Reims in 2 dagen: alles wat je moet weten

48 uur is genoeg tijd om Reims te ontdekken. Ik nodig je uit om de beste dingen te ontdekken die je kunt zien en doen in deze stad tijdens een tweedaags bezoek.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

8 minuten lezen

Reims in 2 dagen: alles wat je moet weten

Monument Reims | ©Sandra Cohen-Rose

Een van de leuke dingen van rondreizen door de kleine steden in het noordoosten van Frankrijk is dat je de meeste historische gebouwen en toeristische attracties in relatief korte tijd kunt bekijken. Een tweedaagse reis naar Reims geeft je de kans om de stad en de omgeving te bekijken.

Dag 1: Verken de bezienswaardigheden van Reims

Porte Mars| ©Hélène Baudart
Porte Mars| ©Hélène Baudart

De eerste dag van je bezoek aan de stad Reims kun je het beste besteden aan het verkennen van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Hoewel het een kleine stad is, is het waar dat het een aantal zeer belangrijke gebouwen heeft, waaronder een aantal Unesco Werelderfgoederen.

Om deze reden volgt de lijst met bezienswaardigheden die ik heb gepland voor u om te bezoeken tijdens uw eerste 24 uur in Reims een logistiek plan dat geen tijd of geld zal verspillen aan onnodig vervoer, wat vaak het geval is als u van het ene eind naar het andere gaat zonder enige logische zin.

Begin de dag bij de Porte Mars

De Porte Mars is een van de interessantste toeristische attracties in de stad Reims en tegelijkertijd valt het op omdat het helemaal gratis is om van te genieten. Het is een Romeinse triomfboog, de breedste in zijn soort en de oudste Romeinse constructie ten noorden van de Alpen die nog overeind staat.

Gedurende vele jaren diende het als de toegangspoort tot de stad, en vandaag de dag wordt deze eervolle vermelding nog steeds gehandhaafd door het feit dat het direct naast het treinstation van de stad ligt. Om deze reden zal het de eerste plek zijn die je ziet als je aankomt met de trein.

Je moet er ook rekening mee houden dat deze triomfboog deel uitmaakt van een openbaar park dat opvalt door zijn schoonheid en zijn uitbreiding, en een wandeling voor of na een rondleiding door de Porte Mars is een leuk idee. Je moet er ook rekening mee houden dat deze plek deel uitmaakt van de privérondleidingen die door sommige gidsen in de stad Reims worden georganiseerd.

Boek een privétour door Reims

Ontbijt op de Place Royale

De Place Royale ligt een paar straten verwijderd van de Porte Mars en fungeert het hele jaar door als een epicentrum van het stadsleven in het centrum van Reims. Het staat bekend om de kerstversieringen en het gastronomische aanbod.

Dus als je nog niet ontbeten hebt als je in Reims aankomt, raad ik je aan om dat te doen in een van de cafés op dit plein of in de nabijgelegen straten. Vooral omdat de wandeling van de Porte Mars naar deze plek u de schoonheid laat ontdekken die de gebouwen van deze stad kenmerkt, die een mengeling zijn van middeleeuwse tendensen met naoorlogse moderniteit.

Boek een privérondleiding door Reims

Bekijk de kathedraal Notre Dame de Reims en de Palsais du Tau

Kathedraal van Reims| ©GaudiumPress Imágenes
Kathedraal van Reims| ©GaudiumPress Imágenes

Reims is een kleine stad en de meeste toeristische attracties liggen op loopafstand. Daarom is het aan te raden om na het ontbijt rond de Place Royal naar de kathedraal van Notre Dame de Reims te gaan, het belangrijkste historische monument van de stad dat één straat van het beroemde plein vandaan ligt.

Als je wilt weten hoe je de kathedraal van Notre Dame de Reims kunt bezoeken, moet je weten dat de toegang gratis is en dat de kathedraal geopend is van 7:30 tot 19:30 uur. Als je wilt genieten van een rustige rondleiding, raad ik je aan om dit buiten de openingstijden te doen en ik raad je aan om evenveel aandacht te besteden aan het interieur als aan de buitenkant, want het is een van de grootste architectonische juwelen van de Franse gotische architectuur.

