Reims in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Van de indrukwekkende kathedraal tot de bruisende culinaire scene, de stad biedt een caleidoscoop aan adembenemende ervaringen en hier help ik je je route te optimaliseren voor het perfecte weekendje weg.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minuten lezen

Reims in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Straten van Reims | ©Adian

Reims is een stad die barst van de energie en het karakter en drie dagen is nauwelijks genoeg tijd om alles wat het te bieden heeft te ontdekken - of je nu een geschiedenisfanaat bent of een fijnproever, vooral champagneliefhebbers, er is hier voor elk wat wils. Dus maak je klaar om jezelf te verliezen in de prachtige architectuur, gastvrije mensen en levendige sfeer die Reims zo'n speciale plek maken.

En neem, terwijl je door de straten dwaalt en de verborgen juweeltjes verkent, even de tijd om de legendarische champagne te waarderen die door de aderen stroomt en ons eraan herinnert dat het leven bedoeld is om gevierd te worden. Omarm de geest van Reims en geniet van de eindeloze charmes met deze 3-daagse uitgestippelde route zodat je niets mist van de beste dingen om te doen en te zien in Reims.

Dag 1: Verken het noordelijke deel van het stadscentrum van Reims

Reims leren kennen| ©Patrick Nouhailler
Reims leren kennen| ©Patrick Nouhailler

In het hart van deze schilderachtige regio Champagne-Ardenne ligt het charmante Reims, beroemd om zijn culturele en architecturale monumenten, zijn buitengewone gastronomie en natuurlijk als de Franse stad van de wijdingen en champagnebubbels.

Op de eerste dag van je rondreis stel ik een wandeling voor met 9 stops langs de emblematische plaatsen van het onofficiële land van de champagne. De route beslaat een straal van 2,5 kilometer, die je kunt volgen met behulp van deze kaart. De route is vrij eenvoudig en kan te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer afgelegd worden. Als je zin hebt om elke plek in detail te leren kennen, kun je je inschrijven voor een privérondleiding door Reims. Dat gezegd hebbende, laten we beginnen!

Boek een privétour

Het Tau paleis

Een must-see is het Palais de Tau, de voormalige residentie van de aartsbisschoppen van Reims, waar nu het Musée de l'Oeuvre de Notre-Dame is gevestigd en waar de banketten ter ere van de wijdingen worden gehouden.

Dit indrukwekkende gebouw is zowel historisch als visueel verbluffend. Het heeft een unieke collectie voorwerpen die het verleden van de stad onthullen, waaronder een van de grootste collecties wandtapijten ter wereld, waardoor het een van de UNESCO Werelderfgoederen in het Gallische gebied is.

De Carnegie-bibliotheek in Reims

De Carnegie-bibliotheek, gefinancierd door de Schots-Amerikaanse filantroop Andrew Carnegie, is gebouwd in art-decostijl en heeft een indrukwekkend decor dat doet denken aan de gouden eeuw van de Verenigde Staten in de jaren 1920.

Deze openbare bibliotheek maakt deel uit van een groep van ongeveer 2500 Carnegie-bibliotheken die in de 19e en 20e eeuw werden gebouwd. De Carnegie Library is niet alleen een plek om te lezen en te studeren, maar is ook een voorbeeld van Carnegie's nalatenschap en zijn inzet voor onderwijs en toegang tot informatie voor iedereen.

Boek een privérondleiding

De kathedraal van Reims

De kathedraal Notre-Dame de Reims, beter bekend als de kathedraal van Reims of de kathedraal Notre-Dame, is een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Hoewel het vaak overschaduwd wordt door zijn Parijse zus, heeft het historische waarde, omdat alle Franse koningen hier gekroond werden.

Het interieur valt op door de verlichting in het middenschip en de prachtige 13e-eeuwse gebrandschilderde ramen. De axiale kapel heeft blauwe gebrandschilderde ramen ontworpen door Marc Chagall en prachtige beelden van engelen met hun vleugels uitgestrekt om de stad te omhullen.

