meestal opgenomen in de routes van de beste rondleidingen door de stad, kun je het ook bezoeken tijdens een fietstour, omdat deze meestal een stop bij deze plek bevatten.

Doe mee aan een fietstour door Hamburg

9. Bekijk het Wassenbeeldenmuseum Panoptikum

Panoptikum Wassenbeeldenmuseum| ©Mark Michaelis
Panoptikum Wassenbeeldenmuseum| ©Mark Michaelis

Als je van plan bent Hamburg met kinderen te bezoeken of als je een fan bent van eclectische tentoonstellingen, dan mag je het Panoptikum Wassenbeeldenmuseum niet missen, een Madame Tussauds-achtige tentoonstelling waar je prachtig bewerkte wassen replica's van historische figuren, atleten, beroemdheden, film- en culturele figuren van alle tijden kunt bekijken.

Tijdens je rondleiding door het museum kun je op de foto met Madonna, dansen met Michael Jackson, de Beatles ontdekken en een tafel delen met Winston Churchill, waardoor je een verscheidenheid aan personages te zien krijgt die niemand onverschillig zal laten. De combinatie van architecturale stijlen in het museum zal ook je aandacht trekken.

Houd er rekening mee dat dit museum ook een gezinsvriendelijk plan biedt, want de kleintjes kunnen hun favoriete superhelden en zangers ontmoeten in gedetailleerde nagebouwde figuren en met hen communiceren, maar ook de volwassenen zullen referenties vinden in het Panoptikum Wassenbeeldenmuseum.

Koop tickets voor het Wassenbeeldenmuseum Panoptikum

10. Bezoek Blankenese, de beroemdste visserswijk van Duitsland

Blankenese| ©nini neyer
Blankenese| ©nini neyer

Blankenese is niet alleen een van de meest pittoreske gebieden van Hamburg, maar ook een van de beroemdste visserswijken van Duitsland. Deze iconische hoek van de stad heeft door de jaren heen zijn maritieme charme behouden, waardoor het een niet te missen bestemming is voor wie het rijke maritieme erfgoed van de stad wil verkennen.

De charme van deze buurt ligt in de smalle geplaveide straatjes, rietgedekte vissershuizen en de nabijheid van de rivier de Elbe. Hoewel het vandaag de dag is uitgegroeid tot een elegante woonwijk, heeft het nog steeds overblijfselen uit het verleden, zoals de pittoreske haven en de traditionele architectuur in de straten.

Een van de bezienswaardigheden in Blankenese is het beroemde Treppenviertel, een reeks trappen en steegjes die tegen de helling oplopen en een panoramisch uitzicht op de rivier de Elbe bieden. Daarnaast is de Blankenese vuurtoren, meer dan 100 jaar oud, een andere bezienswaardigheid die de band van de buurt met haar maritieme erfgoed symboliseert. En als je van plan bent Hamburg met Kerstmis te bezoeken, dan vind je hier een aantal van de mooiste decoraties van de stad.

Doe mee aan een rondleiding door Blankenese

11. Bezoek het Cap San Diego Museum

Museum Cap San Diego| ©abbilder
Museum Cap San Diego| ©abbilder

Hamburg heeft een lange haventraditie, dus een van de leukste dingen om te doen in de stad is een bezoek aan het Cap San Diego Museum. Deze interactieve tentoonstelling laat je aan boord gaan van een vrachtschip dat in 1961 werd gebouwd en voor anker ligt in de plaatselijke haven, als getuige van de gouden eeuw toen de haven van Hamburg schitterde als het epicentrum van de internationale handel.

Bij deze belevenis krijg je niet alleen de hutten, de stuurhut, de machinekamer en de scheepshut te zien, maar leer je ook over het dagelijks leven van de bemanning. Bovendien kun je met het museumticket ook deelnemen aan een rondleiding aan boord van het schip die je naar de centrale plekken van de stad brengt, die je vanaf het dek van het schip kunt zien.

Als je een diepe band met de havengeest van de stad wilt ervaren, mag je dit themamuseum niet missen. Het combineert twee van de belangrijkste elementen die de geest van Hamburg kenmerken: scheepvaart en zeehandel.

Boek tickets voor het Cap San Diego Museum

12. Ontdek de kerker van Hamburg

Kerker van Hamburg| ©che1882
Kerker van Hamburg| ©che1882

Voor een alternatieve stadservaring mag je Hamburg Dungeon niet missen. In deze attractie, die ook in Londen en Berlijn te vinden is, duik je in de donkerste hoeken van de Hamburgse geschiedenis. Met kamers vol middeleeuwse marteltuigen en gekostumeerde acteurs die klaar staan om je de stuipen op het lijf te jagen, zal adrenaline het hoofdgerecht zijn tijdens je rondleiding.

Tijdens deze ervaring begin je aan een fascinerende en angstaanjagende reis van 600 jaar door labyrinten, ondergrondse gevangenissen en kerkers. Een professionele gids begeleidt je door de verschillende kamers en vertelt over de meest sinistere episodes uit de geschiedenis van Hamburg. Levendige afbeeldingen en grafische exposities voeren je gemakkelijk mee naar een duister en mysterieus verleden.

In Hamburg Dungeon kun je spannende situaties beleven, maar ook veel plezier hebben omdat elke hoek zijn eigen verhaal te vertellen heeft in een van de meest verbazingwekkende activiteiten van de stad. Ben je klaar om je grenzen te verleggen en de griezeligste skyline van Hamburg te verkennen?

Koop tickets voor Hamburg Dungeon

13. Bewonder de gotische architectuur van de Sint-Niklaaskerk

Kerk in Hamburg| ©Andrei Avantgardian
Kerk in Hamburg| ©Andrei Avantgardian

De St. Nicolaaskerk in Hamburg is een van de opvallendste gebouwen van de stad en het epicentrum van de oude binnenstad. Dit gebouw is een meesterwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan en getuige is geweest van de rijke lokale geschiedenis.

Deze kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en is in de loop der jaren verschillende keren gerenoveerd als gevolg van brand- en oorlogsschade, maar de essentie is bewaard gebleven, waardoor het een iconisch symbool van de regio is geworden. Het gebouw valt op door de gotische structuur, die wordt gekenmerkt door hoge torens en ingewikkelde architectonische details. De sierlijke voorgevel en enorme glas-in-loodramen onthullen de toewijding en vaardigheid van middeleeuwse ambachtslieden.

Het bijzondere aan de St. Nicolaaskerk is de hoofdtoren, die een panoramisch uitzicht over de stad en de haven biedt. Het beklimmen van de smalle trappen en vanaf deze verhoogde positie uitkijken over het stadslandschap van Hamburg is een ervaring die geschiedenis en moderniteit met elkaar verbindt. Daarnaast worden er in de kerk tentoonstellingen en culturele evenementen georganiseerd, zodat bezoekers zich kunnen onderdompelen in het rijke erfgoed dat van de muren afstraalt.

Vanwege de strategische ligging is de kerk bereikbaar met het openbaar vervoer of met de beste sightseeingbussen van Hamburg die in de buurt stoppen. Je kunt je bezoek aan de kerk ook combineren met een rondleiding langs nabijgelegen bezienswaardigheden zoals het stadhuis van Hamburg.

Koop kaartjes voor de Hamburg Sightseeing Bus