Aan de andere kant vind je direct naast de kathedraal het Palais du Tau, het gebouw waar de Franse vorsten zich kleedden voor de kroning die plaatsvond in de naburige kathedraal. Om deze reden zijn beide gebouwen door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het bezoek aan beide locaties duurt niet langer dan twee uur, maar je moet wel weten dat er een museum in het paleis is en dat je entree moet betalen, die ongeveer €8 kost.

Boek een privérondleiding door Reims

Loop in zuidelijke richting naar de Sciences Po campus

Hoewel Reims een relatief kleine stad is, is het een universiteitsbestemming. Dat heeft te maken met het feit dat niet alleen de plaatselijke universiteit er gevestigd is, maar dat er ook een campus is voor de faculteit Sciences Po, een van de belangrijkste universiteiten voor politieke wetenschappen ter wereld.

Een rondleiding door de faciliteiten van deze universiteitscampus is dus een aan te raden plan, zowel tijdens een korte trip als tijdens een driedaags bezoek aan de stad Reims. Vooral omdat rondwandelen in deze faciliteiten volledig gratis is en het een architectonisch wonder is dat verschillende gebouwen uit de middeleeuwen en postrenaissance perfect bewaart, gecombineerd met moderne gebouwen.

Je moet er ook rekening mee houden dat deze universiteitscampus halverwege ligt naar de volgende halte op je reisroute. Daarom is het aan te raden dat je deze plek bereikt via een wandeling langs de beroemde Rue du Barbâtre, waar je ook verschillende alternatieven vindt om te eten tegen een zeer goede prijs, iets wat logisch is omdat het een universiteitswijk is.

Boek een privérondleiding door Reims

Ga naar de basiliek Saint-Remi

Een andere belangrijke toeristische attractie in de stad Reims is de Basiliek van Saint-Remi, die samen met de kathedraal en het Taupaleis door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Sinds 553 worden hier de relikwieën bewaard van de heilige Remigius, bisschop van de stad die volgens het katholieke geloof Clovis bekeerde, de eerste koning van de Franken die het Franse grondgebied verenigde zoals het vandaag de dag is.

Dit gebouw is in de loop van zijn meer dan 1000-jarige geschiedenis geëvolueerd van een kleine kapel tot een aanzienlijk grote kerk die verschillende bouwstijlen combineert, waaronder Romaans en Gotisch. Daarnaast is het historische belang ervan gekoppeld aan figuren als Karel de Grote en gebeurtenissen van de Franse Revolutie.

Het is elke dag geopend van maandag tot zondag, van 11.00 tot 18.30 uur. In het weekend worden de openingstijden verlengd tot 19.00 uur. De basiliek functioneert als een museum en daarom is de geschatte prijs van een toegangskaartje ongeveer €3 per persoon.

Boek een privérondleiding door Reims

Sluit de dag af met een wandeling in het Parc de Champagne

Als je genoeg hebt van het slenteren door de straten en historische gebouwen van het centrum en zuiden van Reims, kun je profiteren van de nabijheid van een van de mooiste stadsparken om tot rust te komen en te wachten op de zonsondergang. Ik heb het over het Parc de Champagne, een ideale plek waar je kunt wandelen, genieten van de vallende bladeren in de herfst of van het mooie weer op zomeravonden en -nachten.

De toegang is gratis en het park is erg veilig. Openbare groene ruimten zijn er in overvloed in dit deel van Reims en als wandelen naar het Parc de Champagne niet iets voor je is, kun je de sluisbrug nummer 10 oversteken om rechtstreeks naar de Coulée Verte te gaan, een ander openbaar park dat zich uitstrekt langs de oevers van de rivier en veel dichter bij de Basiliek van Saint-Remi ligt.

Afhankelijk van waar je verblijft, kun je kiezen waar je gaat dineren, hoewel mijn aanbeveling is dat als je in het centrum verblijft, je naar de Pont de Venise loopt. Je wordt verwend met Franse, Afrikaanse, Marokkaanse en Algerijnse gerechten.