Bezoek de Notre-Dame kathedraal, een prachtig gebouw uit de 13e eeuw. Het is een van de meest indrukwekkende meesterwerken van gotische architectuur van het land en werd in recordtijd herbouwd na de verwoesting van bijna 80% van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is ook een bewijs van de vaardigheid en het talent van de ambachtslieden die het hebben gemaakt, met ingewikkeld houtsnijwerk en adembenemende glas-in-loodramen die je de adem benemen.

Koninklijke Markt

Het Koningsplein| ©ritsch48
Het Koningsplein| ©ritsch48

Het Koningsplein, aangelegd in 1757, werd gebouwd ter ere van Lodewijk XV, zoals blijkt uit het centrale monument dat in 1765 werd gemaakt door Jean-Baptiste Pigalle. Dit plein, met zijn typische 18e-eeuwse architectuur, heeft arcades en daken met horizontale balustrades.

Op de achtergrond verwijst het fronton van het voormalige Hôtel des Fermes, nu de zetel van het provinciebestuur, naar de commerciële activiteiten van Reims. Het passeren van dit punt gaat snel, maar het monument is zeker de moeite waard.

De cryptoporticus

De cryptoporticus, gelegen in het heilige gedeelte van het forum, heeft een monumentale halfondergrondse portiek eromheen. Na archeologische studies van de gebogen lemen bakstenen van het gebouw geloven wetenschappers dat de oorsprong van dit monument teruggaat tot de 1e eeuw na Christus.

Hoewel de exacte functie onbekend is, suggereren verschillende theorieën dat het gebruikt kan zijn als een ontmoetingsplaats, een plaats van debat, een promenade of een overdekte markt in verband met de nabijgelegen winkels. Wat wel bekend is, is dat de ingang duidt op een ander gebruik dan de omringende architectuur en de hoogte van meer dan 5 meter maakt het een indrukwekkend bouwwerk dat het waard is om opgenomen te worden in je herinneringen aan je reis naar Reims.

Boek een privérondleiding

Musée-Hôtel Le Vergeur

De geschiedenis van het Musée-Hôtel Le Vergeur gaat terug tot de 13e eeuw, toen er markten werden gehouden in het Forum. De overblijfselen van het Gallo-Romeinse forum zijn vandaag de dag nog steeds te zien. De twee niveaus van de gewelfde kelders van het hotel wijzen erop dat het ooit werd gebruikt voor de handel in stille Champagne.

In 1895 gaf Graaf Werlé, voorzitter van het Huis Veuve Clicquot-Ponsardin, het pand aan een van zijn partners die de grote gotische hal restaureerde. Hotel le Vergeur kreeg toen de naam Maison Champagne Couvert. Later werd het de thuisbasis van de fotograaf Hugues Krafft en vandaag de dag herbergt het een rijke kunstcollectie in het museum.

Het stadhuis van Reims

Hôtel de Ville, Reims| ©Ian
Hôtel de Ville, Reims| ©Ian

De volgende fotostop is het Hôtel de ville de Reims. Het is een plek die geschiedenis, cultuur en architectonische schoonheid combineert. Sinds de bouw in 1499 is dit majestueuze gebouw de zetel van gemeentelijke instellingen en blijft het een belangrijk symbool van de stad.

Met zijn vierkante ontwerp en symmetrische vleugels omsluit dit hotel een centrale binnenplaats, waar het standbeeld van René de Saint-Marceaux staat, dat de wijnstok en het champagneschuim voorstelt.

De wijk Boulingrin

Het is tijd voor de lunch en op weg naar je volgende halte kom je door de mooie en trendy wijk Boulingrin, dé plek voor art deco, street art en gastronomische escapades.

Hier kun je in een van de gastronomische winkels specialiteiten proeven zoals de sinaasappelkorstkaas uit Langres of de romige Chaource, vergelijkbaar met de populaire Camembert. Daarnaast biedt de vleeswarenwinkel Bruno Herbin, die als een van de beste van het land te boek staat, de beste Reims ham van de regio, dankzij de geheime combinatie van Provençaalse kruiden. En laten we de verscheidenheid aan restaurants in de omgeving niet vergeten. Neem de tijd en doe nieuwe energie op.

De Porte de Mars

De Porte de Mars in Reims is een indrukwekkend historisch monument dat een bezoek waard is. Met een breedte van 30 meter en een hoogte van meer dan 12 meter is de poort vrijwel intact gebleven, ondanks het feit dat de geschiedenis teruggaat tot de 2e eeuw. De vier bogen vertegenwoordigen de vier ingangen van de stad Durocortorum, de oude naam van Reims.

Bovendien is de binnenkant van de bogen prachtig versierd met een figuur van de wolvin die de tweelingstichters van Rome, Romulus en Remus, zoogt. Rondom het park waar het zich bevindt, zijn er andere bezienswaardigheden zoals de Fontein van de Hautes Promenades.

Dit is de perfecte plek om de middag af te sluiten, en het beste van alles is dat er ook een goed aanbod aan terrassen en bars is waar je kunt gaan eten en genieten van een goede champagne.

Dag 2: Wijnhuizen en wijngaarden in Epernay en Hautvillers

Wijngaard in Epernay| ©gasdub
Wijngaard in Epernay| ©gasdub

Op de tweede dag van je reis stel ik een van de beste dagtochten vanuit Reims voor om de wijngaarden van Epernay en Hautvillers te bezoeken.

In dit geval variëren de stops naargelang de operator, maar ze hebben vaak enkele punten gemeen: ze duren tussen 7 en 8 uur, ze bestrijken de beroemdste wijngaarden in de omgeving, ze bieden een service met lunch en transfers inbegrepen en natuurlijk zal je champagne kunnen proeven, lang leve de champagne! De hoogtepunten van elk dorp zijn:

Epernay

Onofficieel bekend als de champagnehoofdstad dankzij de overvloed aan Champagnehuizen en de benijdenswaardige ligging ten zuiden van de Montagne de Reims, of het Regionaal Natuurpark van Reims, is de eerste halte Epernay, waar de geur van Chardonnay- en Pinot Noir-druiven de atmosfeer doordringt.

Epernay is een van de drie hoofdsteden van de Champagne, in het oosten van Frankrijk. De wandeling begint op de Avenue de Champagne, een plaats vernoemd naar de kelders van de beroemde champagnemerken zoals: Pol Roger, Boizel, Perrier Jouët en natuurlijk Moët & Chandon. Dit is het gebied waar je champagne zult proeven.

Naast de kelders, een pad langs wijngaarden en stops in de zogenaamde champagne terroirs, vind je onderweg ook verschillende monumenten gewijd aan de kostbare vloeistof, evenals de monnik die in de 17e eeuw een revolutie teweegbracht in de champagne-industrie, Dom Perignon, wiens verhaal je zult leren kennen.

Boek de champagnetour van Épernay en Hautvillers

Hautvillers

Hautvillers is de voormalige hoofdstad van de Champagnestreek en een must voor iedereen die meer wil weten over deze beroemde drank. Hier ontdek je veel van de geschiedenis van de champagnetraditie rond de Basiliek van Saint-Sindulphe, waar de Abdij van Hautvillers gevestigd is en waar de overblijfselen van keldermeester Dom Pérignon begraven liggen.

Er zijn ook verschillende iconische sites en wijngaarden in familiebezit, zoals Champagne Joseph Desruets.

Boek de Champagne tour van Épernay en Hautvillers

Dag 3: Verken de kelders van het zuidelijke deel van Reims en zijn natuurlijke long

Champagne Park| ©jeremy.wanderscheid
Champagne Park| ©jeremy.wanderscheid

Met zoveel te zien en te beleven op één dag is het geen wonder dat Reims vaak de 'Stad der Koningen' wordt genoemd. Nu je een dag aan wijntoerisme hebt gedaan, zijn er nog andere monumenten en emblemen van de stad te zien, deze keer richting het zuiden. Om afscheid te nemen van Reims, stel ik een wandeling voor langs 5 must-see bezienswaardigheden in Reims.