Boek een privétour door Reims

Dag 2: Laat je verrassen door de schoonheid van de regio

Fontaine de la Solidarité| ©Tourisme Champagne
Fontaine de la Solidarité| ©Tourisme Champagne

De andere belangrijke troef van de stad Reims heeft te maken met haar bevoorrechte ligging in de Champagnestreek. Dit deel van Frankrijk staat wereldwijd bekend als de plek waar dit type mousserende wijn van onbetwistbare kwaliteit wordt geproduceerd en waardoor dit deel van het land op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Daarom heb ik de tweede dag zo ingedeeld dat je de schoonheid van het omliggende platteland kunt verkennen. Er zijn twee alternatieven, evenals een stedelijk entertainmentplan.

Ga winkelen en ontbijt rond de Fontaine de la Solidarité

De omgeving van dit kleine plein in het stadscentrum van Reims staat bekend om het feit dat de meeste commerciële gelegenheden zich hier bevinden. Ook zijn er verschillende restaurants gevestigd in deze omtrek van vier of vijf straten. Daarom is ronddwalen in dit gebied tijdens het ontbijt een goede manier om je tweede dag te beginnen. Vooral als u graag een of twee winkels wilt bezoeken om te winkelen voordat u uw route vervolgt.

Dit is een van de meest aanbevolen gebieden om te bezoeken tijdens de maand december en is zeker een van de beste dingen om te doen in Reims tijdens Kerstmis, omdat het een winkel- en consumentgericht gebied is en veel winkels zijn versierd met lichtjes en decoraties.

Boek een privétour door Reims

Ga mee met een rondleiding door de champagneproductievelden

Het eerste alternatief als je overweegt om deel te nemen aan een van de beste dagtours vanuit Reims is een tour per minibus langs verschillende kelders van champagneproducerende families. Dit alternatief is een echte aanrader omdat je rechtstreeks van de protagonisten de culturele tradities leert kennen die verbonden zijn met de wereld van de wijn.

Dit is een zeer complete activiteit waarbij je begeleid wordt door een gids. Je kunt ook verschillende proeverijen doen in de verschillende wijnmakerijen. Het is zelfs gebruikelijk om de tour naar de regio Epernay te boeken, de hoofdstad van de champagneproductie in deze regio. De tour duurt vier en een half uur. Een uitstekende manier om het grootste deel van deze regio te verkennen zonder je zorgen te maken over extra kosten en met een gerust hart.

  • Prijs: een tour als deze kost meestal rond de €124 per persoon.

Boek een tour door de regio Epernay

Kies voor een fietstour

Wijnkelder van Reims| ©Jaime
Wijnkelder van Reims| ©Jaime

Tegelijkertijd is er het feit dat je op een iets actievere manier kunt genieten van het wijnlandschap van de Champagnestreek als je een champagnetour per elektrische fiets boekt. Je geniet dan van vijf proeverijen van familiewijnhuizen samen met een typisch Franse lunch.

Van deze tours moet je weten dat een deel van de tour gecombineerd wordt met een minibus, want de volledige tour duurt zeven uur inclusief bezoeken aan restaurants, wijnhuizen en druivenoogstvelden. Dit is een activiteit die beschikbaar is voor het hele gezin, hoewel het belangrijk is dat de persoon een geschikte lengte en gewicht heeft om op een elektrische fiets te trappen.

  • Prijs: De gemiddelde prijs voor dit type tour is ongeveer €188 per persoon.

Boek een champagne tour op een elektrische fiets

Keer terug naar het centrum van Reims voor een afscheidsdiner.

Nadat je hebt genoten van de rondleiding en de beste dingen die er te zien en te doen zijn in Reims tijdens deze 48 uur, sluit je je reis af in het centrum van de stad met een afscheidsdiner voordat je verder reist naar andere regio's in Frankrijk of terugkeert naar huis. Er zijn oneindig veel restaurants waar je terecht kunt om te genieten van het beste van het gevarieerde gastronomische aanbod. Hier zijn twee voorbeelden:

  • Le Tablier de Reims springt eruit als een aan te bevelen alternatief omdat het menu gericht is op traditionele Franse gerechten.
  • De Bistró des Anges is ook een uitstekende optie, vooral vanwege de nabijheid van het Kathedraalplein.

Boek een privétour door Reims