Zoals altijd is hier een kaart met de 3,4 kilometer van de dagroute.

Champagne Park

Het Champagne Park is een natuurlijke long van Reims die de lokale bevolking hun kostbare oase van rust noemt.

Het ligt in het hart van de Champagne wijnstreek en heeft een oppervlakte van 8 hectare met talrijke wandelpaden door de wijngaarden, picknickplaatsen, een prachtige botanische tuin, een meer, monumenten en zelfs een hondenpark. Dit is een perfecte plek om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio.

Wijnhuis Vranken Pommery

Champagne Vranken is een familiebedrijf in de iconische Villa Demoiselle, een wijk van de stad die zelf een meesterwerk is van Art Deco en Art Nouveau.

Het wijnhuis biedt rondleidingen door de ondergrondse kelders, waar je de geheimen van het champagne maken kunt leren en proeven. Een unieke ervaring voor liefhebbers van het Gallische embleem in een prachtig historisch kader.

Boek je bezoek aan wijnhuis Vranken Pommery

Cave Taittinger

Cave Taittinger is nog zo'n wijnhuis dat een bezoek waard is, want het is veel meer dan een champagnekelder, het is een droombestemming die geschiedenis, traditie en kunst combineert. De rondleiding door de indrukwekkende ondergrondse kelders is een ervaring die bezoekers al sinds de 18e eeuw, toen het zijn deuren opende als bezoekerscentrum, meevoert naar een andere tijd en plaats.

De geschiedenis van deze kelders gaat echter terug tot de 4e eeuw om kalk te winnen. 900 jaar later werden het de kelders van de abdij van Saint-Nicaise en later werden er kelders, crypten en gewelven gemaakt om de champagnewijnen in op te slaan die door de benedictijner monniken op de markt werden gebracht. De magische sfeer wordt aangevuld met het proeven van hun meest exquise champagnes en de schoonheid van de stad Reims vormt het decor.

Boek de champagnetour per elektrische fiets

De tour van Veuve Clicquot Ponsardin

Veuve Clicquot Ponsardin| ©Nan Palmero
Veuve Clicquot Ponsardin| ©Nan Palmero

Een bezoek aan Veuve Clicquot Ponsardin is een onvergetelijke ervaring in de wereld van champagne. Dit wijnhuis, met meer dan 200 jaar geschiedenis, biedt rondleidingen door de ondergrondse kelders, waar je het champagneproductieproces en de historische erfenis kunt ontdekken.

Het proeven van hun meest exclusieve champagnes, waaronder het beroemde Yellow Label, is het hoogtepunt van het bezoek. Daarnaast is hun inzet voor duurzaamheid en innovatie voorbeeldig. Een must als je de champagnehoofdstad van de wereld bezoekt.

Park van de Butte Saint-Nicaise

Voordat je op weg gaat naar je volgende stop, kun je stoppen voor de lunch, hoewel om eerlijk te zijn, wijnproeverijen vaak delicatessengerechten bevatten, vooral hun beroemde Reims ham, evenals de beroemde oranje korst kaas, dus je zult waarschijnlijk gewoon trek hebben in iets lichts.

Er zijn opties zoals Le Jardin Restaurant met gerechten voor alle smaken. Maak van de gelegenheid gebruik om de beroemde "Biscuits Roses" te proberen , voordat je het Parc de la Buttle Saint-Nicaise binnengaat, een historische en natuurlijke schat die een spectaculair uitzicht over Reims en zijn wijngaarden biedt. Ontdek de rijke geschiedenis van dit middeleeuwse fort.

De geschiedenis is nauw verbonden met het motto van de stad "God op wacht". Op de eerste dag van je 3-daagse route bezocht je het noordelijke fort, "La Porte de Mars", nu neem je afscheid van de stad met het zuidelijke punt van de 4 monumenten die sinds 1870 deel uitmaken van de gordel van forten van Reims, het Parc de la Butte Saint-Nicaise.

Boek een excursie naar de wijnkelders van Moët & Chandon en Taittinger